در دعا نیز نوعی تلقین وجود دارد و می‌تواند اثراتی همانند آن ایجاد کند، ولی دعا بر خواسته از یک نگرش عمیق به جهان هستی است. نگرشی که در آن آفریننده‌ای قادر قرار دارد و می‌تواند در آفریده خویش تصرف نماید. به طورخلاصه می‌توان تفاوت‌های تلقین و دعا را در موارد زیر خلاصه کرد: 1 در تلقین شخص تلقین کننده تنها به خود متکی است ولی در دعا به خداوند تکیه دارد. 2 تلقین با تلقین متضاد خود از بین می‌رود و یأس‌آور است؛ ولی دعا چنانچه مستجاب هم نشود، شخص دعا کننده باز امیدواراست. 3 دعا ارتباط با مبدأ هستی و رها سازنده آدمی از غربت و تنهایی و نگاه به بالاتر است ولی تلقین تنها در خود فرو رفتن است. 4 - تاثیر تلقین بسیار محدود است؛ ولی دعا دامنه‌ای گسترده دارد. 5 - دعا ممکن است تغییراتی واقعی پدید آورد، ولی تاثیر تلقین بیشتر درونی است. 6 - دعا مستند به جهان‌بینی الهی و مطابق با فطرت انسانی است ولی تلقین نوعی تمرین روانی است. eporsesh.com
در دعا نیز نوعی تلقین وجود دارد و میتواند اثراتی همانند آن ایجاد کند، ولی دعا بر خواسته از یک نگرش عمیق به جهان هستی است. نگرشی که در آن آفرینندهای قادر قرار دارد و میتواند در آفریده خویش تصرف نماید. به طورخلاصه میتوان تفاوتهای تلقین و دعا را در موارد زیر خلاصه کرد:
1 در تلقین شخص تلقین کننده تنها به خود متکی است ولی در دعا به خداوند تکیه دارد.
2 تلقین با تلقین متضاد خود از بین میرود و یأسآور است؛ ولی دعا چنانچه مستجاب هم نشود، شخص دعا کننده باز امیدواراست.
3 دعا ارتباط با مبدأ هستی و رها سازنده آدمی از غربت و تنهایی و نگاه به بالاتر است ولی تلقین تنها در خود فرو رفتن است.
4 - تاثیر تلقین بسیار محدود است؛ ولی دعا دامنهای گسترده دارد.
5 - دعا ممکن است تغییراتی واقعی پدید آورد، ولی تاثیر تلقین بیشتر درونی است.
6 - دعا مستند به جهانبینی الهی و مطابق با فطرت انسانی است ولی تلقین نوعی تمرین روانی است.
eporsesh.com
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تلقین شهادتین برای محتضر لازم است و اینکه این تلقین باید چگونه باشد؟
- [سایر] آیا تلقین برای میت فایده ای دارد؟
- [سایر] تلقین میّت از چه زمانی مرسوم شده است و آنچه که به نام تلقین میّت در مفاتیح الجنان درج شده، به چه کسی منسوب است؟
- [سایر] طریقه کامل تلقین میت چگونه است؟ چه باید گوییم؟ عین عبارت چیست؟
- [سایر] آیا شهود نمیتواند فقط توهم و تلقین باشد؟ حد تشخیص کدام است؟
- [سایر] آیا شهود نمی تواند فقط توهم و تلقین باشد؟ حد تشخیص کدام است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا تلقین میّت فردی که زبانش عیب دارد مثل الثغ (کسی که راء را غین یا لام تلفّظ میکند) صحیح است یا خیر؟
- [سایر] چرا شیعه می گوید: باید جمله "اشهد انّ علیا ولیّ الله" در اذان و تلقین بر میت تکرار بشود؟ ر. ک. فروع الکافی ج 3 ص 82.
- [سایر] این که در دعای تلقین میت گفته میشود: (... اللهم إنا لا نعلم منه إلا خیراً...)، اگر واقعاً از این میّت جز شرّ چیزی ندیده باشیم و این جمله را بگوییم، آیا دروغ نیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که به دیگران تلقین نیت و تلبیه می کند و خودش فراموش کرده است که نیت نماید وظیفه اش چیست
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام علیهم السلام و سایر عقاید حقه را به کسی که در حال جان دادن است طوری تلقین کنند که بفهمد و همچنین مستحب است چیزهایی را که ذکر شد تا وقت مرگ تکرار کنند و نیز دعای فرج را به محتضر تلقین نمایند
- [آیت الله علوی گرگانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کردهاند، مستحب است ولیّ میّت یا کسی که از طرف ولیّ اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شد به میّت تلقین کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند مستحب است ولی میت یا کسی که از طرف ولی اجازه دارد دعاهایی را که دستور داده شده به میت تلقین کند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند؛ مستحب است ولی میت یا کسی که از طرف ولی اجازه دارد؛ دعاهائی را که دستور داده شده به میت تلقین کند.
- [آیت الله بروجردی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کردهاند، مستحب است وَلِی میت یا کسی که از طرف ولی اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده، به میت تلقین کند.
- [آیت الله خوئی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کردهاند، مستحب است ولی میت یا کسی که از طرف ولی اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده به میت تلقین کند.
- [امام خمینی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند، مستحب است ولی میت یا کسی که از طرف ولی اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده به میت تلقین کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام علیهم السلام و سایر عقاید حقه را به کسی که در حال جان دادن است طوری تلقین کنند که بفهمد و همچنین مستحب است چیزهایی را که ذکر شد تا وقت مرگ تکرار کنند و نیز دعای فرج را به محتضر تلقین نمایند
- [آیت الله شبیری زنجانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کردهاند، مستحب است ولیّ میت یا کسی که از طرف ولیّ اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده به میت تلقین کنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پس از رفتن کسانی که تشییع جنازه کرده اند مستحب است وَلِیّ میت یا کسی که از طرف ولیّ اجازه دارد، دعاهایی را که دستور داده شده، به میت تلقین کند.