مرد وظیفه دارد خوراک و پوشاک و مسکن همسر خود را در حدّ متعارف و شأن و نیاز او تهیه نماید که اصطلاحاً به آن نفقه می گویند و زن می تواند آن ها را از شوهر مطالبه کند, در صورتی که از زوج اطاعت داشته باشد و به اصطلاح ناشزه نباشد; یعنی در امور زناشویی اطاعت کند و برای بیرون رفتن از خانه اجازه بگیرد. در مورد خوراک , اندازه و جنس و نوع طعام و آن چه که متعارف مردم و با مزاج زن سازگار است , شرط می باشد, مثلاً اگر زن ضعف جسمانی و بیماری دارد, باید غذاهای مناسب او را فراهم نماید و از میوه ها به اندازه ای که در فصل های مختلف متعارف است , تهیه کند. در مورد لباس باید مراعات حال زوجه را بکند و در فصل های مختلف , لباس مخصوص آن فصل را برای اوتهیه کند. در تجملات و لباس های زیبا, به اندازهء متعارف و مشابه هم نوعانش باید مراعات شود و در فرش وپرده و لحاف و پتو پشتی و متکّا مراعات شأن همسر را بنماید. در مورد مسکن نیز باید ملاحظهء شأن و نیاز همسر بشود; حال , منزل اجاره ای باشد یا خریداری شده و درامکانات منزل همین طور, اما در تجملات بیش از متعارف یا اسراف گونه , لزومی ندارد زوج تهیه نماید.(1) پی نوشت: 1- امام خمینی , تحریر الوسیله , ج 2 ص 315 www.morsalat.com
مرد وظیفه دارد خوراک و پوشاک و مسکن همسر خود را در حدّ متعارف و شأن و نیاز او تهیه نماید که اصطلاحاً به آن نفقه می گویند و زن می تواند آن ها را از شوهر مطالبه کند, در صورتی که از زوج اطاعت داشته باشد و به اصطلاح ناشزه نباشد; یعنی در امور زناشویی اطاعت کند و برای بیرون رفتن از خانه اجازه بگیرد.
در مورد خوراک , اندازه و جنس و نوع طعام و آن چه که متعارف مردم و با مزاج زن سازگار است , شرط می باشد, مثلاً اگر زن ضعف جسمانی و بیماری دارد, باید غذاهای مناسب او را فراهم نماید و از میوه ها به اندازه ای که در فصل های مختلف متعارف است , تهیه کند.
در مورد لباس باید مراعات حال زوجه را بکند و در فصل های مختلف , لباس مخصوص آن فصل را برای اوتهیه کند. در تجملات و لباس های زیبا, به اندازهء متعارف و مشابه هم نوعانش باید مراعات شود و در فرش وپرده و لحاف و پتو پشتی و متکّا مراعات شأن همسر را بنماید.
در مورد مسکن نیز باید ملاحظهء شأن و نیاز همسر بشود; حال , منزل اجاره ای باشد یا خریداری شده و درامکانات منزل همین طور, اما در تجملات بیش از متعارف یا اسراف گونه , لزومی ندارد زوج تهیه نماید.(1)
پی نوشت:
1- امام خمینی , تحریر الوسیله , ج 2 ص 315
www.morsalat.com
- [سایر] شأنیت چیست و منظور از اینکه مرد وظیفه دارد مطابق شأن همسرش شرایط زندگی را فراهم کند چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا مرد می تواند هدایایی که در طول زندگی برای همسرش خریده را بعد از مرگ همسرش مطالبه کند یا به ورثه زن منتقل می شود؟
- [آیت الله سیستانی] میزان نفقه و تامین هزینه زندگی که بر مرد نسبت به همسرش واجب است چقدر است و چگونه تعیین می گردد ؟
- [سایر] چرا امامان علیهم السلام با اینکه امکانات می توانستند داشته باشند، ولی ساده زندگی میکردند؟
- [سایر] وظایف اخلاقی مرد در برابر همسرش چیست؟
- [آیت الله مظاهری] مرد یا زنی که به جز لباس همسرش لباس پاک دیگری برای نماز ندارد، آیا میتواند برای پوشش خود از آن استفاده کند؟ مثلاً مرد چادر همسرش را دور خود بگیرد یا زن کت و شلوار مرد را بپوشد؟
- [آیت الله سیستانی] استماع صدای زن تا چه حدی برای مرد نامحرم جائز است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] صنایعی که مدتها بدون اطلاع کسی عوامل آلوده کردن محیط زندگی انسانها را فراهم آورده اند چگونه بریءالذمه می شوند؟
- [سایر] رنگ مایل به زرد منی در مرد چیست؟ زیاد شدن ترشحات مرد هنگام بازی با همسرش نیاز به غسل دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا به قصد لذت مرد می تواند به عکس یا فیلم همسرش نگاه کند؟ 2: اگر همسرش فوت کرده باشد حکم چگونه است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .پوشیدن لباس غصبی برای مرد و زن و ابریشمی خالص و طلابافت برای خصوص مرد, در حال ناچاری, منعی ندارد و شخص ناچار, اگر تا پایان وقت، لباس دیگر فراهم نمی کند, می تواند در لباسهای یادشده نماز را اقامه کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن طواف نساء را - که یکی از کارهای حجّ است - به جا نیاورد، همسرش بر او حلال نمیشود، و نیز نمیتواند همسر دیگری هم بگیرد، تا وقتی که طواف نساء را انجام دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لباس و زینت آلات و مانند آنها که مرد برای همسرش می گیرد مال همسر اوست، مگر این که ثابت شود که قصد تملیک نکرده بلکه جنبه عاریتی داشته باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر با زنی که میداند همسرش نیست زنا کند ، و زن بداند که آن مرد شوهر او نیست ، لازم نیست عدّه نگهدارد ، ولی اگر گمان کند که شوهرش میباشد ، احتیاط واجب آن است که عدّه نگهدارد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مرد از همسرش مالی بگیرد و با او مصالحه کند که بعد از طلاق به او رجوع نکند، یا حق رجوع نداشته باشد، حق رجوع از بین نمی رود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر با زنی که می داند همسرش نیست زنا کند در صورتی که زن بداند ان مرد شوهرش نیست عده ندارد و در صورتی که نداند بنابر احتیاط واجب عده نگه دارد
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایز است در موارد ضرورت نطفه¬ی مرد را با وسایلی گرفته و در رحم همسرش وارد کنند، لکن باید مقدّمات آن مشروع و حلال باشد و از مقدّمات حرام پرهیز شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نطفه مرد را در رحم همسرش وارد کنند (خواه با استفاده از مقدمات حلال یا حرام) فرزندی که از او متولد می شود حلال زاده است و متعلق به آن مرد و زن می باشد و تمام احکام فرزند را دارد (مانند ارث و نفقه و غیر آن).
- [آیت الله سبحانی] اگر موجبات قی کردن غیراختیاری فراهم شد خودداری از آن لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] شخص بالغ و عاقل که استطاعت مالی دارد ولی برخی از شرایط دیگر استطاعت را ندارد، چنانچه احتمال دهد که بتواند استطاعت بدنی یا طریقی را فراهم کند باید برای ایجاد آن شرایط اقدام کند و تأخیر حج تا زمان فراهم شدن شرایط جایز است و چنانچه از فراهم شدن آن شرایط در آینده مأیوس است، واجب است با قصد قربت برای انجام حجّ خود در اولین سال ممکن نایب بگیرد، هر چند امسال، اولین سالی باشد که استطاعت مالی پیدا کرده است.