او را هرگز با خودتان مقایسه نکنید و به توان و روحیات کودکانه‌اش توجه داشته باشید. برای ایجاد سرعت عمل در او باید زمینه‌هایی را فراهم ساخته، راهکارهایی را به کار گیرید. برای خواب کودک برنامه‌ریزی کنید تا به موقع بیدار شود (با توجه به کندی کودک، باید زودتر از خواب بیدار شود). از او بخواهید تا شب قبل، لباس‌ها و وسایل مورد نیاز مدرسه را آماده کند. در صورتی که خودتان شاغل هستید، بکوشید همزمان با کودکتان آماده شوید و سرعت عمل را به شکل عملی به او بیاموزید (صبح، زمان مناسبی برای آموزش کلامی سرعت عمل نیست؛ زیرا از نظر روحی و جسمی آمادگی ندارد و ممکن است به تنش و پرخاشگری شما و کودک بینجامد). ممکن است علت کندی فرزند، حساسیت بیش از حد شما (حرص خوردن و تذکر فراوان) باشد؛ زیرا کودک بی‌میل نیست والدین را بیازارد و ممکن است بخواهد جلب توجه کند. اجازه دهید خود با پیامدهای طبیعی و منطقی رفتارش مواجه شود. کودکی که کند آماده شود، از صبحانه محروم خواهد شد؛ به جهت بازماندن از سرویس مدرسه، باید پیاده برود یا پول تاکسی را از پول توجیبی بدهد و نیز در مدرسه باید پاسخگو باشد (در این شیوه‌ی تربیتی با مدرسه هماهنگ شوید تا بی‌نظمی‌های فرزند، بر بی‌مسؤولیتی شما حمل نشود). برای رفع این مشکل، از جریمه نیز می‌توانید استفاده کنید؛ بدین صورت که در برابر زمان تأخیر، از تلویزیون محروم شود یا در منزل به مادر کمک کند. برای آموزش سرعت عمل، از بازی رکوردشکنی و آتش‌نشانی استفاده کنید. در بازی رکودشکنی با استفاده از زمان‌سنج، زمان آماده شدن (لباس پوشیدن) کودک را مشخص کنید و از او بخواهید تا در فرصت بعدی، رکورد خود را بشکند. در بازی آتش‌نشانی، خود و فرزندتان را مأموران آتش‌نشانی فرض کنید که باید با سرعت لباس بپوشید و به مأموریت بروید. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
دختر 8 سالهام برای رفتن به مدرسه کند آماده میشود. نمیدانم چگونه سرعت عمل او را بیشتر کنم.
او را هرگز با خودتان مقایسه نکنید و به توان و روحیات کودکانهاش توجه داشته باشید. برای ایجاد سرعت عمل در او باید زمینههایی را فراهم ساخته، راهکارهایی را به کار گیرید.
برای خواب کودک برنامهریزی کنید تا به موقع بیدار شود (با توجه به کندی کودک، باید زودتر از خواب بیدار شود). از او بخواهید تا شب قبل، لباسها و وسایل مورد نیاز مدرسه را آماده کند.
در صورتی که خودتان شاغل هستید، بکوشید همزمان با کودکتان آماده شوید و سرعت عمل را به شکل عملی به او بیاموزید (صبح، زمان مناسبی برای آموزش کلامی سرعت عمل نیست؛ زیرا از نظر روحی و جسمی آمادگی ندارد و ممکن است به تنش و پرخاشگری شما و کودک بینجامد).
ممکن است علت کندی فرزند، حساسیت بیش از حد شما (حرص خوردن و تذکر فراوان) باشد؛ زیرا کودک بیمیل نیست والدین را بیازارد و ممکن است بخواهد جلب توجه کند.
اجازه دهید خود با پیامدهای طبیعی و منطقی رفتارش مواجه شود. کودکی که کند آماده شود، از صبحانه محروم خواهد شد؛ به جهت بازماندن از سرویس مدرسه، باید پیاده برود یا پول تاکسی را از پول توجیبی بدهد و نیز در مدرسه باید پاسخگو باشد (در این شیوهی تربیتی با مدرسه هماهنگ شوید تا بینظمیهای فرزند، بر بیمسؤولیتی شما حمل نشود).
برای رفع این مشکل، از جریمه نیز میتوانید استفاده کنید؛ بدین صورت که در برابر زمان تأخیر، از تلویزیون محروم شود یا در منزل به مادر کمک کند.
برای آموزش سرعت عمل، از بازی رکوردشکنی و آتشنشانی استفاده کنید. در بازی رکودشکنی با استفاده از زمانسنج، زمان آماده شدن (لباس پوشیدن) کودک را مشخص کنید و از او بخواهید تا در فرصت بعدی، رکورد خود را بشکند. در بازی آتشنشانی، خود و فرزندتان را مأموران آتشنشانی فرض کنید که باید با سرعت لباس بپوشید و به مأموریت بروید.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] فرزند هفت سالهام صبحها هنگام رفتن به مدرسه دلدرد میگیرد. نمیدانم دلدردش واقعی است یا خودش را به دلدرد میزند. چهکار کنم؟
- [سایر] دختر 11 سالهام به شدت از مدرسه میترسد. با او چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] مادری هستم که دختر 15 سالهام را خود به مدرسه می برم. آیا این رفتار من اشکال دارد؟
- [سایر] مادری هستم که دختر 15 سالهام را خود به مدرسه میبرم. آیا این رفتار من اشکال دارد؟
- [سایر] من صبح قبل از رفتن به مدرسه به نیت نماز ظهر وضو میگرفتم، نه به نیت طهارت. حالا تکلیف نمازهایی که تعدادشان را هم نمیدانم چیست؟ آیا قضا کردن آنها واجب است یا نه؟
- [سایر] پسر 8 سالهام تحمل باختن در بازی را ندارد. چگونه آستانه تحمل او را بالا ببرم؟
- [سایر] کودک 8 سالهام چپ دست است. علت آن چیست و چگونه باید با این مشکل برخورد کنم؟
- [سایر] پسر 8 سالهام در دوستیابی ضعیف است و وقتی دوستی مییابد، به راحتی او را از دست میدهد.
- [سایر] پسر 8 سالهام هیچ مشکلی جسمی ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چه باید کرد؟
- [سایر] دختر 15 سالهام دائم خیالبافی میکند. آیا مشکلی وجود دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دوازده چیز نماز را باطل می کند که آنها را (مبطلات نماز) می گویند. 1 از بین رفتن یکی از شروط نماز. 2 باطل شدن وضو. 3 دست بسته نماز خواندن. 4 آمین گفتن. 5 پشت به قبله نماز خواندن. 6 حرف زدن. 7 خنده. 8 گریه. 9 به هم خوردن صورت نماز. 10 خوردن و آشامیدن. 11 شک. 12 کم یا زیاد کردن أرکان.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر و جد پدری غائب باشند، به طوری که نشود از آنان اذن گرفت و دختر هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد لازم نیست از پدر و جدّ پدری اجازه بگیرند. و همچنین اگر همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و بخواهد با پسری که شرعاً و عرفاً هم کفو او می باشد ازدواج کند و پدر و جدّ پدری بدون جهت مانع می شوند و سخت گیری می کنند در این صورت نیز اجازه آنان لازم نیست، و همینطور اگر دختر باکره نباشد اجازه پدر و جدّ لازم نیست، حتّی در صورتی که بدون شوهر رفتن، به او نزدیکی شده باشد.
- [آیت الله مظاهری] برای روزهدار سیزده مورد، مکروه است: 1 - مسافرت برای فرار از روزه. 2 - ریختن دارو به چشم. 3 - سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد. 4 - انجام هر کاری که باعث ضعفمیشود، مانندخون گرفتن و حمام رفتن. 5 - اَنفیه کشیدن در صورتی که نداند که به حلق میرسد )ولی اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست(. 6 - بو کردن گیاههای معطر. 7 - نشستن زن در آب. 8 - استعمال شیاف. 9 - تر کردن لباسی که در بدن است. 10 - دندان کشیدن. 11 - هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید. 12 - با چوب تر مسواک کردن. 13 - هر کاری که شهوت را تحریک کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .برای سجده چند چیز مستحّب است: 1 .نمازگزار پس از سر برداشتن از رکوع، در نمازِ ایستاده یا نشسته، برای رفتن به سجده تکبیر بگوید. 2 .مرد, هنگام رفتن به سجده، اوّل دستها را و زن, اوّل زانوها را بر زمین بگذارد. 3 .بینی را در حال سجده بر چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد. 4 .در حال سجده انگشتان دست را به هم بچسباند و برابر گوش بگذارد و سر انگشتان رو به قبله باشد. 5 .در سجده دعا کند و رفع حاجت خود را از خدا بخواهد و دعاهای وارد شده را بخواند. 6 .پس از سجده, بر ران چپ بنشیند و روی پای راست را بر کف پای چپ بگذارد. 7 . پس از هر سجده و نشستن و آرام شدن تکبیر بگوید. 8 .بعد از سجده اوّل و نشستن و آرام شدن بگوید: (استغفراالله ربّی و اتوب الیه). 9 .سجده را طول بدهد. 10 .موقع نشستن، دستها را روی رانها بگذارد. 11.برای رفتن به سجده دوم در حال آرامی بدن, تکبیر بگوید. 12 .در سجدهها صلوات بفرستد. 13 .موقع برخاستن، زانوها را پیش از دستها از زمین بردارد و امور دیگری که در کتابهای مبسوط آمده است.
- [آیت الله سبحانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: 1. دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، 2. انجام دادن هر کاری که مانند: خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، 3.انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد نباید انجام دهد، 4. بو کردن گیاهان معطّر، 5. نشستن زن در آب، 6. استعمال شیاف، 7.تر کردن لباسی که در بدن است، 8.کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، 9. مسواک کردن به چوب تر، 10. انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد. و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزه او باطل می شود اگرچه منی بیرون نیاید. کفّاره روزه
- [آیت الله بروجردی] چند چیز برای روزهدار مکروه است و از آن جمله است:1. دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد.2. انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف میشود.3. انفیه کشیدن، اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست.4. بو کردن گیاههای معطّر.5. نشستن زن در آب.6. استعمال شیاف.7. تر کردن لباسی که در بدن است.8. کشیدن دندان و هر کاری که به واسطهی آن از دهان خون بیاید.9. مسواک کردن به چوب تر.10. بی جهت آب یا چیزی در دهان کردن.و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزهی او باطل میشود.
- [آیت الله سیستانی] چند چیز برای روزهدار مکروه است و از آن جمله است : 1 دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن ، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد . 2 انجام دادن هر کاری مانند خون گرفتن ، و حمام رفتن که باعث ضعف میشود . 3 دارو در بینی ریختن ، اگر نداند که به حلق میرسد ، و اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست . 4 بو کردن گیاههای معطّر . 5 نشستن زن در آب . 6 استعمال شیاف . 7 تر کردن لباسی که در بدن است . 8 کشیدن دندان ، و هر کاری که بواسطه آن از دهان خون بیاید . 9 مسواک کردن با چوب تر . 10 بی جهت آب یا چیزی روان در دهان کردن . و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد ، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند کار برای روزه دار مکروه است از جمله: 1 ریختن دوا در چشم 2 سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد. 3 انجام کارهایی که باعث ضعف می شود، مانند خون گرفتن و حمام رفتن. 4 انفیه کشیدن اگر نداند به حلق می رسد، ولی اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست. 5 بو کردن گیاههای معطر 6 نشستن زن در آب، بنابر احتیاط 7 استعمال شیاف بنابر احتیاط 8 تر کردن لباس بر بدن 9 کشیدن دندان و هر کاری که سبب خون آمدن از دهان و موجب ضعف شود. 10 مسواک کردن با چوب تازه 11 بوسیدن همسر بدون قصد بیرون آمدن منی و هر کاری که شهوت را به حرکت در آورد، اما اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد روزه او باطل می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مزارعه چند چیز شرط است: 1 صاحب زمین و زارع هر دو باید بالغ و عاقل باشند و با قصد و اختیار خود مزارعه را انجام دهند و حاکم شرع آنها را از تصرف در اموالشان جلوگیری نکرده باشد و سفیه نباشند، 2 همه حاصل زمین به یکی از آن دو اختصاص داده نشود. 3 سهم هر کدام بطورمشاع باشد، مانند نصف یا ثلث حاصل و مثل اینها، بنابراین اگر شرط کنندکه نوعی از حاصل مخصوص به یکی و نوع دیگر مخصوص به دیگری باشد، یا شرط کنند حاصل فلان قسمت از زمین مال یکی و حاصل قسمت دیگر مال دومی باشد صحیح نیست و نیز اگر صاحب زمین بگوید این زمین را زراعت کن و هرچه می خواهی به من بده باطل است.4 باید مدتی را که زمین در اختیار زارع است معین کنند و به اندازه ای باشد که به دست آمدن حاصل در آن مدت ممکن شود. 5 زمین باید قابل زراعت باشد ولی اگر زمین آماده نیست اما می توان کاری کرد که آماده زراعت شود مزارعه صحیح است. 6 نوع زراعت را باید معین کند، مگر این که زراعت هر چه باشد تفاوتی در نظر آنها و نظر توده مردم نداشته باشد و یا این که معلوم باشد که این زمین برای چه زراعتی مناسب است. 7 باید زمین معین باشد، بنابراین اگر کسی چند قطعه زمین دارد و بگوید یکی از آنها را به مزارعه دادم در صورتی که زمینها در مرغوبیت متفاوت باشد مزارعه باطل است، ولی اگر آن زمینها یکسان است و مثلاً بگوید مقدار پنج هکتار از این زمین را به تو واگذار می کنم مانعی ندارد و نیز ممکن است زمین را بدون این که زارع دیده باشد با اوصاف برای او بیان کند. 8 مخارج زراعت و همچنین بذر و مانند آن را باید معین کنند که بر عهده چه کسی است; ولی اگر مخارجی را که هر کدام باید بکنند میان مردم آن محل معلوم باشد کافی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز در سجده به رجاء ثواب الهی مطلوب است: 1 بعد از سر برداشتن از رکوع در حالی که بدن آرام است برای رفتن به سجده تکبیر گوید و همچنین بعد از سجده اول و نیز برای رفتن به سجده دوم. 2 مردان اول دستها را به زمین بگذارند و زنان اول زانوها را. 3 علاوه بر پیشانی، بینی را نیز بر چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد. 4 در حال سجده انگشتان دست را به هم بچسباند و مقابل گوش رو به قبله بگذارد. 5 در سجده دعا کند و حاجات خود را از خداوند بخواهد و از دعاهای خوب و مناسب این دعا است: (یا خیْر الْمسْؤولین و اوْسع الْمعْطین ارْزقْنی و ارْزقْ عیالی منْ فضْلک فإنک ذوالْفضْل الْعظیم) یعنی: (ای بهترین کسی که مردم از او حاجت می طلبند و ای بهترین بخشندگان، به من و عیالم از فضل خودت روزی بده که تو دارای فضل عظیمی). 6 بعد از سجده روی ران چپ بنشیند، و روی پای راست را بر کف پای چپ بگذارد (واین را تورک گویند). 7 در میان دو سجده هنگامی که بدن آرام است (اسْتغْفر الله و اتوب الیْه) گوید. 8 سجده را طولانی کند و تسبیح و حمد و ذکر خدا گوید و صلوات بر محمد و آل محمد بفرستد. 9 در موقع نشستن دستها را روی ران بگذارد. 10 به هنگام بلند شدن، اول زانوها را از زمین بردارد و بعد دستها را.