تحقیق از مهم‌ترین راه‌های شناخت در ازدواج است که هر دو خانواده دختر و پسر باید آن را جدی بگیرند؛ البته خانواده دختر، پس از پاسخ مثبت خانواده پسر، تحقیقات اصلی خود را آغاز می‌کنند. برخی به عللی، وقت زیادی را برای این کار صرف نمی‌کنند و آن را مهم نمی‌انگارند: 1. به تأیید معرف بسنده می‌کنند. تأیید معرف )البته اگر فردی آگاه باشد و موقعیت دو طرف و همتایی آنان را در نظر گرفته باشد(، هرگز کافی نیست و حتما باید درباره شخص مورد نظر تحقیق کرد؛ 2. به شناخت فامیلی اکتفا می‌کنند. فامیل بودن دلیل موجهی بر بی‌توجهی به تحقیق نمی‌شود؛ زیرا اولا ارتباطات فامیلی در زمان حاضر کم‌تر شده و ثانیا شما از محل کار یا تحصیل فامیلتان چندان اطلاعی ندارید. شما همدیگر را به طور معمول در ارتباطات فامیلی و مهمانی‌ها دیده و شناخته‌اید؛ 3. به سبب دوری راه و مشکلات آن، درباره خواستگار غریبه تحقیق نمی‌کنند؛ 4. معتقدند: با توجه به ساختار فعلی جامعه و خانواده‌های بسته که برخلاف گذشته با هم ارتباط اجتماعی ندارند، تحقیق امکان ندارد. اولا این وضعیت بیشتر در کلان شهرها آن هم در برخی مناطق آن‌ها وجود دارد و در همه کشور نیست و ثانیا ابزار تحقیق فقط همسایه‌ها نیستند که با هم ارتباط چندان و در نتیجه شناخت ندارند؛ بلکه می‌توانیم از افراد گوناگون تحقیق کنیم )ر.ک: ص 201 و 202(؛ 5. بر این باورند که پاسخ‌ها در تحقیقات، واقع‌نمایی ندارد و مردم به علت علاقه درونی که به سبب کاهش ازدواج به آن دارند، اطلاعات غیردقیقی را صرفا به امید وصلت می‌دهند یا حب و بغض‌هایی در پاسخ‌ها دخالت دارد. این هم عمومیت ندارد و اگر تحقیقات ما از مجاری گوناگون انجام شود می‌توانیم به نتیجه‌هایی اطمینان‌بخش برسیم.
تحقیق تا چه اندازه در ازدواج اهمیت دارد و چرا برخی از خانوادهها به آن کمتوجهی میکنند؟
تحقیق از مهمترین راههای شناخت در ازدواج است که هر دو خانواده دختر و پسر باید آن را جدی بگیرند؛ البته خانواده دختر، پس از پاسخ مثبت خانواده پسر، تحقیقات اصلی خود را آغاز میکنند.
برخی به عللی، وقت زیادی را برای این کار صرف نمیکنند و آن را مهم نمیانگارند:
1. به تأیید معرف بسنده میکنند. تأیید معرف )البته اگر فردی آگاه باشد و موقعیت دو طرف و همتایی آنان را در نظر گرفته باشد(، هرگز کافی نیست و حتما باید درباره شخص مورد نظر تحقیق کرد؛
2. به شناخت فامیلی اکتفا میکنند. فامیل بودن دلیل موجهی بر بیتوجهی به تحقیق نمیشود؛ زیرا اولا ارتباطات فامیلی در زمان حاضر کمتر شده و ثانیا شما از محل کار یا تحصیل فامیلتان چندان اطلاعی ندارید. شما همدیگر را به طور معمول در ارتباطات فامیلی و مهمانیها دیده و شناختهاید؛
3. به سبب دوری راه و مشکلات آن، درباره خواستگار غریبه تحقیق نمیکنند؛
4. معتقدند: با توجه به ساختار فعلی جامعه و خانوادههای بسته که برخلاف گذشته با هم ارتباط اجتماعی ندارند، تحقیق امکان ندارد.
اولا این وضعیت بیشتر در کلان شهرها آن هم در برخی مناطق آنها وجود دارد و در همه کشور نیست و ثانیا ابزار تحقیق فقط همسایهها نیستند که با هم ارتباط چندان و در نتیجه شناخت ندارند؛ بلکه میتوانیم از افراد گوناگون تحقیق کنیم )ر.ک: ص 201 و 202(؛
5. بر این باورند که پاسخها در تحقیقات، واقعنمایی ندارد و مردم به علت علاقه درونی که به سبب کاهش ازدواج به آن دارند، اطلاعات غیردقیقی را صرفا به امید وصلت میدهند یا حب و بغضهایی در پاسخها دخالت دارد.
این هم عمومیت ندارد و اگر تحقیقات ما از مجاری گوناگون انجام شود میتوانیم به نتیجههایی اطمینانبخش برسیم.
- [سایر] تحقیق تا چه اندازه در ازدواج اهمیت دارد و چرا برخی از خانواده ها به آن کم توجهی می کنند؟
- [سایر] آیا در ازدواج همتایی خانوادهها نیز لازم است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] حکم ازدواج با افراد معتاد چیست و یا سختگیری خانوادهها در خصوص شرط عدم اعتیاد مرد برای ازدواج میتواند مجوّز شرعی داشته باشد یا خیر؟
- [سایر] تحصیلات تا چه اندازه در انتخاب همسر اهمیت دارد؟
- [سایر] احترام به همسایه تا چه اندازه اهمیت دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] امروزه متأسفانه خانوادهها با قرار دادن مهریههای سنگین برای دختران خود مانع از ازدواج جوانان پسر و دختر میشوند. و این کار خانوادهها باعث میشود که جوانان پسر و دختر نتوانند با هم ازدواج کنند و در نتیجه به راههای گناه و خلاف شرع مقدّس اسلام کشیده شوند. ولی خانوادهها با قرار دادن مهریههای کم میتوانند این مانع را از جلوی پای جوانان بردارند تا آنها بتوانند ازدواج کنند اکنون با توجه به مطالب فوق خواهشمند است بیان فرمائید از نظر شرعی و فقهی قرار دادن مهریههای سنگین و زیاد چه صورتی دارد؟
- [سایر] اهمیت ازدواج وتشکیل خانواده چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] 1- تعداد زیادی از خانوادهها بدون هیچ گونه عقد شرعی در کنار هم زندگی میکنند و الان دارای چندین فرزند میباشند، و گمان آنان این بوده است که رضایت طرفین کفایت میکند، با این گونه موارد چه باید کرد. 2- افراد زیادی با اینکه معتقد بودند با مسیحی نمیشو ازدواج کرد در عین حال با دختران مسیحی با هم بدون هیچ گونه عقد دائم و موقت زندگی میکنند و چندین اولاد مشترک دارند با این افراد چگونه باید برخورد نمود؟
- [سایر] محبت اهل بیت علیهم السلام تا چه اندازه اهمیت دارد و چگونه به دست میآید؟
- [سایر] قبل از ازدواج چگونه تحقیق کنیم؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در زناشویی؛ چه دائم و چه غیر دائم، باید صیغه خوانده شود، و تنها راضیبودن زن و مرد کافی نیست، و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند، یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زناشویی چه دائم وچه غیر دائم باید صیغه خوانده شود وتنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله بهجت] در زناشویی دائم یا غیر دائم، باید صیغه عقد خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست، و صیغه را یا خود زن و مرد میخوانند، یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله خوئی] در زناشویی چه دائم، چه غیر دائم باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغ عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] در زناشویی، چه دائم و چه موقّت، باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند و اگر زن و مرد نتوانند صیغه را صحیح بخوانند، باید وکیل بگیرند.
- [آیت الله سیستانی] در زناشوئی چه دائم ، و چه غیر دائم باید صیغه خوانده شود ، و تنها راضی بودن زن و مرد ، و همچنین نوشتن بنابر احتیاط واجب کافی نیست ، و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند ، و یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند .
- [آیت الله مظاهری] در زناشویی، چه دائم و چه غیر دائم، باید صیغه خوانده شود، و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله بروجردی] در زناشویی چه دائم و چه غیر دائم باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغهی عقد را یا خود زن و مرد میخوانند، یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خرما بر سه قسم است: 1 - آن که خشکش میکنند که زکات در آن بیاشکال واجب است، چنانچه گذشت. 2 - آن که در حال رطب بودنش میخورند که بنا بر احتیاط اگر مقداری باشد که خشک آن به اندازه نصاب باشد، زکات آن واجب است. 3 - آن که نارس آن را میخورند که ظاهراً زکات در آن واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در زناشویی چه دائم و چه موقّت باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد یا معاطات و کتابت کافی نیست، مگر درباره شخص لال که اگر میتواند بنویسد، با نوشته و اگر نمیتواند، با اشاره، انشاء عقد ازدواج مینماید و احتیاط مستحبّ آن است که اگر بتواند، کسی را که قادر به خواندن عقد است وکیل کند. صیغه عقد ازدواج را یا خود زن و مرد میخوانند یا دیگری را وکیل میکنند که از طرف آنان بخواند، یا ولیّ کسی صیغه عقد را برای او میخواند یا دیگری را وکیل میکند.