ملاک‌های دوست خوب: در آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت (علیهم السلام) ملاک هایی برای دوست خوب بیان گشته که به طوراختصار ذکر می نماییم و شما می توانید راجع به هر ملاک مفصلا مطالعه وفکر نمایید: 1- کسی که به یاد خدا باشد و هدفش جز رسیدن به او نیست،(1) 2- عاقل باشد حضرت علی (علیه السلام) فرمودند: بیشتر این دوستی و خوبی ها در همراهی و دوستی با صاحبان عقل و درایت است،(2) مولوی داستان دوستی مردی با خرس را که مصداق بی خردان است به شکل زیبایی بیان می نماید،(3) 3- خیانت کار نباشد 4- ستمکار نباشد 5- سخن چین نباشد امام صادق (علیه السلام) فرمودند: از سه گروه بر حذر باش شخص خیانت کار، شخص ظالم، انسان سخن چین. زیرا کسی که به نفع تو به دیگران خیانت نماید، روزی خواهد آمد که به خودت نیز خیانت کند وشخصی که به جانب داری از تو حق دیگران را پایمان نماید و عادت به ظلم پیدا کند بالاخره به تو نیز ظلم خواهد نمود و انسان سخن چین، همان طور که سخن دیگران را پهلوی تو می آورد، سخن تو را نیز نزد اغیار خواهد برد،(4) 6- آن چه برای خود می پسندد برای تو نیزبپسندد و آنچه را که برای خویش نمی خواهد برای تو نیز نخواهد. رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: در مصاحبت و رفاقت کسی که آن چه را برای خودمی خواهد برای تو نخواهد، هیچ خیر و فایده ای وجود ندارد،(5) آنچه نفس خویش را خواهی حرامت سعدیا گرنخواهی همچنان بیگانه را و خویش را 7- قاطع رحم نباشد امام باقر (علیه السلام) فرمودند: ((پدرم امام سجاد (علیه السلام) مرا نصیحت فرمود که ای پسرم از رفاقت باکسانی که قطع رحم می کنند بپرهیز زیرا من آنها را در قرآن شریف سه بارمورد لعن و نفرین پروردگار یافتم))،(6) شخصی که با نزدیکان خود نتواند معاشرت و هم زیستی صحیح داشته باشددر حالی که آنان با وی از یک خانواده و فرهنگ و گوشت و خون می باشند، چگونه می توان انتظار داشت با غیر فامیل رفاقت صمیمانه داشته باشند. 8- عیب جو نباشد امام علی (ع) فرمود: ((از رفاقت و نشست و برخاست باکسانی که عیب جو هستند و همیشه به دنبال نقاط ضعف دیگران می باشند، پرهیز کن زیرا دوست چنین اشخاصی از ضرر آنان سالم نمی ماند و خود نیزطعمه عیب جویی های آنان خواهد شد))،(7) پی‌نوشت‌ 1) سوره کهف، آیه 28 2)غررالحکم، حرف الف 3) مثنوی معنوی، دفتر دوم، ابیات 1932- 2124 4) بحارالانوار، ج 75، ص 229 5)بحارالانوار، ج 71، ص 198 6) تفسیر نورالثقلین، ج 1، ص 45 7) غررالحکم، باب الف‌
ملاکهای دوست خوب: در آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت (علیهم السلام) ملاک هایی برای دوست خوب بیان گشته که به طوراختصار ذکر می نماییم و شما می توانید راجع به هر ملاک مفصلا مطالعه وفکر نمایید:
1- کسی که به یاد خدا باشد و هدفش جز رسیدن به او نیست،(1)
2- عاقل باشد حضرت علی (علیه السلام) فرمودند: بیشتر این دوستی و خوبی ها در همراهی و دوستی با صاحبان عقل و درایت است،(2)
مولوی داستان دوستی مردی با خرس را که مصداق بی خردان است به شکل زیبایی بیان می نماید،(3)
3- خیانت کار نباشد
4- ستمکار نباشد
5- سخن چین نباشد
امام صادق (علیه السلام) فرمودند: از سه گروه بر حذر باش شخص خیانت کار، شخص ظالم، انسان سخن چین. زیرا کسی که به نفع تو به دیگران خیانت نماید، روزی خواهد آمد که به خودت نیز خیانت کند وشخصی که به جانب داری از تو حق دیگران را پایمان نماید و عادت به ظلم پیدا کند بالاخره به تو نیز ظلم خواهد نمود و انسان سخن چین، همان طور که سخن دیگران را پهلوی تو می آورد، سخن تو را نیز نزد اغیار خواهد برد،(4)
6- آن چه برای خود می پسندد برای تو نیزبپسندد و آنچه را که برای خویش نمی خواهد برای تو نیز نخواهد. رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: در مصاحبت و رفاقت کسی که آن چه را برای خودمی خواهد برای تو نخواهد، هیچ خیر و فایده ای وجود ندارد،(5)
آنچه نفس خویش را خواهی حرامت سعدیا
گرنخواهی همچنان بیگانه را و خویش را
7- قاطع رحم نباشد
امام باقر (علیه السلام) فرمودند: ((پدرم امام سجاد (علیه السلام) مرا نصیحت فرمود که ای پسرم از رفاقت باکسانی که قطع رحم می کنند بپرهیز زیرا من آنها را در قرآن شریف سه بارمورد لعن و نفرین پروردگار یافتم))،(6) شخصی که با نزدیکان خود نتواند معاشرت و هم زیستی صحیح داشته باشددر حالی که آنان با وی از یک خانواده و فرهنگ و گوشت و خون می باشند، چگونه می توان انتظار داشت با غیر فامیل رفاقت صمیمانه داشته باشند.
8- عیب جو نباشد
امام علی (ع) فرمود: ((از رفاقت و نشست و برخاست باکسانی که عیب جو هستند و همیشه به دنبال نقاط ضعف دیگران می باشند، پرهیز کن زیرا دوست چنین اشخاصی از ضرر آنان سالم نمی ماند و خود نیزطعمه عیب جویی های آنان خواهد شد))،(7)
پینوشت
1) سوره کهف، آیه 28
2)غررالحکم، حرف الف
3) مثنوی معنوی، دفتر دوم، ابیات 1932- 2124
4) بحارالانوار، ج 75، ص 229
5)بحارالانوار، ج 71، ص 198
6) تفسیر نورالثقلین، ج 1، ص 45
7) غررالحکم، باب الف
- [سایر] میگویند: حدیثی صادق است که مخالفت با قرآن نداشته باشد. پس چرا قرآن با حدیث و روایت تفسیر میشود؟ آیه مصدّق روایت است یا روایت مصدّق آیه؟ یا هر دو مصدّق همدیگر؟
- [سایر] سلام؛ تفاوت شایسته سالاری با پارتی بازی چیست؟ لطفاً آنها را تعریف نمایید و ملاکهایی جهت تشخیص آن دو بیان بفرمایید؟
- [سایر] تفاوت قرآن و احادیث قدسی و احادیث نبوی چیست؟
- [سایر] روایت (ضرب القرآن) از نظر سند و دلالت چگونه است و آیا این روایت؛ تفسیر قرآن به قرآن را نفی میکند؟
- [سایر] ویژگیهای معنوی قرآن از نگاه خود قرآن و احادیث چیست؟
- [سایر] ملاکهای دوست خوب در قرآن چیست؟
- [سایر] فرق حدیث قدسی با قرآن چیست؟
- [سایر] آیا روایات بر تحریف قرآن دلالت میکند؟
- [سایر] تفاوت قرآن و احادیث قدسی چیست؟
- [سایر] با سلام؛ از نگاه قرآن و روایات مهجوریت قرآن به چه معنا است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سلام کردن از مستحبات مؤکد است و در قرآن مجید و روایات اسلامی روی آن تأکید فراوان شده است و سزاوار است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله مظاهری] دوستیابی زن با مرد نامحرم و مرد با زن نامحرم، حرام است، گرچه شهوتانگیز و دارای احتمال مفسده هم نباشد، و قرآن شریف از اینکه زن، مرد نامحرمی را و یا مرد، زن نامحرمی را به عنوان دوست بگیرد، نهی مؤکّد فرموده است.
- [آیت الله بهجت] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزی را نقاشی کنند و بکشند، مخصوصاً چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، که در غیر مسجد هم اشکال دارد، و احتمال دارد نماز خواندن در این مساجد هم مکروه باشد؛ ولی نوشتن قرآن و احادیث صحیحه در مسجد مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله اردبیلی] نماز جمعه در صورت فراهم بودن شرایط آن، یک واجب تخییری است؛ یعنی نمازگزار میتواند در روزهای جمعه یکی از نمازهای ظهر و یا نماز جمعه را به جا بیاورد، اگرچه نماز جمعه افضل است و در قرآن و روایات در مورد آن بسیار سفارش شده است.
- [آیت الله بهجت] اگر با ملاکهایی که گفته شد داخل شدن وقت را احراز کند و مشغول نماز شود و در بین نماز بفهمد که هنوز وقت داخل نشده، نماز او باطل است، مگر اینکه بتواند عدول کند به نماز نافله و یا نمازی که از او قضا شده باشد؛ و همچنین است اگر بعد از نماز بفهمد که تمام نماز را پیش از وقت خوانده؛ ولی اگر در بین نماز بفهمد وقت داخل شده، یا بعد از نماز بفهمد که در بین نماز وقت داخل شده، نماز او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.