ممکن است افرادی باشند که عدم موفقیت در کنکور سبب بیاعتمادی و بیاعتنایی آنها به نماز گردد امّا این نوع برخورد و واکنش اصلاً معقول و منطقی نیست. افرادی که در کنکور پذیرفته نمیشود، بجای انکه عجولانه تصمیم بگیرند و فوراً نماز را کنار بگذارند بهتر است علل و عوامل عدم موفقیتشان در کنکور را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. عوامل بسیاری میتواند در عدم موفقیت افراد در کنکور نقش داشته باشد مثلاً عدم تلاش و آمادگی لازم برای کنکور،[1] نداشتن علاقه به رشتة تحصیلی و یا اصل تحصیل، نداشتن استعداد، شدّت رقابت و تراکم داوطلبان رشتة مورد نظر، اضطراب امتحان، نامربوط بودن سؤالات، عدم توکل به خداوند و... هر یک از این عوامل میتواند در عدم موفقیت فرد در کنکور نقش داشته باشد، لذا باید سعی نمود ابتدا عامل یا عوامل اصلی عدم موفقیت را شناسایی نموده سپس در صدد جبران و حلّ آن تلاش نمود و البتّه نه تنها نماز را نباید ترک کرد بلکه با توکل و راز و نیاز بیشتر باید سعی نمود که خداوند او را در جهت رسیدن به هدفاش که همان تحصیل علم و دانش و به نوبة خود وسیلة رشد و تکامل انسان به سوی خداوند است، یاری نماید. امّا اگر دیدیم فردی بجای آنکه با استفاده از منطق تجزیه و تحلیل علت یا علل عدم موفقیتاش را شناسایی کند، به فحش و ناسزاگویی به این و آن، رفتارهای غیرمنطقی، انزوا و گوشهگیری و ترک نماز پرداخت، به این نتیجه میرسیم که وی اصلاً منطق تجزیه و تحلیل را بلد نیست و میزان توکل و اعتماد و ایمانش به خداوند ضعیف است، هر عامل دیگری ممکن است در عدم موفقیتاش نقش داشته امّا به هیچ وجه نماز خواندن عامل عدم موفقیت او نبوده، پس چرا نماز را ترک کند؟! البتّه نکتهای را که لازم است یادآور شوم این است که عدهای از افراد بخاطر نداشتن تجربه کافی یا ویژگیهای شخصیتی که دارند، ممکن است به محض اینکه با مشکلی روبرو میشوند یا در زمینة خاص نمیتوانند موفق شوند، عدم موفقیت خود را به عوامل بیرونی مستند نموده و کل نظام فکری و رفتاریشان بهم میخورد در این وضعیت هر کاری ممکن است انجام دهند. امّا بعد از گذشت مدّت زمانی، کمکم به خود اجازه میدهند که واقعبینانهتر و منطقیتر برخورد نموده عوامل اصلی عدم موفقیتشان را شناسایی کنند و در آینده از آن عبرت گرفته و در صدد جبران نقص خویش برآیند. اینگونه افراد ممکن است حتی نمازشان را مدتی ترک کنند امّا وقتی میزان احساسات شان کاهش یافت، دوباره نماز را از سر میگیرند چون میدانند که عدم موفقیت در امتحان موضوعی نیست که بخاطر آن نمازش را که سرمایه زندگی و کلید رستگاری[2] و پایه و اساس دیناش میباشد،[3] از دست دهد. معرفی کتاب: 1. سید مهدی حسینی بیرجندی، راهنمایی و مشاورة تحصیلی، رشد، 1380. 2. دکتر قاسم قاضی، زمینة مشاوره و راهنمایی، دانشگاه تهران، 1373. -------------------------------------- [1] . سیدمهدی حسینی، مشاور والدین در مسایل تربیتی و تحصیلی فرزندان، انتشارات اساطیر، 1377، ص 100. [2] . نهجالبلاغه، خطبه 1588. [3] . حسین نوری، مستدرک الوسایل، ج 1، ص 172. ( اندیشه قم )
عدم موفقیت جوانان در کنکور چه اثری در اهمیت دادن به نماز میگذارد؟ آیا سبب بیاعتمادی و بیاعتنایی میشود؟
ممکن است افرادی باشند که عدم موفقیت در کنکور سبب بیاعتمادی و بیاعتنایی آنها به نماز گردد امّا این نوع برخورد و واکنش اصلاً معقول و منطقی نیست. افرادی که در کنکور پذیرفته نمیشود، بجای انکه عجولانه تصمیم بگیرند و فوراً نماز را کنار بگذارند بهتر است علل و عوامل عدم موفقیتشان در کنکور را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. عوامل بسیاری میتواند در عدم موفقیت افراد در کنکور نقش داشته باشد مثلاً عدم تلاش و آمادگی لازم برای کنکور،[1] نداشتن علاقه به رشتة تحصیلی و یا اصل تحصیل، نداشتن استعداد، شدّت رقابت و تراکم داوطلبان رشتة مورد نظر، اضطراب امتحان، نامربوط بودن سؤالات، عدم توکل به خداوند و... هر یک از این عوامل میتواند در عدم موفقیت فرد در کنکور نقش داشته باشد، لذا باید سعی نمود ابتدا عامل یا عوامل اصلی عدم موفقیت را شناسایی نموده سپس در صدد جبران و حلّ آن تلاش نمود و البتّه نه تنها نماز را نباید ترک کرد بلکه با توکل و راز و نیاز بیشتر باید سعی نمود که خداوند او را در جهت رسیدن به هدفاش که همان تحصیل علم و دانش و به نوبة خود وسیلة رشد و تکامل انسان به سوی خداوند است، یاری نماید. امّا اگر دیدیم فردی بجای آنکه با استفاده از منطق تجزیه و تحلیل علت یا علل عدم موفقیتاش را شناسایی کند، به فحش و ناسزاگویی به این و آن، رفتارهای غیرمنطقی، انزوا و گوشهگیری و ترک نماز پرداخت، به این نتیجه میرسیم که وی اصلاً منطق تجزیه و تحلیل را بلد نیست و میزان توکل و اعتماد و ایمانش به خداوند ضعیف است، هر عامل دیگری ممکن است در عدم موفقیتاش نقش داشته امّا به هیچ وجه نماز خواندن عامل عدم موفقیت او نبوده، پس چرا نماز را ترک کند؟!
البتّه نکتهای را که لازم است یادآور شوم این است که عدهای از افراد بخاطر نداشتن تجربه کافی یا ویژگیهای شخصیتی که دارند، ممکن است به محض اینکه با مشکلی روبرو میشوند یا در زمینة خاص نمیتوانند موفق شوند، عدم موفقیت خود را به عوامل بیرونی مستند نموده و کل نظام فکری و رفتاریشان بهم میخورد در این وضعیت هر کاری ممکن است انجام دهند. امّا بعد از گذشت مدّت زمانی، کمکم به خود اجازه میدهند که واقعبینانهتر و منطقیتر برخورد نموده عوامل اصلی عدم موفقیتشان را شناسایی کنند و در آینده از آن عبرت گرفته و در صدد جبران نقص خویش برآیند. اینگونه افراد ممکن است حتی نمازشان را مدتی ترک کنند امّا وقتی میزان احساسات شان کاهش یافت، دوباره نماز را از سر میگیرند چون میدانند که عدم موفقیت در امتحان موضوعی نیست که بخاطر آن نمازش را که سرمایه زندگی و کلید رستگاری[2] و پایه و اساس دیناش میباشد،[3] از دست دهد.
معرفی کتاب:
1. سید مهدی حسینی بیرجندی، راهنمایی و مشاورة تحصیلی، رشد، 1380.
2. دکتر قاسم قاضی، زمینة مشاوره و راهنمایی، دانشگاه تهران، 1373.
--------------------------------------
[1] . سیدمهدی حسینی، مشاور والدین در مسایل تربیتی و تحصیلی فرزندان، انتشارات اساطیر، 1377، ص 100.
[2] . نهجالبلاغه، خطبه 1588.
[3] . حسین نوری، مستدرک الوسایل، ج 1، ص 172.
( اندیشه قم )
- [سایر] نماز چیست؟ چرا جوانان از نماز گریزانند؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کثیرالشّک، بعد از بیاعتنایی به شکّ خود و تمام کردن نماز، شکّش برطرف شد و علم پیدا کرد که نمازش را ناقص خوانده است، آیا باید به همان نماز خوانده شده اکتفا کند یا نمازش را دوباره بخواند؟
- [آیت الله خوئی] آیا سبب جایز نبودن نماز در حجر اسماعیل برای خاطر دفن هفتاد پیغمبر یا سبب دیگر است؟
- [سایر] اگر نماز غیبت کننده یا شراب خوار تا چهل روز پذیرفته نشود، پس خواندن آن چه اثری دارد؟
- [سایر] اگر نماز غیبت کننده یا شراب خوار تا چهل روز پذیرفته نشود، پس خواندن آن چه اثری دارد؟
- [سایر] خواندن نماز شب از چه سنّی برای جوانان مناسب است تا به آنان فشار وارد نشود؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر دندان های مصنوعی به سبب خون دهان یا به سبب دیگر نجس شده باشد آیا شستن آن برای نماز لازم است؟
- [سایر] با سلام می خواستم بدانم که خواندن نماز اول وقت اهمیت بیشتری دارد یا کمک کردن به مادر؟
- [آیت الله مظاهری] ما جمعی از جوانان در یکی از شهرهای مرزی ایران هستیم که قصد برگزاری مراسم عزاداری حضرت سیدالشّهداء(سلاماللهعلیه)را داریم. از این جهت از جنابعالی استدعا داریم که با توجه به فرارسیدن ماه محرم، توصیههای اخلاقی درمورد اهمیت ماه محرم و عزاداری و نیز نحوه عزاداری را به ما هدیه کنید.
- [آیت الله اردبیلی] بعضی از فامیل، متأسفانه به نماز اهمیت نمیدهند و نماز نمیخوانند. آیا میتوانیم از رفت و آمد با آنها و صله ارحام خودداری کنیم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که با ظالم مسافرت میکند، اگر ناچار نباشد و مسافرت او کمک به ظالم در ظلمش یا سبب تقویت شوکت وی باشد، باید نماز را تمام بخواند و اگر ناچار باشد یا به جهتی که اهمیّت آن کمتر نیست؛ مثل نجات دادن مظلومی از مرگ، با او مسافرت کند، نمازش شکسته است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که باید نشسته نماز بخواند، اگر نمیتواند بطور معمول بنشیند و در موقع نشستن، کف پاها را به زمین میگذارد، باید در موقع نماز صورت وسینه وشکم او رو به قبله باشد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که باید نشسته نماز بخواند، اگر نمیتواند به طور معمول بنشیند و در موقع نشستن کف پاها را به زمین میگذارد، باید در موقع نماز، صورت و سینه و شکم و ساق پای او رو به قبله باشد
- [آیت الله بهجت] اگر در عدد رکعات نماز احتیاط شک کند به آن اعتنا نمیکند و بنابر اظهر بنا را بر صحیح بودن نماز میگذارد. و اگر بعد از نماز شک کرد که احتیاط لازم یک رکعت است یا دو رکعت، احتیاطاً هر دو را بهجا میآورد و سپس نماز را اعاده میکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر حفظ جان خود یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد بدون شکستن نماز ممکن نباشد باید نماز را بشکند، ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیّت ندارد مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز را بشکند، ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیت ندارد، مکروه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .چون با شنیدن اذان و اقامه دیگری میتوان برای نماز به آن اکتفا کرد, حکایت آن ها ثواب خاص خود را دارد و برای اکتفا به آن اثری ندارد , چون اثر یعنی صحت اکتفا با شنیدن حاصل شده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سفر به منظور اذیت کردن مؤمن حرام و نماز در آن سفر تمام است، همچنین اگر پدر یا مادر سفر غیر واجبی را به صلاح فرزند ندانند و از روی دلسوزی او را از سفر نهی کنند چنانچه مسافرت فرزند سبب اذیت آنها شود حرام و نماز در آن سفر تمام است ولی اگر سفر واجب باشد - مانند سفر برای حج واجب - حرام نیست و نماز در آن شکسته است، هر چند سبب اذیت پدر و مادر باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اموری که در نماز واجب اند, دو قسم اند. قسم یکم, رکن است و قسم دوم , غیر رکن. واجب رکنی, آن است که کم شدن یا زیاد شدن آن خواه عمدی باشد یا سهوی , سبب باطل شدن نماز است . واجب غیر رکنی, آن است که زیاد شدن یا کم شدن عمدی آ ن, سبب باطل شدن نماز است؛ ولی زیاد شدن یا کم شدن سهوی آن, موجب بطلان نماز نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر امام جماعت قضای نماز یومیّه خود ، یا شخص دیگری را که فوت آن نماز یقینی باشد میخواند ، میشود به او اقتدا کرد ، ولی اگر نماز خود یا شخص دیگری را احتیاطاً بجا میآورد اقتدا به او جایز نیست مگر آنکه نماز مأموم هم احتیاطی باشد ، وسبب احتیاط امام سبب احتیاط مأموم نیز بوده باشد ، ولی لازم نیست که برای احتیاط مأموم سبب دیگری نباشد .