1) حسن معاشرت : اولین تکلیف در رابطه بین زن وشوهر حسن معاشرت است که نقش بسیار مهمی را در زندگی ایفا می کند.نحوه گفتگوی زن و شوهر با هم و کلماتی که در مکالمه بین آنها به کار می رود، می تواند در عمق روح و روان آن ها تأثیر گذارباشد. مثلاً اگر زنی که یک بار شوهرشدیر به منزل برگشته ، به او بگویدکه " چرا دیر آمدی" ؟ و این حالت تحکم و حاکمیت داشته باشد ، اثر منفی در روح و روان مرد می گذارد . اما اگر با لحنی حاکی از دلواپسی بپرسدکه چطور شد دیر آمدی؟ حکایت از دلسوزی زن می کند . در زندگی هیچ چیزی جزئی و غیر مهم نیست . باید متوجه جزئیات مهم در زندگی باشیم. کشتی های بزرگی به این دلیل غرق شدند که خدمه آنها متوجه سوراخ های کوچک کشتی نبودند. آتش های بزرگ از جرقه های کوچک شروع می شوند. بهداشت کلمات مهمترین مطلب در بهداشت روانی است. نظریه مذاکره در حسن معاشرت بسیار مؤثر است. نظریه مذاکره که بسیار کم هزینه است در تمامی دنیا و در تمامی زمینه ها پذیرفته شده است.مذاکره در زندگی نقش بسیار مهمی دارد. صبر در ایجاد حسن معاشرت خیلی مهم است. یکیاز اندیشمندان می گوید:" کسانی که در زندگی دارای صبر نیستند بدبخت هستند.صبر و حوصله آخرین کلیدی است که در مشکلات را خواهد گشود." 2 ) معاضدت ( ریاست شوهر بر خانواده ): طبق قانون زن و شوهر مکلفند که در تشدید مبانی خانوادگی با هم معاضدت داشته باشند. ماده 1105 قانون مدنی می گوید: در روابط زوجین ریاست خانواده از وظایف شوهر است. 3 ) وفاداری : هر تشکیلاتی برای بقای خود نیازمند حداقل وفاداری و صمیمیت است. ترک زوج یازوجه از منزل به منزله فراموشی تعهداتی است که در آغاز ازدواج به یکدیگر سپردهاند. زوجین باید قابلیت پاسخ گویی به مسؤولیت و مشکلات طرف مقابل را داشته باشند. مهم ترین وظیفه زن در زندگی، ایجاد آرامش است. خداوند در دو جا از آرامش سخن گفته است: الف ) یاد خدا موجب آرامش دل هاست. ب) زنان را خلق کردم تا شما مردان در کنار آنها آرامش بگیرید. * مسائل شغل همسر طبق قانون اگر زوجه شغلی مغایر با شئون انتخاب کند، زوج می تواند مانع اشتغال او شود. زوج نیز باید شغلی مناسب شئون انتخاب کند و گرنه زوجه حق ممانعت دارد .ازآنجا که در روابط خانوادگی، تنها حیثیت مشترک زن و مرد مطرح است، لذا زن و مردنباید شغلی مغایر با شئون خانوادگی همسر خود انتخاب کنند. چرا برخی مشاغل مخالف شئون محسوب می شود؟ در قانون، اصلی به نام اصل قانونی بودن جرم و مجازات وجود دارد . هرچیزی که درقانون، جرم تلقی می شود و برای آن مجازات تعیین کرده اند، مغایر شئون خانوادگی می باشد. اگر یکی از زوجین، شغلی مغایر با شئون خانوادگی انتخاب بکند دادگاه اقداماتی را علیه او انجام می دهد ،از جمله این که: اگر باز گرداندن مرد به جایگاه واقعی خود میسر باشد ،دادگاه او را با این کارالزام می کند، اما اگر الزام دادگاه ممکن نبود زن می تواند تقاضای طلاق کند. اجازه اشتغال زن در خارج، از حقوق مرد است. زن می تواند با شرط ضمن عقد این حق را بر مرداعمال بکند و زمان عقد، حق اشتغال را از مرد بگیرد.
1) حسن معاشرت :
اولین تکلیف در رابطه بین زن وشوهر حسن معاشرت است که نقش بسیار مهمی را در زندگی ایفا می کند.نحوه گفتگوی زن و شوهر با هم و کلماتی که در مکالمه بین آنها به کار می رود، می تواند در عمق روح و روان آن ها تأثیر گذارباشد. مثلاً اگر زنی که یک بار شوهرشدیر به منزل برگشته ، به او بگویدکه " چرا دیر آمدی" ؟ و این حالت تحکم و حاکمیت داشته باشد ، اثر منفی در روح و روان مرد می گذارد . اما اگر با لحنی حاکی از دلواپسی بپرسدکه چطور شد دیر آمدی؟ حکایت از دلسوزی زن می کند .
در زندگی هیچ چیزی جزئی و غیر مهم نیست . باید متوجه جزئیات مهم در زندگی باشیم. کشتی های بزرگی به این دلیل غرق شدند که خدمه آنها متوجه سوراخ های کوچک کشتی نبودند. آتش های بزرگ از جرقه های کوچک شروع می شوند. بهداشت کلمات مهمترین مطلب در بهداشت روانی است. نظریه مذاکره در حسن معاشرت بسیار مؤثر است. نظریه مذاکره که بسیار کم هزینه است در تمامی دنیا و در تمامی زمینه ها پذیرفته شده است.مذاکره در زندگی نقش بسیار مهمی دارد. صبر در ایجاد حسن معاشرت خیلی مهم است. یکیاز اندیشمندان می گوید:" کسانی که در زندگی دارای صبر نیستند بدبخت هستند.صبر و حوصله آخرین کلیدی است که در مشکلات را خواهد گشود."
2 ) معاضدت ( ریاست شوهر بر خانواده ):
طبق قانون زن و شوهر مکلفند که در تشدید مبانی خانوادگی با هم معاضدت داشته باشند.
ماده 1105 قانون مدنی می گوید:
در روابط زوجین ریاست خانواده از وظایف شوهر است.
3 ) وفاداری :
هر تشکیلاتی برای بقای خود نیازمند حداقل وفاداری و صمیمیت است. ترک زوج یازوجه از منزل به منزله فراموشی تعهداتی است که در آغاز ازدواج به یکدیگر سپردهاند. زوجین باید قابلیت پاسخ گویی به مسؤولیت و مشکلات طرف مقابل را داشته باشند.
مهم ترین وظیفه زن در زندگی، ایجاد آرامش است. خداوند در دو جا از آرامش سخن گفته است:
الف ) یاد خدا موجب آرامش دل هاست.
ب) زنان را خلق کردم تا شما مردان در کنار آنها آرامش بگیرید.
* مسائل شغل همسر
طبق قانون اگر زوجه شغلی مغایر با شئون انتخاب کند، زوج می تواند مانع اشتغال او شود. زوج نیز باید شغلی مناسب شئون انتخاب کند و گرنه زوجه حق ممانعت دارد .ازآنجا که در روابط خانوادگی، تنها حیثیت مشترک زن و مرد مطرح است، لذا زن و مردنباید شغلی مغایر با شئون خانوادگی همسر خود انتخاب کنند.
چرا برخی مشاغل مخالف شئون محسوب می شود؟
در قانون، اصلی به نام اصل قانونی بودن جرم و مجازات وجود دارد . هرچیزی که درقانون، جرم تلقی می شود و برای آن مجازات تعیین کرده اند، مغایر شئون خانوادگی می باشد.
اگر یکی از زوجین، شغلی مغایر با شئون خانوادگی انتخاب بکند دادگاه اقداماتی را علیه او انجام می دهد ،از جمله این که:
اگر باز گرداندن مرد به جایگاه واقعی خود میسر باشد ،دادگاه او را با این کارالزام می کند، اما اگر الزام دادگاه ممکن نبود زن می تواند تقاضای طلاق کند. اجازه اشتغال زن در خارج، از حقوق مرد است. زن می تواند با شرط ضمن عقد این حق را بر مرداعمال بکند و زمان عقد، حق اشتغال را از مرد بگیرد.
- [سایر] حقوق و تکالیف شوهر را از منظر قانون بیان کنید.
- [سایر] آیا در قرآن مجید درباره زندگی مشترک زن و شوهر و همسرداری آیه ای داریم؟
- [سایر] آیا درست است که میگویند زن و شوهر بعد از نزدیکی از دستمال مشترک استفاده نکنند؛ چون باعث جدایی میشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صورتی که زندگی مشترک زن و شوهر منوط به باروی زن باشد و از طرفی مرد، صددرصد عقیم باشد. آیا می توان از اسپرم غیر شوهر استفاده کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] زنی در عقد دائمی شوهری است که وطن او شهرستان دیگری است. آیا قبل از آغاز زندگی مشترک، شهرستانی که وطن شوهر است، وطن زن هم محسوب میشود؟
- [آیت الله سبحانی] در صورت طلاق آیا زن می تواند بر طبق قانون که هرچه در دو راه زندگی مشترک کسب شده متعلق به هر دو می باشد، در خواست نصف دارایی را بنماید؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شوهر زنی از دنیا برود در حالی که مهریه زنش را نداده و از طرفی هم چون زندگی شوهر با پدرش مشترک بوده مالی ندارد یا اگر دارد معلوم نیست، مهریه زن به عهده چه کسی است؟
- [آیت الله نوری همدانی] چنانچه زن در غیاب شوهر و یا با عدم اطلاع و یا با عدم رضایت او نذر کند، در صورتی که مال منذور از شوهر باشد و یا مشترک و یا از مال مختص به زن، از قبیل ارث و یا اجرت کاری که از شوهر میگیرد، چه صورت دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه زن در غیاب شوهر و یا با عدم اطلاع و یا با عدم رضایت او نذر کند، در صورتی که مال منذور از شوهر باشد و یا مشترک و یا از مال مختص به زن، از قبیل ارث و یا اجرت کاری که از شوهر می گیرد، چه صورت دارد؟
- [سایر] لباس مشترک بین زن و مرد، چگونه مشخص میشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن در طول زندگی مشترک کار کرده باشد یا مالی بدست آورده باشد ملک خودش میباشد وجزء اموال شوهر محسوب نمی شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر شخص غیرثقهای بگوید زن شوهر دارد ولی خود زن بگوید شوهر ندارم حرف زن مقدّم است.
- [آیت الله خوئی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد و شوهر هم قبول نماید، واجب آن است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] غسل دادن مرد زن را و زن مرد را جایز نیست و باطل است ولی زن می تواند شوهر خود را غسل بدهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل بدهد اگر چه احتیاط مستحب ان است که زن شوهر خود و شوهر زن خود را غسل ندهد
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مرد ، زن را و زن ، مرد را غسل بدهد باطل است ، ولی زن می تواند شوهر جود را غسل دهد و شوهر هم می تواند زن جود را غسل دهد ، اگر چه احتیاط مستحب آن است أه زن ، شوهر جود و شوهر ، زن جود را غسل ندهد .
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد، زن را و زن، مرد را غسل بدهد باطل است ولی زن می تواند شوهر خود را غسل دهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل دهد; اگرچه احتیاط مستحب آن است که زن، شوهر خود و شوهر، زن خود را غسل ندهد، مگر این که وصیتی در میان باشد.
- [امام خمینی] اگر مرد زن را، و زن مرد را غسل بدهد، باطل است. ولی زن می تواند شوهر خود را غسل دهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل دهد، اگر چه احتیاط مستحب آن است که زن شوهر خود، و شوهر زن خود را غسل ندهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد، زن را و زن، مرد را غسل بدهد، غسل باطل است، ولی زن میتواند شوهر خود را غسل دهد و شوهر نیز میتواند زن خود را غسل دهد، اگرچه احتیاط مستحب آن است که زن، شوهر خود و شوهر ، زن خود را غسل ندهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.