پاسخ های ذیل در باره حد و حدود تمکین زن، از دفاتر مراجع عظام دریافت گردید: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): معنای تمکین مطلق این نیست که مرد بتواند به کارهای غیراخلاقی و یا مکروه شدید و یا کاری که موجب اذیّت همسر است مجبور کند، معنای تمکین مطلق این است که مرد نسبت به تمکین و التذاذات متعارف هر وقت بخواهد از همسر خویش و از راه صحیح تمتّع ببرد و اگر زن مانع شرعی و عقلی و عادی نداشته باشد، باید تمکین کند و اگر زن تمکین مذکور را انجام ندهد، حق نفقه گرفتن از شوهر را ندارد و گناه کرده است. دفتر حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره): تمکین مطلق به معنی تمکین متعارف است و نزدیکی از پشت بدون رضایت زن بنابر احتیاط واجب جائز نیست و با رضایت او هم کراهت شدیده دارد، و مرد نیز نمی‌تواند زن را مجبور کند که آلت خود را در دهان او بکند، و استفاده از زور در مواردی که غیر متعارف است جایز نیست. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): زن مکلف است که در مورد تمکین در امور زناشوئی که بر او واجب می باشد که از آن جمله آماده سازی خود جهت ایفاء حق زناشوئی هست همواره بخواست مشروع همسر پاسخ مثبت دهد و در این مورد روایات بسیاری نیز وجود دارد و در صورت عدم تمکین زوجه ناشزه محسوب شده و احکام نشوز شامل او خواهد شد و جهت اطلاع از تفصیلات بیشتر مسئله می توانید به توضیح المسائل مراجع عظام مراجعه فرمائید. و الله العالم. پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): منظور از تمکین مطلق آن است که در حدود متعارف زن باید با همسرش موافقت برای مسائل جنسی کند اما کارهای غیر متعارف مانند آمیزش از عقب، زن موظف به آن نیست و اگر در حد متعارف تمکین نکند ناشزه محسوب می شود.[1] اما در باره ی خوردن منی باید گفت: منی حیوانی[2] که خون جهنده دارد، نجس است.[3]،[4] از این رو با توجه به این که منی از جمله نجاسات بوده و خوردن نجاسات حرام است، خوردن منی حرام می باشد.[5] لکن ترشحات زن اگر یقین دارد بول یا منی نیست، پاک بوده و خوردن آن نیز از این جهت اشکالی ندارد گرچه ممکن است از جهات دیگر اشکال داشته باشد، مثلا از لحاظ بهداشتی ضرری مترتب بر آن شود[6] یا ترشحات زنانه از خبائث محسوب شود.[7]، [8]، [9]. نتیجه این که منظور از وجوب تمکین زن، تمکین مطلق أعم از این که حرام، مکروه شدید، کارهای غیر اخلاقی و غیر متعارف باشد نیست بلکه کارهایی است که اولا اشکال شرعی نداشته باشد ثانیا غیر اخلاقی و غیر متعارف نباشد که در این صورت بر زن واجب است شوهر را تمکین کند، در صورت تمکین نکردن ناشزه بوده و نفقه او بر شوهرش واجب نیست. [1] اقتباس از سؤال 551 (سایت: 601) (التذاذات جنسی و حدود آن). [2] خوئی، تبریزی، زنجانی: منی انسان و هر حیوانی ... [3] مکارم: خواه حرام گوشت باشد یا حلال گوشت؛ و احتیاط واجب آن است که از منی حیوانی که خون جهنده ندارد، نیز اجتناب شود. [4] توضیح المسائل مراجع، ج اول، ص69. [5] برای اطلاع بیشتر به پاسخ های شماره 1995 (سایت: 2029) مراجعه فرمایید. [6] صراط النجاة (المحشی للشیخ الأنصاری)، ص: 312 [7] صراط النجاة (المحشی للشیخ الأنصاری)، ص: 312، مسأله 1323. [8] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 598، مسأله 2626. [9] همان، مسأله 2627.
پاسخ های ذیل در باره حد و حدود تمکین زن، از دفاتر مراجع عظام دریافت گردید:
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
معنای تمکین مطلق این نیست که مرد بتواند به کارهای غیراخلاقی و یا مکروه شدید و یا کاری که موجب اذیّت همسر است مجبور کند، معنای تمکین مطلق این است که مرد نسبت به تمکین و التذاذات متعارف هر وقت بخواهد از همسر خویش و از راه صحیح تمتّع ببرد و اگر زن مانع شرعی و عقلی و عادی نداشته باشد، باید تمکین کند و اگر زن تمکین مذکور را انجام ندهد، حق نفقه گرفتن از شوهر را ندارد و گناه کرده است.
دفتر حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره):
تمکین مطلق به معنی تمکین متعارف است و نزدیکی از پشت بدون رضایت زن بنابر احتیاط واجب جائز نیست و با رضایت او هم کراهت شدیده دارد، و مرد نیز نمیتواند زن را مجبور کند که آلت خود را در دهان او بکند، و استفاده از زور در مواردی که غیر متعارف است جایز نیست.
دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
زن مکلف است که در مورد تمکین در امور زناشوئی که بر او واجب می باشد که از آن جمله آماده سازی خود جهت ایفاء حق زناشوئی هست همواره بخواست مشروع همسر پاسخ مثبت دهد و در این مورد روایات بسیاری نیز وجود دارد و در صورت عدم تمکین زوجه ناشزه محسوب شده و احکام نشوز شامل او خواهد شد و جهت اطلاع از تفصیلات بیشتر مسئله می توانید به توضیح المسائل مراجع عظام مراجعه فرمائید. و الله العالم.
پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
منظور از تمکین مطلق آن است که در حدود متعارف زن باید با همسرش موافقت برای مسائل جنسی کند اما کارهای غیر متعارف مانند آمیزش از عقب، زن موظف به آن نیست و اگر در حد متعارف تمکین نکند ناشزه محسوب می شود.[1]
اما در باره ی خوردن منی باید گفت: منی حیوانی[2] که خون جهنده دارد، نجس است.[3]،[4] از این رو با توجه به این که منی از جمله نجاسات بوده و خوردن نجاسات حرام است، خوردن منی حرام می باشد.[5] لکن ترشحات زن اگر یقین دارد بول یا منی نیست، پاک بوده و خوردن آن نیز از این جهت اشکالی ندارد گرچه ممکن است از جهات دیگر اشکال داشته باشد، مثلا از لحاظ بهداشتی ضرری مترتب بر آن شود[6] یا ترشحات زنانه از خبائث محسوب شود.[7]، [8]، [9].
نتیجه این که منظور از وجوب تمکین زن، تمکین مطلق أعم از این که حرام، مکروه شدید، کارهای غیر اخلاقی و غیر متعارف باشد نیست بلکه کارهایی است که اولا اشکال شرعی نداشته باشد ثانیا غیر اخلاقی و غیر متعارف نباشد که در این صورت بر زن واجب است شوهر را تمکین کند، در صورت تمکین نکردن ناشزه بوده و نفقه او بر شوهرش واجب نیست.
[1] اقتباس از سؤال 551 (سایت: 601) (التذاذات جنسی و حدود آن).
[2] خوئی، تبریزی، زنجانی: منی انسان و هر حیوانی ...
[3] مکارم: خواه حرام گوشت باشد یا حلال گوشت؛ و احتیاط واجب آن است که از منی حیوانی که خون جهنده ندارد، نیز اجتناب شود.
[4] توضیح المسائل مراجع، ج اول، ص69.
[5] برای اطلاع بیشتر به پاسخ های شماره 1995 (سایت: 2029) مراجعه فرمایید.
[6] صراط النجاة (المحشی للشیخ الأنصاری)، ص: 312
[7] صراط النجاة (المحشی للشیخ الأنصاری)، ص: 312، مسأله 1323.
[8] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص: 598، مسأله 2626.
[9] همان، مسأله 2627.
- [سایر] کودک پنج سالهای دارم که بیش از حد به من وابسته است و همیشه توقع توجه بیش از حد دارد. چه توصیهای برای متعادل شدن عواطف فرزندم دارید؟
- [سایر] اگر مردی با برادرهای همسر خود قبل از ازدواج رابطه داشته که در این رابطه گاهی فاعل وگاهی مفعول بوده، ولی هیچ گونه دخولی صورت نگرفته و صرفاََ در حد تماس و برخورد آلت با مقعد بوده آیا نسبت به خواهر آنها حرمت دارد؟
- [سایر] من در انتخاب همسر بسیار سختگیرم. میخواهم بدانم در مسأله ازدواج تا چه حد باید سخت گرفت؟
- [سایر] راهکارهای بهبود رابطه جنسی با همسر کدامند؟
- [سایر] رابطه با نامحرم تا چه حد؟
- [سایر] چرا رابطه دوستی،برای انتخاب همسر مناسب نیست؟
- [سایر] چرا رابطه دوستی گزینه مناسبی برای انتخاب همسر نیست؟
- [سایر] چرا رابطه دوستی گزینه مناسبی برای انتخاب همسر نیست؟
- [سایر] غیرت مرد برای همسر تا چه حدّ باید باشد؟
- [سایر] در ارتباط پنهانی حد متعارف رابطه چقدر است ؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان با زنی ازدواج کند، دیگر نمیتواند با زنی که آن همسر را شیر کامل داده و با مادر و مادربزرگ آن زن - اگر چه رضاعی باشند - ازدواج نماید؛ هر چند هنوز با آن همسر نزدیکی نکرده باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است در شوهر دادن دختری که به حد بلوغ رسیده تعجیل کنند، همچنین درمورد زن دادن به پسرانی که نیاز به همسر دارند.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به واسطه نداشتن همسر به حرام میافتد، واجب است ازدواج کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر صیغه طلاق با رعایت شرایط اجرا گردد، موجب انحلال عقد ازدواج و به هم خوردن رابطه زناشویی میگردد و مردی که زن خود را طلاق میدهد، باید عاقل باشد و به اختیار خود طلاق دهد، پس اگر او را مجبور کنند که زن خود را طلاق دهد باطل است و نیز باید قصد طلاق داشته باشد، پس اگر صیغه طلاق را به شوخی بگوید، صحیح نیست. همچنین کسی که زن خود را طلاق میدهد، باید بالغ باشد، اگرچه بچّهای که به ده سالگی رسیده و خوب و بد را تشخیص میدهد و احکام طلاق را میفهمد نیز چنانچه همسر خود را طلاق دهد، صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] مرد با رعایت جهات زیر میتواند دو یا سه و یا حدّ اکثر چهار همسر دائم برای خود اختیار کند: اوّل:بتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید. دوم:توانایی اداره بیش از یک خانواده را داشته باشد. پس اگر مرد نتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید و یا نتواند آنان را تأمین نماید، نباید بیش از یک همسر برای خود اختیار کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مرد نمی تواند بدون اذن همسر خود با خواهرزاده یا برادرزاده رضاعی زن خود ازدواج کند و نیز احتیاط واجب آن است که اگر با پسری (العیاذ بالله) لواط کرده با دختر و خواهر مادر رضاعی آن پسر ازدواج نکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط واجب آن است که شوهر بیش از چهار ماه نزدیکی با همسر خود را در ازدواج موقت نیز ترک نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پدر یا جد پدری میتوانند در صورتی که برای دختر نابالغ مفسده نداشته باشد، او را به عقد ازدواج درآورند و پس از ازدواج، نزدیکی با همسر نابالغ جایز نیست ولی دیگر بهرهگیریهای جنسی اشکال ندارد. اگر مرد با همسر نابالغ خود نزدیکی کند، این کار حرام عقد آنها را باطل نمیسازد و نزدیکی آنها پس از بالغ شدن همسر نیز حرام نمیگردد، ولی اگر با این کار دختر افضا شود؛ یعنی راه بول و حیض یا راه حیض و غایط او یکی شود، باید ارش بپردازد، یعنی خسارتی را که به همسر وارد کرده جبران کند و اگر پس از افضا او را طلاق دهد، به جای ارش باید دیه کامل بپردازد و در هر حال، علاوه بر مهریه همسر باید تا پایان عمر نفقه او را نیز بدهد، هر چند او را طلاق دهد و او نیز با شوهر دیگری ازدواج کند.