پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: ما با گفتگو نمی خواهیم به مطلوب صددرصد برسیم . ما نظرمان مطلوب نسبی است . اگر شما دیدید جواب های طرف ، هفتاد درصد برایتان قابل قبول است ، این مورد برای شما مناسب است . خود حرف زدن ، به انسان نکته های زیادی می دهد . مثلا درون آدم را بیرون می ریزد . خیلی از مکنونات قلبی با زبان بیرون ریخته می شود . حضرت علی (ع) می فرمایند : چیزهایی که انسان ها در دل دارند ، از لغزش زبان و حالت چهره شان آشکار می شود . هر قدر که طرف شما هنرمند باشد و بخواهد نقش ایفا کند ، بالاخره یک جاهایی لو می دهد . نکته بعدی این است که با حرفهایی که طرف می زند ، شما متوجه رشد شخصیتی و رشد عقلانی او می شوید . واژگان و تعبیرات و اصطلاحاتی و لغاتی را که بکار می برد ، خیلی مهم است . شخصیت دیگران را با حرفهایشان می فهمیم که شخص متشخصی است یا خیر . درجه تشخص هم معلوم میشود . همین صحبتی که شما می کنید و می گویید من آدم آرامی هستم ، خود این حرف تعهد می آورد . پس سعی می کند آدم آرامی باشد . ما طلبه های مردم را توصیه به کارهای خوب می کنیم و اگر یک وقت خودمان به آن کارها عمل نکنیم ، برایمان تعهد ایجاد می کند . مثلا الان شما در جلسه خواستگاری سوال نمی کنید بعد وارد زندگی می شوید و طرف مشکلی دارد . شما گله می کنید و طرف می گوید : شما می پرسیدید تا من جواب بدهم و می گفتم که این اخلاق را دارم . اگر ما صحبت کنیم و نقاط منفی طرف را بفهمیم ، در آینده راحت تر با آن کنار می آییم . این خیلی مهم است . ما در گفتگو سبک و سنگین می کنیم و وارد زندگس می شویم و در زندگی احساس خسران نمی کنم چون دانسته وارد زندگی شده ام .حالا شما نقاط منفی را می گویید و بعد تعهد می دهید و طرف قبول می کند . آقا کاهل نماز است . این را میگوید و خانم قبول می کند و از او تعهد می گیرد و آقا خودش هم این را قبول دارد و سعی می کند این مشکل را از بین ببرد . www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
ما با گفتگو نمی خواهیم به مطلوب صددرصد برسیم . ما نظرمان مطلوب نسبی است . اگر شما دیدید جواب های طرف ، هفتاد درصد برایتان قابل قبول است ، این مورد برای شما مناسب است . خود حرف زدن ، به انسان نکته های زیادی می دهد . مثلا درون آدم را بیرون می ریزد . خیلی از مکنونات قلبی با زبان بیرون ریخته می شود . حضرت علی (ع) می فرمایند : چیزهایی که انسان ها در دل دارند ، از لغزش زبان و حالت چهره شان آشکار می شود . هر قدر که طرف شما هنرمند باشد و بخواهد نقش ایفا کند ، بالاخره یک جاهایی لو می دهد . نکته بعدی این است که با حرفهایی که طرف می زند ، شما متوجه رشد شخصیتی و رشد عقلانی او می شوید . واژگان و تعبیرات و اصطلاحاتی و لغاتی را که بکار می برد ، خیلی مهم است . شخصیت دیگران را با حرفهایشان می فهمیم که شخص متشخصی است یا خیر . درجه تشخص هم معلوم میشود . همین صحبتی که شما می کنید و می گویید من آدم آرامی هستم ، خود این حرف تعهد می آورد . پس سعی می کند آدم آرامی باشد . ما طلبه های مردم را توصیه به کارهای خوب می کنیم و اگر یک وقت خودمان به آن کارها عمل نکنیم ، برایمان تعهد ایجاد می کند . مثلا الان شما در جلسه خواستگاری سوال نمی کنید بعد وارد زندگی می شوید و طرف مشکلی دارد . شما گله می کنید و طرف می گوید : شما می پرسیدید تا من جواب بدهم و می گفتم که این اخلاق را دارم . اگر ما صحبت کنیم و نقاط منفی طرف را بفهمیم ، در آینده راحت تر با آن کنار می آییم . این خیلی مهم است . ما در گفتگو سبک و سنگین می کنیم و وارد زندگس می شویم و در زندگی احساس خسران نمی کنم چون دانسته وارد زندگی شده ام .حالا شما نقاط منفی را می گویید و بعد تعهد می دهید و طرف قبول می کند . آقا کاهل نماز است . این را میگوید و خانم قبول می کند و از او تعهد می گیرد و آقا خودش هم این را قبول دارد و سعی می کند این مشکل را از بین ببرد .
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] آیا صحبت هایی که در خواستگاری می شود، ضمانت اجرا دارد؟
- [سایر] رابطه ی وظیفه قانون اساسی و ضمانت اجرا آن چیست؟
- [سایر] نظارت بر اجرای قانون اساسی با ضمانت اجرا ی آن یکی است یا متفاوت؟ اگر متفاوت اند حوزه ی هر کدام چیست؟
- [سایر] آیا صحبت با دختر در خواستگاری ، اشکال شرعی ندارد ؟
- [سایر] در جلسه خواستگاری ، دختر باید صحبت را آغاز کنند یا پسر؟
- [سایر] پسری که به خواستگاری می آید ، چند جلسه می توانیم با او صحبت کنیم .
- [سایر] زمان صحبت در خواستگاری چقدر باشد تا مشکل شرعی نداشته باشد ؟
- [سایر] در جلسه خواستگاری ، دختر باید صحبت را آغاز کنند یا پسر ؟
- [سایر] آیا بهتر است دختر و پسر در جلسه خواستگاری در اتاق دختر صحبت کنند یا در فضای دیگر ؟
- [سایر] سلام چندوقت پیش خواستگاری داشتم9سال ازمن بزرگترخانواده خوب مذهبی تقریباشرایط منوداشت امابعداز2جلسه صحبت خودش قضیه رومنتفی کردامابعدازمدتی دوباره تماس گرفتن دوباره صحبت کنیم بااینکه گزینه خیلی خوبیه اماغرورم اجازه نمی ده دوباره راجع بش فکرکنم.ازطرفی هم نمیخوام این مورد رو ازدست بدم.کار درست ومنطقی توی این شرایط چیه؟آیادوباره بهشون اجازه خواستگاری بدم یانه؟لطفا راهنمایی ام کنید.ممنون
- [آیت الله فاضل لنکرانی] ضمانت شرعی با آنچه امروزه عرفاً رایج است تفاوت می کند. در ضمانت شرعی کل بدهی بر عهده ضامن قرار می گیرد و طلبکار حق رجوع به بدهکار اولیه خود را ندارد. اما در ضمانت عرفی رایج، ضامن در طول بدهکار اولیه قرار می گیرد یعنی اگر بدهکار اولیه بدهی خود را نپرداخت ضامن طبق تعهد خود عمل می کند ولی فعلاً احکام ضمانت شرعی بیان می شود.
- [آیت الله مظاهری] در ضمانت لازم نیست لفظ عربی باشد، بلکه با هر لفظی یا عملی باشد کفایت میکند.
- [آیت الله اردبیلی] اقاله در هر عقد لازمی جز نکاح و ضمانت جاری است، ولی خود اقاله قابل فسخ نمیباشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] گاه شخصی انجام کاری را از دولت یا از اشخاص به نحو مقاطعه کاری قبول می کند مانند ساختمان مدرسه یا بیمارستان یا جاده سازی و مانند اینها و در ضمن قرار داد صاحب کار برای اطمینان از عمل مقاطعه کار به تعهدش از او ضمانت نامه بانکی برای مبلغ معینی مطالبه می نماید که در صورت تخلف مقاطعه کار از انجام اصل کار و یا تخلف از شرایط قرار داد برای جبران خسارتهای احتمالی ان تخلف از ضمانت نامه استفاده نماید و مبلغ معین شده را دریافت کند و برای این مقصود مقاطعه کار به بانک مراجعه می نماید و از بانک تقاضای صدور ضمانت نامه ای به مبلغ مورد تقاضای صاحب کار می کند و بانک با دریافت تضمین لازم برای مقاطعه کار ضمانت نامه صادر می نماید و برای صدور ان به نسبت مبلغ مورد ضمانت از مقاطعه کار کارمزد دریافت می کند
- [آیت الله سیستانی] ضامن و طلبکار بنابر احتیاط واجب نمیتوانند شرط کنند که هر وقت بخواهند ضمانت را بهم بزنند .
- [آیت الله سیستانی] هر گاه انسان در موقع ضمانت بتواند طلب طلبکار را بدهد اگر چه بعد از آن فقیر شود ، طلبکار نمیتواند ضمانت او را فسخ کند و طلب خود را از بدهکار اول مطالبه نماید ، و همچنین است اگر در آن موقع نتواند طلب او را بدهد ، ولی طلبکار بداند و به ضامن شدن او راضی شود .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جعل قوانین خلاف شرع و اجبار مردم بر عمل به آن و کمک به اجرا کنندگان این قوانین، حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ضامن در موقع ضمانت توانایی پرداختن بدهی را داشته باشد طلبکار نمی تواند ضمانت او را فسخ کند و طلب خود را از بدهکار اول مطالبه نماید، همچنین اگر ضامن در آن موقع فقیر باشد ولی طلبکار این مطلب را بداند و به ضامن شدن او راضی شود حق فسخ ندارد، اما اگر ضامن از همان اول فقیر باشد و طلبکار هم نداند و بعد متوجه شود می تواند ضامن بودن او را فسخ کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صیغه عقد بیمه را می توان با هر زبانی اجرا کرد و یا قرارداد بیمه را روی کاغذ آورد و آن را امضاء نمود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه انسان بخواهد ضامن شود که بدهی کسی را بدهد می تواند صیغه لفظی به زبان فارسی یا عربی یا هر زبان دیگر بخواند و مثلاً بگوید: (من ضامنم طلب فلان کس را بدهم) و طلبکار هم بگوید: (قبول کردم) و نیز می تواند قرارداد ضمانت را به و سیله امضا کردن ضمانت نامه، یا هر کار دیگر که این مطلب را به طلبکار بفهماند و او هم عملاً قبول کند، انجام دهد.