ایجاد محدودیت برای بچه ها برای ایجاد رفتارهای مثبت در آنها بسیار مهم و ضروری است بشرطی که خیلی شدید و خشک و غیر منطقی نباشند برای ایجاد محدودیت در بعضی از رفتارهای کودکان بهتر است روشهای زیر را به کار ببریم . * پدر و مادر هماهنگ باشند بدترین چیز برای کودک تعارض در خانه است . اگر کودک نباید کاری کند همیشه باید اینطور باشد . مثلاً اگر اجازه ندارد به تلویزیون دست بزند همیشه همین شکل باشد نه اینکه مادر به او اجازه بدهد و روز دیگر پدر اجازه ندهد و یا اینکه یک روز او را منع کنیم و روز دیگر آزاد باشد. پدر و مادر باید هماهنگ باشند تا کودک تکلیف خود را بداند و قوانین باید هر روز اجرا شود اگر ساعت خواب 10 است همیشه همین ساعت باشد نه اینکه هر روز بنا به حال ومیل ما تغییر کند خانه هایی که در اجرای قوانین تعارض دارند بیشترین صدمات را به کودک وارد می کنند . * مستقیماً خود را درگیر نکنید و رو در روی بچه ها نایستید . وقتی می گویند :می خواهم که همین حالا به رختخواب بروی . ممکن است بین خود و فرزندتان کشمش ایجاد کنید . روش بهتر مطرح کردن قانون است . مثلاً اعلام کنید :( ساعت 8 است وقت خواب ) وبه ساعت اشاره کنید . یا ( ساعت زنگ زد باید بیدار شوی ) در این حالت هرگونه کشمکش یا احساس بدبین ساعت و او خواهد بود . هنگامی که به جای گفتن : ( دوست ندارم در خانه توپ بازی کنی ) می گویید : (خانه جای توپ بازی نیست ) * توضیح دهید چرا این محدودیت ها باید اجرا شوند وقتی قانونی را درخانه اجرا می کنید ٬ توضیح دهید که چرا افراد خانواده باید از آن پیروی کنند . درک علت اجرای قوانین به آنها کمک می کند که رفتار درستی داشته باشند . به جای توضیح مفصل و طولانی ٬ مختصر و خلاصه شرح دهید : مثال : ( دیگران را نزنید ٬ چون آسیب می بینند ) یا ( برای اینکه همه بتوانند بازی کنند باید در صف تاب ایستاد ) * راه چاره ای نشان دهید هر وقتی که بچه ها را محدود می کنید سعی کنید راهکارهای قابل قبولی ارائه نمایید . با انجام این کار شکایت آنها کم می شود و احساس محدودیت کمتری خواهند داشت . مثال : ( می دانم که از وسایل آرایش من خوشت می آید ولی اینها برای بازی نیستند . به جای آن برایت کاغذ و مداد شمعی آورده ام ) مثال دیگر :( نمی توانی پیش از شام شکلات بخوری ٬ ولی می تونی بعد از شام بستنی و شکلات مورد علاقه ات را بخوری ) با ارائه راه حل به بچه ها می آموزید که در حالی که احساسات و تمایلاتشان برای شما مهم و قابل قبول است راه چاره ای برای آن وجود دارد و یاد می گیرد که از قوانین پیروی کند هم والدین باید راهنمای انجام رفتار درست به بچه ها باشند . هر چقدر توانایی بیشتری در اجرای محدودیت های مورد نظر خود داشته باشید ٬ با بچه ها به تفاهم بیشتری می رسید و آنها مقاومت کمتری در برابر این محدودیتهاشان نشان خواهند داد و نتیجه آن داشتن محیط دلپذیر برای پدر و مادر و بچه هاست .
چگونه بدون درگیری با فرزندان برای آنها محدودیت ایجاد کنیم ؟
ایجاد محدودیت برای بچه ها برای ایجاد رفتارهای مثبت در آنها بسیار مهم و ضروری است بشرطی که خیلی شدید و خشک و غیر منطقی نباشند برای ایجاد محدودیت در بعضی از رفتارهای کودکان بهتر است روشهای زیر را به کار ببریم .
* پدر و مادر هماهنگ باشند
بدترین چیز برای کودک تعارض در خانه است . اگر کودک نباید کاری کند همیشه باید اینطور باشد . مثلاً اگر اجازه ندارد به تلویزیون دست بزند همیشه همین شکل باشد نه اینکه مادر به او اجازه بدهد و روز دیگر پدر اجازه ندهد و یا اینکه یک روز او را منع کنیم و روز دیگر آزاد باشد. پدر و مادر باید هماهنگ باشند تا کودک تکلیف خود را بداند و قوانین باید هر روز اجرا شود اگر ساعت خواب 10 است همیشه همین ساعت باشد نه اینکه هر روز بنا به حال ومیل ما تغییر کند خانه هایی که در اجرای قوانین تعارض دارند بیشترین صدمات را به کودک وارد می کنند .
* مستقیماً خود را درگیر نکنید و رو در روی بچه ها نایستید .
وقتی می گویند :می خواهم که همین حالا به رختخواب بروی . ممکن است بین خود و فرزندتان کشمش ایجاد کنید . روش بهتر مطرح کردن قانون است .
مثلاً اعلام کنید :( ساعت 8 است وقت خواب ) وبه ساعت اشاره کنید .
یا ( ساعت زنگ زد باید بیدار شوی ) در این حالت هرگونه کشمکش یا احساس بدبین ساعت و او خواهد بود . هنگامی که به جای گفتن : ( دوست ندارم در خانه توپ بازی کنی ) می گویید : (خانه جای توپ بازی نیست )
* توضیح دهید چرا این محدودیت ها باید اجرا شوند
وقتی قانونی را درخانه اجرا می کنید ٬ توضیح دهید که چرا افراد خانواده باید از آن پیروی کنند . درک علت اجرای قوانین به آنها کمک می کند که رفتار درستی داشته باشند . به جای توضیح مفصل و طولانی ٬ مختصر و خلاصه شرح دهید :
مثال : ( دیگران را نزنید ٬ چون آسیب می بینند ) یا ( برای اینکه همه بتوانند بازی کنند باید در صف تاب ایستاد )
* راه چاره ای نشان دهید
هر وقتی که بچه ها را محدود می کنید سعی کنید راهکارهای قابل قبولی ارائه نمایید . با انجام این کار شکایت آنها کم می شود و احساس محدودیت کمتری خواهند داشت . مثال : ( می دانم که از وسایل آرایش من خوشت می آید ولی اینها برای بازی نیستند . به جای آن برایت کاغذ و مداد شمعی آورده ام ) مثال دیگر :( نمی توانی پیش از شام شکلات بخوری ٬ ولی می تونی بعد از شام بستنی و شکلات مورد علاقه ات را بخوری ) با ارائه راه حل به بچه ها می آموزید که در حالی که احساسات و تمایلاتشان برای شما مهم و قابل قبول است راه چاره ای برای آن وجود دارد و یاد می گیرد که از قوانین پیروی کند هم والدین باید راهنمای انجام رفتار درست به بچه ها باشند . هر چقدر توانایی بیشتری در اجرای محدودیت های مورد نظر خود داشته باشید ٬ با بچه ها به تفاهم بیشتری می رسید و آنها مقاومت کمتری در برابر این محدودیتهاشان نشان خواهند داد و نتیجه آن داشتن محیط دلپذیر برای پدر و مادر و بچه هاست .
- [آیت الله سیستانی] اگر در اثر درگیری زوجه بخانه پدر برده شود آیا نفقه او و فرزندان واجب است ؟
- [سایر] والدینم نسبت به مسائل دینی من حساس بوده و برای من محدودیت ایجاد می نمایند تکلیف من چیست؟
- [سایر] در راه ایجاد مسؤولیتپذیری در فرزندان، چه موانعی وجود دارد و چگونه میتوان آنها را از سر راه برداشت؟
- [سایر] چرا محدودیت ملازم و همراه با معلولیت است و محدودیت مساوی با مقهوریت و معلولیت است. ساده و با تفصیل جواب بدهید با تفصیل باتشکر
- [سایر] آیا ارضای غریزه جنسی از دید اسلام به هر نحوی آزاد است یا محدودیّت دارد؟ محدودیت های اِعمال غریزه جنسی چیست؟
- [سایر] تقوا باعث محدودیت آزادی می شود یا مایه مصونیت است؟
- [سایر] قرآن کریم، درباره محدودیت آزادیهای فردی و سیاسی سخن گفته است؟
- [سایر] شبهه: قرآن کریم، درباره محدودیت آزادیهای فردی و سیاسی سخن گفته است.
- [سایر] چرا اسلام بانوان را ملزم به رعایت حجاب کرده که برای زن محدودیت ببار آورده؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر پرسنل نیروی های مسلّح در درگیری با اشرار یا قاچاقچیان کشته شوند حکم فقهی شهید را دارند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تمام فرزندان میت قبل از او مرده باشند فرزندان آنها (نوه ها) از متوفی ارث می برند. نحوه ارث بردن به این صورت است که فرض می شود فرزندان میت زنده هستند و سهم هر یک را طبق مسائل قبل معین نموده و بین فرزندان آنها تقسیم می کنیم مثلا اگر میت یک پسر و یک دختر داشته است 32 اموال میت به فرزندان پسر او می رسد (هر چند یک دختر باشد) و 31 اموال او به فرزندان دختر او می رسد (هرچند پسر باشند).
- [آیت الله اردبیلی] اگر عمو و عمّه و دایی و خاله خود میّت و فرزندان آنان و اولادِ فرزندان آنان وجود نداشته باشند، عمو و عمّه و دایی و خاله پدر و مادر میّت ارث میبرند و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند و اگر اینها هم نباشند، عمو و عمّه و دایی و خاله جد و جدّه میّت و اگر اینها نباشند، فرزندان آنها ارث میبرند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی. خاله میت زنده نباشند فرزندان آنان جایگزین آنها شده و سهم الارث آنها را بر فرض اینکه پدرشان زنده باشد می برند منتهی فرزندان عمو وعمه سهم خود رابه نحوی تقسیم می کنند که هر پسر دو برابر دختر ارث ببرد اما بین فرزندان دایی و خاله مال بالسویه تقسیم می شود.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که امر به معروف و نهی از منکر متوقّف به برخورد عملی با افراد و ایجاد محدودیت بر آنها و یا اتلاف مال و یا تعرّض به جان و آبروی آنها باشد، امر به معروف و نهی از منکر باید با اجازه مجتهد آگاه و جامع شرایط انجام گیرد و در صورتی که جامعه بر اساس قانون شرع و یا قانونی که مخالف شرع نیست اداره گردد، برخورد عملی با گناهکار باید با حکم دادگاه صالح انجام پذیرد، بلکه آمر به معروف و ناهی از منکر باید به گونهای عمل کند که ظاهر و باطن این عمل موجب توهین به اسلام و یا هرج و مرج و خودسری نگردد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت عمو و عمّه و دایی و خاله نداشته باشد، مقداری که به عمو و عمّه میرسد، به فرزندان آنان و مقداری که به دایی و خاله میرسد، به فرزندان آنان داده میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فرزندان خواهر و برادر هم قبل از متوفی مرده باشند نوه های آنها از متوفی ارث می برند ولی باید توجه داشت که تا یک نفر از فرزندان خواهر وبرادر زنده باشند نوه ها ارث نمی برند.
- [آیت الله سبحانی] فرزندان کافر بسان خود او محکوم به نجاست هستند، مگر فرزند ممیّزی که به اسلام اعتراف کند. و فرزندان مسلمان هرچند تنها پدرش مسلمان باشد پاک هستند ولی اگر تنها مادر، مسلمان باشد احتیاط اجتناب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر هیچیک از عمو وعمه و دایی و خاله و فرزندان آنان زنده نباشند عمو و عمه ودایی و خاله پدر یا مادر میت از او ارث می برند واگر اینها هم زنده نباشند فرزندان آنان ارث می برند.
- [آیت الله اردبیلی] شروع در عملیات احیا مانند حصار کشیدن اطراف زمین یا کندن چاه یا ایجاد نهر و مانند آن، (تحجیر) است و موجب مالکیت نمیشود، ولی برای تحجیر کننده ایجاد حقّ اولویّت در احیا میکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرزندان نابالغ کفار بعد از ایمان آوردن پدران آنها پاک می شوند.