افسردگی یکی از شایعترین ناراحتیهای روانی دوران نوجوانی است. افسردگی به صورتهای مختلفی ظاهر میشود. گاهی افسردگی به صورت حاد و ناگهانی بروز میکند؛ مثلا به دنبال از دست دادن والدین. گاهی نیز افسردگی به صورت مزمن خود را نشان میدهد؛ یعنی به تدریج شروع شده و دارای سابقه درازمدت در برخورد با بعضی ناکامیها و محرومیتها و جداییهاست. مهمترین علایم و نشانههای افسردگی در نوجوانان عبارت است از: شکایت از تنهایی این احساس که کسی او را دوست ندارد. این احساس که باید دارای کمال مطلوب باشد. احساس شدید گناه. این احساس که کسی او را درک نمیکند. به شدت خودش را ملامت میکند و به راحتی خجالتزده میشود. همیشه احساس ترس و نگرانی دارد. مضطرب و ناراحت و غمگین است. ضعف در تمرکز حواس دارد. کمشدن خواب و اشتها علاقه نداشتن به فعالیتهای عادی رفتارهای پرخاشگرانه که قبلا نداشته برخورد با افسردگی در نوجوانان 1 دلگرمی دادن و احترام گذاشتن به او میتواند عزت نفس تضعیف شدهاش را دوباره قوت بخشد. 2 فراهم کردن محیطهای سالم برای مطالعه و ایجاد سرگرمیهای سازنده علمی و هنری و فرهنگی از اقدامات بسیار موثر برای دور کردن دانشآموز از افکار مخرب ذهنی است. 3 استفاده کردن از برنامههای تلویزیونی سرگرمکننده و جذاب 4 تشویق کردن دانشآموزان به ورزش کردن و فراهم کردن ورزشهای دسته جمعی و شلوغ که تاثیر بیشتری دارد. 5 گردش در محیطهای دلانگیز مثل پارکهای عمومی، بردن دانشآموز به اردوهای مسافرتی کوتاهمدت و تغییرات آب و هوا 6 شاد و فعال کردن محیط زندگی دانشآموز با همیاری اولیای مدرسه و خانواده و نهادهای مسوول و وابسته 7 ایجاد یک رابطه گرم و صمیمی با دانشآموز. 8 در موارد شدید ارجاع کودک یا نوجوان به روانپزشک یا روانشناس جهت درمان اساسی
افسردگی یکی از شایعترین ناراحتیهای روانی دوران نوجوانی است. افسردگی به صورتهای مختلفی ظاهر میشود. گاهی افسردگی به صورت حاد و ناگهانی بروز میکند؛ مثلا به دنبال از دست دادن والدین. گاهی نیز افسردگی به صورت مزمن خود را نشان میدهد؛ یعنی به تدریج شروع شده و دارای سابقه درازمدت در برخورد با بعضی ناکامیها و محرومیتها و جداییهاست.
مهمترین علایم و نشانههای افسردگی در نوجوانان عبارت است از:
شکایت از تنهایی
این احساس که کسی او را دوست ندارد.
این احساس که باید دارای کمال مطلوب باشد.
احساس شدید گناه.
این احساس که کسی او را درک نمیکند.
به شدت خودش را ملامت میکند و به راحتی خجالتزده میشود.
همیشه احساس ترس و نگرانی دارد.
مضطرب و ناراحت و غمگین است.
ضعف در تمرکز حواس دارد.
کمشدن خواب و اشتها
علاقه نداشتن به فعالیتهای عادی
رفتارهای پرخاشگرانه که قبلا نداشته
برخورد با افسردگی در نوجوانان
1 دلگرمی دادن و احترام گذاشتن به او میتواند عزت نفس تضعیف شدهاش را دوباره قوت بخشد.
2 فراهم کردن محیطهای سالم برای مطالعه و ایجاد سرگرمیهای سازنده علمی و هنری و فرهنگی از اقدامات بسیار موثر برای دور کردن دانشآموز از افکار مخرب ذهنی است.
3 استفاده کردن از برنامههای تلویزیونی سرگرمکننده و جذاب
4 تشویق کردن دانشآموزان به ورزش کردن و فراهم کردن ورزشهای دسته جمعی و شلوغ که تاثیر بیشتری دارد.
5 گردش در محیطهای دلانگیز مثل پارکهای عمومی، بردن دانشآموز به اردوهای مسافرتی کوتاهمدت و تغییرات آب و هوا
6 شاد و فعال کردن محیط زندگی دانشآموز با همیاری اولیای مدرسه و خانواده و نهادهای مسوول و وابسته
7 ایجاد یک رابطه گرم و صمیمی با دانشآموز.
8 در موارد شدید ارجاع کودک یا نوجوان به روانپزشک یا روانشناس جهت درمان اساسی
- [سایر] علت پرخاشگری نوجوانان چیست؟ و راه درمان آن را بفرمائید؟
- [سایر] علل بی توجهی برخی نوجوانان به نماز و راه درمان آن چیست؟
- [سایر] علل بی توجهی برخی نوجوانان به نماز و راه درمان آن چیست؟
- [سایر] علائم افسردگی در نوجوانان چیست؟ با افسردگی نوجوانان چه کنیم؟
- [سایر] چرا نوجوانان شلختهاند؟ برای رفع شلختگی نوجوانان چه باید بکنیم؟
- [سایر] علائم افسردگی در نوجوانان چیست؟با افسردگی نوجوانان چه کنیم؟
- [سایر] علائم افسردگی در نوجوانان چیست؟ با افسردگی نوجوانان چه کنیم؟
- [سایر] والدین چگونه فرزند معتاد را شناسایی کنند؟
- [سایر] پیامدهای افسردگی در نوجوانان چیست؟
- [سایر] با نوجوانان چگونه رفتار کنیم؟
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن ماهی های کوچک زنده اشکال دارد، مگر برای درمان در مقام ضرورت.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه طبیب, درمان بیمار را به صورتی سرپرستی کند مثلاً به او دارو دهد یا وی را تزریق کند یا دستور خوردن دارو یا انجام دادن کاری را به او بدهد و در این طبابت اشتباه نماید و به بیمار زیان برسد یا بمیرد, ضامن است و اگر به هیچوجه دستور ندهد, بلکه فقط راه درمان بیماری را در مقالهای بنویسد یا در تدریس بیان کند و بیمار شخصاً به درمان خود اقدام نماید و آسیب ببیند، طبیب ضامن نیست.
- [آیت الله اردبیلی] ضامن نبودن پزشک به وسیله نصب اطّلاعیه در محلّ درمان یا اعلان در رسانهها ثابت نمیشود، بلکه باید خود بیمار یا ولیّ او پس از آگاهی از کیفیّت درمان شرط عدم ضمان را به صورت کتبی یا شفاهی قبول کند و چنانچه قبول شرط از روی اضطرار و ناچاری باشد، اشکال ندارد؛ ولی اگر اجبار و اکراه در بین باشد، پزشک ضامن است.
- [آیت الله جوادی آملی] .زخمهای متعدد در بدن, گاهی به هم نزدیکاند که به همه آنها یک زخم گفته می شود، در این صورت , تا همگی درمان نشدند , نمازگزاردن با خون آنها در بدن یا لباس بیاشکال است و زمانی از هم دورند که هرکدام زخم جدا شمرده میشود; در این فرض خون هرکدام بعد از درمان, اگر بیش از درهم باشد, مانع صحت نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] در مورد عیب عنّین بودن مرد، اگر احتمال درمان او را بدهند، زن باید به حاکم شرع مراجعه کند و حاکم شرع یک سال برای آزمایش و درمان به مرد مهلت دهد؛ پس اگر در این مدّت مرد هیچ نتوانست با زنی آمیزش نماید، زن حقّ فسخ دارد.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن، آشامیدن، تزریق و یا استعمال چیزی که برای جسم یا روح انسان ضرر قابل توجّه دارد، حرام است، ولی اگر در موردی به نظر پزشک متخصّص و مطمئن درمان بیماری منحصر به آن باشد، در حدّ ضرورت اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تزریق خون انسانی به انسان دیگر برای درمان بیماری یا جراحی یا نجات جان او جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] قی کردن از روی عمد روزه را باطل می کند، هرچند برای نجات از مسمومیت و درمان بیماری و مانند آن باشد، ولی قی کردن بدون اختیار یا از روی سهو روزه را باطل نمی کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک دارویی را تعریف کند یا بگوید: (درمان فلان درد با فلان داروست) و بیمار با اختیار و فهم خود دارو را با بیماری خود منطبق نموده و مصرف کند، پزشک در برابر عوارض آن ضامن نیست.