پسر 5 ساله‌ام، با برادر کوچک تازه متولد شده‌اش بسیار بد رفتاری می‌کند. علت چیست و چگونه باید این مشکل را از بین برد؟
علت این بد رفتاری، حسادت شدید به فرزند دوم است که در کودکان زیر 5 سال و با فاصله‌ی سنی کمتر از 3 سال بیشتر به چشم می‌خورد )از 6 سالگی به بعد، به جهت ارتباط بیشتر کودک با همسالان در آمادگی و مدرسه، حس حسادت کمتر می‌شود؛ ولی از بین نمی‌رود(. ای کاش پیش از تولد فرزند دوم، فرزند اول خود را آماده می‌کردید(1) و اگر چنین نکرده‌اید، برخوردهای شما در حال حاضر بسیار اهمیت دارد. برخوردهای نسنجیده می‌تواند از فرزند دوم رقیب هولناکی بسازد و آثاری منفی داشته باشد و برخورد درست، حسادت فرزند اول را کاهش خواهد داد. چند توصیه 1. خود و نزدیکانتان به فرزند دوم )به ویژه در حضور فرزند اول( کمتر توجه کنید. 2. اگر می‌خواهید فرزندانتان را ببوسید، اول بزرگ‌تر و بعد فرزند تازه متولد شده را ببوسید. 3. با اعطای مسؤولیت به فرزند بزرگ‌تر، حس بزرگ شدن را در او تقویت کنید. فرزند شما علاقه‌مند است برخی کارهای برادر کوچکش )آوردن شیشه‌ی شیر، آوردن وسایل حمام، پوشک و مراقبت از او( را به عهده گیرد )البته توجه داشته باشید که چون سیندرلا، خدمتکار برادرش نشود(. 4. اجازه دهید گاهی در جاهای بی‌خطر، برادر کوچکش را بغل کند. 5. سعی کنید در حضور او به فرزند شیرخواره‌ی خود، شیر ندهید. اوج حسادت کودکان اول، زمانی است که مادر، فرزند دوم را شیر می‌دهد. 6. ممکن است از شما بخواهد شیر صبحانه را با شیشه بخورد. در این صورت مقاومت نکنید. چون شیر، آرام به دهانش می‌رسد و مزه‌ی پلاستیک سر شیشه بد است، این عمل دوامی نخواهد داشت. 7. وقتی پدر به خانه باز می‌گردد، اول سراغ فرزند دوم نرود؛ بلکه دقایقی را با فرزند بزرگ‌تر بگذراند و پس از آن به فرزند دوم توجه کند )توصیه می‌شود حال فرزند کوچک را از بزرگ‌تر نپرسد(. 8. اگر برادر کوچک‌تر را کتک زد، با او با خشونت برخورد نکنید؛ بلکه با لحنی محکم و قاطع بگویید: اجازه نمی‌دهید به او صدمه بزند. 9. اگر خواست از برادر کوچکش شکایت کند، اجازه دهید حرف بزند. او به شدت به تخلیه‌ی احساسات نیاز دارد. پی نوشت : (1)والدین می‌توانند پیش از تولد فرزند جدید، با جمله‌هایی مانند از تنهایی در می‌آیی؛ دوست خوبی پیدا می‌کنی؛ در آینده، عمو یا دایی می‌شوی؛ به کمک تو خیلی امیدواریم و... فرزند قبلی خود را آماده کنند. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
عنوان سوال:

پسر 5 ساله‌ام، با برادر کوچک تازه متولد شده‌اش بسیار بد رفتاری می‌کند. علت چیست و چگونه باید این مشکل را از بین برد؟


پاسخ:

علت این بد رفتاری، حسادت شدید به فرزند دوم است که در کودکان زیر 5 سال و با فاصله‌ی سنی کمتر از 3 سال بیشتر به چشم می‌خورد )از 6 سالگی به بعد، به جهت ارتباط بیشتر کودک با همسالان در آمادگی و مدرسه، حس حسادت کمتر می‌شود؛ ولی از بین نمی‌رود(.
ای کاش پیش از تولد فرزند دوم، فرزند اول خود را آماده می‌کردید(1)
و اگر چنین نکرده‌اید، برخوردهای شما در حال حاضر بسیار اهمیت دارد. برخوردهای نسنجیده می‌تواند از فرزند دوم رقیب هولناکی بسازد و آثاری منفی داشته باشد و برخورد درست، حسادت فرزند اول را کاهش خواهد داد.
چند توصیه
1. خود و نزدیکانتان به فرزند دوم )به ویژه در حضور فرزند اول( کمتر توجه کنید.
2. اگر می‌خواهید فرزندانتان را ببوسید، اول بزرگ‌تر و بعد فرزند تازه متولد شده را ببوسید.
3. با اعطای مسؤولیت به فرزند بزرگ‌تر، حس بزرگ شدن را در او تقویت کنید. فرزند شما علاقه‌مند است برخی کارهای برادر کوچکش )آوردن شیشه‌ی شیر، آوردن وسایل حمام، پوشک و مراقبت از او( را به عهده گیرد )البته توجه داشته باشید که چون سیندرلا، خدمتکار برادرش نشود(.
4. اجازه دهید گاهی در جاهای بی‌خطر، برادر کوچکش را بغل کند.
5. سعی کنید در حضور او به فرزند شیرخواره‌ی خود، شیر ندهید. اوج حسادت کودکان اول، زمانی است که مادر، فرزند دوم را شیر می‌دهد.
6. ممکن است از شما بخواهد شیر صبحانه را با شیشه بخورد. در این صورت مقاومت نکنید. چون شیر، آرام به دهانش می‌رسد و مزه‌ی پلاستیک سر شیشه بد است، این عمل دوامی نخواهد داشت.
7. وقتی پدر به خانه باز می‌گردد، اول سراغ فرزند دوم نرود؛ بلکه دقایقی را با فرزند بزرگ‌تر بگذراند و پس از آن به فرزند دوم توجه کند )توصیه می‌شود حال فرزند کوچک را از بزرگ‌تر نپرسد(.
8. اگر برادر کوچک‌تر را کتک زد، با او با خشونت برخورد نکنید؛ بلکه با لحنی محکم و قاطع بگویید: اجازه نمی‌دهید به او صدمه بزند.
9. اگر خواست از برادر کوچکش شکایت کند، اجازه دهید حرف بزند. او به شدت به تخلیه‌ی احساسات نیاز دارد.
پی نوشت :
(1)والدین می‌توانند پیش از تولد فرزند جدید، با جمله‌هایی مانند از تنهایی در می‌آیی؛ دوست خوبی پیدا می‌کنی؛ در آینده، عمو یا دایی می‌شوی؛ به کمک تو خیلی امیدواریم و... فرزند قبلی خود را آماده کنند.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین