پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: خیر . توبه همان پشیمانی واقعی از گناه و تصمیم برای ترک گناه است و تکرار نکند و اینکه پشیمانی قلبی مان را چطور به خدا نشان بدهیم . هرکس بیانی دارد ، یکی میگوید خدایا ببخش . یکی می گوید خدا پشیمانم و ذکر استغفراله را بکار می برد . انسان وقتی از گناهان گذشته پشیمان می شود و تصمیم می گیرد که ، دیگر تکرار نکند . البته حق ناس را ادا میکند و حق اله را هم ادا میکند ، سعی می کند گناهان قبلی را با عبادت و رفتارهای خوب جبران کند و این یک توبه واقعی میشود . و توبه نصوح میشود که به تعبیر قرآن : یا ایهاالذین امنوا توبوا الی الله . ای کسانی که ایمان آورده اید توبه نصوح داشته باشید . توبه نصوح همین است که من عرض کردم . برای توبه نیامدند ، آداب و قوانینی و مراحلی را مطرح کنند که بهانه ، دست گناهکاران بیفتد و توبه را عقب بیندازند . یک توصیه هایی برای بهتر شدن توبه ، از اولیاء اله داریم ولی جزء قوانین توبه نیست . چون که توبه تاخیر نیفتد . زیرا عمر ما که معلوم نیست . لذا هر لحظه ای ، هر زمانی و هر موقعیتی می توانید توبه کنید . مهم این است که برسد به بن بست و بفهمد خدا دوستش ندارد و برگردد . حالا می خواهد توی ماشین باشد ، در کلاس و یا خانه باشد ، فرقی نمی کند . یک لحظه است . برای اینکه به تاخیر نیفتد ، نیامدند پیچیده اش بکنند و دست وپا گیر بشود . البته لحظه ای که توبه میکند و پشیمان میشود ، اشک و آه و تضرع هم داشته باشد این خیلی بهتر است و هر چه این آه و ناله ، سوزناک تر و داغ تر باشد ، انقلاب درونی تر است . انسان بهتر به پذیرش توبه نائل میشود و احساس نشاط و شادابی به او دست میدهد . یک آسایش خاطر که خدا من را بخشیده . امیدوار به زندگی و اطاعت الهی میشود. کار پیچیده ای نیست . فقط یک نکته ، بعضی ها وقتی مشکلی پیش می آید و با خدا کار دارند ، توبه میکنند و اشک هم می ریزند ولی کنج دلشان ، پشیمان واقعی نیستند و تصمیم جدی برای ترک ندارند . فعلاً خرشان از پل بگذرد ، مشکلشان حل بشود ، دوباره تکرارش میکنند . این توبه واقعی نیست و نصوح نیست . و در آموزه های دینی ما ، این را مسخره کردن خدا میدانند . رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند : التاب من الذنبه کما لاذنب له . کسی که از گناه توبه کند، گویی گناهی نکرده است . مثل کسی که از مادر به دنیا آمده است و در ادامه می فرمایند : والمقیم من الذنبه و هو مستغفر منه کالمستهزء. اما آنانکه می خواهند گناه را انجام بدهند و استغفار میکنند ، مثل کسی است که دارد خدا را مسخره می کند . www. ch3.iribtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
خیر . توبه همان پشیمانی واقعی از گناه و تصمیم برای ترک گناه است و تکرار نکند و اینکه پشیمانی قلبی مان را چطور به خدا نشان بدهیم . هرکس بیانی دارد ، یکی میگوید خدایا ببخش . یکی می گوید خدا پشیمانم و ذکر استغفراله را بکار می برد . انسان وقتی از گناهان گذشته پشیمان می شود و تصمیم می گیرد که ، دیگر تکرار نکند . البته حق ناس را ادا میکند و حق اله را هم ادا میکند ، سعی می کند گناهان قبلی را با عبادت و رفتارهای خوب جبران کند و این یک توبه واقعی میشود . و توبه نصوح میشود که به تعبیر قرآن : یا ایهاالذین امنوا توبوا الی الله . ای کسانی که ایمان آورده اید توبه نصوح داشته باشید . توبه نصوح همین است که من عرض کردم . برای توبه نیامدند ، آداب و قوانینی و مراحلی را مطرح کنند که بهانه ، دست گناهکاران بیفتد و توبه را عقب بیندازند . یک توصیه هایی برای بهتر شدن توبه ، از اولیاء اله داریم ولی جزء قوانین توبه نیست . چون که توبه تاخیر نیفتد . زیرا عمر ما که معلوم نیست . لذا هر لحظه ای ، هر زمانی و هر موقعیتی می توانید توبه کنید . مهم این است که برسد به بن بست و بفهمد خدا دوستش ندارد و برگردد . حالا می خواهد توی ماشین باشد ، در کلاس و یا خانه باشد ، فرقی نمی کند . یک لحظه است . برای اینکه به تاخیر نیفتد ، نیامدند پیچیده اش بکنند و دست وپا گیر بشود . البته لحظه ای که توبه میکند و پشیمان میشود ، اشک و آه و تضرع هم داشته باشد این خیلی بهتر است و هر چه این آه و ناله ، سوزناک تر و داغ تر باشد ، انقلاب درونی تر است . انسان بهتر به پذیرش توبه نائل میشود و احساس نشاط و شادابی به او دست میدهد . یک آسایش خاطر که خدا من را بخشیده . امیدوار به زندگی و اطاعت الهی میشود. کار پیچیده ای نیست . فقط یک نکته ، بعضی ها وقتی مشکلی پیش می آید و با خدا کار دارند ، توبه میکنند و اشک هم می ریزند ولی کنج دلشان ، پشیمان واقعی نیستند و تصمیم جدی برای ترک ندارند . فعلاً خرشان از پل بگذرد ، مشکلشان حل بشود ، دوباره تکرارش میکنند . این توبه واقعی نیست و نصوح نیست . و در آموزه های دینی ما ، این را مسخره کردن خدا میدانند . رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند : التاب من الذنبه کما لاذنب له . کسی که از گناه توبه کند، گویی گناهی نکرده است . مثل کسی که از مادر به دنیا آمده است و در ادامه می فرمایند : والمقیم من الذنبه و هو مستغفر منه کالمستهزء. اما آنانکه می خواهند گناه را انجام بدهند و استغفار میکنند ، مثل کسی است که دارد خدا را مسخره می کند .
www. ch3.iribtv.ir
- [سایر] آیا کسی که می خواهد توبه کند باید آداب خاصی را رعایت کند یا جملات خاصی را بگوید تا خیالش راحت بشود که توبه اش پذیرفته شده است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با سلام لطفا بفرمایید شرایط توبه کردن و مراحل آن چیست؟ در صورت شکسته شدن توبه چه مجازاتی در نظر گرفته می شود؟
- [سایر] سلام.یک کناه مرتکب شده ام و توبه کردم و اطمینان دارم که خدا توبه ام را پذیرفته,اما از اثرات این گناه در مراحل بعدی زندگی بیم دارم.ایا خدا اثرات ان را بعد از توبه از بین میبرد؟
- [آیت الله سبحانی] توبه ای که در شرایط خاصی مسقط حد می باشد، چگونه ثابت می شود؟
- [سایر] در کودکی مرتکب گناه لواط شدم اما توبه کردم. آیا می توانم با خواهر آن شخص ازدواج کنم؟ توبه من مورد قبول است یا خیر؟ برای ازدواج با آن شخص چه باید بکنم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دولت اسلامی می تواند به علّت مصالحی مهم، صحّت بعضی از عقود یا ایقاعات (مثل ازدواج یا طلاق) را منوط به ثبت در دفاتر رسمی کشور، یا منوط به گذراندن مراحل خاصّی کند؟
- [آیت الله بهجت] اگر مردی به همسر خود نسبت رابطه ی نامشروع با شخص خاصی بدهد، حکم شرعی چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] هر گاه شخص مرتکب معصیتی که موجب حد است بشود و توبه نماید و بعد از گذشتن زمانی نزد حاکم شرع اقرار به گناه نماید. آیا اقرار بعد از توبه مثل اقرار قبل از توبه است یا خیر؟
- [سایر] آیا تخیل دربارهی همسر آینده )اگر هنوز شخص خاصی مورد نظر نباشد( اشکال دارد؟
- [سایر] آیا تخیل دربارهی همسر آینده )اگر هنوز شخص خاصی مورد نظر نباشد( اشکال دارد؟
- [آیت الله مظاهری] مراد از شهوتانگیز و طربانگیز نوعی است نه شخصی، به این معنی که اگر صوتی یا آهنگی برای عرف مردم شهوتانگیز و طربانگیز باشد حرام است، گرچه برای شخص خاصّی شهوتانگیز و طربانگیز نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر هنگام دفاع با رعایت مراتب آن به شخص تجاوزگر زیان مالی و جانی یا نقص عضو وارد شود، دفاع کننده ضامن نیست؛ ولی اگر درجات خفیف تر یا فرار میسّر باشد و دفاع کننده هم متوجّه این جهت بوده و با این حال به مراحل بالاتر و شدیدتر عمل نموده باشد، ضامن است و در هر صورت اگر از سوی مهاجم به دفاع کننده خسارتی برسد، شخص مهاجم ضامن است.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است کسی که گوش به غنا یا موسیقی داده است برای توبه از آن، غسل توبه کند و دو رکعت نماز توبه بخواند و بعد از آن توبه و استغفار و عذرخواهی از خدای متعال بنماید، بلکه این غسل و نماز برای توبه از هر گناهی مستحب است. [1]. لقمان، 6.
- [آیت الله مظاهری] توبه سرزنشکننده متوقّف بر رضایت سرزنششونده است، مگر اینکه راضی نشود یا دسترسی به او نباشد که در این صورت، توبه تنها کفایت میکند و بهتر است که علاوه بر توبه از آن گناه، برای او دعا و استغار نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 10 در صورتی که یقین یا خوف خطر یا ضرر مهمی برای مادر داشته باشد در مراحل اولیه جایز است.
- [آیت الله مظاهری] کسی که برای معصیت سفر کرده در موقع برگشتن اگر توبه کرده باید نماز را شکسته بخواند، و اگر توبه نکرده باید تمام بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر با زن بی شوهری که در عدّه نیست زنا کند بنابر احتیاط واجب نمیتواند پیش از آنکه او توبه کند با او ازدواج نماید ، ولی شخص دیگری اگر بخواهد با آن زن پیش از توبه کردنش ازدواج کند اشکالی ندارد ، مگر در صورتی که آن زن مشهور به زنا باشد که بنابر احتیاط واجب ازدواج با او قبل از توبهاش جائز نیست ، و همچنین است ازدواج با مرد مشهور به زنا قبل از آنکه توبه کند . و احتیاط مستحب آن است که اگر شخص بخواهد با زن زنا کار ازدواج کند ، صبر نماید تا آن زن حیض ببیند بعد او را به عقد خود در آورد ، خواه خود با او زنا کرده باشد یا دیگری .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی با زن شوهرداری (نعوذ بالله) زنا کند برای توبه کردن لازم نیست به آن مرد بگوید، بلکه باید در پیشگاه خدا توبه حقیقی کند.
- [آیت الله اردبیلی] (ضمانت عقدی) ضمانتی است که با عقد و قرارداد خاصّی حاصل میشود به این صورت که شخص ثالثی پرداخت بدهی فرد معیّنی را در روز معیّن به عهده میگیرد و طلبکار این تعهد را میپذیرد؛ به کسی که عهدهدار پرداخت بدهی بدهکار شده (ضامن) میگویند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی قطع رحم نموده است و بخواهد توبه کند، باید علاوه بر توبه و طلب بخشش از خداوند متعال، در صورت امکان رضایت کسی را که با او قطع رحم نموده است فراهم سازد و از شرائط توبه قطع رحم، صله رحم است. [1]. رعد، 25.