کودکان به طور معمول تا 18 ماهگی، 30 تا 50 لغت؛ در 2 سالگی عبارت‌های 2 واژه‌ای و گاهی 3 واژه‌ای، و تا 3 سالگی، هزار کلمه را می‌توانند بر زبان جاری سازند. در 4 سالگی، مهارت نسبی در دستور زبان می‌یابند و در 5 سالگی، مشابه بزرگسالان سخن می‌گویند. این، حد متوسط و طبیعی است و اگر کودکی، کمتر از حد متوسط باشد، به معنای عقب‌ماندگی نیست و می‌تواند تأخیر را پس از 6 ماه تا یک سال، جبران کند. آلبرت انیشتین و امیل زولا چنین بوده‌اند. علل کم حرف زدن و اندک بودن ذخیره‌ی واژگانی کودک، کم سخن گفتن با او، محرومیت‌های عاطفی، و اضطراب و نگرانی است. برای رفع این مشکل، مراجعه به گفتار درمانگر مفید خواهد بود. درباره‌ی فرزند 5 ساله‌ی شما، اگر تاکنون سکوت مطلق داشته است، احتمال مشکل جسمی او را مشخص کنید. در صورتی که مشکل، مربوط به شنوایی یا هوش او نبود، لازم است به متخصص اعصاب کودکان مراجعه کنید تا احتمال آسیب‌دیدگی خفیف مغزی )MBD( یا اوتیسم )Autism( (1)را که تأخیر شدید در رشد زبان است، بررسی کند. در هر صورت، به دلیل سخن نگفتن کودک، او را سرزنش نکنید؛ فرصت حضور در جمع را به او بدهید و وی را با عصبانیت به سخن گفتن وا ندارید. پی نوشت: (1) امروزه، اوتیسم را اختلالی در رشد می‌دانند که ممکن است نتیجه‌ی عوامل عصبی شیمیایی )عصبی - فیزیولوژیک( باشد که در بردارنده‌ی مکانیزم مغزی هستند )جان آیزسون، اختلالات زبان و گفتار در کودکان، ص 172( منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
کودک 5 سالهام سخن نمیگوید، مشکل چیست؟
کودکان به طور معمول تا 18 ماهگی، 30 تا 50 لغت؛ در 2 سالگی عبارتهای 2 واژهای و گاهی 3 واژهای، و تا 3 سالگی، هزار کلمه را میتوانند بر زبان جاری سازند. در 4 سالگی، مهارت نسبی در دستور زبان مییابند و در 5 سالگی، مشابه بزرگسالان سخن میگویند. این، حد متوسط و طبیعی است و اگر کودکی، کمتر از حد متوسط باشد، به معنای عقبماندگی نیست و میتواند تأخیر را پس از 6 ماه تا یک سال، جبران کند. آلبرت انیشتین و امیل زولا چنین بودهاند.
علل کم حرف زدن و اندک بودن ذخیرهی واژگانی کودک، کم سخن گفتن با او، محرومیتهای عاطفی، و اضطراب و نگرانی است. برای رفع این مشکل، مراجعه به گفتار درمانگر مفید خواهد بود.
دربارهی فرزند 5 سالهی شما، اگر تاکنون سکوت مطلق داشته است، احتمال مشکل جسمی او را مشخص کنید. در صورتی که مشکل، مربوط به شنوایی یا هوش او نبود، لازم است به متخصص اعصاب کودکان مراجعه کنید تا احتمال آسیبدیدگی خفیف مغزی )MBD( یا اوتیسم )Autism( (1)را که تأخیر شدید در رشد زبان است، بررسی کند.
در هر صورت، به دلیل سخن نگفتن کودک، او را سرزنش نکنید؛ فرصت حضور در جمع را به او بدهید و وی را با عصبانیت به سخن گفتن وا ندارید.
پی نوشت:
(1) امروزه، اوتیسم را اختلالی در رشد میدانند که ممکن است نتیجهی عوامل عصبی شیمیایی )عصبی - فیزیولوژیک( باشد که در بردارندهی مکانیزم مغزی هستند )جان آیزسون، اختلالات زبان و گفتار در کودکان، ص 172(
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] کودک 8 سالهام چپ دست است. علت آن چیست و چگونه باید با این مشکل برخورد کنم؟
- [سایر] دختر 5 سالهام هنگام لباس پوشیدن مقاومت میکند. برای رفع این مشکل، چه توصیههایی دارید؟
- [سایر] پسر 5 سالهام ناخن میجود. این مشکل را چگونه برطرف کنم؟
- [سایر] پسر 5 سالهام، با برادر کوچک تازه متولد شدهاش بسیار بد رفتاری میکند. علت چیست و چگونه باید این مشکل را از بین برد؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] آیا امکان دارد به کودک 1 سالهام، دوری از خطرها را آموزش دهم؟ چگونه؟
- [سایر] برای فرزند 5 سالهام چه بازیهایی مناسب است؟
- [سایر] دختر 5 سالهام نام خودش (اعظم) را دوست ندارد و دوست دارد، او را با اسمهای دیگری چون «سپیده» صدا بزنیم. با این مشکل چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] فرزند 5 سالهام علاقه فراوانی به نقاشی دارد. برای شکوفایی استعداد او چه کنم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر کودک نابالغی مالی را پیدا کند احتیاط واجب آن است که ولی او اعلان نماید و چنانچه تا یک سال صاحب آن پیدا نشد مطابق یکی از دستورهای چهارگانه گذشته، آنچه مطابق مصلحت کودک است عمل می نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بر مادر واجب نیست که به نحو رایگان یا با دریافت مزد کودک را شیر دهد، ولی در صورتی که راه تغذیه منحصر به شیر مادر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک شود، بر خود مادر واجب است کودک را شیر بدهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر زن بگوید حائضم یا از حیض پاک شده ام، باید سخن او را پذیرفت.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که مادر از حقّ حضانت خود بگذرد و به گونهای باشد که حقّ کودک از بین نرود و در تربیت و نگهداری کودک اهمال نشود، پدر نمیتواند او را به حضانت مجبور نماید.
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سخن گفتن از روی سهو و فراموشی و نسیان نماز را باطل نمی کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کودکی از زنا متولد شود. الف: اگر زن و مرد هر دو زنا کار باشند نه آنهااز کودک ارث میبرند ونه کودک از آنهاارث میبرد ب: اگر یکی از آن دو زنا کار باشند ولی دیگری فکر میکرده که حلال است کودک و زانی از همدیگر ارث نمیبرند ولی کودک نسبت به فردی که فکر میکرده حلال است ولد شبهه محسوب میشود و ازیکدیگر ارث میبرند. ج: اگر ولد الزنا ازدواج کند زن و فرزندان او طبق احکام ارث از او ارث میبرند.
- [آیت الله اردبیلی] در ولایت و سرپرستی پدر و جدّ پدری، عدالت آنان شرط نیست، ولی هرگاه برای حاکم شرع ثابت شود که سرپرستی آنان به ضرر کودک یا سفیه و یا دیوانه میباشد، باید آنان را از تصرّف در اموال کودک یا سفیه و یا دیوانه منع کند و شخص دیگری را که امین باشد منصوب نماید، مگر این که با ضمیمه کردن امین به پدر و جدّ پدری، بتوان سرپرستی آنان را در جهت مصلحت کودک، سفیه یا دیوانه اصلاح نمود.