امام علی علیه‌السلام در سفارشی به فرزند شان امام حسن علیه‌السلام، فرمودند : فی وصیَّتِهِ لابنِهِ‌الحَسنِ علیه‌السلام: یا بُنَیَّ ، ألا اُعَلِّمُکَ أربَعَ خِصالٍ تَستَغنِی بها عنِ الطِّبِّ ؟ فقالَ : بلی یا أمیرَ المؤمنینَ ، قالَ : لا تَجلِسْ علی الطَّعامِ إلاّ وأنتَ جائعٌ ، ولا تَقُمْ عنِ الطَّعامِ إلاّ وأنتَ تَشتَهِیهِ ، وجَوِّدِ المَضغَ ، وإذا نُمتَ فَاعرِضْ نَفسَکَ علی الخَلاءِ ، فإذا استَعمَلتَ هذا استَغنَیتَ عنِ الطِّبِّ . فرزندم ! آیا چهار نکته به تو نیاموزم که با رعایت آنها از طبّ بی‌نیاز شوی ؟ عرض کرد : چرا ، ای امیر مؤمنان . حضرت فرمود : تا گرسنه نشده‌ای غذا نخور و هنوز اشتها داری از غذا دست بکش و غذا را خوب بجو و قبل از خوابیدن قضای حاجت کن . اگر این نکات را رعایت کنی ، از مراجعه به طبیب بی‌نیاز می‌شوی . الخصال : 229 / 67 منتخب میزان الحکمة : 342 www.hadithcity.com
امام علی علیهالسلام در سفارشی به فرزند شان امام حسن علیهالسلام، فرمودند :
فی وصیَّتِهِ لابنِهِالحَسنِ علیهالسلام: یا بُنَیَّ ، ألا اُعَلِّمُکَ أربَعَ خِصالٍ تَستَغنِی بها عنِ الطِّبِّ ؟ فقالَ : بلی یا أمیرَ المؤمنینَ ، قالَ : لا تَجلِسْ علی الطَّعامِ إلاّ وأنتَ جائعٌ ، ولا تَقُمْ عنِ الطَّعامِ إلاّ وأنتَ تَشتَهِیهِ ، وجَوِّدِ المَضغَ ، وإذا نُمتَ فَاعرِضْ نَفسَکَ علی الخَلاءِ ، فإذا استَعمَلتَ هذا استَغنَیتَ عنِ الطِّبِّ .
فرزندم ! آیا چهار نکته به تو نیاموزم که با رعایت آنها از طبّ بینیاز شوی ؟ عرض کرد : چرا ، ای امیر مؤمنان . حضرت فرمود : تا گرسنه نشدهای غذا نخور و هنوز اشتها داری از غذا دست بکش و غذا را خوب بجو و قبل از خوابیدن قضای حاجت کن . اگر این نکات را رعایت کنی ، از مراجعه به طبیب بینیاز میشوی .
الخصال : 229 / 67 منتخب میزان الحکمة : 342
www.hadithcity.com
- [سایر] در استفاده قرص سرماخوردگی بزرگسالان چه نکاتی باید رعایت شود؟
- [سایر] چه نکاتی که والدین در غذا دادن به کودکان بدغذا و کم اشتها باید رعایت کنند؟
- [سایر] برای این که فرزند صالحی داشته باشم در دوران بارداری چه نکاتی را رعایت کنم؟
- [سایر] هنگام استحمام کودک خردسال، چه نکاتی را رعایت کنم تا برای فرزندم مشکلی پیش نیاید؟
- [سایر] آیا جلسه خواستگاری آداب خاصی دارد؟ چه نکاتی خوب است در آن رعایت شود؟
- [سایر] اگر بخواهیم شخصیت کودکانمان را درست پرورش دهیم، چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
- [سایر] حکمرانان در استخدام کارگزارن خود چه نکاتی را باید رعایت کنند؟
- [سایر] شوهر در ارتباط با همسرش چه نکاتی را باید رعایت کند؟
- [سایر] در خرید اسباببازی، چه نکاتی را رعایت کنیم تا خطری برای فرزند ایجاد نشود؟
- [سایر] در خواستگاری رسمی چه نکاتی را باید رعایت کرد تا به شکلی مناسب برگزار شود؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر طبیب به دست خود به مریض دوا بدهد چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد طبیب ضامن است ولی اگر بگوید فلان دوا برای فلان مرض فایده دارد و اختیار را به مریض واگذارد و به واسطه خوردن دوا ضرری به مریض برسد یا بمیرد طبیب ضامن نیست
- [آیت الله سبحانی] هر گاه پرستار و یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش در دست کند که دست او به عورت آنها نرسد و همچنین است اگر پرستار و یا طبیب مرد ناچار شود دست به بدن زن بزند یا پرستار و طبیب زن دست به بدن مرد بزند باید دستکش در دست کنند، مگر این که ضرورتی در کار باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه پرستار یا طبیب ناچار باشد دست به عورت بیمار بزند باید دستکش یا مانند آن در دست داشته باشد، همچنین اگر طبیب و پرستار مرد ناچار باشد دست به بدن زن بزند یا طبیب و پرستار زن دست به بدن مرد بزند، ولی در صورت ضرورت و ناچاری اشکالی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که مبتلا به خونریزی است اگر به طبیب مراجعه کند و او تشخیص دهد خون حیض یا خون زخم و مانند آن است، چنانچه به گفته طبیب اطمینان حاصل کند می تواند بر طبق احکام آن عمل نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن طبیب مرد به زن نامحرم برای معالجه در صورتی که ضرورت داشته باشد جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب حاضرین باید به خطبهها گوش دهند و سکوت نمایند و از خواندن نماز در حال خطبه بپرهیزند. همچنین بنابر احتیاط به طرف خطیب نشسته و مثل حال نماز باشند و به راست و چپ نگاه نکنند و جابجا نشوند، ولی پس از پایان خطبهها صحبت کردن و جابجا شدن و نگاه به چپ و راست کردن اشکال ندارد و اگر نکاتی که گفته شد رعایت نکنند، خلاف احتیاط عمل کردهاند، ولی نماز جمعه آنان صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] طبیب و جراح برای این که در مقابل خطا و اشتباهی که مرتکب می شوند ضامن نباشند می توانند به مریض یا ولی او بگویند که اگر ضرری بدون توجه به مریض برسد ضامن نیستند و آنها قبول کنند، در چنین صورتی اگر دقت و احتیاط لازم را بکند و به مریض ضرری برسد، یا بمیرد طبیب و جراح ضامن نیستند.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه طبیب به مریض بگوید اگر ضرری به تو برسد ضامن نیستم در صورتی که حاذق بوده و دقت و احتیاط خود را بکند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد طبیب اگر چه به دست خود دوا داده باشد ضامن نیست
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه طبیب در جرّاحی بیمار، نیز متخصّص در ختنه کودک بر اثر دقّت نکردن یا اشتباه نمودن، سبب زیان یا مرگ آنها شود, ضامناند؛ ولی اگر ضرر یا مردن به هیچوجهِ عمدی یا سهوی به طبیب و ختنهکننده استناد نداشت، ضامن نیستند.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان ناچار شود به عورت دیگری یا بدن نامحرم نگاه کند یا دست بزند، نظیر طبیب و پرستار، اشکال ندارد.