شب ادراری، افزون بر مشکل جسمی (ر. ک: ص 150 - 147) و فشار روحی (ر. ک: ص 150 - 152)، علل دیگری هم دارد: 1. عمیق بودن خواب: وقتی مثانه از ادرار پر می‌شود، به مغز پیام می‌دهد که بیدار شود و اگر خواب فرزند شما عمیق باشد که به طور معمول ارثی است، مغز این پیام را دریافت نمی‌کند؛ در نتیجه بیدار نمی‌شود و رختخواب خود را خیس می‌کند؛ بنابراین، شما باید او را بیدار کنید. دوبار بیدار کردن با نرمی و عطوفت (دو ساعت بعد از خواب و دو ساعت قبل از بیدار شدن او) کافی است. (1) 2. حساسیت کلیه‌ها: می‌دانید که کلیه‌ها به سرما حساسند و وقتی در معرض سرما قرار می‌گیرند، ادرار سازی آن‌ها بیشتر می‌شود و این ادرارها را به سمت مثانه هدایت می‌کنند و مثانه زودتر از حد معمول پر می‌شود؛ بنابراین، در فصل‌های سرد سال باید دمای اتاق مناسب باشد؛ زیرا ممکن است کودک، پتو را کنار بزند. بهترین کار، پوشش مناسب است که در صورت کم شدن دمای اتاق یا کنار زدن پتو، مشکلی برایش پیش نیاید. 3. ترس از توالت: برخی کودکان، هنگام پر شدن مثانه بیدار می‌شوند؛ اما به جهت ترس از توالت، به دستشویی نمی‌روند. توصیه می‌کنم با مهربانی به فرزند خود بگویید که هر وقت از خواب بیدار شد و احساس کرد ادرار دارد، شما را هم بیدار کند تا به اتفاق هم به دستشویی بروید. مهتابی یا چراغ کم نوری در مسیر اتاق به دستشویی یا چراغ قوه، از ترس او می‌کاهد. اگر هیچ یک از این راهکارها نتیجه نداد، ناگزیر می‌توانید (به ویژه در صورت دور بودن توالت) تا مدتی از لگن در گوشه حمام یا اتاقش استفاده کنید. 4. تنبلی: گاهی کودک از خواب بیدار می‌شود؛ اما برای رفتن به دستشویی، از بستر خود بیرون نمی‌آید. برای رفع این مشکل، اولا رخوت و سستی بدن او را از بین ببرید (ر. ک: ج 1، ص 91) و ثانیا برای دستشویی رفتن به او کمک کنید تا از بستر خود بیرون آید. تکان خوردن‌ها و شانه به شانه شدن‌های او نشانه خوبی است که بیدار شده و به دستشویی نیاز دارد. 5. انتقامجویی: کودک ممکن است برای انتقال خشم خود به والدین به جهت اعمال فشار آنان برای انضباط شدید یا عدم تفاهم آنان با هم، بستر خود را خیس کند. 6. وراثت: این مسأله در برخی خانواده‌ها ارثی است و توجه به وضعیت پدر و مادر یا برادر و خواهر بزرگ‌تر در کودکی، این را نشان می‌دهد. براساس پژوهش‌ها اگر پدر و مادر، هر دو در کودکی به شب ادراری مبتلا بوده‌اند، احتمال دچار شدن کودک هفتاد درصد، و اگر یکی از آن دو دچار بوده، احتمال شب ادراری کودک، سی درصد بیشتر از دیگر کودکان خواهد بود. پی نوشت: 1. برای مشکل عمیق بودن خواب فرزندتان می‌توانید به پزشک مراجعه کنید. این مشکل با دارو قابل حل است. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
پسر 7 سالهام مشکل جسمی و فشار روحی (اضطراب) ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چگونه باید مشکل را از بین ببریم؟
شب ادراری، افزون بر مشکل جسمی (ر. ک: ص 150 - 147) و فشار روحی (ر. ک: ص 150 - 152)، علل دیگری هم دارد:
1. عمیق بودن خواب: وقتی مثانه از ادرار پر میشود، به مغز پیام میدهد که بیدار شود و اگر خواب فرزند شما عمیق باشد که به طور معمول ارثی است، مغز این پیام را دریافت نمیکند؛ در نتیجه بیدار نمیشود و رختخواب خود را خیس میکند؛ بنابراین، شما باید او را بیدار کنید. دوبار بیدار کردن با نرمی و عطوفت (دو ساعت بعد از خواب و دو ساعت قبل از بیدار شدن او) کافی است. (1)
2. حساسیت کلیهها: میدانید که کلیهها به سرما حساسند و وقتی در معرض سرما قرار میگیرند، ادرار سازی آنها بیشتر میشود و این ادرارها را به سمت مثانه هدایت میکنند و مثانه زودتر از حد معمول پر میشود؛ بنابراین، در فصلهای سرد سال باید دمای اتاق مناسب باشد؛ زیرا ممکن است کودک، پتو را کنار بزند. بهترین کار، پوشش مناسب است که در صورت کم شدن دمای اتاق یا کنار زدن پتو، مشکلی برایش پیش نیاید.
3. ترس از توالت: برخی کودکان، هنگام پر شدن مثانه بیدار میشوند؛ اما به جهت ترس از توالت، به دستشویی نمیروند. توصیه میکنم با مهربانی به فرزند خود بگویید که هر وقت از خواب بیدار شد و احساس کرد ادرار دارد، شما را هم بیدار کند تا به اتفاق هم به دستشویی بروید.
مهتابی یا چراغ کم نوری در مسیر اتاق به دستشویی یا چراغ قوه، از ترس او میکاهد. اگر هیچ یک از این راهکارها نتیجه نداد، ناگزیر میتوانید (به ویژه در صورت دور بودن توالت) تا مدتی از لگن در گوشه حمام یا اتاقش استفاده کنید.
4. تنبلی: گاهی کودک از خواب بیدار میشود؛ اما برای رفتن به دستشویی، از بستر خود بیرون نمیآید. برای رفع این مشکل، اولا رخوت و سستی بدن او را از بین ببرید (ر. ک: ج 1، ص 91) و ثانیا برای دستشویی رفتن به او کمک کنید تا از بستر خود بیرون آید.
تکان خوردنها و شانه به شانه شدنهای او نشانه خوبی است که بیدار شده و به دستشویی نیاز دارد.
5. انتقامجویی: کودک ممکن است برای انتقال خشم خود به والدین به جهت اعمال فشار آنان برای انضباط شدید یا عدم تفاهم آنان با هم، بستر خود را خیس کند.
6. وراثت: این مسأله در برخی خانوادهها ارثی است و توجه به وضعیت پدر و مادر یا برادر و خواهر بزرگتر در کودکی، این را نشان میدهد. براساس پژوهشها اگر پدر و مادر، هر دو در کودکی به شب ادراری مبتلا بودهاند، احتمال دچار شدن کودک هفتاد درصد، و اگر یکی از آن دو دچار بوده، احتمال شب ادراری کودک، سی درصد بیشتر از دیگر کودکان خواهد بود.
پی نوشت:
1. برای مشکل عمیق بودن خواب فرزندتان میتوانید به پزشک مراجعه کنید. این مشکل با دارو قابل حل است.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] پسر 8 سالهام هیچ مشکلی جسمی ندارد؛ اما شبها رختخواب خود را خیس میکند. علت چیست و چه باید کرد؟
- [سایر] فرزند 2 سالهام را از پوشک گرفتهام؛ اما همچنان شبها بستر خود را خیس میکند. کودکان از چه سنی توان کنترل ادرار در شب را دارند؟
- [سایر] پسر 6 ساله من هر چند ماه یک بار، دو یا سه شب پیاپی رختخواب خود را خیس میکند. آیا او شب ادرار است؟ علت چیست؟
- [سایر] اگر پسر 5 ساله ام بعد از ظهرها نخوابد، آیا دچار مشکل جسمی و روحی خواهد شد؟
- [سایر] کودک 5 ساله من گاهی رختخواب خود را خیس میکند. آیا به او شب ادرار گفته میشود؟
- [سایر] پسر 4 سالهام در برابر دستشویی رفتن مقاومت میکند. علت چیست و چگونه میتوان این مشکل را برطرف کرد؟
- [سایر] پسر 5 سالهام، با برادر کوچک تازه متولد شدهاش بسیار بد رفتاری میکند. علت چیست و چگونه باید این مشکل را از بین برد؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] پسر 5 / 3 سالهام گاهی در مکانهای نامناسبی مانند دیوار خانه ادرار میکند. علت این رفتار او چیست و چگونه با این مشکل مواجه شوم؟
- [سایر] پسر 5 سالهام ناخن میجود. این مشکل را چگونه برطرف کنم؟