تقریباً همه افراد در ابتدای امر بر این باورند که خود به تنهایی قادر به توقف مصرف مواد هستند و بیشتر آنها نیز پیش از مراجعه، سعی خود را در این راه میکنند. با این حال بیشتر این کوششها در دستیابی به ترک درازمدت با شکست روبهرو میشود. تحقیقات نشان دادهاند که استفاده درازمدت مواد منجر به تغییرات عمدهای در عملکرد مغز میشود که برای مدت طولانی حتی پس از ترک، همچنان بر جای میمانند. این تغییرات که ناشی تأثیر مواد است، پیآمدهای رفتاری بسیاری، مانند وسواس فکری برای استفاده از مواد را به دنبال دارد، به رغم اینکه پیآمدها و نتایج مضری که در تعریف مشخصات و ویژگیهای زیانبار مواد مخدر و اعتیاد آمده است، این وسواس فکری همچنان وجود دارد. درک این مسئله که اعتیاد از چنین مؤلفههای زیستشناختی مهمی تشکیل شده، احتمالاً در توضیح اینکه چرا فرد در دستیابی به ترک درازمدت و نگاهداشتن آن بدون استفاده از روشهای درمانی، دچار مشکل میشود، میتواند مفید باشد. فشارهای روانی ناشی از کار، مشکلات خانوادگی، اشارات غیرمستقیم موجود در جامعه (مثل ملاقات افرادی که در دوران اعتیاد فرد حضور داشتند) یا در محیط (مثل خیابانها، اشیاء و موضوعات گوناگونی که با دوران اعتیاد فرد به نوعی مرتبط هستند یا حتی استنشاق رایحههای مرتبط با مصرف مواد) میتوانند با عوامل زیستی همراه شده و مانع از نگاهداری ترک دائم و باعث لغزش فرد به مصرف مجدد مواد شوند. مطالعات تحقیقاتی نشان میدهند که حتی افراد شدیداً آلوده به مواد مخدر نیز میتوانند به طور فعالانه در روشهای درمانی شرکت جویند و نیز اینکه مشارکت فعالانه برای دستیابی به نتایج نهایی رضایتبخش بسیار ضروری است.
تقریباً همه افراد در ابتدای امر بر این باورند که خود به تنهایی قادر به توقف مصرف مواد هستند و بیشتر آنها نیز پیش از مراجعه، سعی خود را در این راه میکنند. با این حال بیشتر این کوششها در دستیابی به ترک درازمدت با شکست روبهرو میشود. تحقیقات نشان دادهاند که استفاده درازمدت مواد منجر به تغییرات عمدهای در عملکرد مغز میشود که برای مدت طولانی حتی پس از ترک، همچنان بر جای میمانند. این تغییرات که ناشی تأثیر مواد است، پیآمدهای رفتاری بسیاری، مانند وسواس فکری برای استفاده از مواد را به دنبال دارد، به رغم اینکه پیآمدها و نتایج مضری که در تعریف مشخصات و ویژگیهای زیانبار مواد مخدر و اعتیاد آمده است، این وسواس فکری همچنان وجود دارد.
درک این مسئله که اعتیاد از چنین مؤلفههای زیستشناختی مهمی تشکیل شده، احتمالاً در توضیح اینکه چرا فرد در دستیابی به ترک درازمدت و نگاهداشتن آن بدون استفاده از روشهای درمانی، دچار مشکل میشود، میتواند مفید باشد.
فشارهای روانی ناشی از کار، مشکلات خانوادگی، اشارات غیرمستقیم موجود در جامعه (مثل ملاقات افرادی که در دوران اعتیاد فرد حضور داشتند) یا در محیط (مثل خیابانها، اشیاء و موضوعات گوناگونی که با دوران اعتیاد فرد به نوعی مرتبط هستند یا حتی استنشاق رایحههای مرتبط با مصرف مواد) میتوانند با عوامل زیستی همراه شده و مانع از نگاهداری ترک دائم و باعث لغزش فرد به مصرف مجدد مواد شوند. مطالعات تحقیقاتی نشان میدهند که حتی افراد شدیداً آلوده به مواد مخدر نیز میتوانند به طور فعالانه در روشهای درمانی شرکت جویند و نیز اینکه مشارکت فعالانه برای دستیابی به نتایج نهایی رضایتبخش بسیار ضروری است.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا برای شخص معتاد به هروئین یامرفین در صورت مشکل بودن ترک برای او مصرف این موادّ حرام است یا جایز؟
- [سایر] باسلام برادری دارم 27ساله که معتاد به تریاک (خوردن ) بود حدود 2هفته است که تحت نظر پزشک اقدام به ترک کرده است . چه مواد غذایی مصرف کند که زودتر سر حال شود ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] تشویق و ترغیب افراد به استفاده از این موادّ و معتاد نمودن آنان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] حکم همکاری با افراد معتاد از قبیل خرید موادّ از آنان و یا در اختیار گذاشتن مکان استفاده موادّ به آنان چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا شروع به استعمال دخانیات حرام است؟ اگر فرد معتاد مصرف دخانیات را به مدّت چند هفته یا بیشتر ترک کند آیا حرام است که دوباره به استعمال آن بپردازد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجّه به عمومیّت یافتن استفاده از موادّ مخدّر، و مفاسد مترتّب بر آن، نیاز است که احکام مربوط به این موضوع به صورت واضح مشخّص شود، و در اختیار عموم قرار گیرد. مستدعی است در خصوص موارد زیر نظر مبارک را مرقوم فرمایید. 1 حکم استفاده از انواع موادّ مخدّر، مانند: تریاک، هروئین، مرفین، حشیش، چرس، ماری جوانا، ال، اس، دی، و موادّی که اثراتی به مانند این مواد دارند، برای معتاد و غیر معتاد چیست؟ 2 حکم خرید و فروش موادّ مخدّر چیست؟ آیا شخص در صورت فروش یا خرید مواد، مالک پول دریافتی، یا مادّه خریداری شده می شود؟ 3 حکم شرکت در جلساتی که در آن از موادّ مخدّر استفاده می شود چیست؟ در مواردی که احتمالِ خطرِ معتاد شدن وجود داشته باشد چه می فرمایید؟ 4 ارتباط جوانان با افراد معتاد، به ویژه در مواردی که می تواند زمینه ای برای اعتیاد آنان باشد، چه حکمی دارد؟ 5 حکم ازدواج با افراد معتاد چیست؟ آیا سختگیری خانواده ها در خصوص شرط عدم اعتیاد مرد برای ازدواج، می تواند مجوّز شرعی داشته باشد؟ 6 آیا بر افراد واجب است که از باب امر به معروف و نهی از منکر، افراد معتاد را به ترک اعتیاد وادار سازند؟ 7 آیا بودن مجوّز پزشک، و به بهانه استفاده دارویی و با تشخیص شخصی، می توان از موادّ مخدّر استفاده کرد؟ 8 حکم استفاده تفنّنی و سرگرمی از موادّ مخدّر، به خصوص تریاک چیست؟ به ویژه که امروزه استفاده تفنّنی از این مواد، بیشترین کمک به فروشندگان این مواد است، و آنها را در گسترش آن یاری می کند. 9 با نظر به این که شروع اعتیاد اکثر افراد معتاد به موادّ مخدّر از سیگار بوده، و علّیّت مُقدِّمی آن برای اعتیاد به این مواد غیر قابل انکار است، حکم استفاده از سیگار، به خصوص برای نوجوانان و جوانان چیست؟
- [آیت الله سبحانی] فتوای حضرت عالی در خصوص فرد معتاد چیست؟ آیا گنهکار است یا بیمار؟
- [سایر] آیا میتوانم با فردی معتاد که قول داده است پس از ازدواج ترک کند، ازدواج کنم؟
- [آیت الله خامنه ای] برادر من معتاد به مواد مخدّر است و قاچاقچی مواد مخدّر نیز هست، آیا بر من واجب است او را به مقامات رسمی مربوطه معرفی کنم تا از کار او جلوگیری کنند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا اعتیاد شدید به سیگار، نوعی مریضی حساب میشود و فرد معتاد به آن، میتواند افطار کند؟
- [آیت الله سبحانی] تریاک کشیدن حرام است و اشخاصی که معتاد به کشیدن تریاک هستند و نمی توانند ترک کنند و با این حال نمی توانند روزه بگیرند می توانند به مقدار دفع ضرورت تریاک بکشند، و روزه را واجب است بگیرند. 2. جماع
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر زن در موقع عقد شرط کند که هرگاه شوهر مثلاً مسافرت نماید، یا معتاد به مواد مخدر گردد، یا خرجی او را ندهد اختیار طلاق با او باشد، این شرط باطل است، ولی هرگاه شرط کند که او از طرف شوهرش وکیل باشد که هرگاه این کارها را انجام دهد خود را مطلقه کند این وکالت صحیح است و در چنین صورتی حق دارد خود را طلاق دهد.
- [آیت الله اردبیلی] خرید و فروش مست کنندهها و مواد مخدر، حرام و معامله آنها باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] محجور محجور کسیست که نمیتواند در مال خود به تنهایی تصرف کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کنند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهائی در آن کار اقدام کنند ، هر یک از آنان می توانند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد ، وکالت دیگران باطل نمی شود ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهائی وکیل است که انجام دهد و از حرفش هم معلوم نباشد که می توانند به تنهائی انجام دهند ؛ یاگفته باشدکه با هم انجام دهند ؛ نمی توانند به تنهائی اقدام نمایند . و در صورتی که یکی از آنان بمیرد ، وکالت دیگران باطل می شود ، اگر با هم وکیل شده باشند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهایی در آن کار اقدام کنند، هر یک از آنان میتوانند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل نمیشود، ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهایی انجام دهند، یا گفته باشد که با هم انجام دهند، هیچ یک نمیتوانند به تنهایی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهایی برای آن کار اقدام کنند، هر یک از آنان میتواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل نمیشود؛ ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهایی وکیل هستند که کاری را انجام دهند و از حرف او هم معلوم نباشد که میتوانند به تنهایی انجام دهند، یا گفته باشد که با هم انجام دهند، نمیتوانند به تنهایی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل میشود.
- [آیت الله مظاهری] خرید و فروش موادّ غذایی و دارویی و امثال آن که از ممالک غیر اسلامی میآورند اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهائی در آن کار اقدام کنند؛ هر یک از آنان می تواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد؛ وکالت دیگران باطل نمی شود؛ ولی اگر نگفته باشد که باهم یا به تنهائی انجام دهند؛ یا گفته باشد که باهم انجام دهند؛ نمی توانند به تنهائی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد؛ وکالت دیگران باطل می شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر چند نفر را برای انجام کاری وکیل کند و به آنها اجازه دهد که هر کدام به تنهایی در آن کار اقدام کنند، هر یک از آنان میتواند آن کار را انجام دهد و چنانچه یکی از آنان بمیرد، وکالت دیگران باطل نمیشود، ولی اگر نگفته باشد که با هم یا به تنهایی انجام دهند، یا گفته باشد که با هم انجام دهند، نمیتوانند به تنهایی اقدام نمایند و در صورتی که یکی از آنان بمیرد وکالت دیگران باطل میشود.