تا چه مقطع سنی فرزندان نیاز به امر و نهی والدین دارند و چگونه این امر و نهی باید انجام شود که اثر داشته باشد؟
فرزندان و اصولاً همه مردم در همه شرایط و زمانها نیازمند امر به معروف و نهی از منکر هستند و هیچ زمانی را نمی توان استثناء کرد. همیشه جامعه به امر به معروف و نهی از منکر نیازمند است ولی آنچه مهم است شناخت معروف و منکر و شیوه های امر و نهی در شرایط گوناگون می باشد. در این زمینه بهترین بحث را استاد شهید مطهری در کتاب حماسه حسینی مبحث "عنصر امر به معروف و نهی از منکر در نهضت حسینی" ارایه فرموده است جهت اطلاع بیشتر می توانید به کتاب ایشان مراجعه بفرمایید. اما اگر منظور از امر و نهی تربیت فرزندان باشد باید بگوییم که تربیت قبل از ازدواج شروع می شودو تا پایان حیات می تواند ادامه داشته باشد ولی در سه مقطع سنی حساسیت ویژه ای برای تربیت وجود دارد. 1 دوران کودکی تا قبل از ورود به دبستان (تا 7 سالگی)، دوران دبستان و راهنمایی (714 سالگی) و دوران دبیرستان (14 21 سالگی) در این سه دوره تربیت بسیار سرنوشت ساز است ولی شرایط و شیوه های آن باید متناسب باشد. در دوران اول امر و نهی نه تنها کار ساز نیست بلکه موجب لجبازی می شود این دوره را پیامبر اکرم دوران حکومت و سلطنت کودک نامیده است. دوره ای که باید او فرمان دهد و ما اجرا کنیم و اگر بخواهیم امر و نهی کنیم باید به این ویژگی توجه داشته باشیم و به گونه ای او را به مسیر مورد نظر هدایت کنیم که با فطرت و ذات او که فرماندهی است مغایرت نداشته باشد. مثلاً با توجه به یک مسأله جدید او را از مسأله ای بازداریم. دوران دوم دوره ای است که امر و نهی تأثیر گذارتر است. رسول اکرم (ص) این دوره را دوره بندگی و اطاعت نامگذاری کرده است. در دوران سوم امر و نهی تأثیر گذار نیست و باید از طریق مشاوره او را به مسیر درست هدایت کرد. این دوران را پیامبر اسلام (ص) دوران وزارت نامیده است دوره ای است که جوان احساس شخصیت می کند و احساس می کند خودش می فهمد و گاهی بهتر می فهمد لذا اگر بخواهیم او را به مسیری هدایت کنیم. باید به این ویژگی توجه داشته باشیم مثلاً بگوییم به نظر من چنین است نظر تو چیست؟ چون احساس می کند نظر خود اوست نه نظر ما می گوید: نظر من هم همین است. بعد از دوره سوم امر و نهی تأثیر زیادی ندارد ولی می توان با روشهای غیر مستقیم و جاهایی که احساس نیاز می کند و ... او را هدایت کرد. توصیه می کنیم کتابهای تربیتی را بیشتر مطالعه بفرمایید. www.morsalat.com
عنوان سوال:

تا چه مقطع سنی فرزندان نیاز به امر و نهی والدین دارند و چگونه این امر و نهی باید انجام شود که اثر داشته باشد؟


پاسخ:

فرزندان و اصولاً همه مردم در همه شرایط و زمانها نیازمند امر به معروف و نهی از منکر هستند و هیچ زمانی را نمی توان استثناء کرد. همیشه جامعه به امر به معروف و نهی از منکر نیازمند است ولی آنچه مهم است شناخت معروف و منکر و شیوه های امر و نهی در شرایط گوناگون می باشد. در این زمینه بهترین بحث را استاد شهید مطهری در کتاب حماسه حسینی مبحث "عنصر امر به معروف و نهی از منکر در نهضت حسینی" ارایه فرموده است جهت اطلاع بیشتر می توانید به کتاب ایشان مراجعه بفرمایید.
اما اگر منظور از امر و نهی تربیت فرزندان باشد باید بگوییم که تربیت قبل از ازدواج شروع می شودو تا پایان حیات می تواند ادامه داشته باشد ولی در سه مقطع سنی حساسیت ویژه ای برای تربیت وجود دارد.
1 دوران کودکی تا قبل از ورود به دبستان (تا 7 سالگی)، دوران دبستان و راهنمایی (714 سالگی) و دوران دبیرستان (14 21 سالگی) در این سه دوره تربیت بسیار سرنوشت ساز است ولی شرایط و شیوه های آن باید متناسب باشد. در دوران اول امر و نهی نه تنها کار ساز نیست بلکه موجب لجبازی می شود این دوره را پیامبر اکرم دوران حکومت و سلطنت کودک نامیده است. دوره ای که باید او فرمان دهد و ما اجرا کنیم و اگر بخواهیم امر و نهی کنیم باید به این ویژگی توجه داشته باشیم و به گونه ای او را به مسیر مورد نظر هدایت کنیم که با فطرت و ذات او که فرماندهی است مغایرت نداشته باشد. مثلاً با توجه به یک مسأله جدید او را از مسأله ای بازداریم.
دوران دوم دوره ای است که امر و نهی تأثیر گذارتر است. رسول اکرم (ص) این دوره را دوره بندگی و اطاعت نامگذاری کرده است. در دوران سوم امر و نهی تأثیر گذار نیست و باید از طریق مشاوره او را به مسیر درست هدایت کرد. این دوران را پیامبر اسلام (ص) دوران وزارت نامیده است دوره ای است که جوان احساس شخصیت می کند و احساس می کند خودش می فهمد و گاهی بهتر می فهمد لذا اگر بخواهیم او را به مسیری هدایت کنیم. باید به این ویژگی توجه داشته باشیم مثلاً بگوییم به نظر من چنین است نظر تو چیست؟ چون احساس می کند نظر خود اوست نه نظر ما می گوید: نظر من هم همین است. بعد از دوره سوم امر و نهی تأثیر زیادی ندارد ولی می توان با روشهای غیر مستقیم و جاهایی که احساس نیاز می کند و
... او را هدایت کرد. توصیه می کنیم کتابهای تربیتی را بیشتر مطالعه بفرمایید.
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین