عشق به معنای محبت شدید و قوی است که به طور فطری و غریزی در انسان وجود دارد و آن را نمی‌توان انکار کرد. عشق‌های قبل از ازدواج با این فرض که عشق پاک باشد و نه هوسرانی، ) با توجه به ویژگی عشق‌بازی در آقایان، در موارد بسیاری، ارتباط با جنس مخالف با ابزار عشق‌ورزی صورت می‌گیرد )چون خانم‌ها عشق ورزند(؛ در حالی که هدف، عشقی پاک نیست؛ بلکه سوءاستفاده و هوسرانی است. به تعبیر حضرت مولانا: عشق‌هایی کز پی رنگی بود عشق نبود عاقبت ننگی بود. سبب حاکمیت احساسات می‌شود وبر اساس روایت دینی ما، شخص را کر و کور می‌کند )حبک الشی‌ء یعمی و یصم(. ) ابن ابی‌الحدید، شرح نهج‌البلاغه، ج 11، ص 78. چشم عقل به طور معمول با تیر عشق، کور و باعث می شود شخص در انتخاب دیگری برای زندگی مشترک، از اصول خود دست بردارد؛ به مسأله کفویت )همتایی( بی‌توجهی کند )ر.ک: ص 157-147(؛ بدی‌های طرف را نبیند، و در مواردی بدی‌های او را نیز خوبی ببیند؛ بنابراین توصیه می‌شود مراقب عشق‌های پیش از ازدواج باشید. به تعبیر افلاطون، وصال مدفن عشق، و به گفته چینی‌ها، ازدواج گورستان عشق است؛ پس، این عشق‌ها بعد از ازدواج فروکش می‌کند و با ورود عقل و باز شدن چشم‌ها و گوش‌ها، شخص متوجه می‌شود که انتخاب درستی نکرده است؛ پس بهترین عشق، عشق ایجاد شده پس از محرمیت بین دختر و پسر است؛ عشقی که بزرگان علم و دین به همسرانشان داشته‌اند؛ عشقی ماندگار، بی‌شائبه؛ عشق در پرتو تعقل و اندیشه و نه سوار بر عقل که قرآن کریم هم آن را تأیید می‌کند: و من آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجا لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودة و رحمة ان فی ذلک لآیات لقوم یتفکرون. ) روم )30(،21. . و از نشانه‌های او این است که از خودتان برایتان زوج‌هایی را آفرید تا کنارشان آرام گیرید و بین شما دوستی و مهربانی قرار داد. همانا در این، نشانه‌هایی برای متفکران است؛ بنابراین، عاقلانه ازدواج کنید و عاشقانه زندگی کنید؛ یعنی تا زمانی که زمینه ازدواجتان فراهم نشده، بر در قلب خود قفلی بزنید و آن را تا زمان مناسب به روی کسی نگشایید؛ همان‌گونه که غرایز جنسی خود را کنترل می‌کنید و از راه مشروع، یعنی ازدواج به آن پاسخ می‌دهید.
جایگاه عشق در ازدواج کجاست؟ آیا اول باید عاشق شد و بعد ازدواج کرد یا اول ازدواج کرد و بعد عاشق شد؟
عشق به معنای محبت شدید و قوی است که به طور فطری و غریزی در
انسان وجود دارد و آن را نمیتوان انکار کرد. عشقهای قبل از ازدواج با این فرض که عشق پاک باشد و نه هوسرانی، ) با توجه به ویژگی عشقبازی در آقایان، در موارد بسیاری، ارتباط با جنس مخالف با ابزار عشقورزی صورت میگیرد )چون خانمها عشق ورزند(؛ در حالی که هدف، عشقی پاک نیست؛ بلکه سوءاستفاده و هوسرانی است.
به تعبیر حضرت مولانا:
عشقهایی کز پی رنگی بود
عشق نبود عاقبت ننگی بود. سبب حاکمیت احساسات میشود وبر اساس روایت دینی ما، شخص را کر و کور میکند )حبک الشیء یعمی و یصم(. ) ابن ابیالحدید، شرح نهجالبلاغه، ج 11، ص 78. چشم عقل به طور معمول با تیر عشق، کور و باعث می شود شخص در انتخاب دیگری برای زندگی مشترک، از اصول خود دست بردارد؛ به مسأله کفویت )همتایی( بیتوجهی کند )ر.ک: ص 157-147(؛ بدیهای طرف را نبیند، و در مواردی بدیهای او را نیز خوبی ببیند؛ بنابراین توصیه میشود مراقب عشقهای پیش از ازدواج باشید.
به تعبیر افلاطون، وصال مدفن عشق، و به گفته چینیها، ازدواج گورستان عشق است؛ پس، این عشقها بعد از ازدواج فروکش میکند و با ورود عقل و باز شدن چشمها و گوشها، شخص متوجه میشود که انتخاب درستی نکرده است؛ پس بهترین عشق، عشق ایجاد شده پس از محرمیت بین دختر و پسر است؛ عشقی که بزرگان علم و دین به همسرانشان داشتهاند؛ عشقی ماندگار، بیشائبه؛ عشق در پرتو تعقل و اندیشه و نه سوار بر عقل که قرآن کریم هم آن را تأیید میکند:
و من آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجا لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودة و رحمة ان فی ذلک لآیات لقوم یتفکرون. ) روم )30(،21. .
و از نشانههای او این است که از خودتان برایتان زوجهایی را آفرید تا کنارشان آرام گیرید و بین شما دوستی و مهربانی قرار داد. همانا در این، نشانههایی برای متفکران است؛
بنابراین، عاقلانه ازدواج کنید و عاشقانه زندگی کنید؛ یعنی تا زمانی که زمینه ازدواجتان فراهم نشده، بر در قلب خود قفلی بزنید و آن را تا زمان مناسب به روی کسی نگشایید؛ همانگونه که غرایز جنسی خود را کنترل میکنید و از راه مشروع، یعنی ازدواج به آن پاسخ میدهید.
- [سایر] جایگاه عشق در ازدواج کجاست و آیا باید اول عاشق بشوییم و بعد ازدواج کنیم؟
- [سایر] جایگاه عشق در ازدواج کجاست؟ آیا اول باید عاشق شد و بعد ازدواج کرد یا اول ازدواج کرد و بعد عاشق شد؟
- [سایر] عشق انسانی چیست؟تفاوت عشق دروغین با واقعی در چیه؟چگونه انسان بفهمد که عاشق واقعی شده؟آیا آدمی اجازه عشق دارد؟عشق حتما باید به ازدواج ختم بشه؟
- [سایر] عشق چیست و چرا باید عاشق شویم؟
- [سایر] آیا عاشق شدن گناه است (منظور عشق زمینی) ؟
- [سایر] می خواهم بدانم جایگاه عشق در زندگی کجاست ؟
- [سایر] احادیثی از معصومین درباره عشق و عاشق شدن انسان به انسان و احادیثی درباره ابراز علاقه قبل از ازدواج را بگویید.
- [سایر] می خواهم عاشق حقیقی و واقعی باشم، نشانه های عشق حقیقی کدام است؟
- [سایر] شبهه: دختر و پسر قبل از ازدواج باید با هم رابطه داشته باشند و عاشق هم شوند و الا هیچ تضمینی نیست که پس از ازدواج و سازگاری عشق پدید آید.
- [سایر] شبهه: دختر و پسر قبل از ازدواج باید با هم رابطه داشته باشند و عاشق هم شوند و الا هیچ تضمینی نیست که پس از ازدواج و سازگاری عشق پدید آید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج از مستحبات است و اگر کسی بترسد که با ترک ازدواج در حرام بیفتد ازدواج بر او واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.
- [آیت الله بهجت] زن مسلمان، نمیتواند با مرد غیر مسلمان ازدواج نماید و مرد مسلمان هم نمیتواند با زنان کافری که اهل کتاب نیستند، ازدواج کند، ولی با زنانی که یهودی و یا نصرانی باشند، موقتاً بهصورت صیغه میتواند ازدواج نماید.
- [آیت الله مظاهری] معاشقه زن و مرد نامحرم با یکدیگر از گناهان بزرگ در اسلام است؛ مخصوصاً اگر برای یکدیگر نامهنگاری و یا شعر و شاعری هم بنمایند، و باید با فراموش کردن عشق شیطانی خود، این مرض خانمانسوز و بر باد دهنده دنیا و آخرت را معالجه کنند، و این معالجه گرچه مشکل است، ولی به مرور زمان و با صبر و حوصله ممکن است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مخارج ازدواج پسر بر پدر واجب باشد، پدر نمیتواند مخارج ازدواج او را از زکات مال خود بدهد و همچنین اگر مخارج ازدواج پدر بر پسر واجب باشد، پسر نمیتواند مخارج ازدواج او را از زکات مال خود بپردازد و در غیر این صورت پرداخت مخارج ازدواج از زکات جایز است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر با مادر یا خواهر یا دختر کسی ازدواج نماید و بعد از ازدواج با آن کس لواط کند؛ آنها بر او حرام نمی شوند مگر اینکه آن ازدواج به طلاق یا مانند آن در زمان لواط به هم بخورد و لواط کننده بخواهد دوباره با آنها ازدواج کند و در این صورت احتیاط واجب آن است که با آنها ازدواج ننماید.
- [آیت الله خوئی] اگر با مادر یا خواهرپسری ازدواج نماید و بعد از ازدواج با آن پسر لواط کند، آنها بر او حرام نمیشوند مگر آن ازدواج به طلاق یا مانند آن به هم بخورد و لواطکننده بخواهد دوباره با آنها ازدواج کند در اینصورت احتیاط واجب آن است که با آنها ازدواج ننماید.
- [آیت الله بهجت] اگر پدر و جد پدری غایب باشند، بهطوریکه نشود از آنان اذن گرفت و ازدواج برای دختر لازم باشد، یا در ازدواج نکردن ضرر یا حرج (یعنی مشقّت شدیدی) باشد، و همچنین اگر پدر یا جد پدری از ازدواج او با کسی که همکفو اوست، با وجود تمام مقدمات و شرایط، ممانعت کنند، و او نیز تمایل به ازدواج دارد و ازدواج هم به مصلحت او باشد، با اجتماع تمام شرایط میتواند ازدواج نماید.
- [آیت الله بهجت] بنابر اظهر، ترجمه صیغه عقد به فارسی یا زبان دیگر با وجود قدرت بر عربی کافی است، و احتیاط مستحب عربی بودن صیغه است، و برای کسی که آشنا به معنای عربی صیغه نیست و فقط میداند که صیغه عقد، به این لفظ جاری میشود، احتیاط مستحب این است که هم صیغه عربی و هم ترجمهاش را بخواند، و اکتفا کردن او به عربی خالی از تأمل نیست، و اگر نمیتوانند صیغه عربی را بخوانند و یا وکیل بگیرند، قطعاً ترجمه کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان با دختری ازدواج کند، دیگر نمیتواند با زنی که آن دختر را شیر کامل داده ازدواج نماید.