ج: این مشکل ممکن است در سنین بین 18 تا 30 ماهگی اتفاق بیفتد و علت اصلی آن کنجکاوی است. می‌دانم که تحمل دیدن لباس، تخت و محل بازی کودک که به وسیله او با مدفوعش آلوده شده، بسیار سخت است؛ اما توصیه می‌کنم که واکنش بدی نشان ندهید. با مشاهده چنین صحنه‌ای، با صدای محکم اما با خونسردی بگویید نکن! و به سرعت جلو او را بگیرید. توجه داشته باشید که عصبانیت و تنبیه بدنی، او را در این رفتار مصمم می‌کند. این رفتار نوپا می‌تواند نشانه خوبی برای آمادگی‌اش جهت آموزش توالت رفتن باشد؛ پس آموزش او را آغاز کنید (ر. ک: ج 1، ص 17 - 15). در صورتی که امکان آموزش وجود ندارد (ر. ک. ص 141)، لباس‌هایی را به او بپوشانید که در آوردن آن‌ها و دست زدن به پوشک برای کودک سخت باشد. در ضمنن چیزهایی مثل خمیربازی، گل کوزه‌گری و ماسه را در اختیارش قرار دهید تا با آن‌ها بازی کند و به بازی با مدفوعش نیازی نداشته باشد.
ج: این مشکل ممکن است در سنین بین 18 تا 30 ماهگی اتفاق بیفتد و علت اصلی آن کنجکاوی است.
میدانم که تحمل دیدن لباس، تخت و محل بازی کودک که به وسیله او با مدفوعش آلوده شده، بسیار سخت است؛ اما توصیه میکنم که واکنش بدی نشان ندهید. با مشاهده چنین صحنهای، با صدای محکم اما با خونسردی بگویید نکن! و به سرعت جلو او را بگیرید. توجه داشته باشید که عصبانیت و تنبیه بدنی، او را در این رفتار مصمم میکند.
این رفتار نوپا میتواند نشانه خوبی برای آمادگیاش جهت آموزش توالت رفتن باشد؛ پس آموزش او را آغاز کنید (ر. ک: ج 1، ص 17 - 15).
در صورتی که امکان آموزش وجود ندارد (ر. ک. ص 141)، لباسهایی را به او بپوشانید که در آوردن آنها و دست زدن به پوشک برای کودک سخت باشد.
در ضمنن چیزهایی مثل خمیربازی، گل کوزهگری و ماسه را در اختیارش قرار دهید تا با آنها بازی کند و به بازی با مدفوعش نیازی نداشته باشد.
- [سایر] پسر نوپایی (18 ماهه) دارم که با مدفوع خود بازی میکند. چگونه این مشکل را از بین ببرم؟
- [سایر] پسر 8 سالهام تحمل باختن در بازی را ندارد. چگونه آستانه تحمل او را بالا ببرم؟
- [سایر] پسر 11 ساله ام در کارهایش بی دقت است. چگونه این مشکل را از بین ببرم؟
- [سایر] پسر 7 سالهای دارم که گمان میکنم بیش فعال است و اختلال در تمرکز دارد. این مشکل را چگونه از بین ببرم؟
- [سایر] دختر 4 سالهام هنوز هم شلوار خود را کثیف میکند. آیا طبیعی است؟ اگر طبیعی نیست، چگونه باید این مشکل را از بین ببرم؟
- [سایر] دختر 4 سالهام هنوز هم شلوار خود را کثیف میکند. آیا طبیعی است؟ اگر طبیعی نیست، چگونه باید این مشکل را از بین ببرم؟
- [سایر] چگونه آستانه تحمل باختن در بازی را در بچه ها بالا ببرم؟
- [سایر] پسر 7 سالهام مشکل جسمی و فشار روحی (اضطراب) ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چگونه باید مشکل را از بین ببریم؟
- [سایر] همسرم دائم با پسر 3 سالهام بازیهای ترسناک میکند و در بازی، نقش موجودات وحشتناک را به عهده میگیرد. آیا پیامد منفی نخواهد داشت؟
- [سایر] پسر 3 سالهام با اسباببازیهایش کمتر بازی میکند و بیشتر با وسایل منزل ور میرود. علت چیست و چه باید کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر به مقدار وضو و نماز مهلت پیدا نکند و در بین نماز چند دفعه قطرات ادرار از او خارج شود، وضوی اوّل کافی است، ولی چنانچه مرضی داشته باشد که در بین نماز چند مرتبه مدفوع از او خارج شود و وضو گرفتن بعد از هر دفعه برای او مشکل نباشد، باید ظرف آبی کنار خود بگذارد و هر بار مدفوع از او خارج شد، بنابر احتیاط واجب وضو بگیرد و بقیّه نماز را بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] هفت چیز وضو را باطل میکند: اوّل و دوم:بیرون آمدن ادرار و مدفوع، سوم:خروج باد معده و روده از مخرج مدفوع، چهارم:خوابی که به واسطه آن چشم نبیند و گوش نشنود، و اگر چشم نبیند ولی گوش بشنود وضو باطل نمیشود، پنجم: بنابر احتیاط واجب چیزهایی که عقل را از بین میبرند، مانند دیوانگی، مستی و بیهوشی، ششم:استحاضه زنان که توضیح آن بعد گفته میشود، هفتم: کاری که برای آن باید غسل کرد؛ مانند جنابت، حیض و نفاس.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که ادرار او قطره قطره میریزد، باید برای نماز توسط وسیلهای مثلاً کیسهای که در آن پنبه یا چیز دیگری است که از رسیدن ادرار به جاهای دیگر جلوگیری میکند خود را حفظ نماید، و احتیاط واجب آن است که پیش از وضو، مخرج ادرار را که نجس شده آب بکشد و نیز کسی که نمیتواند از بیرون آمدن مدفوع خودداری کند، چنانچه ممکن باشد باید به مقدار نماز از رسیدن مدفوع به جاهای دیگر جلوگیری نماید و احتیاط واجب آن است که اگر مشقت نداشته باشد، پیش از وضو مخرج مدفوع را آب بکشد.
- [آیت الله بهجت] پوشیدن لباس ابریشمی برای زن و خنثای مشکل، بنابر اظهر در نماز و غیر نماز اشکال ندارد؛ ولی صحت نماز پسر غیرمکلّف با لباس ابریشمی در حال اختیار، بنابر شرعیت نماز او، محل تأمل است.
- [آیت الله اردبیلی] دوازده چیز نماز را باطل میکند و آنها را (مُبطِلات نماز) میگویند: * اوّل: آن که در بین نماز یکی از شرطهای صحّت آن از بین برود، مثلاً در بین نماز بفهمد که مکان نماز او غصبی است. * دوم: آن که در بین نماز عمدا یا سهوا یا از روی ناچاری، چیزی که وضو یا غسل را باطل میکند پیش آید، مثلاً ادرار از او بیرون آید؛ ولی کسی که نمیتواند از بیرون آمدن ادرار و مدفوع خودداری کند، اگر در بین نماز ادرار یا مدفوع از او خارج شود، چنانچه به دستوری که در احکام وضو گفته شد رفتار نماید، نمازش باطل نمیشود و نیز اگر در بین نماز از زن مستحاضه خون خارج شود، در صورتی که به دستور استحاضه رفتار کرده باشد، نمازش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان مرضی داشته باشد که ادرار او قطره قطره بریزد یا نتواند از بیرون آمدن مدفوع خودداری کند، چنانچه یقین داشته باشد که از اوّل وقت نماز تا آخر آن به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن مهلت پیدا میکند، باید نماز را در وقتی که مهلت پیدا میکند بخواند و اگر مهلت او به مقدار اعمال واجب نماز باشد، باید در وقتی که مهلت دارد فقط اعمال واجب نماز را بجا آورد و اعمال مستحب آن مانند اذان، اقامه، قنوت و اذکار مستحب آن را ترک نماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که مدفوع به گونهای پی در پی از او خارج میشود که وضو گرفتن بعد از هر مرتبه برای او مشکل است، اگر بتواند مقداری از نماز را با وضو بخواند، باید برای هر نماز یک وضو بگیرد بلکه اگر نتواند هیچ مقدار از نماز را نیز با وضو بخواند، احتیاط واجب آن است که برای هر نماز یک وضو بگیرد و در هر دو صورت میتواند با همان وضویی که نمازش را با آن میخواند، نافلههای یومیه همان نماز را نیز بخواند و وضوی دیگری لازم نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] رساندن غبار غلیظ به حلق، روزه را باطل میکند چه غبار چیزیباشد که خوردن آن حلال است مثل آرد، یا غبار چیزی باشد که خوردن آن حرام است مثل خاک، و بنابر احتیاط واجب باید غباری را هم که غلیظ نیست به حلق نرساند مگر در صورتی که اجتناب از او مشکل وسخت باشد که در این صورت، روزه او صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که میداند که اگر عمداً منی از خود بیرون آورد روزهاش باطل میشود، در صورتی که به قصد بیرونآمدن منی با کسی بازی و شوخی کند، روزهاش باطل میشود، و باید قضای آن را به جا آورد، اگر چه منی از او بیرون نیاید، و اگر منی بیرون آید، علاوه بر قضا کفاره نیز بر او لازم میشود، و در هر دو صورت در ماه رمضان باید در بقیه روز از آنچه روزه را باطل میکند خودداری نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان کاری کند که زن حامله سقط کند و سقطشده محکوم به اسلام و حریت باشد، چنانچه چیزی که سقط شده نطفه باشد، دیهاش بیست مثقال شرعی طلای سکهدار است، که هر مثقال آن 18 نخود میباشد؛ و اگر علقه، یعنی خون بسته باشد، چهل مثقال، و اگر مضغه، یعنی پاره گوشت باشد، شصت مثقال، و اگر استخوان شده باشد، هشتاد مثقال، و اگر گوشت آورده ولی هنوز روح در او دمیده نشده، صد مثقال، و اگر روح در او دمیده شده، چنانچه پسر باشد، دیه او هزار مثقال، و اگر دختر باشد، دیه او پانصد مثقال شرعی طلا است.