خوب است نشانه‌های بیش فعالی همراه با اختلال در تمرکز )adhd( را بدانید تا مطمئن شوید که فرزند شما، چنین مشکلی دارد یا نه. نشانه‌های این رفتار چنین است: عدم اتمام کار، بی‌توجهی به سخنان دیگران، حواس‌پرتی، عدم تمرکز طولانی، خستگی زودرس از کار، تغییر فعالیت‌های مورد علاقه، قطع سخنان معلم، عدم رعایت نوبت، دویدن دائم و بالا رفتن از ارتفاعات، و در مواردی، مشکل خوابیدن و ضعف اعتماد به نفس. این مشکل، درمان قطعی ندارد؛ اما می‌شود آن را تخفیف داد. با بالا رفتن سن، بیش فعالی از بین می‌رود و اختلال در تمرکز تخفیف می‌یابد. توجه داشته باشید که در این مشکل، خانوده تقصیری ندارد و مادرزادی است. احتمال ابتلای کودکانی که پدران آن‌ها چنین مشکلی داشته‌اند، 35 درصد از کودکان دیگر بیشتر است. بیش فعالی همراه با اختلال در تمرکز، ممکن است علل پزشکی )کم خونی، اختلالات غده‌ی تیروئید یا مشکلات عصبی( نیز داشته باشد که باید به متخصص مراجعه کرد. چند توصیه 1. به این مسأله، حساسیت فراوان نشان ندهید؛ زیرا احتمال دارد برای جلب توجه باشد. 2. محیط )خانه و مدرسه( را آرام کنید. کودکان بیش فعال در محیط پر سر و صدا و شلوغ، تحریک‌پذیری بیشتری دارند. 3. هنگام صرف غذا، رادیو و تلویزیون را خاموش کنید و با او حرف نزنید. 4. کودک بیش فعال همراه با اختلال در تمرکز حتما باید در زندگی برنامه داشته باشد. 5. رفتار او را محدود کنید؛ به این گونه که تعداد رفتار خاصی را در یک روز بشمرید و از کودک بخواهید تا تعداد آن را روز بعد کمتر کند. 6. از بازی استفاده کنید. از او بخواهید )رادار( خود را روی شما قفل کند و چند لحظه شما را از نظر دور نسازد )بازی رادار(. نگاه خود را به چشمان او بدوزید و بگویید می‌خواهیم ببینیم چه کسی بیشتر مقاومت می‌کند و نگاهش را دیرتر بر می‌گرداند )بازی نگاهتو برنگردون(. هنگامی که مشغول بازی است، به او بگویید می‌خواهم حواست را پرت کنم. مقاومت کن تا حواست پرت نشود )بازی حواس پرت کردن(. در صورتی که احساس کردید با راه کارهای پیش گفته، فعالیت او کم، و تمرکزش بیشتر شد، از تحسین و تشویق غفلت نورزید. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
پسر 7 سالهای دارم که گمان میکنم بیش فعال است و اختلال در تمرکز دارد. این مشکل را چگونه از بین ببرم؟
خوب است نشانههای بیش فعالی همراه با اختلال در تمرکز )adhd( را بدانید تا مطمئن شوید که فرزند شما، چنین مشکلی دارد یا نه. نشانههای این رفتار چنین است: عدم اتمام کار، بیتوجهی به سخنان دیگران، حواسپرتی، عدم تمرکز طولانی، خستگی زودرس از کار، تغییر فعالیتهای مورد علاقه، قطع سخنان معلم، عدم رعایت نوبت، دویدن دائم و بالا رفتن از ارتفاعات، و در مواردی، مشکل خوابیدن و ضعف اعتماد به نفس.
این مشکل، درمان قطعی ندارد؛ اما میشود آن را تخفیف داد. با بالا رفتن سن، بیش فعالی از بین میرود و اختلال در تمرکز تخفیف مییابد.
توجه داشته باشید که در این مشکل، خانوده تقصیری ندارد و مادرزادی است. احتمال ابتلای کودکانی که پدران آنها چنین مشکلی داشتهاند، 35 درصد از کودکان دیگر بیشتر است. بیش فعالی همراه با اختلال در تمرکز، ممکن است علل پزشکی )کم خونی، اختلالات غدهی تیروئید یا مشکلات عصبی( نیز داشته باشد که باید به متخصص مراجعه کرد.
چند توصیه
1. به این مسأله، حساسیت فراوان نشان ندهید؛ زیرا احتمال دارد برای جلب توجه باشد.
2. محیط )خانه و مدرسه( را آرام کنید. کودکان بیش فعال در محیط پر سر و صدا و شلوغ، تحریکپذیری بیشتری دارند.
3. هنگام صرف غذا، رادیو و تلویزیون را خاموش کنید و با او حرف نزنید.
4. کودک بیش فعال همراه با اختلال در تمرکز حتما باید در زندگی برنامه داشته باشد.
5. رفتار او را محدود کنید؛ به این گونه که تعداد رفتار خاصی را در یک روز بشمرید و از کودک بخواهید تا تعداد آن را روز بعد کمتر کند.
6. از بازی استفاده کنید. از او بخواهید )رادار( خود را روی شما قفل کند و چند لحظه شما را از نظر دور نسازد )بازی رادار(. نگاه خود را به چشمان او بدوزید و بگویید میخواهیم ببینیم چه کسی بیشتر مقاومت میکند و نگاهش را دیرتر بر میگرداند )بازی نگاهتو برنگردون(. هنگامی که مشغول بازی است، به او بگویید میخواهم حواست را پرت کنم. مقاومت کن تا حواست پرت نشود )بازی حواس پرت کردن(.
در صورتی که احساس کردید با راه کارهای پیش گفته، فعالیت او کم، و تمرکزش بیشتر شد، از تحسین و تشویق غفلت نورزید.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] دختر 7 سالهای دارم که در برابر داروهای مایع (شربت) مقاومت میکند، چگونه میتوانم این مقاومت را از بین ببرم؟
- [سایر] چگونه میتوانمبا طب سنتی مشکل بیش فعال پسر 16 سال ام را درمان کنم
- [سایر] پسر 11 ساله ام در کارهایش بی دقت است. چگونه این مشکل را از بین ببرم؟
- [سایر] پسر نوپایی (18 ماهه) دارم که با مدفوع خود بازی میکند. چگونه این مشکل را از بین ببرم؟
- [سایر] پسر نوپایی (18 ماهه) دارم که با مدفوع خود بازی میکند. چگونه این مشکل را از بین ببرم؟
- [سایر] پسر 7 سالهام مشکل جسمی و فشار روحی (اضطراب) ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چگونه باید مشکل را از بین ببریم؟
- [سایر] باسلام اخیرا پسری که 7 سال از من بزرگتره ازم خواستگاری کرده همه شرایطشم خوبه عقاید و باورهاشم میپسندم مشکل من اینجاست که ایشون اعتماد به نفس بالایی داره و خیلی اجتماعیه اما من اعتمادبه نفس بالایی ندارم و زیادم ازتو جمع بودن خوشم نمیاد (البته دارم سعی میکنم اعتماد به نفسمو بالا ببرم) و میترسم 7 سال اختلاف سنی مشکل ساز بشه. خواهش میکنم منو راهنمایی کنید. با تشکر.
- [سایر] به نام خدا سلام حاج آقا! پیشاپیش عید میلاد پیامبر و امام صادق مبارکتان باشد انشاءالله! حاج آقا! بنده یک دو سه ماهی است که اگر خدا قبول کند تا آنجا که در توان دارم نافلهها و نماز شب را خوانده و سعی در گفتن ذکر دارم! بی خیر و برکت هم مسلما نبوده حداقل اینکه توانستهام به کمک خدا آن هم پس از حدود 10 سال عادت زشت(...)را ترک کنم! ولی یک مشکل اساسی دارم! و آن اینکه هرگز نمیتوانم محض رضای خدا یک نماز با تمرکز خوانده و یا نیتی خالص برای خدا داشته باشم! حواسم همه جا میرود الا آنجا که باید! احساس میکنم مصداق همانهایی هستم که امام علی تاجرشان نامیده! هنوز هم گاهی کنترلم را ازدست داده و زود عصبانی میشوم! هنوز هم در خواندن قرآن کم حوصله بوده و هی امروز و فردا میکنم! از طرفی دیگر حاجتی بسیار مهم از خدا دارم! چند سالی میشود ولی اکنون دایما به شک میافتم که آیا اصلا این خواستهی من در چارچوب حکمت خدا هست یا نه! بارها نماز استخاره خوانده و حتی در اولین سفرم به مسجد جمکران از امام زمان کمک گرفتم که دل مرا به هر سویی که صلاح هست هدایت کند! الحق بر حاجتم مصرتر شدم ولی باز هم شک به سراغم آمده است! شما برای رهایی از این مسایل چه پیشنهادی دارید! چگونه باید خالص شد و چگونه باید در نماز تمرکز یافت! و... با تشکر یا علی!
- [سایر] سلام آقای مرادی/خدا قوت. من دختری 21 ساله هستم. یک هفته پیش خواستگاری برایم آمد که 7 سال بزرگتر از من است. برای من مسائل مذهبی و اعتقادی بسیار بسیار مهم و در درجه اول می باشد. در جلسه اول کاملا متوجه شدم ایشان در حدی که من می خواهم هستند حتی بیشتر از آن.اما مشکل من اولویت دوم معیارم برای ازدواج است و ان هم مهربانی و عاطفی بودن همسر آینده ام می باشد.نمی دانم چطور باید به این موضوع پی ببرم چه بپرسم و چگونه نتیجه گیری کنم که این شخص دارای عواطف و احساسات است؟از اینجا به بعد خصوصی است [با توجه به اینکه ایشان ... لطفا مرا راهنمایی کنید...
- [سایر] با سلام و خسته نباشید مادری هستم که یک پسر و دختر دوقلو 7 ساله دارم. پسرم فوق العاده خجالتی و در مکانهای عمومی نظیر مهمانی، عروسی، محیط مدرسه و... دچار اظطراب و استرس شده تا حدی که به اسفراغ می افتد. از سن 4 سالگی که آنها را به مهد کودک فرستادم در اثر استفراغهای مکرر و بی دلیل اش متوجه موضوع استرس و نگرانی در پسرم شدم. البته دخترم نیز شخصیت کم رویی است اما از لحاظ روانی بسیار آرام است و بدون استرس در مکانهای عمومی ظاهر می شود. مشکل پسرم همین طور ادامه داشت تا زمانیکه سال گذشته پا به مدرسه گذاشت(در مقطع پیش دبستانی) حدوداً تا یکماه این مشکل را داشت و به محض ورود به مدرسه استفراغ می کرد و خودش از این مشکل بیشتر از همه عذاب می کشید تا جائیکه به خاطر اینکه مدام جلوی بچه های دیگر این مشکل را پیدا می کردمی ترسید که به مدرسه برود در حالیکه به معلمش عشق می ورزید و تکالیف اش را با اشتیاق فراوان انجام می داد. اما هر صبح نیم ساعت قبل از رفتن به مدرسه دچار اظطراب می شد تا جائیکه دست و پایش سرد می شد و می لرزید. خوشبختانه معلمش خیلی کمک کرد و با دادن مسئولیتهای مختلف به این بچه اعتماد به نفس اش را بالا برد و بعد از یکماه مشکل این بچه برطرف شد و به راحتی با محیط مدرسه ارتباط برقرار کرد قابل ذکر است در مقطع پیش دبستانی پسرم با خواهرش در یک کلاس و کنار هم بودند.بعد از تمام شدن مدرسه به پیشنهاد معلم اش پسرم را در یک کلاس تابستانی که مورد علاقه خودش بود (ژیمناستیک) ثبت نام کردم تا محیط خارج از خانه را به تنهایی و بدون حضور خواهرش تجربه کند اما متاسفانه اولین جلسه کلاس با وجود علاقه فراوان با همان مشکل اظطراب بالا و استفراغ شروع شد تا جائیکه این بچه با ناراحتی و خجالت فراوان کلاس را به پایان رساند. در حال حاضر با تمام علاقه ای که به این ورزش دارد اما ترس از اینکه دوباره سر کلاس با چنین مشکلی روبرو شود او را برای رفتن به این کلاس دچار عذاب و سردرگمی کرده. آیا پسرم نیاز به مشاوره و مصرف داروهای ضد استرس دارد. لطفاً مرا راهنمایی کنید چون برای مدرسه این بچه بسیار نگرانم. همچنین با توجه به اینکه من در شهر بندر انزلی زندگی می کنم در صورت نیاز به مشاوره و یا روانپزشک در صورتیکه جایی را در این شهر یا شهر رشت معرفی نمائید ممنون می شوم. با سپاس فراوان.