در خواستگاری رسمی چه نکاتی را باید رعایت کرد تا به شکلی مناسب برگزار شود؟
پس از تعیین زمان خواستگاری، خانواده پسر باید سر وقت حضور یابند و اگر به هر دلیلی ممکن است تأخیری پیش آید، به خانواده دختر اطلاع دهند. خانواده دختر نیز باید در زمان تعیین شده آماده باشند و کارهای لازم را به تأخیر نیندازند تا با آرامش کامل از خانواده پسر پذیرایی کنند. قرار خواستگاری باید زمانی گذاشته شود که افراد آرامش داشته باشند؛ بنابراین در زمان مناسبی از شب که همه از کار فارغند و در روزی تعطیل )و ترجیحا مبارک( و در هوایی مناسب بهتر است. امام باقر )علیه‌السلام( از خواستگاری در هوای گرم نهی فرموده ) سید ابوالحسن حسینی تهرانی، سرمشق زندگی، ص 40. و امام علی )علیه‌السلام( روز جمعه را پیشنهاد داده ) شیخ صدوق، خصال، ص 384. که هم روز تعطیلی کارهای روزمره و هم مبارک است. حضور کودکان کوچک و صدای تلویزیون یا پخش موزیک ممکن است فضای جلسه خواستگاری را شلوغ کند و آرامش بزرگترها را از بین ببرد؛ بنابراین، بهتر است کودکان حضور نداشته باشند و تلویزیون و پخش خاموش باشند. خواستگاری حتما باید در خانه دختر خانم برگزار شود و پایین بودن محله و کوچک بودن منزل نمی‌تواند توجیه کننده تغییر محل خواستگاری باشد، مگر این که دلیل خاصی از جمله تعمیر منزل و... وجود داشته باشد. در خواستگاری رسمی، اعضای اصلی خانواده )پدر، مادر، خود شخص، و خواهر و برادر بزرگ‌تر متأهل( حضور می‌یابند. ) در صورت فقدان پدر؛ عمو یا دایی، و در صورت فقدان مادر؛ خواهر بزرگ، مادربزرگ، عمه یا خاله جای آنان را پر می‌کنند. حضور دیگر نزدیکان )پدر و مادربزرگ، عمو، عمه، دایی و خاله، عروس‌ها و دامادها و...( در جلسه خواستگاری ضرورت ندارد. از آنها می‌توانید در جلسه بله‌برون )ر.ک: ص 207( که جلسه نهایی و رسمی خواستگاری است، دعوت کنید. دلیل تأکید بر حضور اعضای اصلی خانواده در خواستگاری، پنهان ماندن آن است تا در صورت منتفی شدن، مشکلی را برای دو خانواده به ویژه خانواده دختر ایجاد نکند و افکاری از قبیل )اسم یا عیب روی دختر مردم گذاشتند و رفتند( منتفی شود که البته نباید چنین افکاری اصلا وجود داشته باشد. زمان جلسه اول خواستگاری نباید طولانی شود. حدود یک ساعت 15دقیقه برای احوالپرسی و تعارفات و 45 دقیقه برای گفت‌وگوی اولیه دختر و پسر( کافی است. زمانی که دختر و پسر جداگانه صحبت می‌کنند، خانواده‌ها نیز می‌توانند درباره مسائل مورد علاقه خود گفت‌وگو کنند.
عنوان سوال:

در خواستگاری رسمی چه نکاتی را باید رعایت کرد تا به شکلی مناسب برگزار شود؟


پاسخ:

پس از تعیین زمان خواستگاری، خانواده پسر باید سر وقت حضور یابند و اگر به هر دلیلی ممکن است تأخیری پیش آید، به خانواده دختر اطلاع دهند.
خانواده دختر نیز باید در زمان تعیین شده آماده باشند و کارهای لازم را به تأخیر نیندازند تا با آرامش کامل از خانواده پسر پذیرایی کنند.
قرار خواستگاری باید زمانی گذاشته شود که افراد آرامش داشته باشند؛ بنابراین در زمان مناسبی از شب که همه از کار فارغند و در روزی تعطیل )و ترجیحا مبارک( و در هوایی مناسب بهتر است.
امام باقر )علیه‌السلام( از خواستگاری در هوای گرم نهی فرموده ) سید ابوالحسن حسینی تهرانی، سرمشق زندگی، ص 40. و امام علی )علیه‌السلام( روز جمعه را پیشنهاد داده ) شیخ صدوق، خصال، ص 384. که هم روز تعطیلی کارهای روزمره و هم مبارک است.
حضور کودکان کوچک و صدای تلویزیون یا پخش موزیک ممکن است فضای جلسه خواستگاری را شلوغ کند و آرامش بزرگترها را از بین ببرد؛ بنابراین، بهتر است کودکان حضور نداشته باشند و تلویزیون و پخش خاموش باشند.
خواستگاری حتما باید در خانه دختر خانم برگزار شود و پایین بودن محله و کوچک بودن منزل نمی‌تواند توجیه کننده تغییر محل خواستگاری باشد، مگر این که دلیل خاصی از جمله تعمیر منزل و... وجود داشته باشد.
در خواستگاری رسمی، اعضای اصلی خانواده )پدر، مادر، خود شخص، و خواهر و برادر بزرگ‌تر متأهل( حضور می‌یابند. ) در صورت فقدان پدر؛ عمو یا دایی، و در صورت فقدان مادر؛ خواهر بزرگ، مادربزرگ، عمه یا خاله جای آنان را پر می‌کنند. حضور دیگر نزدیکان )پدر و مادربزرگ، عمو، عمه، دایی و خاله، عروس‌ها و دامادها و...( در جلسه خواستگاری ضرورت ندارد. از آنها می‌توانید در جلسه بله‌برون )ر.ک: ص 207( که جلسه نهایی و رسمی خواستگاری است، دعوت کنید.
دلیل تأکید بر حضور اعضای اصلی خانواده در خواستگاری، پنهان ماندن آن است تا در صورت منتفی شدن، مشکلی را برای دو خانواده به ویژه خانواده دختر ایجاد نکند و افکاری از قبیل )اسم یا عیب روی دختر مردم گذاشتند و رفتند( منتفی شود که البته نباید چنین افکاری اصلا وجود داشته باشد.
زمان جلسه اول خواستگاری نباید طولانی شود. حدود یک ساعت 15دقیقه برای احوالپرسی و تعارفات و 45 دقیقه برای گفت‌وگوی اولیه دختر و پسر( کافی است. زمانی که دختر و پسر جداگانه صحبت می‌کنند، خانواده‌ها نیز می‌توانند درباره مسائل مورد علاقه خود گفت‌وگو کنند.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین