برای آماده سازی فرزندتان برای مدرسه، به نکات ذیل توجه کنید: 1. اگر با همسر محترمتان اختلافی دارید، به آن پایان دهید. یکی از علل ترس از مدرسه( فوبیا)(ر.ک:ج1، ص 84) اختلاف والدین است. او می ترسد اگر والدین را تنها بگذارد و به مدرسه برود، با هم درگیر شوند. 2. اگر به شدت به شما وابسته است، از هم اکنون وابستگی او را کم کنید. گاهی علت بی رغبتی به مدرسه، ترس از جدایی است(ر.ک: ج1، ص 178-181). 3. کمکم از اوصاف مدرسه بگویید که آن جا دوستانی می یابد؛ بازی می کند؛ می آموزد و...؛ البته توجه داشته باشید که بیش از حد از مدرسه تعریف نکنید؛ تعریف بسیار از مدرسه، او را نگران می کند. 4. از حدود 10 روز مانده به آغاز سال تحصیلی، خواب او را تنظیم کنید بدین شکل که صبح ها زودتر بیدارش کنید تا کمکم خود را با زودتر بیدار شدن وفق دهد. نیازی نیست این کار از ماه ها پیش انجام شود. 5. در صورت مسافرت تابستانی، حتماً چند روز پیش از آغاز سال تحصیلی، در محل سکونت خود باشید. توجه داشته باشید که حتی یک روز تأخیر فرزند شما در ورود به مدرسه، احتمالاً او را دچار مشکل خواهد کرد. 6. روز اول، با فرزند خود در مدرسه حضور یابید تا احساس آرامش بیشتری داشته باشد. اگر برای روزهای بعد نیز چنین تقاضایی داشت، نپذیرید؛ زیرا ممکن است عادت کند و مشکلاتی را برایتان فراهم آورد. در ضمن، تسلیم گریه و قشقرق او نیز نشوید( ر.ک: ج1، ص 179). چند توصیه أ. پیش از حرکت به سمت مدرسه، از جمله های آرامش دهنده ای چون ( اگر مشکلی داشتی، به معلم بگو)، ( اگر کسی آزارت داد، به ناظم مدرسه بگو) و... بپرهیزید. این گونه جمله ها، او را نگران می کند. ب. قبل از حضور در مدرسه، از سفارش های فراوان درباره یافتن دوست، نظم، احترام به معلم، پرهیز از درگیری با همسالان و... بپرهیزید. ج. در صورت نرفتن به مدرسه با حالت تهوع، استفراغ، سردرد، دل درد و بی حالی، به او تهمت نزنید که دروغ می گوید، و او را تمسخر نکنید. در این صورت، هرگز از اهرم فشار برای رفتن به مدرسه استفاده نکنید(ر.ک:ج1، ص 84). د. در صورت اصرار بر نرفتن به مدرسه، با قاطعیت به او بگویید: این قانون است که همه کودکان باید به مدرسه بروند. در صورت مقاومت شدید و نرفتن به مدرسه، با او مانند کودک بیمار رفتار کنید؛ یعنی باید در بستر بماند؛ تلویزیون نبیند و از فعالیت های مورد علاقه اش محروم شود. در این صورت به طور قطع، مدرسه را ترجیح خواهد داد. منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
برای آماده سازی فرزندتان برای مدرسه، به نکات ذیل توجه کنید:
1. اگر با همسر محترمتان اختلافی دارید، به آن پایان دهید. یکی از علل ترس از مدرسه( فوبیا)(ر.ک:ج1، ص 84) اختلاف والدین است. او می ترسد اگر والدین را تنها بگذارد و به مدرسه برود، با هم درگیر شوند.
2. اگر به شدت به شما وابسته است، از هم اکنون وابستگی او را کم کنید. گاهی علت بی رغبتی به مدرسه، ترس از جدایی است(ر.ک: ج1، ص 178-181).
3. کمکم از اوصاف مدرسه بگویید که آن جا دوستانی می یابد؛ بازی می کند؛ می آموزد و...؛ البته توجه داشته باشید که بیش از حد از مدرسه تعریف نکنید؛ تعریف بسیار از مدرسه، او را نگران می کند.
4. از حدود 10 روز مانده به آغاز سال تحصیلی، خواب او را تنظیم کنید بدین شکل که صبح ها زودتر بیدارش کنید تا کمکم خود را با زودتر بیدار شدن وفق دهد. نیازی نیست این کار از ماه ها پیش انجام شود.
5. در صورت مسافرت تابستانی، حتماً چند روز پیش از آغاز سال تحصیلی، در محل سکونت خود باشید. توجه داشته باشید که حتی یک روز تأخیر فرزند شما در ورود به مدرسه، احتمالاً او را دچار مشکل خواهد کرد.
6. روز اول، با فرزند خود در مدرسه حضور یابید تا احساس آرامش بیشتری داشته باشد. اگر برای روزهای بعد نیز چنین تقاضایی داشت، نپذیرید؛ زیرا ممکن است عادت کند و مشکلاتی را برایتان فراهم آورد. در ضمن، تسلیم گریه و قشقرق او نیز نشوید( ر.ک: ج1، ص 179).
چند توصیه
أ. پیش از حرکت به سمت مدرسه، از جمله های آرامش دهنده ای چون ( اگر مشکلی داشتی، به معلم بگو)، ( اگر کسی آزارت داد، به ناظم مدرسه بگو) و... بپرهیزید. این گونه جمله ها، او را نگران می کند.
ب. قبل از حضور در مدرسه، از سفارش های فراوان درباره یافتن دوست، نظم، احترام به معلم، پرهیز از درگیری با همسالان و... بپرهیزید.
ج. در صورت نرفتن به مدرسه با حالت تهوع، استفراغ، سردرد، دل درد و بی حالی، به او تهمت نزنید که دروغ می گوید، و او را تمسخر نکنید. در این صورت، هرگز از اهرم فشار برای رفتن به مدرسه استفاده نکنید(ر.ک:ج1، ص 84).
د. در صورت اصرار بر نرفتن به مدرسه، با قاطعیت به او بگویید: این قانون است که همه کودکان باید به مدرسه بروند. در صورت مقاومت شدید و نرفتن به مدرسه، با او مانند کودک بیمار رفتار کنید؛ یعنی باید در بستر بماند؛ تلویزیون نبیند و از فعالیت های مورد علاقه اش محروم شود. در این صورت به طور قطع، مدرسه را ترجیح خواهد داد.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] فرزندم کلاس اول دبستان است. میخواهم کنار درس مدرسه، ارزشهای دینی را نیز به او بیاموزم. چه مطالبی مناسب است؟
- [سایر] فرزندم کلاس اول دبستان است. میخواهم کنار درس مدرسه، ارزشهای دینی را نیز به او بیاموزم. چه مطالبی مناسب است؟
- [سایر] دختر 8 سالهام برای رفتن به مدرسه کند آماده میشود. نمیدانم چگونه سرعت عمل او را بیشتر کنم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر بنّایی را برای ساختن بنایی در روز معیّنی اجیرکنند و بنّا در آن روز آماده کار باشد ولی صاحب کار طفره برود و بنّا در آن روز بیکار بماند، آِیا باید اجرتش را بدهد؟
- [سایر] فرزندم پس از 10 روز حضور در مدرسه، از رفتن به آن بی رغبت شده است. علت چیست و چگونه می توانم او را به مدرسه علاقه مند کنم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در کارخانه سنگبری تمام وسایل از قبیل دستگاه و سنگ را صاحب کارخانه آماده می کند و با کارگر قرارداد می بندد که هر متر سنگ را مثلا در مقابل هزار تومان برای وی آماده سازد. اگر زمانی که کارگر مشغول کار می شود، دست وی زیر سنگ برود و قطع گردد، آیا دیه دست به صاحب کارخانه تعلّق می گیرد؟
- [آیت الله سیستانی] مدت یکسال و نه ماه است که به فرزندم شیر می دهم. در 23 دی ماه امسال دو سال شیردهی تمام می شود. در طول روز فرزندم به تناوب شیر می خورد. میخواستم بپرسم که آیا در ماه رمضان امسال باید روزه بگیرم یا نه؟
- [سایر] فرزندم شب ها دیر می خوابد و برای خوابیدن من را خیلی اذیت می کند، چه کار کنم؟
- [سایر] پسرم تازه به مدرسه می رود. در خانه خودش آماده می شود ولی زمان وارد شدن به مدرسه پریشان می شود؛ مانند کسی که می ترسد؛ چندین بار هم تا کنون فرار کرده. من به عنوان مادر، بسیار نگرانم. لطفاً راه چاره ای نشان دهید.
- [سایر] آموزش کنترل ادرار به فرزندم 6 ماه طول کشیده؛ اما هنوز هم توان کنترل را به دست نیاورده است. علت چیست؟
- [آیت الله سبحانی] در اعتکاف، آنچه معتبر است، مکث در مسجد است، و حالت خاصّی در آن معتبر نیست، می تواند بنشیند یا دراز بکشد با بخوابد و یا راه برود.
- [آیت الله سبحانی] بعد از آنکه انسان دوازده ماه مالک گاو و گوسفند و شتر و طلا و نقره بود باید زکات آن را بدهد. ولی از اول ماه دوازدهم نمی تواند طوری در مال تصرف کند که مال از بین برود و اگر تصرف کند ضامن است و چنانچه در ماه دوازدهم بدون اختیار او بعضی از شرط های زکات از بین برود زکات بر او واجب نیست.
- [امام خمینی] بعد از آن که انسان دوازده ماه مالک گاو و گوسفند و شتر و طلا و نقره بود باید زکات آن را بدهد. ولی از اول ماه دوازدهم، نمی تواند طوری در مال تصرف کند که مال از بین برود و اگر تصرف کند ضامن است و چنانچه در ماه دوازدهم بدون اختیار او بعضی از شرطهای زکات از بین برود زکات بر او واجب نیست.
- [آیت الله سیستانی] زنی که شوهرش گم شده است ، اگر بخواهد با دیگری شوهر کند باید نزد مجتهد عادل برود ، و در شرائط خاصی که در کتاب (منهاج الصالحین) آمده است ، میتواند او را طلاق دهد .
- [آیت الله نوری همدانی] بعد از آنکه انسان دوازده ماه مالک گاو و گوسفند و شتر و طلا ونقره بود باید زکوه آن را بدهد . ولی از ا وّل ماه دوازدهم نمی تواند طوری در مال تص رّ ف کند که مال از بین برود و اگر تصرّف کند ضامن است و چنانچه در ماه دوازدهم بدون اختیار او بعضی از شرطهای زکوه از بین برود زکوه بر او واجب نیست .
- [آیت الله بهجت] بعد از آنکه انسان یازده ماه مالک گاو، گوسفند، شتر، طلا و نقره باشد با دیده شدن هلال ماه دوازدهم، بنابر اظهر زکات بر او واجب میشود، ولی بنابر اظهر ماه دوازدهم را نباید از سال دوم حساب کند، و از اول ماه دوازدهم نمیتواند طوری در مال تصرف کند که مال از بین برود، و اگر چنین تصرف کند ضامن است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان اجیر شود که در روز معیّنی کاری را انجام دهد و در آن روز برای انجام آن کار حاضر شود، کسی که او را اجیر کرده اگرچه آن کار را به او مراجعه نکند، باید اجرت او را بدهد مثلاً خیّاطی را در روز معیّنی برای دوختن لباسی اجیر نماید وخیّاط در آن روز آماده کار باشد، اگرچه پارچه را به او ندهد که بدوزد، باید اجرتش را بدهد چه خیّاط بیکار باشد، چه برای خودش یا دیگری کار کند.
- [آیت الله بهجت] اگر مالی را برای عدّه معینی مثلاً برای طلاب مدرسه خاصی وصیت کرد، باید بهطور مساوی بین آنها تقسیم شود، امّا اگر آن عدّه غیر معین بودند، مثلاً برای عنوان کلی طلاب وصیت کرد، صرف کردن در بعضی از آنها کافی است، ولو به سه نفر هم نرسد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مردی از دنیا برود، قرآن، انگشتر و شمشیر و لباسی را که می پوشیده، یا برای پوشیدن آماده کرده، مال پسر بزرگتر اوست و اگر میت از این چهار چیز بیش از یکی دارد، مثلاً دو قرآن یا دو انگشتر دارد چنانچه از همه آنها استفاده می کرده همه به پسر بزرگترش می رسد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان اجیر شود که در روز معیّنی کاری را انجام دهد و در آن روز برای انجام آن کار حاضر شود، اگر کسی که او را اجیر کرده به او مراجعه نکند، باید اجرت او را بدهد مثلا اگر خیاطی را در روز معیّنی برای دوختن لباسی اجیر نماید و خیّاط در آن روز آماده کار باشد اگر چه پارچه را به او ندهد که بدوزد، باید اجرتش را بدهد چه خیاط بیکار باشد، چه برای خودش یا دیگری کار کند.