در اینجا بد نیست درباره علل و انگیزه سوالات کودک نیز مطلبی را عرضه بداریم تا والدین و مربیان محترم در مورد همه سؤالات کودکان یک گونه تلقی و برداشت نداشته باشند. پرسش کوکان در هر زمینهای ممکن است بیکی از دلایل و علل زیر باشد. 1- کنجکاوی و تجسس: کنجکاوی کودکان امر فطری و ذاتی است منشأ و مبنای آن در حیوانات هم وجود دارد ولی بصورتی محدود و ناپخته است. در انسان دامنه آن وسیع و در بر گیرنده همه مسائل و زوایای حیات میشود. کودک میخواهد بداند اشاء چه خواصی دارند؟ از کجا میآیند؟ به چه کاری میخورند؟ اگر فلان عمل صورت گیرد چه نتایج و آثاری از خود برجای میگذارد؟ چرا پدر و مادر در خانه فلان حرکت را انجام دادهاند؟ چرا پدر و در اطاق چنین وچنان کرد؟ ... این کنجکاویها راهنمای کودک به سوی معرفت و کسب اطلاعات لازم جهت زندگی است. براین اساس اگر او سؤالی از شما داشت این احتمال را هم بدهید که ناشی از کنجکاوی برای کسب معرفت باشد. 2- یقین از آموختهها: طفل در مواردی چیزی را میآموزد و یا براساس درک و بینش خود امری را تجربه میکند و میخواهد بداند آنچه آموخته درست است یا خیر؟ آنچه را که انجام داده امری رواست یا ناروا؟ و یا مطلبی را که شنیده درست شنیده و یا نه؟ برداشت او از یک امر به صواب بوده است یا به خطا؟ بدین نظر و برای کسب یقین درباره مکتسبات و مسائل خود آن را از والدین خودیش می پرسد که بدیهی است پدر و مادر با جواب درست باید در ایجاد و کسب چنین یقینی کودک خود را مدد دهند، به او تفهیم کنند آنچه در ذهن داشته درست است یا نادرست؟ ناقص است یا کامل؟ و ... 3- جلب توجه: در مواردی سوالات کودکان برای جلب توجه دیگران است پدر یا مادری را در نظر آورید که بصورتی جدی سرگرم کار و تلاش خویش و احیاناً مذاکره و صحبت با دیگراناند. چنان در برنامه خود فرو رفته و سرگرماند که طفل احساس تنهائی وغربت میکند. کودک در چنین موارد برای نجات از تنگا و تنهائی خود سعی دارد توجه پدر یا مادر را بسوی خویش جلب کند و بدین خاطر شروع به پرسش مینماید. زمانی هم کودکی از پدر و مادر سؤال میکند بدان خاطر که قبلاً پرسشی را مطرح کرده و جداً مورد تشویق قرار گرفته بود و اینکه برای تمجید آن خاطره و تشویق میکوشد پرسشی جدیدی را اگر چه بی درد سر باشد مطرح نماید و در این جا ملاحظه میکنید که نفس دانستن برای او مطرح نیست بلکه جا انداختن خود مورد نیاز است. 4- هوس و بیکاری: در مواردی هم هیچیک از موارد فوق مطرح نیست. طفل تنها به خاطر هوس و هم بدان علت که سرگرمی و کاری باوی ندارد از طریق سؤال وقت گذرانی میکند. پرسش هائی را مطرح مینماید که بی عمق و بی ریشهاند و هیچگونه اصراری به درک فهم پاسخ آن ندارند. همانقدر که پدر یا مادرش چیزی میگویند و حرفی میزنند برایش قانع کننده است. نشانه چنین سؤالاتی این است که اگر شما برایش زمینه قصه گوئی، بازی یا تفریحی در آن لحظه فراهم کنید هرگز حاضر به شنیدن پاسخ شما نخواهد شد و تغییر هدف میدهد و اصرار میکند برایش قصه بگوئید و نیز نشانه دیگر این است که این سؤالات از نظم و انسجامی برخوردار نیستند نوع آن از نوع از این شاخ به آن شاخ پریدن است. www.morsalat.com
در اینجا بد نیست درباره علل و انگیزه سوالات کودک نیز مطلبی را عرضه بداریم تا والدین و مربیان محترم در مورد همه سؤالات کودکان یک گونه تلقی و برداشت نداشته باشند. پرسش کوکان در هر زمینهای ممکن است بیکی از دلایل و علل زیر باشد.
1- کنجکاوی و تجسس: کنجکاوی کودکان امر فطری و ذاتی است منشأ و مبنای آن در حیوانات هم وجود دارد ولی بصورتی محدود و ناپخته است. در انسان دامنه آن وسیع و در بر گیرنده همه مسائل و زوایای حیات میشود.
کودک میخواهد بداند اشاء چه خواصی دارند؟ از کجا میآیند؟ به چه کاری میخورند؟ اگر فلان عمل صورت گیرد چه نتایج و آثاری از خود برجای میگذارد؟ چرا پدر و مادر در خانه فلان حرکت را انجام دادهاند؟ چرا پدر و در اطاق چنین وچنان کرد؟ ... این کنجکاویها راهنمای کودک به سوی معرفت و کسب اطلاعات لازم جهت زندگی است. براین اساس اگر او سؤالی از شما داشت این احتمال را هم بدهید که ناشی از کنجکاوی برای کسب معرفت باشد.
2- یقین از آموختهها: طفل در مواردی چیزی را میآموزد و یا براساس درک و بینش خود امری را تجربه میکند و میخواهد بداند آنچه آموخته درست است یا خیر؟ آنچه را که انجام داده امری رواست یا ناروا؟ و یا مطلبی را که شنیده درست شنیده و یا نه؟ برداشت او از یک امر به صواب بوده است یا به خطا؟
بدین نظر و برای کسب یقین درباره مکتسبات و مسائل خود آن را از والدین خودیش می پرسد که بدیهی است پدر و مادر با جواب درست باید در ایجاد و کسب چنین یقینی کودک خود را مدد دهند، به او تفهیم کنند آنچه در ذهن داشته درست است یا نادرست؟ ناقص است یا کامل؟ و ...
3- جلب توجه: در مواردی سوالات کودکان برای جلب توجه دیگران است پدر یا مادری را در نظر آورید که بصورتی جدی سرگرم کار و تلاش خویش و احیاناً مذاکره و صحبت با دیگراناند. چنان در برنامه خود فرو رفته و سرگرماند که طفل احساس تنهائی وغربت میکند.
کودک در چنین موارد برای نجات از تنگا و تنهائی خود سعی دارد توجه پدر یا مادر را بسوی خویش جلب کند و بدین خاطر شروع به پرسش مینماید. زمانی هم کودکی از پدر و مادر سؤال میکند بدان خاطر که قبلاً پرسشی را مطرح کرده و جداً مورد تشویق قرار گرفته بود و اینکه برای تمجید آن خاطره و تشویق میکوشد پرسشی جدیدی را اگر چه بی درد سر باشد مطرح نماید و در این جا ملاحظه میکنید که نفس دانستن برای او مطرح نیست بلکه جا انداختن خود مورد نیاز است.
4- هوس و بیکاری: در مواردی هم هیچیک از موارد فوق مطرح نیست.
طفل تنها به خاطر هوس و هم بدان علت که سرگرمی و کاری باوی ندارد از طریق سؤال وقت گذرانی میکند. پرسش هائی را مطرح مینماید که بی عمق و بی ریشهاند و هیچگونه اصراری به درک فهم پاسخ آن ندارند. همانقدر که پدر یا مادرش چیزی میگویند و حرفی میزنند برایش قانع کننده است.
نشانه چنین سؤالاتی این است که اگر شما برایش زمینه قصه گوئی، بازی یا تفریحی در آن لحظه فراهم کنید هرگز حاضر به شنیدن پاسخ شما نخواهد شد و تغییر هدف میدهد و اصرار میکند برایش قصه بگوئید و نیز نشانه دیگر این است که این سؤالات از نظم و انسجامی برخوردار نیستند نوع آن از نوع از این شاخ به آن شاخ پریدن است.
www.morsalat.com
- [سایر] علل دروغگویی کودکان بالاتر از 6 سال چیست؟
- [سایر] علل بی توجهی و بی دقتی کودکان چیست؟
- [سایر] علل جسمی و پزشکی شب ادراری کودکان چیست و در این صورت چه باید کرد؟
- [سایر] آیا کودکان و دیوانگان در قیامت مورد سؤال قرار می گیرند؟ و آیا سرانجام به بهشت می روند؟
- [سایر] اگر انسان به انگیزه انجام گناهی به جایی رود و در آن مکان 1. علمی یاد بگیرد 2. پولی بدست آورد 3. انگیزه ای برای کار کردن بگیرد، آیا بکار بردن آنها و درآمد آنها حلال است؟ سوال دیگر من فعلا نمی دانم چه دینی دارم ولی پدر و مادرم شیعه اند، چه دینی انتخاب کنم؟
- [سایر] سلام پیرو سوال قبلی 891956،من چگونه باید انگیزه تغییر و اجتماعی شدن را به او بدهم؟میدانم دلیل قانع مننده ای برای روابط اجتماعی نداره اون اینطوری بار اومده
- [سایر] علل عقب ماندگی کشورهای اسلامی و علل پیشرفت غرب در چیست؟
- [سایر] چگونه با انگیزه باشیم؟
- [سایر] انگیزه های خودنمایی دختران چیست؟
- [سایر] تکبر از انگیزه های چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی که از سفر معصیت بر می گردد ، چنانچه انگیزة رجوعش مقصد مستقلی غیر از رجوع به وطن باشد نماز او شکسته است .
- [آیت الله مظاهری] عقیم کردن مرد یا زن خود را و همچنین بستن لولهها، اگر داعی و انگیزة عقلایی بر آن باشد، اشکال ندارد ولی باید زن با رضایت شوهر و شوهر با رضایت زن این کار را انجام دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] همه شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند: عقل، ایمان، حلال زادگی و عدالت. ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] همة شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند عقل ، ایمان حلال زادگی و عدالت . ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست اگر چه در نمازهای دیگر برای خودشان جائز است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که حیوان را ذبح می کند می تواند مرد باشد یا زن یا بچه نابالغی که دستورات ذبح را می داند، ولی بهتر است تا دسترسی به مرد باشد زنان و کودکان را معاف دارند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است در دادن زکات، خویشان خود را بر دیگران، و اهل علم و کمال را بر غیر آنان و کسانی را که اهل سؤال نیستند بر اهل سؤال مقدم بدارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در واجب شدن خمس بر معدن، لازم نیست خود شخص مباشر در استخراج باشد , بلکه اگر کسی مباشرتاً یا تسبیباً معدنی را استخراج کند, یا مواد معدنی به علل طبیعی یا غیر طبیعی روی زمین ریخته باشد و شخصی آن را به قصد تملّک جمع کند، در تمام این موارد , خمس بر او واجب میشود. دیون مالی کافر در معدن و غیر آن
- [آیت الله بهجت] اگر کسی مثلاً خواست نماز ظهر بخواند، ولی موقع شروع در نماز اشتباهاً به جای لفظ ظهر لفظ عصر به زبان او آمد یا اینکه در قلبش به جای ظهر مثلاً عصر اشتباهاً خطور کرد، ولی انگیزه او از این عمل نماز ظهر بود، مانعی ندارد و نماز او صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است زکات گاو و گوسفند و شتر را به فقیرهای ابرومند بدهد و در دادن زکات خویشان خود را بر دیگران و اهل علم و کمال را بر غیر انان و کسانی را که اهل سوال نیستند بر اهل سوال مقدم بدارد ولی اگر دادن زکات به فقیری از جهت دیگر بهتر باشد مستحب است زکات را به او بدهد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است زکات گاو و گوسفند و شتر را به فقیرهای آبرومند بدهد و در دادن زکات، خویشان خود را بر دیگران، و اهل علم و کمال را بر غیر آنان و کسانی را که اهل سؤال نیستند بر اهل سؤال مقدم بدارد. ولی اگر دادن زکات به فقیری از جهت دیگری بهتر باشد، مستحب است زکات را به او بدهد.