فرزند شما راه افتاده است و دوست دارد به همه جا سرک بکشد و با دنیای اطرافش و وسایل گوناگون آشنا شود. این حالت او از حدود 8 ماهگی که چهار دست و پا به این سو و آن سو حرکت می‌کرد، آغاز شده است. ویژگی مهم و بارز خردسالان، به ویژه کودکان زیر 2 سال، این است که دنیایشان را می‌کاوند. آنان کنجکاوند و به شدت علاقه دارند بدانند وسایل منزل چگونه کار می‌کنند و از چه چیزی درست شده‌اند. آن‌ها از این راه می‌آموزند و روز به روز، اندوخته‌ها و تجربه‌هایشان بیشتر می‌شود. این که کودک شما دائم سراغ وسایل منزل می‌رود و کنجکاوی می‌کند، نشانه هوش خوب او است؛ پس وقتی به کشف جهان اطراف خود می‌پردازد، او را پیاپی از این کار منع نکنید. بازداشتن کودک از دست زدن به اشیا، حس کنجکاوی و خلاقیت او را از بین می‌برد و استقلال او را به خطر می‌اندازد؛ بنابراین، از سرزنش دائم او و به کارگیری جمله‌هایی مانند (دست نزن می‌افته)، (این مال بچه‌ها نیست)، (نکن بچه تو چقدر شری)، (نکن می‌افته و می‌شکنه) و... بپرهیزید. شما باید پیش از هر کاری، آرایش منزل را تغییر دهید و وسایل خطرناک و خطرساز را از دسترس او دور کنید. ایجاد محیطی امن برای کودکان (به ویژه کودکان 8 تا 10 ماهه که چهار دست و پا می‌روند و نوپایان) بسیار مهم است (ر. ک: ص 71 - 69). پس از این که زمینه‌های خطر را از بین بردید، اجازه دهید تا حدودی حادثه‌جویی کند. بالا رفتن از پله (کودکان 10 - 9 ماهه علاقه فراوانی به پله دارند و دوست دارند از آن بالا روند)، بالا رفتن از صندلی استوار و پایه کوتاه، باز کردن در جعبه و رفتارهایی از این قبیل، میزان خودباوری او را بالا می‌برد؛ البته دائم باید مراقب او باشید؛ زیرا کودکان به ویژه در سن کنجکاوی، بسیار خطرساز و حادثه‌آفرین می‌شوند و متأسفانه حوادث، متداول‌ترین علت مرگ یا صدمه‌های جدی در کودکان حدود یک ساله است و حدود یک سوم از مرگ‌های کودکان را شامل می‌شود؛ به ویژه در زمان حاضر که فن‌آوری و وسایل گوناگون الکتریکی و مکانیکی، زمینه‌های خطر را افزایش داده؛ اگر چه باعث راحت‌تر و آسان‌تر شدن زندگی نیز شده‌اند. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
فرزند نوپای من، دائم سراغ وسایل منزل میرود و من نگران خطر یا حادثهای برای او هستم. در این باره چه میشود کرد؟
فرزند شما راه افتاده است و دوست دارد به همه جا سرک بکشد و با دنیای اطرافش و وسایل گوناگون آشنا شود. این حالت او از حدود 8 ماهگی که چهار دست و پا به این سو و آن سو حرکت میکرد، آغاز شده است.
ویژگی مهم و بارز خردسالان، به ویژه کودکان زیر 2 سال، این است که دنیایشان را میکاوند. آنان کنجکاوند و به شدت علاقه دارند بدانند وسایل منزل چگونه کار میکنند و از چه چیزی درست شدهاند. آنها از این راه میآموزند و روز به روز، اندوختهها و تجربههایشان بیشتر میشود.
این که کودک شما دائم سراغ وسایل منزل میرود و کنجکاوی میکند، نشانه هوش خوب او است؛ پس وقتی به کشف جهان اطراف خود میپردازد، او را پیاپی از این کار منع نکنید. بازداشتن کودک از دست زدن به اشیا، حس کنجکاوی و خلاقیت او را از بین میبرد و استقلال او را به خطر میاندازد؛ بنابراین، از سرزنش دائم او و به کارگیری جملههایی مانند (دست نزن میافته)، (این مال بچهها نیست)، (نکن بچه تو چقدر شری)، (نکن میافته و میشکنه) و... بپرهیزید.
شما باید پیش از هر کاری، آرایش منزل را تغییر دهید و وسایل خطرناک و خطرساز را از دسترس او دور کنید. ایجاد محیطی امن برای کودکان (به ویژه کودکان 8 تا 10 ماهه که چهار دست و پا میروند و نوپایان) بسیار مهم است (ر. ک: ص 71 - 69). پس از این که زمینههای خطر را از بین بردید، اجازه دهید تا حدودی حادثهجویی کند. بالا رفتن از پله (کودکان 10 - 9 ماهه علاقه فراوانی به پله دارند و دوست دارند از آن بالا روند)، بالا رفتن از صندلی استوار و پایه کوتاه، باز کردن در جعبه و رفتارهایی از این قبیل، میزان خودباوری او را بالا میبرد؛ البته دائم باید مراقب او باشید؛ زیرا کودکان به ویژه در سن کنجکاوی، بسیار خطرساز و حادثهآفرین میشوند و متأسفانه حوادث، متداولترین علت مرگ یا صدمههای جدی در کودکان حدود یک ساله است و حدود یک سوم از مرگهای کودکان را شامل میشود؛ به ویژه در زمان حاضر که فنآوری و وسایل گوناگون الکتریکی و مکانیکی، زمینههای خطر را افزایش داده؛ اگر چه باعث راحتتر و آسانتر شدن زندگی نیز شدهاند.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] دو فرزند دبستانیام هنگام تنهایی در منزل، برای خود خطر ایجاد میکنند. چه مسائلی را برای مصونیت از خطرها به آنان بیاموزم و چگونه؟
- [سایر] فرزند نوپای 15 ماههای دارم که در برابر لباس پوشیدن مقاومت میکند و میگرید. علت آن چیست و چگونه میتوانم مقاومت او را از بین ببرم؟
- [آیت الله بهجت] بخشیدن وسایل منزل اگر مورد استفاده نباشد، بدون اجازه پدر جایز است؟
- [سایر] فرزند یک سالهام بسیار کنجکاو است و گاهی برای خود خطر ایجاد میکند. با او چگونه رفتار کنم؟
- [آیت الله سبحانی] آیا بدون اجازه، پدر و مادر می توانند وسائل شخصی فرزند را تفتیش کنند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن حاملهای بر اثر حادثهای همراه با فرزند در شکمش از دنیا برود، آیا برای کفن و دفن آنها نسبت به بچه در شکم هم وظیفهای داریم یا خیر؟
- [سایر] شوهر من وقتی وارد منزل میشود ، اول به سراغ بچه میرود و به من کمتر محبت میکند . آیا این درست است ؟
- [آیت الله بهجت] آیا به وسایل زینتی داخل منزل مثل گل، گلدان، قاب عکس و لوستر و دکورها و... خمس تعلّق می گیرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا به وسایل زینتی داخل منزل مثل گل و گلدان و قاب عکس و لوستر خمس تعلّق می گیرد؟
- [سایر] فرزند هشت ساله یی دارم که صبح ها تمایل به صبحانه ندارد و چون به مدرسه می رود نگران ضعف او هستم. لطفاً مرا راهنمایی کنید.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن و آشامیدن از منزل یا باغ بستگان نزدیک انسان مانند پدر، مادر، فرزند، همسر، برادر، خواهر، عمو، عمّه، دایی، خاله و نیز دوستان و کسی که منزل و کار خود را به انسان محوّل نموده است، در صورتی که اطمینان یا گمان به راضی نبودن آنان نداشته باشد، جایز است.
- [آیت الله مظاهری] وقتی انسان نشانههای مرگ را در خود دید، باید اگر امانتی نزد او هست به صاحبش برگرداند و اگر به مردم بدهکار است یا واجبی نظیر نماز و حجّ و خمس و زکات و مانند اینها بر ذمّه اوست باید بپردازد یا وصیّت کند، و اگر مالی نزد کسی دارد یا در جایی پنهان کرده باید اطلاع دهد و نیز در صورتی که فرزند صغیر دارد و حقّ آنان در معرض خطر است باید برای آنان قیّم معیّن نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] انچه از منافع کسب در بین سال به مصرف خوراک و پوشاک و اثاثیه و خرید منزل و ازدواج فرزند و جهیزیه دختر و زیارت و مانند اینها از اموری که از مخارج ان سال حساب می شود می رسد در صورتی که از شان او زیاد نباشد خمس ندارد
- [آیت الله سیستانی] - اعتکاف باید با اذن کسی که اذن او شرعاً معتبر است باشد. بنابراین زمانی که توقّفِ زن در مسجد حرام باشد مثل موردی که زن بدون اجازه از منزل خارج شده باشد، اعتکاف باطل است، و در صورتی که توقّفِ زن در مسجد، حرام نباشد ولی اعتکاف منافی با حق شوهر باشد، صحّت اعتکافش در صورتی که بدون اذن شوهرش باشد، محلّ اشکال است. همچنین در صورتی که اعتکاف موجب آزار و اذیت والدین باشد و این اذیت، ناشی از شفقت و دلسوزی باشد، اذن فرزند از آنان لازم است و اگر موجب اذیت آنان نباشد، احتیاط مستحب آن است که اجازه بگیرد. نهم: معتکف محرّمات اعتکاف را ترک نماید.