در این باره گفتنی است؛ اینکه طلاق یا انحلال نکاح همیشه به دست مرد است حرف درست و دقیقی نیست. اما این که در بعضی انواع طلاق اختیار کامل طلاق به دست مرد قرار داده شده است؟ به جهت حکمت هایی است که برخی از آنها اشاره می شود: 1. اصولاً طلاق برای برون رفت از موقعیت عدم امکان توافق بین زن و شوهر و آخرین راه خروج از بن بست زندگی مشترک پیش بینی شده است. طلاق یعنی اینکه دیگر تحت هیچ شرایطی امکان توافق بر ادامه زندگی وجود ندارد. اگر خروج از این بن بست زناشویی نیازمند توافق طرفینی زن و شوهر باشد در بسیاری از موارد با هدف طلاق ناسازگار است و باعث به وجود آمدن بن بست دیگری برای زن و شوهر خواهد بود. از این رو، در صورت عدم امکان توافق طرفین بر طلاق، لازم است تصمیم گیری یکی از زن و مرد پایان بخش منازعات و درگیری ها باشد. 2. طلاق دارای پیامدهای حقوقی و اقتصادی فراوانی نسبت به اعضاء خانواده است که مرد ملزم به رعایت آن است. تعهدّاتی مانند لزوم حضانت از فرزندان، ادای مهریه و نفقه زن در دوران عدّه، پرداخت نفقه فرزندان و ادای اجرت المثل کارهای انجام شده توسّط زن از جمله مواردی است که بردوش مرد است. این موارد مقتضی است که حق طلاق در موارد خاص، در مقابل این تکالیف برای مرد باشد تا ارزیابی لازم برای سنجش منافع و پیامدهای طلاق توسط مرد صورت گیرد. ضمن اینکه این وظایف و تکالیف حقوقی و اقتصادی در حکم بازدارنده مناسبی برای بسیاری از مردان تلقی می شود در حالی که چنین ابزار بازدارنده ای برای زنان وجود ندارد. porseman.org
آیا بهتر نیست طلاق نیز مانند ازدواج با توافق طرفین صورت گیرد، نه به طور یک طرفه تا مورد سوء استفاده مردها قرار نگیرد؟
در این باره گفتنی است؛ اینکه طلاق یا انحلال نکاح همیشه به دست مرد است حرف درست و دقیقی نیست. اما این که در بعضی انواع طلاق اختیار کامل طلاق به دست مرد قرار داده شده است؟ به جهت حکمت هایی است که برخی از آنها اشاره می شود:
1. اصولاً طلاق برای برون رفت از موقعیت عدم امکان توافق بین زن و شوهر و آخرین راه خروج از بن بست زندگی مشترک پیش بینی شده است. طلاق یعنی اینکه دیگر تحت هیچ شرایطی امکان توافق بر ادامه زندگی وجود ندارد. اگر خروج از این بن بست زناشویی نیازمند توافق طرفینی زن و شوهر باشد در بسیاری از موارد با هدف طلاق ناسازگار است و باعث به وجود آمدن بن بست دیگری برای زن و شوهر خواهد بود. از این رو، در صورت عدم امکان توافق طرفین بر طلاق، لازم است تصمیم گیری یکی از زن و مرد پایان بخش منازعات و درگیری ها باشد.
2. طلاق دارای پیامدهای حقوقی و اقتصادی فراوانی نسبت به اعضاء خانواده است که مرد ملزم به رعایت آن است. تعهدّاتی مانند لزوم حضانت از فرزندان، ادای مهریه و نفقه زن در دوران عدّه، پرداخت نفقه فرزندان و ادای اجرت المثل کارهای انجام شده توسّط زن از جمله مواردی است که بردوش مرد است. این موارد مقتضی است که حق طلاق در موارد خاص، در مقابل این تکالیف برای مرد باشد تا ارزیابی لازم برای سنجش منافع و پیامدهای طلاق توسط مرد صورت گیرد. ضمن اینکه این وظایف و تکالیف حقوقی و اقتصادی در حکم بازدارنده مناسبی برای بسیاری از مردان تلقی می شود در حالی که چنین ابزار بازدارنده ای برای زنان وجود ندارد.
porseman.org
- [سایر] اگر طرفین قرارداد بر عقد پیمانکاری توافق کنند آیا رابطه آنان مشمول قانون کار قرار نمی گیرد؟
- [آیت الله مظاهری] برای نیابت حج یا عمره مفرده عقد یا صیغه خاصی باید جاری شود یا توافق ظاهری طرفین کافی است؟
- [آیت الله بهجت] اگر طرفین معامله توافق کردند که در معامله شرط خیار قرار دهند، ولی هنگام عقد شرط خیار را فراموش کردند، آیا باز، خیار ثابت است؟
- [سایر] چنانچه هنگام طلاق حضانت فرزند مشترک با توافق زوجین به زن سپرده شود و زن پس از طلاق ازدواج نماید آیا حضانت از او سلب می شود ؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در عقد نکاح زن و شوهر توافق کنند که شوهر زن دیگری نگیرد و اگر گرفت فلان مبلغ به زوجه بدهد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] چرا طلاق به دست مردها است؟
- [آیت الله سبحانی] هرگاه دختری پس از عقد دائم و قبل از دخول، طلاق بگیرد در سه صورت ذیل حکم مهریه را بیان فرمایید: الف. درخواست طلاق از ناحیه دختر به جهت سوء ظن به شوهر باشد; ب. درخواست طلاق از ناحیه مرد به جهت سوء ظن و یا یقین به تماس تلفنی دختر با نامحرم قبل از ازدواج باشد; ج. درخواست طلاق از ناحیه مرد به جهت ارتباط نامشروع قبل از ازدواج باشد؟
- [سایر] مضرات عشق یک طرفه و وابستگی قبل از ازدواج چیست؟
- [سایر] چنانچه هنگام طلاق حضانت فرزند مشترک با توافق زوجین به زن سپرده شود و زن پس ازطلاق ازدواج کند آیا حضانت از او سلب می گردد یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] آیا اگر در مضاربه سهم سود منافع طرفین معین نگردد و بعدا با توافق معین شود، جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در عقد ازدواج خواه دائم باشد یا موقت، خواندن صیغه لازم است و رضایت طرفین به تنهایی کافی نیست و صیغه عقد را طرفین یا وکیل آنها می توانند بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] اگر ابتدای مدت اجاره را معین نکنند، ابتدای آن بعد از خواندن صیغه اجاره و یا حصول توافق است.
- [آیت الله خوئی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن، مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگری نگیرد، باید زن مهر را نگیرد، و شوهر هم با زن دیگری ازدواج نکند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد؛ واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عامل پیش از قرار داد، کار را انجام داده باشد یا بعد از قرار داد، به قصد این که پول نگیرد انجام دهد، حقی به مزد ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر عامل پیش از قرار داد، کار را انجام داده باشد، یا بعد از قرار داد، به قصد این که پول نگیرد انجام دهد، حقی به مزد ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر (عامل) پیش از قرار داد کار را انجام داده باشد ، یا بعد از قرار داد ، به قصد اینکه پول نگیرد انجام دهد ، حقّ مزد گرفتن را ندارد .
- [آیت الله بروجردی] اگر عامل پیش از قرار داد کار را انجام داده باشد، یا بعد از قرار داد به قصد این که پول نگیرد انجام دهد، حقی به مزد ندارد.