شما ابتدا باید زمینه رفتارهای خطرساز را از بین ببرید و بعد با راهکارهای مناسب، آنان را از این گونه رفتارها باز دارید: 1. کودکان خود را تنها نگذارید. یکی از زمینه‌های حادثه‌ساز، تنهایی کودکان زیر 10 سال در منزل است. اگر سن آنان بیش از 10 سال است، در صورتی تنهایشان بگذارید که بین آن‌ها روابط حسنه‌ای برقرار است. اگر دائم با هم دعوا می‌کنند، تنها گذاشتن آن‌ها در منزل، خطرآفرین خواهد بود؛ 2. هنگام تنهایی فرزندان، مسؤولیت‌ها را بین آنان تقسیم کنید؛ 3. زمینه خطر را با قرار دادن تلفن‌های ضرور (اورژانس، آتش‌نشانی، پلیس و...) در دسترس آنان، کاهش دهید؛ 4. دانستن تلفن یکی از بزرگسالان مورد اعتماد بین نزدیکان می‌تواند جلو خطرهای احتمالی را بگیرد. افزون بر از بین بردن زمینه‌های خطر، نکات ایمنی ذیل را نیز هنگام تنهایی در منزل به آنان بیاموزید؛ 1. نشانی درست و دقیق منزل را به آنان بیاموزید تا هنگام ضرورت بتوانند به نیروهای امدادگر، از مسیرهای مناسب و بهتر آدرس بدهند؛ 2. به آنان یادآور شوید که در را روی غریبه‌ها باز نکنند؛ 3. سراغ اجاق نروند و آتش بازی نکنند (ر. ک: ص 105 و 106)؛ 4. دست و پای برادر یا خواهر خود را نبندند و هنگام بازی به سر همدیگر ضربه نزنند؛ 5. هنگام بازی، کیسه‌های پلاستیکی و نایلونی را روی سر خود قرار ندهند و طناب را دور گردن همدیگر نپیچند؛ 6. روی پله‌ها بازی نکنند و روی نرده پله‌ها سر نخورند؛ 7. هنگامی که غذا یا آب‌نبات و یا شی‌ء تیزی در دهان دارند، ندوند؛ 8. بادام یا پسته و امثال آن را برای گرفتن با دهان باز، به هوا پرت نکنند؛ 9. تفنگ بادی، نیزه دارت و تیر و کمان را به سوی هم نشانه نروند؛ 10. با ترقه‌های خطرساز و مواد آتش‌زا بازی نکنند.(1) شما می‌توانید در قالب داستان یا نقل خاطره‌های دوران کودکی خود و نیز ایفای نقش در بازی، مصونیت از خطرهای پیش گفته را به فرزندانتان بیاموزید. پی نوشت: 1. برای گروهی از کودکان بیش فعال (ر. ک: ج 1، ص 48 و 49) که علاقه ویژه به رفتارها و بازی‌های خطرناک دارند، مراجعه به روان‌پزشک لازم است. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
دو فرزند دبستانیام هنگام تنهایی در منزل، برای خود خطر ایجاد میکنند. چه مسائلی را برای مصونیت از خطرها به آنان بیاموزم و چگونه؟
شما ابتدا باید زمینه رفتارهای خطرساز را از بین ببرید و بعد با راهکارهای مناسب، آنان را از این گونه رفتارها باز دارید:
1. کودکان خود را تنها نگذارید. یکی از زمینههای حادثهساز، تنهایی کودکان زیر 10 سال در منزل است. اگر سن آنان بیش از 10 سال است، در صورتی تنهایشان بگذارید که بین آنها روابط حسنهای برقرار است. اگر دائم با هم دعوا میکنند، تنها گذاشتن آنها در منزل، خطرآفرین خواهد بود؛
2. هنگام تنهایی فرزندان، مسؤولیتها را بین آنان تقسیم کنید؛
3. زمینه خطر را با قرار دادن تلفنهای ضرور (اورژانس، آتشنشانی، پلیس و...) در دسترس آنان، کاهش دهید؛
4. دانستن تلفن یکی از بزرگسالان مورد اعتماد بین نزدیکان میتواند جلو خطرهای احتمالی را بگیرد.
افزون بر از بین بردن زمینههای خطر، نکات ایمنی ذیل را نیز هنگام تنهایی در منزل به آنان بیاموزید؛
1. نشانی درست و دقیق منزل را به آنان بیاموزید تا هنگام ضرورت بتوانند به نیروهای امدادگر، از مسیرهای مناسب و بهتر آدرس بدهند؛
2. به آنان یادآور شوید که در را روی غریبهها باز نکنند؛
3. سراغ اجاق نروند و آتش بازی نکنند (ر. ک: ص 105 و 106)؛
4. دست و پای برادر یا خواهر خود را نبندند و هنگام بازی به سر همدیگر ضربه نزنند؛
5. هنگام بازی، کیسههای پلاستیکی و نایلونی را روی سر خود قرار ندهند و طناب را دور گردن همدیگر نپیچند؛
6. روی پلهها بازی نکنند و روی نرده پلهها سر نخورند؛
7. هنگامی که غذا یا آبنبات و یا شیء تیزی در دهان دارند، ندوند؛
8. بادام یا پسته و امثال آن را برای گرفتن با دهان باز، به هوا پرت نکنند؛
9. تفنگ بادی، نیزه دارت و تیر و کمان را به سوی هم نشانه نروند؛
10. با ترقههای خطرساز و مواد آتشزا بازی نکنند.(1)
شما میتوانید در قالب داستان یا نقل خاطرههای دوران کودکی خود و نیز ایفای نقش در بازی، مصونیت از خطرهای پیش گفته را به فرزندانتان بیاموزید.
پی نوشت:
1. برای گروهی از کودکان بیش فعال (ر. ک: ج 1، ص 48 و 49) که علاقه ویژه به رفتارها و بازیهای خطرناک دارند، مراجعه به روانپزشک لازم است.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] فرزند یک سالهام بسیار کنجکاو است و گاهی برای خود خطر ایجاد میکند. با او چگونه رفتار کنم؟
- [سایر] فرزند نوپای من، دائم سراغ وسایل منزل میرود و من نگران خطر یا حادثهای برای او هستم. در این باره چه میشود کرد؟
- [سایر] زن وشوهر قبل از فرزند دارشدن چه مسائلی را باید بدانند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کشتن گربههایی که مزاحمت ایجاد میکنند چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بروجردی] با اختلاف در رؤیت هلال ماه ذیحجّه، بعضی با ظن به خطر درک مشعر میکنند به علاوه عمداً ترک بیتوته در منی میشود، جایز است یا خیر؟
- [سایر] در خرید اسباببازی، چه نکاتی را رعایت کنیم تا خطری برای فرزند ایجاد نشود؟
- [سایر] در خرید اسباببازی، چه نکاتی را رعایت کنیم تا خطری برای فرزند ایجاد نشود؟
- [آیت الله جوادی آملی] خرید یا ساخت منزل مسکونی برای فرزند (اعم از پسر و دختر) آیا متعلق خمس میباشد.
- [آیت الله جوادی آملی] خرید یا ساخت منزل مسکونی برای فرزند (اعم از پسر و دختر) آیا متعلق خمس میباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر فرزند برای رفع نیازهای شرعی خود به اماکن مقدسه برود و پدرش در منزل نیست با به او بگوید ولی مادر هست آیا حتما اجازه پدر لازم است ؟ اگر هر دو یا یکی از آنان در منزل نباشد ولی فرزند بداند آنها راضی هستند که برای کاری فردی از منزل خارج شود اشکال دارد ؟
- [آیت الله اردبیلی] خوردن و آشامیدن از منزل یا باغ بستگان نزدیک انسان مانند پدر، مادر، فرزند، همسر، برادر، خواهر، عمو، عمّه، دایی، خاله و نیز دوستان و کسی که منزل و کار خود را به انسان محوّل نموده است، در صورتی که اطمینان یا گمان به راضی نبودن آنان نداشته باشد، جایز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] موقعی که گندم و جو را از کاه جدا میکنند و موقع خشک شدن خرما و انگور انسان باید زکات را به فقیر بدهد، یا از مال خود جدا کند یا کاری (همچون نوشتن مقدار آن همراه با رعایت جهات لازم) انجام دهد که خطر از بین رفتن زکات نباشد و زکات طلا و نقره و گاو و گوسفند و شتر را بعد از تمام شدن ماه یازدهم و دیده شدن هلال ماه دوازدهم باید به فقیر بدهد یا از مال خود جدا کند یا کاری کند که خطر از بین رفتن زکات نباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] خانهای را که غریب وزوّار در آن منزل میکنند ومعلوم نیست چقدر در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند وصاحب خانه راضی شود، استفاده از آن خانه اشکال ندارد، ولی چون مدّت اجاره را معلوم نکردهاند او را اجاره نمیگویند ولذا صاحبخانه هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خانهای را که غربا و زوار در آن منزل میکنند، و معلوم نیست چقدر در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود، استفاده از آن خانه اشکال ندارد، ولی چون مدت اجاره را معلوم نکردهاند، اجاره صحیح نیست، و صاحبخانه هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند.
- [آیت الله مظاهری] خانهای را که غریب و زوّار در آن منزل میکنند و معلوم نیست چقدر در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود، استفاده از آن خانه اشکال ندارد و اجاره هم صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اتاقی که مسافران و زوّار در آن منزل میکنند و معلوم نیست چه مدّت در آن میمانند، ظاهرا حکم اجاره را ندارد، بلکه استفاده از آن جایز است، بنابر این اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی هزار تومان بدهند و صاحب اتاق هم راضی شود، استفاده از آن اتاق اشکال ندارد و صاحب اتاق هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند.
- [آیت الله مظاهری] وقتی انسان نشانههای مرگ را در خود دید، باید اگر امانتی نزد او هست به صاحبش برگرداند و اگر به مردم بدهکار است یا واجبی نظیر نماز و حجّ و خمس و زکات و مانند اینها بر ذمّه اوست باید بپردازد یا وصیّت کند، و اگر مالی نزد کسی دارد یا در جایی پنهان کرده باید اطلاع دهد و نیز در صورتی که فرزند صغیر دارد و حقّ آنان در معرض خطر است باید برای آنان قیّم معیّن نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت فرزند نداشته باشد، نوه پسری او اگرچه دختر باشد سهم پسر میّت را میبرد و نوه دختری او اگرچه پسر باشد سهم دختر میّت را میبرد؛ مثلاً اگر میّت (یک پسر) از دختر خود و( یک دختر) از پسر خود داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله سیستانی] - اعتکاف باید با اذن کسی که اذن او شرعاً معتبر است باشد. بنابراین زمانی که توقّفِ زن در مسجد حرام باشد مثل موردی که زن بدون اجازه از منزل خارج شده باشد، اعتکاف باطل است، و در صورتی که توقّفِ زن در مسجد، حرام نباشد ولی اعتکاف منافی با حق شوهر باشد، صحّت اعتکافش در صورتی که بدون اذن شوهرش باشد، محلّ اشکال است. همچنین در صورتی که اعتکاف موجب آزار و اذیت والدین باشد و این اذیت، ناشی از شفقت و دلسوزی باشد، اذن فرزند از آنان لازم است و اگر موجب اذیت آنان نباشد، احتیاط مستحب آن است که اجازه بگیرد. نهم: معتکف محرّمات اعتکاف را ترک نماید.