زمان مناسب برای آموزش دستشویی رفتن چه زمانی است و آموزش بی‌موقع (زودرس و دیررس) چه پیامدهایی دارد؟
آگاهی برای ادرار کردن در 15 ماهگی ایجاد می‌شود و کودک احساس می‌کند که می‌خواهد ادرار کند؛ ولی نمی‌تواند خود را نگه دارد؛ زیرا تا پیش از 18 ماهگی بر ماهیچه‌های بدن خود کنترل ندارد و از داشتن پوشک خیس اظهار ناراحتی نمی‌کند؛ بنابراین، اقدام برای آموزش کنترل ادرار قبل از 18 ماهگی فایده‌ای ندارد و آموزش زود هنگام ممکن است در او عدم احساس کفایت، عدم اعتماد به نفس، عدم حس استقلال، حس لجاجت و حتی وسواس را ایجاد کند؛ بنابراین، مناسب‌ترین سن برای آموزش دستشویی رفتن، 18 ماهگی به بعد است؛ به ویژه که زمینه‌های دیگر مانند افزایش گستره واژگانی کودک و بیداری حس تقلید در او، به این آموزش کمک می‌کند. همان گونه که آموزش زود هنگام مشکل ایجاد می‌کند، آموزش دیر هنگام نیز مناسب نیست؛ پس آن را بیش از حد به تأخیر نیندازید، مگر این که مشکلی پزشکی در میان باشد (ر. ک: ص 25 - 23). بی‌توجهی به آموزش به موقع ممکن است عوارضی چون بازی با مدفوع (ر. ک: ص) و آلوده کردن زندگی و در مواردی بیماری را در پی داشته باشد. آموزش به موقع کنترل ادرار، در شکل‌گیری شخصیت کودک اثر دارد و در حقیقت نخستین مسؤولیت جدی او به شمار می‌رود. کودک با کسب مهارت دستشویی رفتن، بر دو دستگاه بدن خود تسلط می‌یابد و از این تسلط احساس غرور می‌کند و در نتیجه اعتماد به نفس او بالا می‌رود. افزون بر این، از تمیز بودن خود احساس خشنودی می‌کند و شاداب‌تر است. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

زمان مناسب برای آموزش دستشویی رفتن چه زمانی است و آموزش بی‌موقع (زودرس و دیررس) چه پیامدهایی دارد؟


پاسخ:

آگاهی برای ادرار کردن در 15 ماهگی ایجاد می‌شود و کودک احساس می‌کند که می‌خواهد ادرار کند؛ ولی نمی‌تواند خود را نگه دارد؛ زیرا تا پیش از 18 ماهگی بر ماهیچه‌های بدن خود کنترل ندارد و از داشتن پوشک خیس اظهار ناراحتی نمی‌کند؛ بنابراین، اقدام برای آموزش کنترل ادرار قبل از 18 ماهگی فایده‌ای ندارد و آموزش زود هنگام ممکن است در او عدم احساس کفایت، عدم اعتماد به نفس، عدم حس استقلال، حس لجاجت و حتی وسواس را ایجاد کند؛ بنابراین، مناسب‌ترین سن برای آموزش دستشویی رفتن، 18 ماهگی به بعد است؛ به ویژه که زمینه‌های دیگر مانند افزایش گستره واژگانی کودک و بیداری حس تقلید در او، به این آموزش کمک می‌کند.
همان گونه که آموزش زود هنگام مشکل ایجاد می‌کند، آموزش دیر هنگام نیز مناسب نیست؛ پس آن را بیش از حد به تأخیر نیندازید، مگر این که مشکلی پزشکی در میان باشد (ر. ک: ص 25 - 23).
بی‌توجهی به آموزش به موقع ممکن است عوارضی چون بازی با مدفوع (ر. ک: ص) و آلوده کردن زندگی و در مواردی بیماری را در پی داشته باشد.
آموزش به موقع کنترل ادرار، در شکل‌گیری شخصیت کودک اثر دارد و در حقیقت نخستین مسؤولیت جدی او به شمار می‌رود.
کودک با کسب مهارت دستشویی رفتن، بر دو دستگاه بدن خود تسلط می‌یابد و از این تسلط احساس غرور می‌کند و در نتیجه اعتماد به نفس او بالا می‌رود. افزون بر این، از تمیز بودن خود احساس خشنودی می‌کند و شاداب‌تر است.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین