در مورد این موضوع، مشاوره و اختلاف رفتاری با والدین توجه شما را به توصیه‌های زیر جلب می‌کنیم امیدواریم با رعایت آنها خیر دنیا و آخرت را برای خود تأمین کنید. الف) هرگاه رفتاری خلاف انتظار را مشاهده نمودید و در صدد اصلاح و یا تغییر و یا تعدیل آن برآمدید از شیوه‌ای مناسب بهره بگیرید همواره از عکس العملهای خشونت‌آمیز اجتناب کنید و درصدد اعمال نیروی قهر و غلبه بر نیآیید بی‌تردید اعمال فشار و قهر مقبول نبوده و باعث بروز اختلاف و کشمکش می‌گردد و لجاجت را در پی خواهد داشت. سعی کنید در تغییر رفتارهای غیرمقبول از روش برخورد مستقیم استفاده نکنید و بیشتر از شیوه غیرمستقیم استفاده کنید. ب) در هیچ حالی حریم نهادن به حرمت پدر و مادر را فراموش نکنید و همیشه به آنها احترام بگذارید حتی اگر در صدد تغییر رفتار آنها هستید به آنها بی‌احترامی نکنید و به شدت مواظب برخورد خود باشید که مبادا خاطر آنها از شما رنجیده شود که رنجش خاطر والدین با محرومیت از سعادت مساوی است و ثمره و پیامد بی‌تردید بی‌احترامی به والدین همان محرومیت از خیر دنیا و آخرت است با شیوه خیرخواهانه به اصلاح رفتار غیر مقبول آنها روی آورید تا دعای خیر آنها همیشه همراه شما باشد. ج ) در گفتگویی دوستانه و صمیمی و با کمال خضوع از پدر و مادر گرامیتان بپرسید که علت و دلیل اینگونه حساسیت‌ها و به قول شما انتقادها نسبت به اعمال عبادی شما چیست؟ چه بسا ممکن است شما را قانع کنند ولی اگر حساسیت وانتقادهایشان ناشی از تفاوت بینش و سطح آگاهی شما در آنهاست، حتی‌المقدور باید به طور غیرمستقیم ارزش و اهمیت کارهای خود را برای آنها توضیح دهید و با بیان منطقی و مستدل و در عین حال با کمال ادب و احترام، والدین‌تان را نسبت به خود و رفتارتان خوش‌بین کرده و موافقتشان را جلب کنید. مطمئنا در چنین گفتگوهایی که به دور از هرگونه لجاجت و اصرارورزی و مبتنی بر منطق و استدلال باشد و در یک فضای عاطفی و با احترام و ادب انجام گیرد، به نزدیک‌تر شدن همدیگر کمک زیادی می‌کند. د ) لازم به ذکر است برای جلب نظر والدینتان باید بیشتر از گذشته به آنها احترام بگذارید و در کمک کردن به آنها در منزل و برآورده کردن نیازمندی‌های آنها در حد توان خود از هیچ کوششی دریغ نورزید. ه ) همان طور که خودتان نیز یادآور شده‌اید، انجام کارهای عبادی و دیگر فعالیت‌ها، در صورتی که باعث رنجش پدر و مادر شود، مقبول خداوند نیست و ارزش جلب نظر آنها از ارزش انجام برخی عبادت‌های مستحبی بیشتر است. بنابراین نگران این موضوع نباشید و با راه‌کارهای ارائه شده سعی کنید به یک توافق مطلوب بین خود و والدینتان دست یابید. www.eporsesh.com
والدینم نسبت به مسائل دینی من حساس بوده و برای من محدودیت ایجاد می نمایند تکلیف من چیست؟
در مورد این موضوع، مشاوره و اختلاف رفتاری با والدین توجه شما را به توصیههای زیر جلب میکنیم امیدواریم با رعایت آنها خیر دنیا و آخرت را برای خود تأمین کنید. الف) هرگاه رفتاری خلاف انتظار را مشاهده نمودید و در صدد اصلاح و یا تغییر و یا تعدیل آن برآمدید از شیوهای مناسب بهره بگیرید همواره از عکس العملهای خشونتآمیز اجتناب کنید و درصدد اعمال نیروی قهر و غلبه بر نیآیید بیتردید اعمال فشار و قهر مقبول نبوده و باعث بروز اختلاف و کشمکش میگردد و لجاجت را در پی خواهد داشت. سعی کنید در تغییر رفتارهای غیرمقبول از روش برخورد مستقیم استفاده نکنید و بیشتر از شیوه غیرمستقیم استفاده کنید.
ب) در هیچ حالی حریم نهادن به حرمت پدر و مادر را فراموش نکنید و همیشه به آنها احترام بگذارید حتی اگر در صدد تغییر رفتار آنها هستید به آنها بیاحترامی نکنید و به شدت مواظب برخورد خود باشید که مبادا خاطر آنها از شما رنجیده شود که رنجش خاطر والدین با محرومیت از سعادت مساوی است و ثمره و پیامد بیتردید بیاحترامی به والدین همان محرومیت از خیر دنیا و آخرت است با شیوه خیرخواهانه به اصلاح رفتار غیر مقبول آنها روی آورید تا دعای خیر آنها همیشه همراه شما باشد.
ج ) در گفتگویی دوستانه و صمیمی و با کمال خضوع از پدر و مادر گرامیتان بپرسید که علت و دلیل اینگونه حساسیتها و به قول شما انتقادها نسبت به اعمال عبادی شما چیست؟ چه بسا ممکن است شما را قانع کنند ولی اگر حساسیت وانتقادهایشان ناشی از تفاوت بینش و سطح آگاهی شما در آنهاست، حتیالمقدور باید به طور غیرمستقیم ارزش و اهمیت کارهای خود را برای آنها توضیح دهید و با بیان منطقی و مستدل و در عین حال با کمال ادب و احترام، والدینتان را نسبت به خود و رفتارتان
خوشبین کرده و موافقتشان را جلب کنید. مطمئنا در چنین گفتگوهایی که به دور از هرگونه لجاجت و اصرارورزی و مبتنی بر منطق و استدلال باشد و در یک فضای عاطفی و با احترام و ادب انجام گیرد، به
نزدیکتر شدن همدیگر کمک زیادی میکند.
د ) لازم به ذکر است برای جلب نظر والدینتان باید بیشتر از گذشته به آنها احترام بگذارید و در کمک کردن به آنها در منزل و برآورده کردن نیازمندیهای آنها در حد توان خود از هیچ کوششی دریغ نورزید.
ه ) همان طور که خودتان نیز یادآور شدهاید، انجام کارهای عبادی و دیگر فعالیتها، در صورتی که باعث رنجش پدر و مادر شود، مقبول خداوند نیست و ارزش جلب نظر آنها از ارزش انجام برخی عبادتهای مستحبی بیشتر است. بنابراین نگران این موضوع نباشید و با راهکارهای ارائه شده سعی کنید به یک توافق مطلوب بین خود و والدینتان دست یابید.
www.eporsesh.com
- [سایر] تکلیف کارفرمایان نسبت به ایجاد فضای ورزشی؟
- [سایر] چگونه بدون درگیری با فرزندان برای آنها محدودیت ایجاد کنیم ؟
- [سایر] امروزه در میان نسل جوان، پرسش ها و تردیدهایی درباره مسائل دینی ایجاد شده است. آیا این گونه شک ها و تردیدها خطرناک است؟
- [آیت الله بهجت] وضو گرفتن برایم سخت و مضرّ است و نسبت به تیمم حساس هستم، وظیفه ام چیست؟
- [سایر] دلایل موافقان ایجاد حکومت دینی در میان فقها و عالمان دینی را بیان کنید؟
- [آیت الله نوری همدانی] اخیرا معمول شده برای نونهالان جشن تکلیف برگذار می کنند و لی در برخی از این مجالس بجای اینکه نونهالان و حاضرین را به مسائل دینی و حلال و حرام الهی و عبادات جلب کنند این مجالس را با زدن و رقصیدن بر پا می نمایند نظر حضرت عالی در مورد برپایی اینگونه مجالس چیست ؟
- [سایر] در تعریف بچه ممیز گفته شده است (بچهای که خوب و بد را بفهمد)، سؤال آن است که خوبی چه چیز و بدی چه چیز را باید بفهمد؟ آیا این امر در مسائل مختلف، نسبی است؟ مثلاً در مسألهی حجاب، آیا پسر بچه باید مسائل جنسی را بفهمد و نسبت به جنس مخالف حساس باشد تا رعایت حجاب نزد او واجب باشد؟
- [سایر] آیا ایجاد شک و شبهه در مسائل اعتقادی صحیح است ؟
- [سایر] چگونه همسرم را به مسائل دینی علاقمند کنم؟
- [سایر] وسواس در مسائل دینی تا چه حد جایز است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در بین خودشان با گذشت، و همکار یکدیگر باشند و نسبت به کفار سخت و از دادن هر گونه اختیار و سلطه به آنها نسبت به امور مسلمین، اجتناب نمایند.
- [امام خمینی] اگر پدر یا مادر نذر کند که دختر خود را به سید شوهر دهد بعد از آن که دختر به تکلیف رسید احتیاط آن است که اگر بتوانند او را راضی نمایند که به سید شوهر کند.
- [امام خمینی] هرگاه دو نفر با هم چیزی را غصب کنند، اگر چه هر یک به تنهایی میتوانستهاند آن را غصب نمایند، هر کدام آنان به نسبت استیلایی که پیدا کرده ضامن آن است.
- [آیت الله اردبیلی] پدر و مادر میتوانند در مقابل یکدیگر از حقّ حضانت خود صرف نظر کنند، ولی نمیتوانند نسبت به نگهداری و تربیت فرزند کوتاهی نمایند و در صورت کوتاهی، حاکم صالح آنان را ملزم به تأمین حقّ فرزند میکند.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه دو نفر با هم چیزی را غصب کنند، اگرچه هر یک به تنهایی میتوانستهاند آن را غصب نمایند، هر کدام آنان به نسبت استیلایی که پیدا کرده ضامن آن است.
- [آیت الله سیستانی] - در حال اعتکاف جدال بر سر مسائل دنیوی یا دینی در صورتی که به قصد غلبه برطرف مقابل و اظهار فضلیت و برتری باشد، حرام است اما اگر به قصد اظهار حق و روشن شدن حقیقت و برطرف کردن خطا و اشتباه طرف مقابل باشد نه تنها حرام نیست بلکه از بهترین عبادات است. بنابراین ملاک، قصد و نیت معتکف است.
- [آیت الله سیستانی] کسی که میّت را غسل میدهد ، باید عاقل و مسلمان و بنابر احتیاط واجب دوازده امامی باشد ، و نیز باید مسائل غسل را هم بداند . و اگر بچه ممیز بتواند غسل را بطور صحیح انجام دهد کفایت میکند . و چنانچه میّتِ مسلمان غیر اثنا عشری را ، هم مذهب خودش اگر چه بر طبق مذهبش غسل بدهد ، تکلیف از مؤمن اثنا عشری ساقط است ، مگر آنکه ولیّ آن میّت باشد که در این صورت تکلیف از او ساقط نمی شود .
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که امر به معروف و نهی از منکر متوقّف به برخورد عملی با افراد و ایجاد محدودیت بر آنها و یا اتلاف مال و یا تعرّض به جان و آبروی آنها باشد، امر به معروف و نهی از منکر باید با اجازه مجتهد آگاه و جامع شرایط انجام گیرد و در صورتی که جامعه بر اساس قانون شرع و یا قانونی که مخالف شرع نیست اداره گردد، برخورد عملی با گناهکار باید با حکم دادگاه صالح انجام پذیرد، بلکه آمر به معروف و ناهی از منکر باید به گونهای عمل کند که ظاهر و باطن این عمل موجب توهین به اسلام و یا هرج و مرج و خودسری نگردد.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است ممانعت کنند که زنها هر بچّهای را شیر ندهند، زیرا ممکن است فراموش شود که به چه کسانی شیر دادهاند و بعد دو نفر محرم با یکدیگر ازدواج نمایند و یا ازدواج برخی باطل گردد؛ بنابر این قبل از شیر دادن باید کاملاً از مسائل آن آگاه باشند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که میت را غسل می دهد؛ باید مسلمان دوازده امامی و بالغ و عاقل باشد و مسائل غسل را هم بداند. ولی اگر میت مسلمان غیر اثنا عشری را هم مذهب خودش بر طبق مذهبش غسل بدهد؛ تکلیف از مؤمن اثنا عشری ساقط است.