در مورد اختلاف سنی دختر و پسر زمان دقیق و مشخصی نمی توان بیان کرد . اما از آنجا که زمان بلوغ دختر و پسر متفاوت است، رسیدن به سن آمادگی برای ازدواج نیز در آنها همزمان نخواهد بود. پسر در حدود 4سال دیرتر از دختر به بلوغ جنسی می رسد پس خوب است که تفاوت سنی آنان در امر ازدواج نیز به همین مقدار باشد .البته رعایت این تفاوت سن به طور تقریبی است وباید این خصوصیت را با مجموعه صفات وخصوصیات دختر وپسر بررسی کرد .ممکن است فاصله سنی به این مقدار نباشد اما امتیازات دیگری هر یک داشته باشند که این فاصله سنی را جبران می کند. (1جوانان وانتخاب همسر نوشته علی اکبر مظاهری ص23و142 ) به عقیده بعضی کارشناسان چون پایان تمایل جنسی زن زودتر از مرد فرا می‌رسد، به نظر می‌رسد که با تفاوت سنی 5 تا 6 سال بین زن و مرد، می‌توان مطمئن بود که سن یائسگی زن تا حدودی با فروکش کردن تمایلات جنسی مرد مصادف می‌شود و ضریب موفقیت این زن و شوهر در امر همسرداری و حاکم کردن روح فداکاری و صفا بیشتر خواهد بود.اگر تفاوت سنی زن و مرد زیاد باشد و سن مرد خیلی بیشتر از سن زن باشد، ممکن است با همسر خود همچون دخترش رفتار کند و همسر جوان هم چه بسا شوهرش را به جای پدر خود بگیرد و در نتیجه رابطه بین آنها دوستانه و مودت‌آمیز نباشد. نقطه مقابل اینکه اگر سن زن خیلی بیشتر از مرد باشد، شاید در برخورد با همسر جوانتر از خودش، بیشتر نقش مادر یا پرستار را ایفا کند نه نقش یک همسر را و در هر دو صورت ناآشنایی و عدم پختگی یکی از آنها ممکن است دیگری را بی‌حوصله کند و بی‌تفاوتی یکی می‌تواند خشم و دلزدگی دیگری را برانگیزد؛ زیرا بین این زن و شوهر، توازن و تعادل روحی و جنسی ضعیف است و قادر به درک نیازهای یکدیگر نیستند.(2) نکته مهم دیگری که از نظر روان شناختی و همچنین از جهات دیگری مانند مدیریت خانواده و مسائل تربیتی باید مورد توجه قرار گیرد این است که در فرهنگ ما و بر اساس اعتقادات دینی ما زن و شوهر یک سلسله حقوقی نسبت به یکدیگر دارند و متقابلاً هر کدام مسئولیتها را باید در خانواده به عهده گیرند مثلاً نفقه زن اعم از تغذیه، پوشاک، مسکن و ... به عهده مرد است در مقابل تربیت فرزند و مسائل عاطفی و تربیتی در خانواده بیشتر به عهده زنهاست همچنین مدیریت خانواده به عهده مرد است و زن باید بعنوان یک مشاور امین این مدیریت را بپذیرد این گونه مسائل می طلبد که مرد از نظر سنی، فکری، علمی و تجربی آمادگی بیشتری باید برخوردار باشد تا بتواند این مسئولیت ها را انجام دهد و الا جایگاه زن و مرد در خانواده عوض می شود و بدون تردید در دراز مدت مشکلاتی را بدنبال خواهد داشت البته ممکن است یک موارد استثنایی پیدا شود که علیرغم بزرگتر بودن زن مشکلی را ایجاد نکند اما ما نباید استثناءات را ملاک قرار دهیم لذا توصیه این است که حداقل 2 سال و حداکثر 6 سال تفاوت سنی بین زن و شوهر اگر رعایت شود بهتر است یعنی مرد بزرگتر از زن باشد. www.morsalat.com
آیا بین تفاوت سنی زن و شوهر و موفقیت آنها در امور زندگی و زناشویی ارتباطی وجود دارد؟ و تفاوت سنی تا چه اندازه مناسب است؟
در مورد اختلاف سنی دختر و پسر زمان دقیق و مشخصی نمی توان بیان کرد . اما از آنجا که زمان بلوغ دختر و پسر متفاوت است، رسیدن به سن آمادگی برای ازدواج نیز در آنها همزمان نخواهد بود. پسر در حدود 4سال دیرتر از دختر به بلوغ جنسی می رسد پس خوب است که تفاوت سنی آنان در امر ازدواج نیز به همین مقدار باشد .البته رعایت این تفاوت سن به طور تقریبی است وباید این خصوصیت را با مجموعه صفات وخصوصیات دختر وپسر بررسی کرد .ممکن است فاصله سنی به این مقدار نباشد اما امتیازات دیگری هر یک داشته باشند که این فاصله سنی را جبران می کند. (1جوانان وانتخاب همسر نوشته علی اکبر مظاهری ص23و142 )
به عقیده بعضی کارشناسان چون پایان تمایل جنسی زن زودتر از مرد فرا میرسد، به نظر میرسد که با تفاوت سنی 5 تا 6 سال بین زن و مرد، میتوان مطمئن بود که سن یائسگی زن تا حدودی با فروکش کردن تمایلات جنسی مرد مصادف میشود و ضریب موفقیت این زن و شوهر در امر همسرداری و حاکم کردن روح فداکاری و صفا بیشتر خواهد بود.اگر تفاوت سنی زن و مرد زیاد باشد و سن مرد خیلی بیشتر از سن زن باشد، ممکن است با همسر خود همچون دخترش رفتار کند و همسر جوان هم چه بسا شوهرش را به جای پدر خود بگیرد و در نتیجه رابطه بین آنها دوستانه و مودتآمیز نباشد. نقطه مقابل اینکه اگر سن زن خیلی بیشتر از مرد باشد، شاید در برخورد با همسر جوانتر از خودش، بیشتر نقش مادر یا پرستار را ایفا کند نه نقش یک همسر را و در هر دو صورت ناآشنایی و عدم پختگی یکی از آنها ممکن است دیگری را بیحوصله کند و بیتفاوتی یکی میتواند خشم و دلزدگی دیگری را برانگیزد؛ زیرا بین این زن و شوهر، توازن و تعادل روحی و جنسی ضعیف است و قادر به درک نیازهای یکدیگر نیستند.(2)
نکته مهم دیگری که از نظر روان شناختی و همچنین از جهات دیگری مانند مدیریت خانواده و مسائل تربیتی باید مورد توجه قرار گیرد این است که در فرهنگ ما و بر اساس اعتقادات دینی ما زن و شوهر یک سلسله حقوقی نسبت به یکدیگر دارند و متقابلاً هر کدام مسئولیتها را باید در خانواده به عهده گیرند مثلاً نفقه زن اعم از تغذیه، پوشاک، مسکن و ... به عهده مرد است در مقابل تربیت فرزند و مسائل عاطفی و تربیتی در خانواده بیشتر به عهده زنهاست همچنین مدیریت خانواده به عهده مرد است و زن باید بعنوان یک مشاور امین این مدیریت را بپذیرد این گونه مسائل می طلبد که مرد از نظر سنی، فکری، علمی و تجربی آمادگی بیشتری باید برخوردار باشد تا بتواند این مسئولیت ها را انجام دهد و الا جایگاه زن و مرد در خانواده عوض می شود و بدون تردید در دراز مدت مشکلاتی را بدنبال خواهد داشت البته ممکن است یک موارد استثنایی پیدا شود که علیرغم بزرگتر بودن زن مشکلی را ایجاد نکند اما ما نباید استثناءات را ملاک قرار دهیم لذا توصیه این است که حداقل 2 سال و حداکثر 6 سال تفاوت سنی بین زن و شوهر اگر رعایت شود بهتر است یعنی مرد بزرگتر از زن باشد.
www.morsalat.com
- [سایر] تناسب سنی در موفقیت ازدواج چقدر مؤثر است؟
- [سایر] چه سنی برای ازدواج آقا و خانم مناسب است و تفاوت سنی چقدر باید باشد؟
- [سایر] روانشناسان چه تفاوت سنی را برای ازدواج مناسب میدانند؟
- [سایر] بسیاری از روانشناسان و مشاوران ازدواج، اختلاف سنی مناسب بین زوجین را حداکثر 4 سال اعلام میکنند. پس چرا اختلاف سنی پیامبر(ص) با حضرت خدیجه (س) 15 سال بوده است ؟ آیا این اختلاف سنی اشکالی در زندگی ایشان وارد نمیکرد؟
- [سایر] 1. آیا یک زن سنی می تواند با یک مرد شیعه ازدواج کند؟ 2. اگر یک زن سنی با یک مرد شیعه ازدواج نماید آیا مهم است که در کدام مسجد پیمان ازدواج را اجرا نمایند؟ 3. اگر یک زن سنی با یک شیعه ازدواج نماید، فرزندان آنها کدام طرفی باید باشند؟ شیعه یا سنی؟ و شما کدام راه را انتخاب می کنید؟
- [سایر] بهترین زمان برای ازدواج چه سنّی است؟ آیا ازدواج در اوایل جوانی با شرایط کنونی جامعه مناسب است؟
- [آیت الله سیستانی] مردی شیعه زن شیعه خود رابه طریق سنی طلاق داده پس از عده زن با مردی سنی ازدواج کرده اکنون تکلیف زن چیست ؟
- [سایر] سن مناسب برای ازدواج پسر؟ تفاوت سنی دختر با پسر (اگر دختر 4 سال از پسر بزرگ باشد مشکل دارد)؟
- [آیت الله سبحانی] آیا ازدواج مرد شیعه با زن سنی جایز است ؟
- [سایر] آیا ازدواج زن شیعه و مرد سنی صحیح است؟
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله سیستانی] بر طبق مذهب امامیه، زن مطلقه یائسه و صغیره اگر چه با آنها نزدیکی شده باشد عدّه ندارند. لیکن بر طبق مذاهب اهلسنّت با اختلافی که در شروط عدّه برای صغیره دارند عدّه بر آنان واجب است. حال اگر شوهر از اهلسنّت باشد، و زن یائسه یا صغیرهاش را با اعتقاد به لزوم عدّه برای صغیره طلاق دهد، ملزم به رعایت قواعد مذهب خود مانند فساد عقد خواهر مطلقه، و نکاح زنانی که جمع آنها با زن در دوران عدّه حرام است، میشود، بنابراین مرد شیعی میتواند با خواهر این مطلقه ازدواج کند هرچند آن مرد سنی با او عقد بسته باشد. و احتیاط واجب برای مرد شیعی نیز آن است که با این زن مطلقه پیش از تمام شدن عدهاش ازدواج نکند، و آن زن نیز اگر شیعه باشد و یا شیعه بشود تا پایان عدّه، ازدواج نکند. همچنین احوط آن است که در ایام عدّه از شوهر نفقه نگیرد، گر چه طبق مذهب شوهر واجبالنفقه او باشد، مگر آنکه از باب اجرای قاعده مقاصّه نوعی در صورت بودن شرایط آن، بتوان نفقه گرفت.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر ، یا جدّ پدری برای پسر نابالغ خود زن بگیرد ، پسر باید بعد از بالغ شدن خرج آن زن را بدهد ، بلکه قبل از بلوغ هم در صورتی که به سنی رسیده باشد که قابلیت تلذّذ را داشته باشد ، و زن هم بحدی کوچک نباشد که قابلیت آنکه شوهر از او تلذّذ ببرد را نداشته باشد ، نفقه زن بر ذمّه پسر ثابت است ، و در غیر این صورت نفقه واجب نیست .
- [آیت الله اردبیلی] زن در توطّن (انتخاب وطن) به طور مطلق تابعیّت شوهر را ندارد، بلکه در صورتی که زن و شوهر بنا داشته باشند با هم زندگی کنند، محلّی که زن به همراه شوهرش در آن زندگی میکند برای وی وطن محسوب میشود، ولی اگر از روی نافرمانی و نُشوز یا با توافق شوهر نخواهد در وطن شوهر زندگی کند، هر جا را که برای خود وطن قرار دهد، وطن او میباشد؛ همچنین (اولاد) در صورتی که بالغ و رشید باشند یعنی خودشان اهل درک و تشخیص باشند میتوانند در انتخاب وطن و محلّ زندگی مستقل بوده و از تابعیّت پدر و مادر خارج شوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله خوئی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن، مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگری نگیرد، باید زن مهر را نگیرد، و شوهر هم با زن دیگری ازدواج نکند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد؛ واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله اردبیلی] طلاق در اسلام مورد نکوهش و مذمّت شدید واقع شده و در برخی روایات از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده است که: (هیچ چیزی نزد خداوند محبوبتر از خانهای نیست که با ازدواج آباد شود و هیچ چیزی در نزد خداوند مبغوضتر از خانهای نیست که با طلاق ویران گردد)(1) ولی اگر ادامه زندگی زناشویی به خاطر اختلافات شدید و غیر قابل اصلاح موجب سختی و حرج بشود، به گونهای که ترک زندگی زناشویی تنها راه خلاصی از مشقتها و اختلافات و فشارهای روانی بین زن و شوهر باشد، اسلام طلاق را راه نجاتی برای ادامه زندگی زن و شوهر دانسته است.