اگر این رفتار کودک مقطعی باشد، جای نگرانی نیست. گاهی کودکان به علل مقطعی مانند قرار گرفتن در محیطی جدید یا در جاهایی که توالت برایشان ناآشنا است. (ر. ک ص 25 و 26)، ممکن است تا 48 ساعت هم عمل دفع را انجام ندهند که ضرری ندارد؛ اما اگر همیشگی است، باید علت‌یابی و مشکل حل شود. علل احتمالی این رفتار عبارتند از: 1. یبوست مزمن: یبوست، عامل مهمی در خودداری از دفع است (ر. ک: ص 31). 2. زحم در محل مخرج دفع: در صورتی که نشانه‌هایی بر احساس ناراحتی او در این محل می‌بینید، به پزشک مراجعه کنید. 3. ترس از توالت: به این دلیل که می‌ترسد داخل منفذ توالت بیفتد، از عمل دفع خودداری می‌کند. تا مدتی گوشه حمام را برای عمل دفع او آماده سازید و با رسم خطوطی بر روی کاغذ، برایش توضیح دهید که زیر منفذ توالت چاه نیست؛ بلکه لوله‌ای است که به بیرون می‌رود. 4. عدم آگاهی: برخی از کودکان گمان می‌کنند که با عمل دفع، قسمتی از بدنشان از آن‌ها جدا می‌شود! با استفاده از آبمیوه‌گیری، عمل دفع را برایش توضیح دهید که مدفوع او مانند پوره‌های سیب یا هویج است که دور ریخته می‌شود. 5. اثبات استقلال: احتمالا با این کار می‌خواهد استقلال خود را تثبیت کند و به شما بفهماند که در اموری، فقط او تصمیم گیرنده است و دیگران به ویژه والدین نمی‌توانند جلو تصمیمش را بگیرند. در این صورت بکوشید زمینه‌های تثبیت استقلالش را (برای مثال با واگذاری امور شخصی به او) به شکل درست فراهم آورید. 6. انتقامجویی: احتمال دارد این رفتار، نوعی مقاومت و مبارزه با والدین باشد. اگر در این مورد با او خوب برخورد نکرده، و از اهرم فشار استفاده کرده‌اید، تا مدتی فشارها را بردارید. 7. سرگرمی: گاهی کودکان آن قدر سرگرم بازی می‌شوند که به علایم دفع بی‌توجهی می‌کنند. شما باید در موقعیت‌های مناسب (به طور معمول پس از صرف غذا یا پس از بیدار شدن از خواب) او را به دستشویی ببرید. 8. احساس لذت: گاهی خارش ناشی از نگهداری مدفوع یا سنگینی ناشی از آن، باعث احساس لذت کودک می‌شود که لازم است با استفاده از راهکارهای پیش گفته، جلو این رفتار گرفته شود تا در آینده به انحرافات جنسی و اخلاقی نینجامد. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
پسر 4 سالهام برای عمل دفع مقاومت میکند و دیر به دیر به دستشویی میرود. آیا علت خاصی دارد؟
اگر این رفتار کودک مقطعی باشد، جای نگرانی نیست. گاهی کودکان به علل مقطعی مانند قرار گرفتن در محیطی جدید یا در جاهایی که توالت برایشان ناآشنا است. (ر. ک ص 25 و 26)، ممکن است تا 48 ساعت هم عمل دفع را انجام ندهند که ضرری ندارد؛ اما اگر همیشگی است، باید علتیابی و مشکل حل شود.
علل احتمالی این رفتار عبارتند از:
1. یبوست مزمن: یبوست، عامل مهمی در خودداری از دفع است (ر. ک: ص 31).
2. زحم در محل مخرج دفع: در صورتی که نشانههایی بر احساس ناراحتی او در این محل میبینید، به پزشک مراجعه کنید.
3. ترس از توالت: به این دلیل که میترسد داخل منفذ توالت بیفتد، از عمل دفع خودداری میکند. تا مدتی گوشه حمام را برای عمل دفع او آماده سازید و با رسم خطوطی بر روی کاغذ، برایش توضیح دهید که زیر منفذ توالت چاه نیست؛ بلکه لولهای است که به بیرون میرود.
4. عدم آگاهی: برخی از کودکان گمان میکنند که با عمل دفع، قسمتی از بدنشان از آنها جدا میشود! با استفاده از آبمیوهگیری، عمل دفع را برایش توضیح دهید که مدفوع او مانند پورههای سیب یا هویج است که دور ریخته میشود.
5. اثبات استقلال: احتمالا با این کار میخواهد استقلال خود را تثبیت کند و به شما بفهماند که در اموری، فقط او تصمیم گیرنده است و دیگران به ویژه والدین نمیتوانند جلو تصمیمش را بگیرند. در این صورت بکوشید زمینههای تثبیت استقلالش را (برای مثال با واگذاری امور شخصی به او) به شکل درست فراهم آورید.
6. انتقامجویی: احتمال دارد این رفتار، نوعی مقاومت و مبارزه با والدین باشد. اگر در این مورد با او خوب برخورد نکرده، و از اهرم فشار استفاده کردهاید، تا مدتی فشارها را بردارید.
7. سرگرمی: گاهی کودکان آن قدر سرگرم بازی میشوند که به علایم دفع بیتوجهی میکنند. شما باید در موقعیتهای مناسب (به طور معمول پس از صرف غذا یا پس از بیدار شدن از خواب) او را به دستشویی ببرید.
8. احساس لذت: گاهی خارش ناشی از نگهداری مدفوع یا سنگینی ناشی از آن، باعث احساس لذت کودک میشود که لازم است با استفاده از راهکارهای پیش گفته، جلو این رفتار گرفته شود تا در آینده به انحرافات جنسی و اخلاقی نینجامد.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] پسر 4 سالهام برای عمل دفع مقاومت میکند و دیر به دیر به دستشویی میرود. آیا علت خاصی دارد؟
- [سایر] پسر 4 سالهام در برابر دستشویی رفتن مقاومت میکند. علت چیست و چگونه میتوان این مشکل را برطرف کرد؟
- [سایر] پسر 4 سالهام دارو نمیخورد و با بستن دهان مقاومت میکند. چه کنم؟
- [سایر] دختر 5 سالهام هنگام لباس پوشیدن مقاومت میکند. برای رفع این مشکل، چه توصیههایی دارید؟
- [سایر] دختر 6 سالهام با خوردن داروهای مایع مشکلی ندارد؛ اما از خوردن قرص میگریزد و در مقابل قطره چشم مقاومت میکند. چگونه این مشکل را حل کنم؟
- [سایر] برای محافظت از پسر 4 سالهام در بیرون از منزل چه کنم؟
- [سایر] پسر 12 سالهآم برای دیگران کار میکند اما کارهایی را که من از او میخواهم انجام نمیدهد دلیل آن چیست؟
- [سایر] پسر 6 سالهام اسباببازیهایش را خراب میکند. علت چیست و چگونه میتوان این رفتار او را اصلاح کرد؟
- [سایر] پسر 15 سالهام در انجام وظایف و تکالیفش تنبلی میکند. علل آن چیست و آیا میشود تنبلی را درمان کرد؟
- [سایر] پسر 8 سالهام هیچ مشکلی جسمی ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چه باید کرد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر پدر بمیرد چهار چیز مال پسر بزرگ تر است: 1 قرآن 2 انگشتری 3 شمشیر 4 لباسی را که پوشیده یا برای پوشیدن گرفته و دوخته است، اگرچه نپوشیده باشد، و اگر میت از این چهار چیز بیشتر از یکی دارد، مثلاً دو قرآن یا دو انگشتر دارد، چنانچه مورد استعمال است، یا برای استعمال مهیّا شده، مال پسر بزرگتر است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فراموش کند که روزه است و جماع نماید یا او را به جماع مجبور نمایند به طور یکه از اختیار او خارج باشد، روزه او باطل نمیشود و کسی که مکره به جماع شده به طوری که جماع کردن از اختیار او خارج نیست، ولی برای دفع شر دیگری، جماع میکند روزهاش باطل میشود ولی کفاره ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر بعد از گذشتن وقت نماز مغرب و عشا ، بداند یک نماز خوانده ولی نداند سه رکعتی خوانده یا چهار رکعتی ، باید قضای نماز مغرب و عشا را بخواند . 4 کثیر الشک (کسی که زیاد شک میکند) :
- [آیت الله خوئی] آب با چهار شرط چیز نجس را پاک میکند: (اول): آن که مطلق باشد، پس آب مضاف مانند گلاب و عرق بید، چیز نجس را پاک نمیکند. (دوم): آن که پاک باشد. (سوم): آن که وقتی چیز نجس را میشویند آب مضاف نشود، و در شستنی که بعد از آن شستن دیگر لازم نیست باید بو یا رنگ یا مز نجاست هم نگیرد، و در غیر آن شستن تغیر ضرر ندارد، مثلًا چیزی را به آب کر یا قلیل بشوید، و دو دفع شستن در او لازم باشد، در دفع اول اگرچه تغییر کند، در دفع دوم به آبی تطهیر کند که تغییر نکند پاک میشود. (چهارم): آن که بعد از آب کشیدن چیز نجس عین نجاست در آن نباشد. و پاک شدن چیز نجس به آب قلیل یعنی آب کمتر از کر، شرطهای دیگری هم دارد که بعداً گفته میشود.
- [آیت الله خوئی] کسی که بول یا غائط طوری پی در پی از او خارج میشود که وضو گرفتن بعداز هر دفع برای او سخت است، برای هر نمازش بدون اشکال یک وضو کفایت میکند، بلکه اظهر این است که یک وضو برای چندین نماز نیز کافی است، مگر محدث به حدث دیگری گردد، و بهتر آن است که برای هر نماز یک وضو بگیرد، ولی برای سجده و تشهد قضا شده و نماز احتیاط وضوی دیگر لازم نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر بعد از گذشتن وقت نماز مغرب و عشاء، بداند یک نماز خوانده، ولی نداند سه رکعتی خوانده یا چهار رکعتی، باید قضای نماز مغرب و عشاء را بخواند. 4 کثیر الشک (کسی که زیاد شک میکند) (مسألة 1193)- کثیرالشک کسی است که عرفاً بگویند زیاد شک میکند یا حال او به نحوی باشد که در هر سه نماز لا اقل یک مرتبه شک کند، چنین شخصی به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازهای واجب شش نماز است: 1 نمازهای یومیه، 2 نماز طواف واجب خانه خدا، 3 نماز آیات، 4 نماز میت، 5 نماز قضای پدر و مادر که بر پسر بزرگتربه شرحی که می آید واجب است، 6 نماز نافله ای که به واسطه نذر و عهد و قسم واجب شده است.
- [آیت الله مظاهری] در مسجد و حرم امامانعلیهم السلام شش امر مکروه است: 1 - خوابیدن. 2 - انجام کاری یا صحبتی درباره دنیا. 3 - کثیف نمودن آنجا. 4 - بلند کردن صدا. 5 - راه دادن بچّه و دیوانه (در صورت ایجاد مزاحمت). 6 - وارد شدن کسی که بوی دهان یا لباس یا بدن او مردم را اذیت میکند.
- [آیت الله مظاهری] اماله کردن با چیز روان، گرچه از روی ناچاری و برای معالجه باشد روزه را باطل میکند امّا اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسئله باشد روزه باطل نمیشود، و استعمال شیافهایی که برای معالجه است مطلقاً اشکال ندارد. 4 - جماع:
- [آیت الله اردبیلی] کسی که اعتکاف میکند، باید در روز از انجام آنچه روزه را باطل میکند بپرهیزد؛ همچنین امور زیر در شب باشد یا روز موجب باطل شدن اعتکاف میشود: 1 جماع. 2 بنابر احتیاط واجب اِستمناء؛ چه به شکل حرام آن یا در اثر نگاه یا لمس همسر باشد. 3 اِستشمام بوی خوش. 4 خرید و فروش، مگر آن که ضرورتی در بین باشد، بلکه احتیاط واجب آن است که در غیر حالت ضرورت، اعمال تجاری دیگر (غیر از خرید و فروش) را نیز انجام ندهد. 5 مجادله و بحث به منظور برتری و خودنمایی؛ در امور دینی باشد یا دنیایی.