چرا یک فرد معتاد به مواد خود به تنهایی قادر به ترک نیست؟
تقریباً همه افراد در ابتدای امر بر این باورند که خود به تنهایی قادر به توقف مصرف مواد هستند و بیشتر آن‌ها نیز پیش از مراجعه، سعی خود را در این راه می‌کنند. با این حال بیشتر این کوشش‌ها در دستیابی به ترک درازمدت با شکست روبه‌رو می‌شود. تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده درازمدت مواد منجر به تغییرات عمده‌ای در عملکرد مغز می‌شود که برای مدت طولانی حتی پس از ترک، همچنان بر جای می‌مانند. این تغییرات که ناشی تأثیر مواد است، پی‌آمدهای رفتاری بسیاری، مانند وسواس فکری برای استفاده از مواد را به دنبال دارد، به رغم اینکه پی‌آمدها و نتایج مضری که در تعریف مشخصات و ویژگی‌های زیان‌بار مواد مخدر و اعتیاد آمده است، این وسواس فکری همچنان وجود دارد. درک این مسئله که اعتیاد از چنین مؤلفه‌های زیست‌شناختی مهمی تشکیل شده، احتمالاً در توضیح اینکه چرا فرد در دستیابی به ترک درازمدت و نگاهداشتن آن بدون استفاده از روش‌های درمانی، دچار مشکل می‌شود، می‌تواند مفید باشد. فشارهای روانی ناشی از کار، مشکلات خانوادگی، اشارات غیرمستقیم موجود در جامعه (مثل ملاقات افرادی که در دوران اعتیاد فرد حضور داشتند) یا در محیط (مثل خیابان‌ها، اشیاء و موضوعات گوناگونی که با دوران اعتیاد فرد به نوعی مرتبط هستند یا حتی استنشاق رایحه‌های مرتبط با مصرف مواد) می‌توانند با عوامل زیستی همراه شده و مانع از نگاهداری ترک دائم و باعث لغزش فرد به مصرف مجدد مواد شوند. مطالعات تحقیقاتی نشان می‌دهند که حتی افراد شدیداً آلوده به مواد مخدر نیز می‌توانند به طور فعالانه در روش‌های درمانی شرکت جویند و نیز اینکه مشارکت فعالانه برای دستیابی به نتایج نهایی رضایت‌بخش بسیار ضروری است.
عنوان سوال:

چرا یک فرد معتاد به مواد خود به تنهایی قادر به ترک نیست؟


پاسخ:

تقریباً همه افراد در ابتدای امر بر این باورند که خود به تنهایی قادر به توقف مصرف مواد هستند و بیشتر آن‌ها نیز پیش از مراجعه، سعی خود را در این راه می‌کنند. با این حال بیشتر این کوشش‌ها در دستیابی به ترک درازمدت با شکست روبه‌رو می‌شود. تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده درازمدت مواد منجر به تغییرات عمده‌ای در عملکرد مغز می‌شود که برای مدت طولانی حتی پس از ترک، همچنان بر جای می‌مانند. این تغییرات که ناشی تأثیر مواد است، پی‌آمدهای رفتاری بسیاری، مانند وسواس فکری برای استفاده از مواد را به دنبال دارد، به رغم اینکه پی‌آمدها و نتایج مضری که در تعریف مشخصات و ویژگی‌های زیان‌بار مواد مخدر و اعتیاد آمده است، این وسواس فکری همچنان وجود دارد.
درک این مسئله که اعتیاد از چنین مؤلفه‌های زیست‌شناختی مهمی تشکیل شده، احتمالاً در توضیح اینکه چرا فرد در دستیابی به ترک درازمدت و نگاهداشتن آن بدون استفاده از روش‌های درمانی، دچار مشکل می‌شود، می‌تواند مفید باشد.
فشارهای روانی ناشی از کار، مشکلات خانوادگی، اشارات غیرمستقیم موجود در جامعه (مثل ملاقات افرادی که در دوران اعتیاد فرد حضور داشتند) یا در محیط (مثل خیابان‌ها، اشیاء و موضوعات گوناگونی که با دوران اعتیاد فرد به نوعی مرتبط هستند یا حتی استنشاق رایحه‌های مرتبط با مصرف مواد) می‌توانند با عوامل زیستی همراه شده و مانع از نگاهداری ترک دائم و باعث لغزش فرد به مصرف مجدد مواد شوند. مطالعات تحقیقاتی نشان می‌دهند که حتی افراد شدیداً آلوده به مواد مخدر نیز می‌توانند به طور فعالانه در روش‌های درمانی شرکت جویند و نیز اینکه مشارکت فعالانه برای دستیابی به نتایج نهایی رضایت‌بخش بسیار ضروری است.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین