احادیث قدسی، روایاتی است که به وسیله جبرئیل از سوی خدا بر پیامبر صلی الله علیه و آله فرود آمده است. فرق آنها با قرآن این است که: 1. قرآن معجزه و سند رسالت است؛ ولی احادیث قدسی چنین نیست. 2. قرآن تحریف ناپذیر و قطعی است و به تواتر ثابت شده است؛ ولی امکان تحریف در احادیث قدسی وجود دارد. 3. قرآن وحی رسالی است و آن حضرت صلی الله علیه و آله مأمور به ابلاغ آن می باشد؛ در حالی که پیامبر صلی الله علیه و آله چنین وظیفه ای را در برابر احادیث قدسی ندارد. 4. مهمترین تفاوت قرآن و احادیث قدسی آن است که در قرآن، معانی و الفاظ از سوی خداوند و معجزه است؛ اما در احادیث قدسی، معانی از سوی خداوند و الفاظ از پیامبر صلی الله علیه و آله است و معجزه نمی باشد.[1] و بنا بر گفته برخی از صاحب نظران؛ احادیث قدسی اگرچه الفاظ و معانی آن از سوی خداوند می باشد، اما به مانند نظم و نثر قرآن و همراه با تحدی نیست و تفاوت احادیث قدسی با احادیث نبوی این است که در احادیث قدسی مکالمه از سوی خداست اما در احادیث نبوی، الفاظ از سوی پیامبر صلی الله علیه و آله است و معانی، از نفس ملکوتی و الهام گرفته از سوی خداوند و به دور از هرگونه خطا و اشتباه می باشد.[2] پی نوشت ها ______________________ [1]. ر.ک: دائره المعارف تشیع، ج 6، حدیث قدسی. [2]. ر.ک: فرهنگ فقه، ج 3، ص 267 ؛ الرواشع السماویه، میرداماد، ص 291.
احادیث قدسی، روایاتی است که به وسیله جبرئیل از سوی خدا بر پیامبر صلی الله علیه و آله فرود آمده است. فرق آنها با قرآن این است که:
1. قرآن معجزه و سند رسالت است؛ ولی احادیث قدسی چنین نیست.
2. قرآن تحریف ناپذیر و قطعی است و به تواتر ثابت شده است؛ ولی امکان تحریف در احادیث قدسی وجود دارد.
3. قرآن وحی رسالی است و آن حضرت صلی الله علیه و آله مأمور به ابلاغ آن می باشد؛ در حالی که پیامبر صلی الله علیه و آله چنین وظیفه ای را در برابر احادیث قدسی ندارد.
4. مهمترین تفاوت قرآن و احادیث قدسی آن است که در قرآن، معانی و الفاظ از سوی خداوند و معجزه است؛ اما در احادیث قدسی، معانی از سوی خداوند و الفاظ از پیامبر صلی الله علیه و آله است و معجزه نمی باشد.[1]
و بنا بر گفته برخی از صاحب نظران؛ احادیث قدسی اگرچه الفاظ و معانی آن از سوی خداوند می باشد، اما به مانند نظم و نثر قرآن و همراه با تحدی نیست و تفاوت احادیث قدسی با احادیث نبوی این است که در احادیث قدسی مکالمه از سوی خداست اما در احادیث نبوی، الفاظ از سوی پیامبر صلی الله علیه و آله است و معانی، از نفس ملکوتی و الهام گرفته از سوی خداوند و به دور از هرگونه خطا و اشتباه می باشد.[2]
پی نوشت ها
______________________
[1]. ر.ک: دائره المعارف تشیع، ج 6، حدیث قدسی.
[2]. ر.ک: فرهنگ فقه، ج 3، ص 267 ؛ الرواشع السماویه، میرداماد، ص 291.
- [سایر] فرق حدیث قدسی با قرآن چیست؟
- [سایر] تفاوت قرآن و احادیث قدسی چیست؟
- [سایر] تفاوت بین آیه قرآن و حدیث قدسی چیست؟
- [سایر] در مدح امام علی ع چه احادیث قدسی وجود دارد؟
- [سایر] احادیث منابع شیعه ، به خصوص احادیث قدسی تا چقدر معتبرند؟ آیا تمام آنها صحیحند؟
- [سایر] آیا این سخن که به عنوان حدیث قدسی نقل شده: (کنت کنزاً مخفیاً فأحببت أن اُعرف فخلقتُ الخلق لکَی اُعرف)، از نظر سند صحیح است و جزو احادیث قدسی است؟
- [سایر] منظور از حدیث قدسی: (اَلإنسانُ سِرّی وَ أنا سِرُّه) چیست؟ و آیا این حدیث در متون روایی وجود دارد؟
- [سایر] اینکه در حدیث قدسی داریم که خدا می خواست شناخته بشود ، منظور از شناخت خداوند چیست ؟
- [سایر] خداوند در شب معراج، طبق احادیث قدسی، در مورد اوصاف بهشتیان چه فرمود؟
- [سایر] با سلام؛ اگر تمام احادیث از خداوند نشأت گرفته، پس فرق حدیث قدسی با فرمودههای پیامبر(ص) و ائمه(ع) در چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله بهجت] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزی را نقاشی کنند و بکشند، مخصوصاً چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، که در غیر مسجد هم اشکال دارد، و احتمال دارد نماز خواندن در این مساجد هم مکروه باشد؛ ولی نوشتن قرآن و احادیث صحیحه در مسجد مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] نماز جمعه در صورت فراهم بودن شرایط آن، یک واجب تخییری است؛ یعنی نمازگزار میتواند در روزهای جمعه یکی از نمازهای ظهر و یا نماز جمعه را به جا بیاورد، اگرچه نماز جمعه افضل است و در قرآن و روایات در مورد آن بسیار سفارش شده است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.