خیال‌پردازی در کودکان تا 4 سالگی کاملا طبیعی و جزئی از روند رشد آنان است و ویژگی جاندار پنداری آنان، آن را تشدید می‌کند. این ویژگی باعث می‌شود که به اشیا جان بدهند و با آنان صحبت کنند. کودک شما در ذهن خود چیزهایی را مجسم می‌کند که اصلا وجود خارجی ندارند. قدرت تخیل در این سن آن قدر زیاد است که می‌تواند خود را به جای دیگران بگذارد و این که در بازی‌ها، خود را قهرمان می‌داند و درباره والدین خود اغراق می‌کند و دوستان خیالی دارد، به همین ویژگی بر می‌گردد؛ به همین دلیل، توصیه می‌کنم فرزند خود را به سبب خیالبافی‌هایش تمسخر نکنید و از موجودات خیالی مانند غول و دیو و هیولا نترسانید. این ترس‌ها تشدید کننده خیالبافی است. خیالپردازی در این سن نگران کننده نیست؛ بنابراین، لزومی ندارد او را از این کار باز دارید و مطمئن باشید که ضرری برایش ندارد و به تعادل روحی او لطمه‌ای نمی‌زند. او را هرگز به دروغگویی متهم نکنید؛ چون خیالبافی کودک (عروسکم می‌گه، خرسم گفت، با گنجشکای روی شاخه درخت حرف زدم و...) در این سن، دروغگویی مصطلح بین بزرگسالان نیست. وقتی به شما می‌گوید: با اسب پرنده‌ام در آسمان پرواز کردم، بگویید: دوست داری یک اسب پرنده داشته باشی، مگه نه؟ خوب است او را در قالب داستان و در زمینه کارتون‌ها و فیلم‌ها با دنیای واقعی آشناتر سازید تا بین دنیای خیالی و واقعی فرق بگذارد و بداند که وقتی در یک کارتون تلویزیونی، موش یا گربه زیر ماشین می‌رود و پس از تبدیل شدن به یک ورق کاغذ، با یک تکان دادن به خود، به حال اول باز می‌گردد، واقعی نیست. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
دختر 4 سالهای دارم که بسیار خیالبافی میکند. آیا این خیالپردازیها نگران کننده است؟
خیالپردازی در کودکان تا 4 سالگی کاملا طبیعی و جزئی از روند رشد آنان است و ویژگی جاندار پنداری آنان، آن را تشدید میکند. این ویژگی باعث میشود که به اشیا جان بدهند و با آنان صحبت کنند.
کودک شما در ذهن خود چیزهایی را مجسم میکند که اصلا وجود خارجی ندارند. قدرت تخیل در این سن آن قدر زیاد است که میتواند خود را به جای دیگران بگذارد و این که در بازیها، خود را قهرمان میداند و درباره والدین خود اغراق میکند و دوستان خیالی دارد، به همین ویژگی بر میگردد؛ به همین دلیل، توصیه میکنم فرزند خود را به سبب خیالبافیهایش تمسخر نکنید و از موجودات خیالی مانند غول و دیو و هیولا نترسانید. این ترسها تشدید کننده خیالبافی است.
خیالپردازی در این سن نگران کننده نیست؛ بنابراین، لزومی ندارد او را از این کار باز دارید و مطمئن باشید که ضرری برایش ندارد و به تعادل روحی او لطمهای نمیزند.
او را هرگز به دروغگویی متهم نکنید؛ چون خیالبافی کودک (عروسکم میگه، خرسم گفت، با گنجشکای روی شاخه درخت حرف زدم و...) در این سن، دروغگویی مصطلح بین بزرگسالان نیست. وقتی به شما میگوید: با اسب پرندهام در آسمان پرواز کردم، بگویید: دوست داری یک اسب پرنده داشته باشی، مگه نه؟
خوب است او را در قالب داستان و در زمینه کارتونها و فیلمها با دنیای واقعی آشناتر سازید تا بین دنیای خیالی و واقعی فرق بگذارد و بداند که وقتی در یک کارتون تلویزیونی، موش یا گربه زیر ماشین میرود و پس از تبدیل شدن به یک ورق کاغذ، با یک تکان دادن به خود، به حال اول باز میگردد، واقعی نیست.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] دختر 15 سالهام دائم خیالبافی میکند. آیا مشکلی وجود دارد؟
- [سایر] دختر 7 سالهای دارم که در برابر داروهای مایع (شربت) مقاومت میکند، چگونه میتوانم این مقاومت را از بین ببرم؟
- [سایر] دختر 3 سالهای دارم که وسایل همسالان را میگیرد. با این مشکل چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] پسر 15 سالهای دارم که مدام صحبت میکند چگونه او را تعدیل کنم؟
- [سایر] دختر 5 سالهای دارم که دائم میگوید: من پسر هستم، نمیدانم با او چگونه برخورد کنم.
- [آیت الله اردبیلی] دختر 23 سالهای در نمازهایش (تکبیرة الاحرام) را نگفته است. حکم آن نمازها چیست؟
- [سایر] پسر 15 سالهای دارم که مدام صحبت میکند. چگونه او را تعدیل کنم؟
- [سایر] پسرم 8 ساله است و بیش از حد خیالبافی میکند. علت چیست و برای پیشگیری از این خیالبافیهای افراطی چه باید کرد؟
- [سایر] کودک 4 سالهای دارم و او را به شکل مادی تشویق نمیکنم تا دیگران نتوانند از همین راه بفریبند. آیا این برخورد درست است؟
- [سایر] دختر 4 سالهام هنوز هم شلوار خود را کثیف میکند. آیا طبیعی است؟ اگر طبیعی نیست، چگونه باید این مشکل را از بین ببرم؟
- [آیت الله بهجت] کسی که وصیت میکند باید بالغ و عاقل باشد، ولی بچه ده سالهای که خوب و بد را تمیز میدهد، اگر وصیت او مثل افراد بالغ عاقل باشد، بنابر اظهر، وصیت او صحیح است، و نیز وصیتکننده باید از روی اختیار وصیت کند و کسی او را مجبور نکرده باشد و در غیر این صورت صحیح نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن یکی از سورههایی که آیه سجده واجبه دارد و در )مسأله 361) اسمأ آنها را بیان نمودهایم عمدا،ً نماز را باطل میکند.
- [آیت الله سیستانی] اگر بعد از گذشتن وقت نماز مغرب و عشا ، بداند یک نماز خوانده ولی نداند سه رکعتی خوانده یا چهار رکعتی ، باید قضای نماز مغرب و عشا را بخواند . 4 کثیر الشک (کسی که زیاد شک میکند) :
- [آیت الله اردبیلی] کسی که وصیّت میکند، باید عاقل و بالغ باشد، ولی بچّه ده سالهای که خوب و بد را تشخیص میدهد، اگر برای کار خوبی مثل ساختن مسجد و پل وصیّت کند، صحیح است و نیز وصیّت کننده باید از روی اختیار وصیّت کند و نیز وصیّت سفیه نسبت به اموالش صحیح نیست، اگرچه حاکم شرع هم او را از تصرّف در اموال خود منع نکرده باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث پدر و مادر و یک دختر باشند: الف اگر مادر حاجب داشته باشد سهم او 61 میشود وسهم پدر هم 61 و سهم دختر21 می شود و 61 باقیمانده بین پدر و دختر تقسیم می شود و از چهار قسمت یک قسمت به پدر وبقیه به دختر می رسد بنابر این مال میت به 24 قسمت تقسیم می شود و 4 سهم آن به مادر و 5 سهم به پدر و 15 سهم به دختر متوفی می رسد. ب اگر مادر حاجب نداشته باشد مال میت به 5 قسمت تقسیم میشود و یک سهم به پدر و یک سهم به مادر و سه سهم بقیه به دختر میت می رسد.
- [آیت الله خوئی] اگر بعد از گذشتن وقت نماز مغرب و عشاء، بداند یک نماز خوانده، ولی نداند سه رکعتی خوانده یا چهار رکعتی، باید قضای نماز مغرب و عشاء را بخواند. 4 کثیر الشک (کسی که زیاد شک میکند) (مسألة 1193)- کثیرالشک کسی است که عرفاً بگویند زیاد شک میکند یا حال او به نحوی باشد که در هر سه نماز لا اقل یک مرتبه شک کند، چنین شخصی به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله سبحانی] اگر وارث میّت فقط پدر و مادر و یک دختر باشد، چنانچه میت دو برادر یا چهار خواهر یا یک برادر و دو خواهر پدری نداشته باشد، مال را پنج قسمت می کنند، پدر و مادر، هر کدام یک قسمت و دختر سه قسمت آن را می برد و اگر دو برادر یا چهار خواهر یا یک برادر و دو خواهر پدری داشته باشد، مال میت را 24 قسمت می کنند 15 قسمت آن را به دختر و 5 قسمت آن را به پدر و 4 قسمت آن را به مادر می دهند.
- [آیت الله مظاهری] در مسجد و حرم امامانعلیهم السلام شش امر مکروه است: 1 - خوابیدن. 2 - انجام کاری یا صحبتی درباره دنیا. 3 - کثیف نمودن آنجا. 4 - بلند کردن صدا. 5 - راه دادن بچّه و دیوانه (در صورت ایجاد مزاحمت). 6 - وارد شدن کسی که بوی دهان یا لباس یا بدن او مردم را اذیت میکند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر وارث میّت فقط (پدر و مادر و یک دختر) باشد، چنانچه میّت (دو برادر) یا (چهار خواهر) یا (یک برادر و دو خواهر) پدری نداشته باشد، مال را پنج قسمت میکنند، پدر و مادر هر کدام یک قسمت و دختر سه قسمت آن را میبرد و اگر (دو برادر) یا (چهار خواهر) یا (یک برادر و دو خواهر) پدری داشته باشد، مال را شش قسمت میکنند، پدر و مادر هر کدام یک قسمت و دختر سه قسمت میبرد و یک قسمت باقیمانده را چهار قسمت میکنند، یک قسمت را به پدر و سه قسمت را به دختر میدهند؛ مثلاً اگر مال میّت را 24 قسمت کنند، 15 قسمت آن را به دختر و 5 قسمت آن را به پدر و 4 قسمت آن را به مادر میدهند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر وارث میت، فقط پدر و مادر و یک دختر باشد، چنانچه میت دو برادر و چهار خواهر، یا یک برادر و دو خواهر پدری نداشته باشد، مال را پنج قسمت میکنند؛ پدر و مادر، هر کدام یک قسمت، و دختر سه قسمت آن را میبرد، و اگر دو برادر یا چهار خواهر، یا یک برادر و دو خواهر پدری داشته باشد، مال را شش قسمت میکنند؛ پدر و مادر، هر کدام یک قسمت، و دختر سه قسمت میبرد، و یک قسمت باقی مانده را چهار قسمت میکنند؛ یک قسمت را به پدر و سه قسمت را به دختر میدهند، مثلاً اگر مال را 24 قسمت کنند، 15 قسمت آن را به دختر، و 5 قسمت آن را به پدر، و 4 قسمت آن را به مادر میدهند.