اساس آفرینش جهان، عشق خداوند به جمال و جلوه خویش است، زیرا حب ذات یکی از اسباب عشق است. خداوند نیز به عنوان برترین موجود، به دلیل عشق به ذات و جلوه جمالش، جهان را پدید آورد (کنت کنزا مخفیا فاحببت ان اعرف فخلقت الخلق لکی اعرف)(1)؛ (من گنج پنهانی بودم که دوست داشتم شناخته شوم، پس آفریدگان را آفریدم تا شناخته شوم). گنج مخفی بد ز پری چاک کرد خاک را روشن تر ز افلاک کرد بنابراین نخستین کسی که عشق ورزید ، خدای متعال بود. (2) او بر اساس همین عشق به خویش است که مخلوقاتش را نیز دوست می دارد. (3) عین القضات همدانی می گوید: (دریغا به جان مصطفی ، ای شنوده این کلمات! که خلق پنداشته اند که انعام و محبت او با خلق از برای خلق است، نه از برای خلق نیست؛ بلکه از برای خود می کند که عاشق، چون عطایی دهد به معشوق و با وی لطفی کند، آن لطف نه به معشوق می کند که آن با عشق خود می کند. دریغا از دست این کلمه ! تو پنداری که محبت خدا با مصطفی ، از برای مصطفی است؟ این محبت او از بهر خود است). (4) چنان که مبدا عالم خداوند متعال است، مبدا عشق نیز او است. عشق مانند وجود، از ذات حق به عالم سرایت کرده است. عشق انسان را زاییده عشق خدا است. توبه کردم و عشق همچون اژدها توبه وصف خلق و آن وصف خدا عشق ز اوصاف خدای بی نیاز عاشقی بر غیر او باشد مجاز (5) پی نوشتها: 1- سخاوی، مقاصد الحسنه، ص 153. 2- ابوالحسن دیلمی، عطف الالف المالوف علی الکلام المعطوف، ص 28. 3- ر. ک: علامه طباطبایی، المیزان. 4- تمهیدات، ص 217. 5- مثنوی معنوی ، دفتر 6، ابیات 970-971.
اساس آفرینش جهان، عشق خداوند به جمال و جلوه خویش است، زیرا حب ذات یکی از اسباب عشق است. خداوند نیز به عنوان برترین موجود، به دلیل عشق به ذات و جلوه جمالش، جهان را پدید آورد (کنت کنزا مخفیا فاحببت ان اعرف فخلقت الخلق لکی اعرف)(1)؛ (من گنج پنهانی بودم که دوست داشتم شناخته شوم، پس آفریدگان را آفریدم تا شناخته شوم).
گنج مخفی بد ز پری چاک کرد
خاک را روشن تر ز افلاک کرد
بنابراین نخستین کسی که عشق ورزید ، خدای متعال بود. (2) او بر اساس همین عشق به خویش است که مخلوقاتش را نیز دوست می دارد. (3) عین القضات همدانی می گوید:
(دریغا به جان مصطفی ، ای شنوده این کلمات! که خلق پنداشته اند که انعام و محبت او با خلق از برای خلق است، نه از برای خلق نیست؛ بلکه از برای خود می کند که عاشق، چون عطایی دهد به معشوق و با وی لطفی کند، آن لطف نه به معشوق می کند که آن با عشق خود می کند. دریغا از دست این کلمه ! تو پنداری که محبت خدا با مصطفی ، از برای مصطفی است؟ این محبت او از بهر خود است). (4)
چنان که مبدا عالم خداوند متعال است، مبدا عشق نیز او است. عشق مانند وجود، از ذات حق به عالم سرایت کرده است. عشق انسان را زاییده عشق خدا است.
توبه کردم و عشق همچون اژدها
توبه وصف خلق و آن وصف خدا
عشق ز اوصاف خدای بی نیاز
عاشقی بر غیر او باشد مجاز (5)
پی نوشتها:
1- سخاوی، مقاصد الحسنه، ص 153.
2- ابوالحسن دیلمی، عطف الالف المالوف علی الکلام المعطوف، ص 28.
3- ر. ک: علامه طباطبایی، المیزان.
4- تمهیدات، ص 217.
5- مثنوی معنوی ، دفتر 6، ابیات 970-971.
- [سایر] آیا انسان ظرفیت عشق به خداوند را دارد؟
- [سایر] همه انسانها مخلوق خداوند هستند و بارقه ای از خدا هستند، پیامبران و امامان به جهت بیدار کردن دانش و عشق برای امور الهی به منصه ظهور رسیده اند پس چرا بعضی از پیامبران و امامان ، مخلوق خدا را به جهت عدم آگاهی آنان و بیدار نشدنشان در عشق در پیامد جنگ و یا حکم قضائی می کشتند و چرا در کل حکم کشتن در احکامشان برای مخلوقات خدا صادر شده، آیا پیام خدا چنین است که مخالوقاتش به جهت عدم آگاهی باید کشته شوند و یا فرستادگان او قدرت بخشیدن دانش الهی و عشق الهی را نداشتند که بتوانند مخلوقات خدا را به آگاهی و عشق برسانند؟
- [سایر] آیه اسراء به دو مبدأ فاعلی و قابلی سیر رسول اکرم اشاره میکند آن دو مبدأ چیست؟
- [سایر] با مردن چه حقیقتی بر انسان آشکار می گردد؟
- [سایر] آیا می توان به خاطر عشق به خدا، از ازدواج پرهیز کرد؟
- [سایر] چگونه عشق به خدا مؤثر می شود؟ و عاشق حقیقی می شویم؟
- [سایر] جمله «لکلّ اجل کِتاب» در آیه 38 سوره رعد به چه حقیقتی اشاره دارد؟
- [سایر] مبدا نزول کلام وحی چیست؟
- [سایر] چرا انسان با ازدواج، یکی دیگر را – غیر خدا - در قلبش جای می دهد؟ در صورتیکه فقط خداوند است که شایسته عشق ورزیدن است.
- [سایر] چرا انسان با ازدواج، یکی دیگر را – غیر خدا - در قلبش جای می دهد؟ در صورتیکه فقط خداوند است که شایسته عشق ورزیدن است.
- [آیت الله جوادی آملی] .سرمایهای که شخص برای تأمین هزینه متعارف زندگی به آن نیاز دارد و بدون آن شأن وی محفوظ نمی ماند , بنا بر اقوا خمس ندا رد، هرچند احتیاط استحبابی در پرداختن آن است؛ ولی سرمایه ای که برای ذخیره کردن و افزایش مال است , خمس دارد . معیار مصرف متعارف , پرهیز از اسراف و تبذیر است. مبدأ سال خمسی
- [آیت الله اردبیلی] مبدأ محاسبه هشت فرسخ، آخرین ساختمانهای شهر است و فرقی در این جهت بین بلاد صغیره و کبیره (شهرهای کوچک و بزرگ) نیست، مگر آن که محلّههای یک شهر بزرگ به گونهای از یکدیگر دور و جدا باشند که عرفا چند محل حساب شوند، به گونهای که اگر شخصی از یک محلّه به محلّه دیگر برود، بگویند: (مسافرت کرده است) که در این صورت مبدأ محاسبه هشت فرسخ از آخر محلهای است که وطن او محسوب میشود. * شرط دوم: آن که از اوّل مسافرت قصد هشت فرسخ را داشته باشد؛ پس اگر به جایی که کمتر از هشت فرسخ است مسافرت کند و بعد از رسیدن به آنجا قصد کند به جایی برود که با مقداری که آمده هشت فرسخ شود، چون از اوّل قصد هشت فرسخ را نداشته، باید نماز را تمام بخواند، ولی اگر بخواهد از آنجا هشت فرسخ برود یا حداقل چهار فرسخ برود و چهار فرسخ برگردد، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اول ماه با تلفن، تلگراف رادیو و وسایل اطلاع رسانی جدید در صورتی ثابت می شود که: 1 در شهر مبدأ که اول ماه در آن ثابت شده به یکی از راه هایی که در مسأله 1780 ذکر شده ثابت شده باشد. 2 انسان از خبر مذکور اطمینان به صحت آن پیدا کند. 3 شهری که در آن اول ماه ثابت شده با شهر مذکور در مقداری از شب شریک باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تاجر و کاسب و صنعتگر و مانند اینها که در کسب آنها تدریجاً سود حاصل می شود از وقتی که شروع به کاسبی می کنند یک سال که بگذرد باید خمس آنچه را که از خرج سالشان زیاد می آید بدهند و کسی که شغلش کاسبی نیست مانند کشاورز که دفعتاً سود به دستش می آید مبدأ سال خمسی وی از موقعی که فایده برده است می باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه با زن نامحرمی به گمان این که همسر اوست نزدیکی کند، زن باید عدّه نگه دارد (به مقدار عدّه طلاق) خواه زن بداند که او شوهرش نیست یا نه و اگر مرد می داند که آن زن همسرش نیست ولی زن او را شوهر خود می داند در این صورت نیز بنابر احتیاط واجب باید عدّه نگه دارد؛ و مبدأ عدّه¬ی وطی به شبهه از زمان آخرین آمیزش است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مبدأ سال خمسی و محاسبه خمس، برای کسانی که از شروع به کار , فایده و سود به دست می آورند, مانند کارگران روزانه، از زمان سوددهی است؛ ولی برای افرادی که میان هزینه های سرمایه گذاری و سوددهی آن فاصله هست، آغاز محاسبه هزینه او، آغاز به کار اوست؛ یعنی تمام هزینه هایی که پیش از سوددهی انجام داده است، آن ها را از سودِ به دست آمده کسر می کند و خمس سود مانده را در پایان سال پرداخت میکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان در ابادی باشد باید برای تهیه اب وضو و غسل به قدری جستجو کند که از پیدا شدن ان ناامید شود و اگر در بیابان باشد در زمینی که پست و بلند است به اندازه پرتاب یک تیر که در زمان قدیم با کمان پرتاب می کردند و در زمین هموار به اندازه پرتاپ دو تیر جستجو کند و بنابر احتیاط واجب جستجو در تمام دایره ای باشد که مرکزش مبدا طلب و شعاعش به اندازه پرتاب تیر باشد
- [آیت الله مظاهری] معاشقه زن و مرد نامحرم با یکدیگر از گناهان بزرگ در اسلام است؛ مخصوصاً اگر برای یکدیگر نامهنگاری و یا شعر و شاعری هم بنمایند، و باید با فراموش کردن عشق شیطانی خود، این مرض خانمانسوز و بر باد دهنده دنیا و آخرت را معالجه کنند، و این معالجه گرچه مشکل است، ولی به مرور زمان و با صبر و حوصله ممکن است.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.