الف) ازدواج یکی از سنت های اسلامی است که در روایات و آیات قرآن روی آن تاکید فراوان شده است و در برخی از شرایط واجب هم می شود. رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرموده است: ((النکاح سنتی فمن رغب عن سنتی فلیس منی ازدواج روش من است و هر کسی از این روش دوری کند از من نیست)). ب) ازدواج با سیرانسان به سوی خدا و محبت به او هیچ گونه منافاتی ندارد زیرا همه کسانی که در محبت خدا به اوج رسیده اند- که در راس همه آنان اشرف موجودات حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه اطهار (علیهم السلام) قرار داشته اند- ازدواج کرده اند وبرخی از آنان دارای زنان متعددی بوده اند. ج) اگر عشق و محبت انسان به غیر خدا به این صورت باشد که آنها را موجودات مستقلی در مقابل خدابداند، این با محبت خدا سازش ندارد و نوعی شرک تلقی می شود. لکن اگربه خاطر خدا آنان را دوست بدارد یعنی، چون اینها هم دوست خدا و ولی او هستند به آنها علاقه داشته باشد، این چیزی جدای از محبت خدا نیست مثل این که ما پیامبر و ایمه (ع) را دوست می داریم چون ولی خدا و طرف محبت او هستند. د) به طور کلی اگر انسان از آنچه که خداوند در دنیا آفریده- اعم از زن، فرزند، خانه و سایر امور- برای رسیدن به کمال استفاده کند و به وسیله آن به خدا برسد، هیچ اشکالی ندارد. حضرت علی (علیه السلام) فرموده است: ((دنیا محل تجارت بندگان شایسته خداوند است))،(1) یعنی از همین دنیا و با استفاده از نعمت های آن، می توانید به خدا وآخرت برسید (که یکی از نعمت های آن زن است). بهترین شاهد در این زمینه، برخورد حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) با عثمان بن مظعون است. در تاریخ آمده است که وقتی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) شنیدند عثمان ترک خانه و زن و زندگی کرده و به یکی از کوه های اطراف مدینه رفته و به عبادت مشغول شده است، او را طلب کردند. بعد وارد مسجد شدند و در جمع مردم فرمودند: من به رهبانیت مامور نشده ام و من که پیامبر شما هستم گاهی روزه می گیرم گاهی افطار می کنم و گاهی با زن ها مجالست دارم و بوی خوش استعمال می کنم. پی‌نوشت‌ 1) نهج البلاغه، حکمت 126.
الف) ازدواج یکی از سنت های اسلامی است که در روایات و آیات قرآن روی آن تاکید فراوان شده است و در برخی از شرایط واجب هم می شود. رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرموده است: ((النکاح سنتی فمن رغب عن سنتی فلیس منی ازدواج روش من است و هر کسی از این روش دوری کند از من نیست)).
ب) ازدواج با سیرانسان به سوی خدا و محبت به او هیچ گونه منافاتی ندارد زیرا همه کسانی که در محبت خدا به اوج رسیده اند- که در راس همه آنان اشرف موجودات حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه اطهار (علیهم السلام) قرار داشته اند- ازدواج کرده اند وبرخی از آنان دارای زنان متعددی بوده اند.
ج) اگر عشق و محبت انسان به غیر خدا به این صورت باشد که آنها را موجودات مستقلی در مقابل خدابداند، این با محبت خدا سازش ندارد و نوعی شرک تلقی می شود. لکن اگربه خاطر خدا آنان را دوست بدارد یعنی، چون اینها هم دوست خدا و ولی او هستند به آنها علاقه داشته باشد، این چیزی جدای از محبت خدا نیست مثل این که ما پیامبر و ایمه (ع) را دوست می داریم چون ولی خدا و طرف محبت او هستند.
د) به طور کلی اگر انسان از آنچه که خداوند در دنیا آفریده- اعم از زن، فرزند، خانه و سایر امور- برای رسیدن به کمال استفاده کند و به وسیله آن به خدا برسد، هیچ اشکالی ندارد. حضرت علی (علیه السلام) فرموده است: ((دنیا محل تجارت بندگان شایسته خداوند است))،(1) یعنی از همین دنیا و با استفاده از نعمت های آن، می توانید به خدا وآخرت برسید (که یکی از نعمت های آن زن است). بهترین شاهد در این زمینه، برخورد حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) با عثمان بن مظعون است. در تاریخ آمده است که وقتی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) شنیدند عثمان ترک خانه و زن و زندگی کرده و به یکی از کوه های اطراف مدینه رفته و به عبادت مشغول شده است، او را طلب کردند. بعد وارد مسجد شدند و در جمع مردم فرمودند: من به رهبانیت مامور نشده ام و من که پیامبر شما هستم گاهی روزه می گیرم گاهی افطار می کنم و گاهی با زن ها مجالست دارم و بوی خوش استعمال می کنم.
پینوشت
1) نهج البلاغه، حکمت 126.
- [سایر] حقیقت عشق چیست و چگونه می توان عشق حقیقی را از عشق غیرحقیقی باز شناخت؟
- [سایر] چرا انسان با ازدواج، یکی دیگر را – غیر خدا - در قلبش جای می دهد؟ در صورتیکه فقط خداوند است که شایسته عشق ورزیدن است.
- [سایر] چرا انسان با ازدواج، یکی دیگر را – غیر خدا - در قلبش جای می دهد؟ در صورتیکه فقط خداوند است که شایسته عشق ورزیدن است.
- [سایر] چرا انسان با ازدواج، یکی دیگر را – غیر خدا - در قلبش جای می دهد؟ در صورتی که فقط خداوند است که شایسته عشق ورزیدن است.
- [سایر] آیا عشق های شهوانی (و به اصطلاح «عشق زمینی») همواره محکوم و ناپسند است؟ آیا موردی از آن می توان یافت که سودمند باشد؟
- [سایر] آیا انسان ظرفیت عشق به خداوند را دارد؟
- [سایر] عشق انسانی چیست؟تفاوت عشق دروغین با واقعی در چیه؟چگونه انسان بفهمد که عاشق واقعی شده؟آیا آدمی اجازه عشق دارد؟عشق حتما باید به ازدواج ختم بشه؟
- [سایر] چگونه می توان عشق به امام زمان علیه السلام را در دل مردم زنده کرد؟
- [سایر] چگونه می توان عشق ها و دوستی های افراطی دوره نوجوانی را متعادل ساخت؟
- [سایر] آیا مبدا عشق خدا است و یا حقیقتی دیگر؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر غذایی را که در ظرف طلا و نقره است به منظور پرهیز از حرام در ظرف دیگری بریزند، این استعمال اشکال ندارد؛ ولی اگر بخواهند در ظرف دوم غذا بخورند، چنانچه خالی کردن ظرف طلا و نقره به این خاطر نباشد که غذا خوردن از ظرف طلا و نقره جایز نیست، این استعمال حرام میباشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند، آن زن بر او حرام ابدی میشود، ولی اگر با زنی که در عدّه متعه، یا طلاق بائن، یا عدّه وفات است یا شوهر دارد، زنا کند، بعداً میتواند او را عقد نماید، گرچه مطلقاً پرهیز از این ازدواج سزاوار است.
- [آیت الله اردبیلی] طلاق در اسلام مورد نکوهش و مذمّت شدید واقع شده و در برخی روایات از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده است که: (هیچ چیزی نزد خداوند محبوبتر از خانهای نیست که با ازدواج آباد شود و هیچ چیزی در نزد خداوند مبغوضتر از خانهای نیست که با طلاق ویران گردد)(1) ولی اگر ادامه زندگی زناشویی به خاطر اختلافات شدید و غیر قابل اصلاح موجب سختی و حرج بشود، به گونهای که ترک زندگی زناشویی تنها راه خلاصی از مشقتها و اختلافات و فشارهای روانی بین زن و شوهر باشد، اسلام طلاق را راه نجاتی برای ادامه زندگی زن و شوهر دانسته است.
- [آیت الله مظاهری] تربیت باید با تلطّف و مهربانی و تسلّط بر اعصاب و با صبر و حوصله باشد، و از پرخاشگری و تندی و کتک پرهیز شود، مگر اینکه چارهای برای تربیت جز تندی یا کتک نباشد که در این صورت به انداز? ضرورت جایز است و دیه هم ندارد، ولی اگر کتک بیجا باشد یا برای تشفّی خاطر باشد نه بهخاطر تربیت، علاوه بر اینکه حرام است، دیه نیز دارد، و دی? آن در باب قصاص و دیات گذشت.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نذر نیازمند صیغه است و در صیغه نذر باید نام خداوند به زبان جاری گردد ولی سایر اجزاء صیغه لازم نیست با لفظ باشد، بلکه میتواند با نوشتار یا انجام کاری باشد. همچنین لازم نیست نام خدا به لفظ عربی برده شود، پس اگر مثلاً بگوید چنانچه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که هزار تومان به فقیر بدهم، نذر او صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فضله و بول پرندگان حلال گوشت و حرام گوشت نجس نیست، ولی احتیاط مستحب پرهیز از حرام گوشت است مخصوصاً از بول خفاش.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان لازم است که حقوق و روابط اجتماعی خود را طبق احکام اسلام، مرتب و منظم کنند و از بدع و سنت های بیگانگان، جداً پرهیز نمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بهتر است از رگه های خونی که در درون شیر دیده می شود و سپس مستهلک می گردد پرهیز شود; هر چند محکوم به حرمت و نجاست نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان با زنی که دختری را شیر کامل داده ازدواج کند و با آن زن نزدیکی نماید ، دیگر نمی توان آن دختر را برای خود عقد کند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] صیغه عقد بیمه را می توان با هر زبانی اجرا کرد و یا قرارداد بیمه را روی کاغذ آورد و آن را امضاء نمود.