دوستی نمودن و انتخاب دوست شرائطی دارد که اگر آن شرایط رعایت گردد دوستان حقیقی از دوست ناباب و غیرحقیقی بازشناخته می‌شوند لذا به شرایط دوست و راههای تشخیص دوست حقیقی در کنار یکدیگر می‌پردازیم: دوست خوب آن است که: دیدن او یاد خداوند را در دل شما زنده سازد. عمل و کردارش شما را به سوی اعمال نیک و خیر دعوت کند. سخن گفتنش به علم و دانش شما بیافزاید. رعایت تقوی و زهدورزی او شما را از کارهای بد و زشت باز دارد. شیوه زندگی‌اش به شما آئین زندگی بیآموزد. به هنگام بی‌نیازی و فقر و در حالت برتری و فرودستی شما را ترک نکند امام باقر(ع) می‌فرمایند بدترین دوستان شما افرادی هستند که بهنگام بی‌نیازیت دوستی تو و تو را حفظ کند ولی در وقت نیاز و تنگدستی رها سازد. گویند که دوست را بهنگام سفر و عصبانیت باید آزمود که آیا در سفر خواسته خود را دنبال می‌کند یا خدمت به دوستان را و در وقت عصبانیت زبان به بدگویی و ناسزاگویت می‌گشاید یا نه آنگاه باید او را امتحان نمود و سپس... میزان پایبندی دوست به ارزشهای الهی و انسانی معیار دوستی است لذا انسانی که به آئین اسلام (همانند نماز، روزه و طهارت دیده و دل و...) و مقررات انسانی (همانند وفای به عهد، گذشت، ایثار، گشاده‌روئی و گشاده‌دستی و...) پایبند نیست سزاوار دوستی نمی‌باشد و او رارندی ناجوانمرد بیشتر نمی‌توان نامید. از دیگر معیارهای دوست خوب آن است که حتی بهنگام حاضر نبودن دوست از او دفاع کند یعنی به دیگران اجازه ندهد بهنگام نبودش در حقش بی‌حرمتی نمایند و آبرو و حیثیت او را پایمال کنند و یا به مال و ثروت و... او خیانت نمایند. امیدواریم با بکارگیری معیارهای فوق دوستی سزاوار و شایسته برگزیده و آنگاه که او را دوستی حقیقی یافتید دوستی با او را لحظه‌ای فراموش نکنید چه دوست خوب پیدا کردن سخت است و سخت‌تر از آن نگهداشتن دوست و پای فشردن بر دوستی قبلی است. پر واضح استکه تخلّف دوست از آئین دوستی و سبک مهرورزی موجب تخلّف شما نیست و نمی‌شود تا به تلافی روی آورید چه در همه حال دوستی نمودن خوب است ولی هر شخصی را دوست برگزیدن سزا نیست. eporsesh.com
چگونه می توان در میان ما دانشجویان دوستان حقیقی را انتخاب نمود؟
دوستی نمودن و انتخاب دوست شرائطی دارد که اگر آن شرایط رعایت گردد دوستان حقیقی از دوست ناباب و غیرحقیقی بازشناخته میشوند لذا به شرایط دوست و راههای تشخیص دوست حقیقی در کنار یکدیگر میپردازیم:
دوست خوب آن است که:
دیدن او یاد خداوند را در دل شما زنده سازد.
عمل و کردارش شما را به سوی اعمال نیک و خیر دعوت کند.
سخن گفتنش به علم و دانش شما بیافزاید.
رعایت تقوی و زهدورزی او شما را از کارهای بد و زشت باز دارد.
شیوه زندگیاش به شما آئین زندگی بیآموزد.
به هنگام بینیازی و فقر و در حالت برتری و فرودستی شما را ترک نکند امام باقر(ع) میفرمایند بدترین دوستان شما افرادی هستند که بهنگام بینیازیت دوستی تو و تو را حفظ کند ولی در وقت نیاز و تنگدستی رها سازد.
گویند که دوست را بهنگام سفر و عصبانیت باید آزمود که آیا در سفر خواسته خود را دنبال میکند یا خدمت به دوستان را و در وقت عصبانیت زبان به بدگویی و ناسزاگویت میگشاید یا نه آنگاه باید او را امتحان نمود و سپس...
میزان پایبندی دوست به ارزشهای الهی و انسانی معیار دوستی است لذا انسانی که به آئین اسلام (همانند نماز، روزه و طهارت دیده و دل و...) و مقررات انسانی (همانند وفای به عهد، گذشت، ایثار، گشادهروئی و گشادهدستی و...) پایبند نیست سزاوار دوستی نمیباشد و او رارندی ناجوانمرد بیشتر نمیتوان نامید.
از دیگر معیارهای دوست خوب آن است که حتی بهنگام حاضر نبودن دوست از او دفاع کند یعنی به دیگران اجازه ندهد بهنگام نبودش در حقش بیحرمتی نمایند و آبرو و حیثیت او را پایمال کنند و یا به مال و ثروت و... او خیانت نمایند.
امیدواریم با بکارگیری معیارهای فوق دوستی سزاوار و شایسته برگزیده و آنگاه که او را دوستی حقیقی یافتید دوستی با او را لحظهای فراموش نکنید چه دوست خوب پیدا کردن سخت است و سختتر از آن نگهداشتن دوست و پای فشردن بر دوستی قبلی است. پر واضح استکه تخلّف دوست از آئین دوستی و سبک مهرورزی موجب تخلّف شما نیست و نمیشود تا به تلافی روی آورید چه در همه حال دوستی نمودن خوب است ولی هر شخصی را دوست برگزیدن سزا نیست.
eporsesh.com
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا قاضی تحکیم را می توان از میان بانوان انتخاب نمود؟
- [سایر] چگونه می توان دوستان خوبی پیدا کرد؟
- [سایر] حقیقت عشق چیست و چگونه می توان عشق حقیقی را از عشق غیرحقیقی باز شناخت؟
- [سایر] تکلیف اساسی و حقیقی انسان و عالم چیست؟ آیا غیر از خدایی شدن می توان چیزی را پذیرفت؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان حج واجب را رها نمود؟ در صورتیکه می توان رها کرد در چه مرحله ای می شود حج را رها کرد و اگر نمی توان رها کرد از کدام مرحله حج نمی توان رها نمود؟
- [سایر] چه کسی را می توان به عنوان دوست انتخاب کرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان بدون تحقیق مرجع تقلید را انتخاب کرد؟
- [سایر] در انتخاب غیر مستقیم ولایت فقیه مشکل دور وجود دارد. چگونه میتوان آنرا حل نمود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با سلام . آیا می توان گوشت عقیقه را به صورت خام تقسیم نمود . اگر می توان در چه صورت 2- آیا می توان گوشت عقیقه را به صورت کباب کوبیده درآورد و بین مردم تقسیم نمود .
- [سایر] یکی از دوستان اهل سنت میگوید: امامت در شیعه نظام موروثی است ، اما در اهل سنت براساس انتخاب مردم و دمکراتیک است، پاسخ آن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] صیغه عقد بیمه را می توان با هر زبانی اجرا کرد و یا قرارداد بیمه را روی کاغذ آورد و آن را امضاء نمود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 44 شخصیتهای حقیقی و حقوقی هر دو مالک می شوند و می توانند طرف معامله واقع گردند، بنابراین هر مؤسسه خیریه یا انتفاعی که تأسیس گردد و دارای شخصیت حقوقی شود، با اشخاص حقیقی از این نظر تفاوت نمی کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اموال مسجد را, خواه اجزای ساختمان آن باشد مانند در و پنجره یا نباشد مانند فرش نمی توان در غیر آن مسجد صرف کرد . در صورت خراب شدن مسجد می توان آن ها را فروخت و صرف تعمیر آن مسجد نمود و اگر تعمیر آن مسجد ممکن نباشد, صرف مسجد دیگر شود.
- [امام خمینی] سفته حقیقی را اگر کسی از بدهکار بگیرد که با دیگری معامله کند به مبلغی کمتر، حرام و باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .نمازگزار در نماز ظهرِ روز جمعه , خواه دو رکعت (نماز جمعه) بخواند یا چهار رکعت، مستحب است در رکعت اول بعد از حمد، سوره جمعه و در رکعت دوم پس از حمد، سوره منافقون بخواند . اگر یکی از این دو سوره را انتخاب , و شروع به خواندن آنها نمود, بنا بر احتیاط واجب , نمیتواند آنها را رها کند و سورهّ دیگر بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی با زن شوهرداری (نعوذ بالله) زنا کند برای توبه کردن لازم نیست به آن مرد بگوید، بلکه باید در پیشگاه خدا توبه حقیقی کند.
- [آیت الله بهجت] در موقع اعلان بعضی از اوصاف مال پیدا شده را میگوید که تا حدودی آن را بشناساند و بعضی دیگر را نمیگوید تا مالک حقیقی را بشناسد.
- [آیت الله جوادی آملی] .احداث مسجد و تعمیر مسجدی که نزدیک به ویرانی باشد مستحب است و اگر مسجدی بر اثر مرور زمان یا حوادث طبیعی به گونه ای ویران شود که تع میر آن ممکن نباشد، می توان آن را خراب و نوسازی کرد , چنانکه در صورت نیاز نمازگزاران، می توان مسجد کوچک را خراب کرده و به صورت مسجد بزرگ نوسازی نمود و به ثواب خاص مسجدسازی نایل آمد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگام خواندن صیغه معامله باید دو طرف قصد انشاء داشته باشند یعنی مقصودشان از گفتن این دو جمله خرید و فروش باشد، همچنین در جایی که داد و ستد عملی جانشین صیغه لفظی می شود باید قصد انشاء وجود داشته باشد. ضمناً شخصیّتهای حقیقی و حقوقی هر دو مالک می شوند و می توانند طرف معامله واقع گردند، بنابراین هر موسّسه خیریّه یا انتفاعی که تأسیس گردد و دارای شخصیّت حقوقی شود، با اشخاص حقیقی از این نظر تفاوت نمی کند.
- [آیت الله اردبیلی] بدهی بدون مدّت را نمیتوان با افزودن چیزی بر آن مدّتدار نمود، همچنین مدّت بدهی مدّتدار را نمیتوان با افزودن چیزی بر آن بیشتر نمود.