از آنجا که بر اساس آیه شریفه لا اکراه فی الدین اصل پذیرش دین به تصریح قرآن برای هیچکس اجباری نیست، می‌توان گفت اصل فوق در مورد کودک هم جاری است. اجبار به عنوان تنها شیوه تقویت گرایش دینی در کودکان، قطعامشمول آیه فوق هم می‌باشد. 2) با وجود پذیرش اصل عدم اتکاء به اجبار به عنوان تنها راهکار تربیت دینی کودکان، اصل فوق به هیچ وجه به معنی بی تفاوتی و بی‌برنامگی در این موضوع نیست. وقتی حتی یک گل برای خوب بارآمدن نیاز به مراقبت دارد، مراقبت دائم از کودک به ویژه در حوزهموضوع با اهمیتی چون القاء اندیشه دینی، یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر عقلی خواهد بود. 3) تربیت فرزند، یک جریان مستمری است که حتی قبل از تولّد، آغاز می‌گردد. نوع تغذیه پدر و مادر، تغذیه خاص مادر در زمان بارداری و حالات روحی و روانی او، و... همه و همه مؤلّفه‌هائی هستند که متخصصان علوم تربیتی و به ویژه دین جامع اسلام، بدان پرداخته ورهنمودهای فراوانی را درباره آن توصیه کرده است. 4) آشنائی و عمل به راهکارهای دین پس از تولد بچّه نیز یکی از عوامل ایجاد و تقویت روحیه دینی در اوست. نجوا کردن کلمه توحید و اذان در گوش بچه پس از تولد، گوشزد کردن مستمر موضوعات دینی در سنین مختلف مانند اصل توحید، معاد، هدف خلقت، اسرار آفرینش موجودات و انسان، ارشادات اخلاقی از قبیل تحلیل ابعاد منفی کینه‌ورزی، حسادت، دروغ، حیله و...، معرفییا در اختیار گذاشتن کتابهای دینی با توجه به مقاطع خاص سنی، تعمیق روح صداقت، اسلام‌گرائی، گرایش به اندیشه‌های سیاسی اسلام، و... همه مجموعه تلاشهائی است که پدر و مادر به عنوان یک وظیفه تربیت دینی کودکان باید در بستر آن گام بگذارند و جدّیت کنند. اسلام به فرزندصالح آن قدر اهمیت داده است که از زبان پیامبر اکرم دو جمله ذکر می‌شود: الولد الصالح ریحانة من الله ، (میزان‌الحکمه، ج 14، ص 7084) الولد الصالح میراثالله . نیز امام صادق(ع) می‌فرماید: و ان الله عزوجل لیرحم الرّجل لشدّة حبّه لولده ؛ انسان بخاطر شدت علاقه به فرزندش، مورد رحمتالهی قرار می‌گیرد{M، (میزان‌الحکمه، ج 14، ص 7082) . آیا تلاش برنامه‌ریزی شده و مستمر، نهایت ابراز علاقه به فرزند نیست. چرا که ثمره این تلاش، علاوه بر سامان دادن به امور دنیائی، زندگی جاودان موفقیت‌آمیزپس از مرگ را هم برایش به رقم خواهد زد. خلاصه سخن آن که اجبار، راه درمان نیست اما هیچ گونه بی تفاوتی نیز پذیرفته نیست زیرا از وظایف حتمی پدر و مادر است. www.eporsesh.com
آیا فرزندان خود را از کودکی مجبور به پذیرش دین اسلام کنیم و یا خود در سن بلوغ تصمیم بگیرند؟
از آنجا که بر اساس آیه شریفه لا اکراه فی الدین اصل پذیرش دین به تصریح قرآن برای هیچکس اجباری نیست، میتوان گفت اصل فوق در مورد کودک هم جاری است. اجبار به عنوان تنها شیوه تقویت گرایش دینی در کودکان، قطعامشمول آیه فوق هم میباشد.
2) با وجود پذیرش اصل عدم اتکاء به اجبار به عنوان تنها راهکار تربیت دینی کودکان، اصل فوق به هیچ وجه به معنی بی تفاوتی و بیبرنامگی در این موضوع نیست. وقتی حتی یک گل برای خوب بارآمدن نیاز به مراقبت دارد، مراقبت دائم از کودک به ویژه در حوزهموضوع با اهمیتی چون القاء اندیشه دینی، یک ضرورت اجتنابناپذیر عقلی خواهد بود.
3) تربیت فرزند، یک جریان مستمری است که حتی قبل از تولّد، آغاز میگردد. نوع تغذیه پدر و مادر، تغذیه خاص مادر در زمان بارداری و حالات روحی و روانی او، و... همه و همه مؤلّفههائی هستند که متخصصان علوم تربیتی و به ویژه دین جامع اسلام، بدان پرداخته ورهنمودهای فراوانی را درباره آن توصیه کرده است.
4) آشنائی و عمل به راهکارهای دین پس از تولد بچّه نیز یکی از عوامل ایجاد و تقویت روحیه دینی در اوست.
نجوا کردن کلمه توحید و اذان در گوش بچه پس از تولد، گوشزد کردن مستمر موضوعات دینی در سنین مختلف مانند اصل توحید، معاد، هدف خلقت، اسرار آفرینش موجودات و انسان، ارشادات اخلاقی از قبیل تحلیل ابعاد منفی کینهورزی، حسادت، دروغ، حیله و...، معرفییا در اختیار گذاشتن کتابهای دینی با توجه به مقاطع خاص سنی، تعمیق روح صداقت، اسلامگرائی، گرایش به اندیشههای سیاسی اسلام، و... همه مجموعه تلاشهائی است که پدر و مادر به عنوان یک وظیفه تربیت دینی کودکان باید در بستر آن گام بگذارند و جدّیت کنند. اسلام به فرزندصالح آن قدر اهمیت داده است که از زبان پیامبر اکرم دو جمله ذکر میشود: الولد الصالح ریحانة من الله ، (میزانالحکمه، ج 14، ص 7084) الولد الصالح میراثالله . نیز امام صادق(ع) میفرماید: و ان الله عزوجل لیرحم الرّجل لشدّة حبّه لولده ؛ انسان بخاطر شدت علاقه به فرزندش، مورد رحمتالهی قرار میگیرد{M، (میزانالحکمه، ج 14، ص 7082) . آیا تلاش برنامهریزی شده و مستمر، نهایت ابراز علاقه به فرزند نیست. چرا که ثمره این تلاش، علاوه بر سامان دادن به امور دنیائی، زندگی جاودان موفقیتآمیزپس از مرگ را هم برایش به رقم خواهد زد. خلاصه سخن آن که اجبار، راه درمان نیست اما هیچ گونه بی تفاوتی نیز پذیرفته نیست زیرا از وظایف حتمی پدر و مادر است.
www.eporsesh.com
- [آیت الله نوری همدانی] آیا پس از رسیدن فرزندان به سن بلوغ یا رشد، پدر و مادر هیچ تکلیفی درباره حضانت آنان ندارند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] خواهشمند است دیدگاه شرع مقدّس اسلام را درباره روزه افرادی که تازه پا به سنّ بلوغ گذاشته اند در موارد ذیل بیان فرمایید: الف) اگر دختر یا پسری که اخیراً پا به سن بلوغ گذاشته اند از دیدگاه والدین ناتوان از انجام فریضه روزه تشخیص داده شوند، و خوف زیان جسمی درباره فرزندان خود داشته باشند، آیا والدین می توانند در این مورد، فرزندان خود را از انجام روزه بازدارند؟
- [آیت الله بهجت] آیا فرزندان بعد از رسیدن به سن بلوغ می توانند به لحاظ مادی مستقل شوند و آیا پدر بعد از بلوغ آنان می تواند بدون اذن آن ها در اموالشان تصرف کند؟
- [سایر] با توجه به اینکه در اسلام سن بلوغ شرعی دختران 9 سالگی است چرا در قانون انتخابات کشور شرط سن پانزده سال تمام در نظر گرفته شده است؟
- [آیت الله سبحانی] مؤسسه خیریه ایتام شرط پذیرش را یتیم بودن فرزندان قرار داده است اگر خانواده هایی مراجعه و اعلام کنند که پدر فرزندان مفقود الأثر یا متواری می باشد آیا خیریه مجاز به پذیرش چنین خانواده هایی می باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پدر من در سن کودکی برای سرمایه گذاری در قالب سهام کرده است و آن را به عنوان هدیه به من داده است و حالا که من به سن بلوغ شرعی رسیده ام دو سوال برای من به وجود آمده است. آیا به مبالغی که به من در سنین کودکی هدیه داده شده خمس تعلق می گیرد یا نه؟ و نیز آیا به سود این سهام ها که هم اکنون در این سن که به بلوغ شرعی رسیده ام به من می رسد خمس تعلق می گیرد یا نه؟ در ضمن اینکه من وجه نقد نیز تاکنون از این بابت دریافت نکرده ام و سودم تبدیل به سهام شده است.
- [آیت الله اردبیلی] بنده تا زمان حیات امام خمینی رحمهالله چهارده سال بیشتر نداشتم و خیال میکردم که بالغ نشدهام، غافل از این که دو علامت دیگر بلوغ (احتلام و در آوردن مو) را دارا بودم و تصمیم داشتم هنگام رسیدن به سن بلوغ (پانزده سالگی) از امام تقلید کنم. با توجه به این که تصمیم به تقلید را مؤثر میدانید، آیا بنده میتوانم از امام خمینی رحمهالله تقلید نمایم؟
- [آیت الله سبحانی] در سن کودکی لواط کرده است آیا مفعول می تواند با خواهر آن فرد ازدواج کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بر فرض این که ولیّ صغیر حقّ قصاص نداشته باشد و تا بلوغ صغیر هم فاصله زیادی باقی مانده باشد، آیا قاتل را می شود زندانی کرد تا صغیر بالغ شود و خود تصمیم بگیرد و آیا اصلا فاصله زمانی تا سنّ بلوغ صغیر برای مطالبه قصاص مدخلیّت دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در موادّ قانونی سنّ بلوغ دختر 9، و پسر 15 سال (قمری) ذکر شده است. در حالی که این سنّ، مبنای اجرای احکام دینی است، نه مسائل کیفری. با توجّه به این که میزان عقل در این سنّ کم است، و کودکان توسّط افراد ناباب گول خورده و توان تحمّل موارد کیفری را ندارند، لذا سنّ واقعی را برای مرز بین کودکی و بزرگسالی جهت اجرای احکام کیفری در مورد آنان (کودکان) مرقوم فرمایید.
- [آیت الله سبحانی] فرزندان کافر بسان خود او محکوم به نجاست هستند، مگر فرزند ممیّزی که به اسلام اعتراف کند. و فرزندان مسلمان هرچند تنها پدرش مسلمان باشد پاک هستند ولی اگر تنها مادر، مسلمان باشد احتیاط اجتناب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] وصی باید مسلمان و بالغ عاقل و مورد اطمینان باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] دو نفری که چیزی را بیکدیگر صلح میکنند، باید بالغ وعاقل باشند وممنوع التصرّف نباشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و قصد صلح داشته باشند.
- [آیت الله بروجردی] دو نفری که چیزی را به یکدیگر صلح میکنند، باید بالغ و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و قصد صلح داشته باشند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کفیل باید بالغ و عاقل باشد و او را در کفالت مجبور نکرده باشند و بتواند کسی را که کفیل او شده بموقع حاضر نماید.
- [آیت الله بهجت] تبعیت آن است که چیز نجسی به واسطه پاک شدن چیز نجسِ دیگر ، پاک شود ؛ و همین طور است کودکی که در جنگ با مسلمانان از کفار اسیر می شود ، که به سبب تبعیت مسلمان اسیر کننده پاک می گردد .
- [آیت الله بهجت] کسی که نذر میکند باید عاقل، بالغ و مسلمان باشد. بنابراین نذر از غیر بالغ یا دیوانه، یا کافر صحیح نیست.
- [امام خمینی] وصی باید مسلمان و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] وصیّ باید مسلمان و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد .
- [آیت الله سبحانی] وصی باید مسلمان و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد.