خیالبافی‌های افراطی کودکان علل متفاوتی دارد: 1. فشارهای روحی: فشارهای روحی ناشی از اختلافات والدین یا تولد فرزند دوم و... جهان حقیقی را برای او تیره و تار می‌کند و وی را به خیالبافی می‌کشاند تا از دنیای واقعی بگریزد؛ 2. برآورده نشدن نیازها: برآورده نشدن نیازهای جسمی او (غذا، لباس، اسباب‌بازی) و روحی‌اش (محبت و توجه)، او را به خیالبافی می‌کشاند تا در خیال به آن‌ها برسد؛ 3. محرومیت: محرومیت کودک از علاقه‌مندی‌ها (پارک، سینما، شهربازی)، محرومیت از دیدار نزدیکان و همسالان، عامل مهمی برای خیالبافی‌های افراطی است. در حد توان به علایق او توجه کنید؛ 4. تنهایی: در صورتی که برادر یا خواهری ندارد، ارتباط او را با همسالان بیشتر کنید؛ 5. بیکاری: با برنامه‌های متنوع، جلو بیکاری او را بگیرید. دیدن متعادل تلویزیون (حدود 1 ساعت در روز (1))، نقاشی، مطالعه (البته نه داستان‌های خیالی)، بازی با همسالان یا با خودتان، بازی‌هایی که به دست و فکر با هم نیاز دارند (بازی‌های رایانه‌ای، بازی با کلمات، کارت بازی و...) او را مشغول ساخته، از خیالبافی باز می‌دارد. 6. رقابت‌های شدید: اوج‌گیری برتری جویی به سبب رقابت‌های شدید در مدرسه یا بین نزدیکان در خیالبافی او مؤثر است. پی نوشت: 1. دیدن زیادی تلویزیون، عامل تشدید خیالبافی است. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
پسرم 8 ساله است و بیش از حد خیالبافی میکند. علت چیست و برای پیشگیری از این خیالبافیهای افراطی چه باید کرد؟
خیالبافیهای افراطی کودکان علل متفاوتی دارد:
1. فشارهای روحی: فشارهای روحی ناشی از اختلافات والدین یا تولد فرزند دوم و... جهان حقیقی را برای او تیره و تار میکند و وی را به خیالبافی میکشاند تا از دنیای واقعی بگریزد؛
2. برآورده نشدن نیازها: برآورده نشدن نیازهای جسمی او (غذا، لباس، اسباببازی) و روحیاش (محبت و توجه)، او را به خیالبافی میکشاند تا در خیال به آنها برسد؛
3. محرومیت: محرومیت کودک از علاقهمندیها (پارک، سینما، شهربازی)، محرومیت از دیدار نزدیکان و همسالان، عامل مهمی برای خیالبافیهای افراطی است. در حد توان به علایق او توجه کنید؛
4. تنهایی: در صورتی که برادر یا خواهری ندارد، ارتباط او را با همسالان بیشتر کنید؛
5. بیکاری: با برنامههای متنوع، جلو بیکاری او را بگیرید. دیدن متعادل تلویزیون (حدود 1 ساعت در روز (1))، نقاشی، مطالعه (البته نه داستانهای خیالی)، بازی با همسالان یا با خودتان، بازیهایی که به دست و فکر با هم نیاز دارند (بازیهای رایانهای، بازی با کلمات، کارت بازی و...) او را مشغول ساخته، از خیالبافی باز میدارد.
6. رقابتهای شدید: اوجگیری برتری جویی به سبب رقابتهای شدید در مدرسه یا بین نزدیکان در خیالبافی او مؤثر است.
پی نوشت:
1. دیدن زیادی تلویزیون، عامل تشدید خیالبافی است.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] راه پیشگیری و نجات از عشق های غیر الهی و افراطی چیست؟
- [سایر] دختر 15 سالهام دائم خیالبافی میکند. آیا مشکلی وجود دارد؟
- [سایر] دختر 4 سالهای دارم که بسیار خیالبافی میکند. آیا این خیالپردازیها نگران کننده است؟
- [آیت الله بهجت] دختری را از پرورشگاه گرفته و او را بزرگ کرده ام. حال حدود 7، 8 ساله است. آیا برای محرم شدن می توانم برای پسرم عقد کنم یا نه؟
- [سایر] سلام من مدت 11 سال است که ازدواج کردم و پسری 8 ساله دارم. همسرم با من و پسرم رفتار مناسبی ندارد. شکایت من از این است که ایشان با دیگران و مخصوصا با پدر و مادرش رفتار بسیار مناسب و آرامی دارد. ولی در خانه به من و پسرم پرخاش میکند. تا الآن با چند مشاور صحبت کردم. همگی میگن تنها راه شما طلاقه. از این رفتار شوهرم خسته شدم و دیگه نمی تونم تحمل کنم. خواهش می کنم راهنماییم کنید.
- [سایر] بنده مادر پسری 5 ساله هستم برای تربیت دینی پسرم کتابهای درهمین حوزه (تربیت دینی) معرفی نماید؟
- [سایر] با سلام پسر 8 ساله ام به سیگار علاقه دارد و به افراد سیگاری توجه زیادی دارد و ادای سیگار کشیدن را در می آورد. با توجه به اینکه من و همسرم سیگاری نیستیم چگونه باید با پسرم رفتار کنیم؟ با تشکر.
- [سایر] فرزند 8 ساله ام صبح ها به سختی از خواب بیدار می شود. او را چگونه بیدار کنم؟
- [آیت الله بروجردی] حد ریش تا چه حد است که اگر کسی ریش خود را ماشین میکند بداند که به حد تراشیدن نرسد؟
- [سایر] دختر 8 ساله ام به شدت از دزد می ترسد. آیا راهکارهایی برای از بین بردن این ترس وجود دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] حیوانی که برای عقیقه انتخاب میشود، باید شتر یا گاو یا گوسفند باشد و بهتر است شرایط قربانی در آن رعایت شود، یعنی حیوان سالم و بدون عیب باشد و (شتر) حدّاقل پنج ساله و (گاو) دو ساله و (بز) بنابر احتیاط دو ساله و (میش) یک ساله باشد، ولی رعایت این شرایط لازم نیست، بلکه چنانچه حیوان چاق و پرگوشت باشد، کفایت میکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که در کارهای وضو یا شرایط آن؛ مثل پاک بودن آب، خیلی شک میکند، چنانچه به حد وسوسه برسد، باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله خوئی] کسی که در کارهای وضو و شرائط آن مثل پاک بودن آب و غصبی نبودن آن خیلی شک میکند، چنانچه به حد وسوسه برسد باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر موقعی که سفر میرود شک کند که به حدّ ترخّص رسیده یا نه و بخواهد نماز بخواند، بنا بر احتیاط واجب نماز را هم تمام و هم شکسته بخواند؛ مگر برگشت به آن جا در وقت نماز چهار رکعتی عرفاً امکان نداشته باشد که باید نماز را تمام بخواند و کفایت میکند و در برگشت از سفر نیز اگر شک کند که به حد ترخص رسیده یا نه و بخواهد نماز بخواند، بنا بر احتیاط واجب نماز را هم تمام و هم شکسته بخواند. چیزهایی که سفر را قطع میکند اول: رسیدن به وطن
- [آیت الله سیستانی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و میخواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند ، اگر عنوانی که موجب تمام شدن نماز است ، مانند کثیر السفر ، یا خانه به دوش ، بر او صدق نکند باید در مسافرت خود نماز را شکسته بخواند . شرط هشتم : آنکه اگر از وطن حرکت میکند به حدّ ترخّص برسد ، و امّا در غیر وطن ، حدّ ترخّص اثری ندارد ، و همین که از محل اقامت خارج شود ، نمازش قصر است .
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسافر قبل از اذان ظهر از وطن خود خارج شود، ولی پیش از خارج شدن از حدّ ترخّص، اذان ظهر را بگویند و یا کسی که از مسافرت بازمی گردد و عملی که روزه را باطل میکند به جا نیاورده است، پیش از ظهر به حدّ ترخّص برسد، ولی پیش از داخل شدن به وطن، اذان ظهر را بگویند، بنابر احتیاط واجب باید آن روز را روزه بگیرد و قضای آن را نیز به جا آورد.
- [آیت الله سیستانی] مسافری که در بین مسافرت به وطنش میرسد و در آنجا توقف میکند ، تا وقتی در آنجا هست باید نماز را تمام بخواند ، ولی اگر بخواهد از آنجا هشت فرسخ برود ، یا مثلاً چهار فرسخ برود و چهار فرسخ برگردد ، وقتی که به حدّ ترخّص برسد ، باید نماز را شکسته بخواند .
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی در معرض خطر جانی قرار بگیرد، خواه در اثر گرسنگی یا تشنگی باشد یا به جهت غرق شدن، تصادف، برق گرفتگی و نظایر آن، بر هر مسلمانی که اطّلاع پیدا میکند واجب است به هر شکل ممکن و در حدّ توان او را نجات دهد.
- [آیت الله خوئی] کسی که وصیت میکند، باید عاقل باشد و از روی اختیار وصیت کند و وصیت بچه ده ساله برای ارحامش جائز است و اعتبار سفیه نبودن در نفوذ وصیت محل اشکال است و احتیاط واجب آن است که عمل به وصیت او ترک نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر مسافر پیش از ظهر به وطنش برسد یا به جایی که میخواهد ده روز در آنجا بماند، چنانچه پیش از ظهر به حدّ ترخّص برسد و کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد باید آن روز را روزه بگیرد.