اسلام دینی است که پایه‌های آن بر علم و آگاهی و تفکر استوار است و خداوند متعالدر قرآن مجید می‌فرماید: "فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ. "اگر نمی‌دانید، از آگاهان بپرسید )تا تعجب نکنید از اینکه پیامبر اسلام از میان همین مردان برانگیخته شده است(!.[1] بنابراین اسلام و قرآن ما را به پرسیدن و آگاهی پیدا کردنتشویق، و مرجع پاسخگویی به سؤالات را نیز به ما معرفی می‌کند زیرا مستقیما نمی‌توان خدا را مخاطب قرار داد و از او پرسید و هیچ کس هم نمی‌تواند به سؤالات و ابهامات انسان درست پاسخ بگوید. و تنها (اهل الذکر) یعنی پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) وائمه(علیهم السلام) و همچنین علماء و دانشمندانی که آگاهیکامل به گفتار پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه(علیهم السلام) دارند و با استفاده از این منبع عظیم بهپاسخگویی می‌پردازند، این شایستگی را دارند که به نیاز دینی ما پاسخ بگویند. شما اگر در سیره پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه معصومین(علیهم السلام) ملاحظه‌ای بفرمایید، در می‌یابید که در موارد بسیار زیادی، افراد هر آنچه را که برایشان مبهم و مجهول بوده،(از دستورات و افعال الهی گرفته تا گفتار و کردار خودآنان) را سؤال نموده و جواب گرفته‌اند و این جمله امیرالمؤمنین علیه السلام راحتما شنیده‌اید که آن حضرت بارها به مردم فرمودند:(سلونی قَبْلَ أَنْتَفْقِدُونی‌)یعنی قبل از اینکه من از بین شما بروم از من سؤالکنید.[2] وقتی که از پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه(علیهم السلام) می‌توان هر سؤالی را پرسید و آنان جواب می‌دهند، مسلما از رهبر و ولی فقیه نیز می‌توان سؤال کرد و ایشان نیز به پیروی از ائمه معصومین(علیهم السلام) جواب می‌دهند و حتی برای چنین کاری در قانون پیش بینی‌هایی شده است از جمله نظارت و سؤال خبرگان به نیابت از مردم در کارهای رهبری. پی نوشتها: [1]سوره نحل، آیه43 ، سوره انبیاء، آیه 7 [2]. نهج البلاغه، صبحی صالح، خطبه 189، صفحه 280
آیا میتوانیم از خداوند و رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه(علیهم السلام) و رهبر، علت کاری را بپرسیم؟
اسلام دینی است که پایههای آن بر علم و آگاهی و تفکر استوار است و خداوند متعالدر قرآن مجید میفرماید:
"فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ.
"اگر نمیدانید، از آگاهان بپرسید )تا تعجب نکنید از اینکه پیامبر اسلام از میان همین مردان برانگیخته شده است(!.[1]
بنابراین اسلام و قرآن ما را به پرسیدن و آگاهی پیدا کردنتشویق، و مرجع پاسخگویی به سؤالات را نیز به ما معرفی میکند زیرا مستقیما نمیتوان خدا را مخاطب قرار داد و از او پرسید و هیچ کس هم نمیتواند به سؤالات و ابهامات انسان درست پاسخ بگوید. و تنها (اهل الذکر) یعنی پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) وائمه(علیهم السلام) و همچنین علماء و دانشمندانی که آگاهیکامل به گفتار پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه(علیهم السلام) دارند و با استفاده از این منبع عظیم بهپاسخگویی میپردازند، این شایستگی را دارند که به نیاز دینی ما پاسخ بگویند.
شما اگر در سیره پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه معصومین(علیهم السلام) ملاحظهای بفرمایید، در مییابید که در موارد بسیار زیادی، افراد هر آنچه را که برایشان مبهم و مجهول بوده،(از دستورات و افعال الهی گرفته تا گفتار و کردار خودآنان) را سؤال نموده و جواب گرفتهاند و این جمله امیرالمؤمنین علیه السلام راحتما شنیدهاید که آن حضرت بارها به مردم فرمودند:(سلونی قَبْلَ أَنْتَفْقِدُونی)یعنی قبل از اینکه من از بین شما بروم از من سؤالکنید.[2]
وقتی که از پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه(علیهم السلام) میتوان هر سؤالی را پرسید و آنان جواب میدهند، مسلما از رهبر و ولی فقیه نیز میتوان سؤال کرد و ایشان نیز به پیروی از ائمه معصومین(علیهم السلام) جواب میدهند و حتی برای چنین کاری در قانون پیش بینیهایی شده است از جمله نظارت و سؤال خبرگان به نیابت از مردم در کارهای رهبری.
پی نوشتها:
[1]سوره نحل، آیه43 ، سوره انبیاء، آیه 7
[2]. نهج البلاغه، صبحی صالح، خطبه 189، صفحه 280
- [سایر] راز استغفار پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه معصومین(علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] آیا مقام عصمت، به پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) و ائمه اطهار(علیهم السلام) اختصاص دارد؟ چرا؟
- [سایر] فرق بین امامان(علیهم السلام) و پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) از نظر شیعه چیست؟
- [سایر] برخورد پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) با امام حسین (علیه السلام) چگونه بود؟
- [سایر] رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم از کودکی امام بودند؟ 14 معصوم (علیهم السلام) همه از کودکی امام بودند یا استثناء هم داشته؟
- [سایر] تفاوت اختیارات حاکمان الهی در حکومت دینی با پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و امامان معصوم(علیهم السلام) چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ائمّه اطهار(علیهم السلام) از لحاظ معرفت به خدا، از پیامبران الهی(علیهم السلام) به جز پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) بالاتر هستند؟
- [سایر] چرا رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بعد از ابلاغ خلافت امام علی علیه السلام توسط خداوند متعال ، از ابلاغ صریح آن می ترسید؟
- [سایر] چرا رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بعد از ابلاغ خلافت امام علی علیه السلام توسط خداوند متعال ، از ابلاغ صریح آن می ترسید؟
- [سایر] شباهت غذای امیرالمؤمنین علی – علیه السلام – با غذای رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – چه بود؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] - ترجمه تشهد و سلام (الحمد لله اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له )، یعنی ستایش،مخصوص پروردگار است و شهادت می دهم که خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد. (و اشهد ان محمدا عبده و رسوله )، یعنی شهادت می دهم که محمد صلی الله علیه و آله بنده خدا و فرستاده اوست. (اللهم صل علی محمد و آل محمد)، یعنی خدایا رحمت بفرست بر محمد و آل محمد. (و تقبل شفاعته و ارفع درجته ) یعنی قبول کن شفاعت پیغمبر را و درجه آن حضرت را نزد خود بلند کن. (السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته )، یعنی سلام بر تو ای پیغمبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد. (السلام علینا و علی عباد الله الصالحین )، یعنی سلام از خداوند عالم بر نمازگزاران و تمام بندگان خوب او. (السلام علیکم و رحمة الله و برکاته ) یعنی سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما مؤمنین باد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.