پسر 5 ساله‌ام ناخن می‌جود. این مشکل را چگونه برطرف کنم؟
فرزند شما دچار فشارهای روحی است. بررسی کرده، منشأ این فشارها را بیابید و از بین ببرید. سرچشمه‌ی فشارهای روحی فرزند شما می‌تواند عوامل ذیل باشد: 1. درگیری پدر و مادر: اختلاف والدین، یکی از مهم‌ترین عوامل فشار روحی کودکان است. برخی گمان می‌کنند مقصود از اختلاف والدین، درگیری فیزیکی است؛ در حالی که هرگونه مجادله‌ی لفظی نیز از دید کودک، اختلاف است و در موارد بسیاری، با التماس همراه با دلهره، از پدر و مادر می‌خواهد که دعوا نکنند. اگر به سعادت فرزند خود علاقه‌مند هستید، به اختلافات پایان دهید. 2. حسادت به برادر یا خواهر کوچک‌تر: یکی از مهم‌ترین عوامل فشار روحی کودکان، تولد برادر یا خواهر است که به جهت عدم آمادگی او قبل از تولد نوزاد و رفتارهای نسنجیده‌ی والدین و نزدیکان، دچار فشار روحی شدید می‌شود. (ر. ک: ص 46 ) 3. نگرانی ناشی از عدم مشارکت: وقتی کودک، گروه همسالان را در حال بازی یا فعالیت‌های گروهی می‌بیند و به جهت کمرویی یا عدم آشنایی با آنان، در آن فعالیت‌ها مشارکت نمی‌کند، ناخن می‌جود. شما می‌توانید زمینه‌های این مشارکت را با آشنا کردن کودکان با هم فراهم سازید. 4. ترس از سرزنش و تنبیه: تهدید دائم به تنبیه، و سرزنش کودک، آرامش روحی او را به هم می‌زند. 5. فیلم‌های ترسناک: کودک خود را از دیدن فیلم‌های ترسناک و عاطفی منع کنید. چند توصیه أ. از پیچاندن انگشتان با پارچه و امثال آن و زدن فلفل به انگشتان کودک بپرهیزید. ب. زمینه‌ی فعالیت‌های دستی او (جورچین یا پازل، خمیر بازی، توپ، نقاشی و...) را فراهم سازید. ج. او را از سیمای زشت این رفتار با قرار گرفتن جلو آینه آگاه کنید. د. دست خود را با دست‌های او و انگشتان خرابش مقایسه کنید تا متوجه خرابی انگشتان خود شود. ه. لبه‌های خشن ناخن‌ها را هموار کنید. این لبه‌های خشن، وسوسه انگیزند. و. در صورت تخفیف این رفتار، او را تحسین و تشویق کنید. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
عنوان سوال:

پسر 5 ساله‌ام ناخن می‌جود. این مشکل را چگونه برطرف کنم؟


پاسخ:

فرزند شما دچار فشارهای روحی است. بررسی کرده، منشأ این فشارها را بیابید و از بین ببرید.
سرچشمه‌ی فشارهای روحی فرزند شما می‌تواند عوامل ذیل باشد:
1. درگیری پدر و مادر: اختلاف والدین، یکی از مهم‌ترین عوامل فشار روحی کودکان است. برخی گمان می‌کنند مقصود از اختلاف والدین، درگیری فیزیکی است؛ در حالی که هرگونه مجادله‌ی لفظی نیز از دید کودک، اختلاف است و در موارد بسیاری، با التماس همراه با دلهره، از پدر و مادر می‌خواهد که دعوا نکنند. اگر به سعادت فرزند خود علاقه‌مند هستید، به اختلافات پایان دهید.
2. حسادت به برادر یا خواهر کوچک‌تر: یکی از مهم‌ترین عوامل فشار روحی کودکان، تولد برادر یا خواهر است که به جهت عدم آمادگی او قبل از تولد نوزاد و رفتارهای نسنجیده‌ی والدین و نزدیکان، دچار فشار روحی شدید می‌شود. (ر. ک: ص 46 )
3. نگرانی ناشی از عدم مشارکت: وقتی کودک، گروه همسالان را در حال بازی یا فعالیت‌های گروهی می‌بیند و به جهت کمرویی یا عدم آشنایی با آنان، در آن فعالیت‌ها مشارکت نمی‌کند، ناخن می‌جود. شما می‌توانید زمینه‌های این مشارکت را با آشنا کردن کودکان با هم فراهم سازید.
4. ترس از سرزنش و تنبیه: تهدید دائم به تنبیه، و سرزنش کودک، آرامش روحی او را به هم می‌زند.
5. فیلم‌های ترسناک: کودک خود را از دیدن فیلم‌های ترسناک و عاطفی منع کنید.
چند توصیه
أ. از پیچاندن انگشتان با پارچه و امثال آن و زدن فلفل به انگشتان کودک بپرهیزید.
ب. زمینه‌ی فعالیت‌های دستی او (جورچین یا پازل، خمیر بازی، توپ، نقاشی و...) را فراهم سازید.
ج. او را از سیمای زشت این رفتار با قرار گرفتن جلو آینه آگاه کنید.
د. دست خود را با دست‌های او و انگشتان خرابش مقایسه کنید تا متوجه خرابی انگشتان خود شود.
ه. لبه‌های خشن ناخن‌ها را هموار کنید. این لبه‌های خشن، وسوسه انگیزند.
و. در صورت تخفیف این رفتار، او را تحسین و تشویق کنید.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین