پاسخ از آقای دکتر حسین ابراهیمی مقدم، روان شناس: در مورد میزان شیوع آن ابراز نظرهای متفاوتی صورت گرفته است .عده ای میگویند: بین ا تا 3 درصد از کل بچه ها را در برمیگیرد. بعضی ها میگویند تا 40 درصد این ناتوانی یادگیری را دارند و هر کس که یک چیزی را متوجه نمیشود معلم ها به آن برچسب ناتوانی یادگیری می زنند . بنظر می آید که نه این درست است و نه آن دیگری درست است . آمارهای ما در سازمان جهانی بهداشت تا حدود 5 درصد را مطرح می کند که البته در یک جاهایی کمتر و یا بیشتر است . در پسرها بیشتراز دخترها است . در کشور ما نسبت 3 به 1 و در بعضی مناطق 4 به 1 است . معدل هوش بین دخترها و پسرها یکسان است . مثلا یک دانش آموز دختر معدلش 18 شده است و یک دانش آموز پسر هم معدلش 18 شده است . دختر در درس ادبیات نمره ی بالایی گرفته است و دانش آموز پسر در درس تجسم فضایی نمره ی بالایی گرفته است . بخاطر همین پسرها در رانندگی در پارک دوبل خیلی سریعتر مهارت بدست می آورند ولی خانم ها ادراک تجسم فضایی شان کمی مشکل دارد و ممکن است یک راهبندان بزرگ بوجود بیاروند . خانم ها سخنرانان برجسته ای هستند و می توانند خطیب برجسته ای بشوند . خیلی از مواقع سن تشخیص داده نمیشود . معمولا بچه ها که وارد سن دبستان که میشوند آرام آرام تشخیص داده میشوند در حالیکه ما باید از خیلی قبل تر متوجه میشدیم. بعضی وقتها متوجه میشویم که این ها درسن دوازده ماهگی اولین کلمه را شروع به گفتن کرده اند . در حالیکه باید چند ماه زودتر این کار را می کردند . بعضی از والدین یا می خواهند قبول نکنند یا اینکه میخواهند خودشان را گول بزنند یا فقط به جنبه های مثبت نگاه میکنند ولی وقتی وارد محیط مدرسه میشوند کسی با آنها رودربایستی ندارد مخصوصا از کلاس دوم دبستان که درسه کمس جنبه ی درس پیدا می کند . از حالت بازی ، شعر و تفنن خارج میشود و از بچه تکلیف خواسته میشود ، در اینجا خودش را نشان می دهد . و تا دوره ی راهنمایی که میتواند آسیب رسان بشود . ما می گوییم که اگر بچه مشکل هوش داشته باشد ، این را در طبقه ی ناتوانی یادگیری نگذارید . این بعنوان یک مشکل هوشی طبقه بندی میشود. www.ch3.ir
پاسخ از آقای دکتر حسین ابراهیمی مقدم، روان شناس:
در مورد میزان شیوع آن ابراز نظرهای متفاوتی صورت گرفته است .عده ای میگویند: بین ا تا 3 درصد از کل بچه ها را در برمیگیرد. بعضی ها میگویند تا 40 درصد این ناتوانی یادگیری را دارند و هر کس که یک چیزی را متوجه نمیشود معلم ها به آن برچسب ناتوانی یادگیری می زنند . بنظر می آید که نه این درست است و نه آن دیگری درست است . آمارهای ما در سازمان جهانی بهداشت تا حدود 5 درصد را مطرح می کند که البته در یک جاهایی کمتر و یا بیشتر است . در پسرها بیشتراز دخترها است . در کشور ما نسبت 3 به 1 و در بعضی مناطق 4 به 1 است . معدل هوش بین دخترها و پسرها یکسان است . مثلا یک دانش آموز دختر معدلش 18 شده است و یک دانش آموز پسر هم معدلش 18 شده است . دختر در درس ادبیات نمره ی بالایی گرفته است و دانش آموز پسر در درس تجسم فضایی نمره ی بالایی گرفته است . بخاطر همین پسرها در رانندگی در پارک دوبل خیلی سریعتر مهارت بدست می آورند ولی خانم ها ادراک تجسم فضایی شان کمی مشکل دارد و ممکن است یک راهبندان بزرگ بوجود بیاروند . خانم ها سخنرانان برجسته ای هستند و می توانند خطیب برجسته ای بشوند . خیلی از مواقع سن تشخیص داده نمیشود . معمولا بچه ها که وارد سن دبستان که میشوند آرام آرام تشخیص داده میشوند در حالیکه ما باید از خیلی قبل تر متوجه میشدیم. بعضی وقتها متوجه میشویم که این ها درسن دوازده ماهگی اولین کلمه را شروع به گفتن کرده اند . در حالیکه باید چند ماه زودتر این کار را می کردند . بعضی از والدین یا می خواهند قبول نکنند یا اینکه میخواهند خودشان را گول بزنند یا فقط به جنبه های مثبت نگاه میکنند ولی وقتی وارد محیط مدرسه میشوند کسی با آنها رودربایستی ندارد مخصوصا از کلاس دوم دبستان که درسه کمس جنبه ی درس پیدا می کند . از حالت بازی ، شعر و تفنن خارج میشود و از بچه تکلیف خواسته میشود ، در اینجا خودش را نشان می دهد . و تا دوره ی راهنمایی که میتواند آسیب رسان بشود . ما می گوییم که اگر بچه مشکل هوش داشته باشد ، این را در طبقه ی ناتوانی یادگیری نگذارید . این بعنوان یک مشکل هوشی طبقه بندی میشود.
www.ch3.ir
- [آیت الله اردبیلی] یتیم در چه سنّی دارای رشد میشود؟
- [آیت الله اردبیلی] بچه در چه سنّی ممیّز میشود؟
- [سایر] ناتوانی یادگیری چه عواملی از خودش بروز می دهد و از چه طریقی میشود فهمید که بچه چنین مشکلی دارد؟
- [سایر] آیا اهل سنت فقط قول و رفتار پیامبر را سنت می دانند یا قول و رفتار صحابه هم شامل سنت میشود؟
- [سایر] اهل تسنن میگویند اهل بیت سنی هستند؟
- [سایر] خواستم بدانم که: چه فرقی و چه شباهتهایی بین سنی ناصبی و سنی وهابی و سنی سلفی وجود دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کدام یک از موارد زیر صحیح است؟ الف) شهادت اهل سنّت علیه اهل تشیّع در دعاوی مالی یا کیفری (چنان چه خواهان سنّی مذهب، و خوانده شیعه باشد). ب) شهادت اهل سنّت علیه اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو سنی باشند.) ج) شهادت اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو شیعه باشند; لیکن شهودشان سنّی باشد.) د) شهادت اهل سنّت به نفع اهل تشیّع (چنانچه خواهان شیعه، و خوانده سنّی مذهب باشد.) ه) شهادت اهل کتاب له یا علیه مسلمانان.
- [سایر] از نظر اهل تسنّن مقام خلفاءبالاتر است یا ائمه اربعه اهل سنت؟
- [سایر] بهترین موقع برای ازدواج چه سنی است؟بهترین تفاوت سنی چقدر است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا اقتداء به اهل سنت در مناطق سنّی نشین، صوری است و یا جدی و واقعی؟
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله سیستانی] نظر اهل سنّت آن است که مازاد سهمالارث میراث بر آن، به عَصَبه میت مانند برادر او داده میشود. لکن نظر مذهب امامیه خلاف آن است، مثلاً اگر مردی بمیرد و تنها دختری و برادری داشته باشد، از نظر امامیه باید نیمی از ارث را به دختر به عنوان سهمالارث و نیم دیگر را به عنوان ردّ به او بپردازند و به برادر میت سهمی تعلّق نمیگیرد. لکن نظر اهل سنّت آن است که در این فرض نیمی از ارث میت به برادر پرداخت میشود، چون که از عصبه میت به شمار میرود. حال اگر مذهب اهل سنّت بر وارث امامی مذهب نافذ باشد و مازاد سهمالارث به او پرداخت نشود، عصبه میت اگر امامی مذهب باشند، میتوانند از باب قاعده مقاصّه نوعی، مازاد سهمالارث وارثِ سنّی مذهب را بگیرند.
- [آیت الله خوئی] هرگاه چیزی که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسط آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است، در صورتی که قیمت آن چیز به یک درهم برسد باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.
- [آیت الله اردبیلی] پیروی از امر پدر و مادر در غیر از انجام کارهای حرام و ترک کارهای واجب عینی(1) بنابر احتیاط لازم است و مخالفت آنان اگر موجب آزار و بیاحترامی به آنان شود، حرام است و فرزندان در هر سنی که باشند، باید به پدر و مادر خود احترام بگذارند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه چیزی که پیدا کرده؛ نشانه ای دارد که به واسطه آن می تواند صاحبش را پیدا کند؛ اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است؛ در صورتی که قیمت آن چیز به مقدار یک درهم برسد؛ باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحبّ است در شوهر دادن دختری که بالغه است (یعنی مکلّف شده) و به سنی رسیده که حیض دیدن وی متعارف است، عجله کنند، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر موقعی که مشغول نماز سه رکعتی یا چهار رکعتی است، جماعت برپا شود چنانچه رکعت سوم را شروع نکرده و اطمینان ندارد که اگر نماز را تمام کند به جماعت برسد، مستحبّ است به نیّت نماز مستحبّی نماز را دو رکعتی تمام کند وخود را به جماعت برساند.
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت جمع میان عمه و برادرزادهاش یا خاله و خواهرزادهاش جایز نیست، بدین معنا که اگر هر دو را همزمان عقد کنند، هر دو عقد باطل است، و در صورتی که عقد یکی پس از دیگری باشد، عقد دومی باطل است. لکن از نظر فقه امامیه، عقد عمه پس از برادرزادهاش و خاله پس از خواهرزادهاش مطلقاً جایز است. همچنین عقد برادرزاده پس از عقد عمه و عقد خواهرزاده پس از عقد خاله، مشروط بر آنکه پیش از عقد عمه و خاله رضایت داده باشند و یا بعد از عقد رضایت بدهند جایز است. بنابراین اگر پیرو اهل سنّت، در نکاح میان عمه و برادرزادهاش و یا میان خاله و خواهرزادهاش جمع کند، پس اگر عقد آنها متقارن باشد چون به مذهب آنها عقد هر دو باطل است، برای پیرو مذهب امامیه جایز است بر هر یک از آنها و در صورت رضایت عمه یا خاله بر هر دو عقد کند. و اگر عقد مرد سنّی متقارن نباشد، عقد زن دوّم در فرض مذکور به مذهب آنها باطل است و مرد شیعی میتواند با او ازدواج کند. این حکم در مورد هر یک از آن دو زن در صورتی که امامی باشند، نیز جاری است.
- [آیت الله سیستانی] بر طبق مذهب امامیه، زن مطلقه یائسه و صغیره اگر چه با آنها نزدیکی شده باشد عدّه ندارند. لیکن بر طبق مذاهب اهلسنّت با اختلافی که در شروط عدّه برای صغیره دارند عدّه بر آنان واجب است. حال اگر شوهر از اهلسنّت باشد، و زن یائسه یا صغیرهاش را با اعتقاد به لزوم عدّه برای صغیره طلاق دهد، ملزم به رعایت قواعد مذهب خود مانند فساد عقد خواهر مطلقه، و نکاح زنانی که جمع آنها با زن در دوران عدّه حرام است، میشود، بنابراین مرد شیعی میتواند با خواهر این مطلقه ازدواج کند هرچند آن مرد سنی با او عقد بسته باشد. و احتیاط واجب برای مرد شیعی نیز آن است که با این زن مطلقه پیش از تمام شدن عدهاش ازدواج نکند، و آن زن نیز اگر شیعه باشد و یا شیعه بشود تا پایان عدّه، ازدواج نکند. همچنین احوط آن است که در ایام عدّه از شوهر نفقه نگیرد، گر چه طبق مذهب شوهر واجبالنفقه او باشد، مگر آنکه از باب اجرای قاعده مقاصّه نوعی در صورت بودن شرایط آن، بتوان نفقه گرفت.