پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: من یک نکته در مورد تحقیق عرض می کنم. گاهی در تحقیق از پسر یا دختر بدگویی می کنند. اگر پسر یا دختر عیبی دارند بگویند اشکالی ندارد. اما بعضی ها بنا حق بدگویی می کنند . این یک رفتار ناشایستی است. علت های آن گاهی دشمنی یا حسادت و یا با هم خرده حساب شخصی با هم دارند و گاهی خودشان خواستگار دختربوده اند وچون جواب منفی شنیده اند، این کار را می کنند. حالا شما با مادر پسر حساب شخصی دارید، چرا از پسر او بدگویی می کنید. در قرآن داریم: دشمنی یک گروه شما را به آنجا نکشاند که بی عدالتی کنید. این به تقوی نزدیکتر است. خیلی قت کنید. ممکن است گاهی عیبی را با کلام نگویند با لحن و یا با سکوتشان می گویند. با این کار در دل طرف تردید ایجاد می کنید. من تقاضا می کنم این کار را نکنید . علامه امینی به این مکاشفه رسیده اند که این افراد بعد از مرگ ، به عذاب شدید الهی دچار میشود. حالا شما در مورد یک آقا پسر تحقیق می کنید و یک نفر هم خیلی تعریف می کند. آیا شما به آن یک نفر بسنده می کنید؟ شاید او دوست طرف است و دارد از او تمجید می کند و برعکس این هم صادق است. که بعضی ها بغض دارند. شما باید از چند مجرا بروید .به بدگویی یک نفر توجه نکنید. www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
من یک نکته در مورد تحقیق عرض می کنم. گاهی در تحقیق از پسر یا دختر بدگویی می کنند. اگر پسر یا دختر عیبی دارند بگویند اشکالی ندارد. اما بعضی ها بنا حق بدگویی می کنند . این یک رفتار ناشایستی است. علت های آن گاهی دشمنی یا حسادت و یا با هم خرده حساب شخصی با هم دارند و گاهی خودشان خواستگار دختربوده اند وچون جواب منفی شنیده اند، این کار را می کنند. حالا شما با مادر پسر حساب شخصی دارید، چرا از پسر او بدگویی می کنید. در قرآن داریم: دشمنی یک گروه شما را به آنجا نکشاند که بی عدالتی کنید. این به تقوی نزدیکتر است. خیلی قت کنید. ممکن است گاهی عیبی را با کلام نگویند با لحن و یا با سکوتشان می گویند. با این کار در دل طرف تردید ایجاد می کنید. من تقاضا می کنم این کار را نکنید . علامه امینی به این مکاشفه رسیده اند که این افراد بعد از مرگ ، به عذاب شدید الهی دچار میشود. حالا شما در مورد یک آقا پسر تحقیق می کنید و یک نفر هم خیلی تعریف می کند. آیا شما به آن یک نفر بسنده می کنید؟ شاید او دوست طرف است و دارد از او تمجید می کند و برعکس این هم صادق است. که بعضی ها بغض دارند. شما باید از چند مجرا بروید .به بدگویی یک نفر توجه نکنید.
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] آیا در تحقیق ازدواج باید به بدگویی ها هم توجه کنیم ؟
- [آیت الله بهجت] حکم غیبت و بدگویی درباره افراد خلافکار چیست؟
- [سایر] قبل از ازدواج چگونه تحقیق کنیم؟
- [سایر] وقتی برای تحقیق ازدواج میرویم، در چه زمینههایی سؤال کنیم؟
- [سایر] برای امر ازدواج بهتر است از چه کسانی تحقیق کنیم؟
- [سایر] برای ام ازدواج بهتر است از چه کسانی تحقیق کنیم ؟
- [سایر] در مورد انسانهایی که بدگویی می کنند چقدر باید صبر کرد؟
- [سایر] آیا در بین بزرگان اهل سنت کسی از معاویه بدگویی داشته است؟
- [سایر] با توجه به آیه 6 سوره حجرات، از چه نظر خبری که فاسق بیاورد نیاز به تحقیق دارد؟
- [سایر] چرا وقتی برای ازدواج تحقیق می کنیم، درست جواب نمی دهند. چه کار باید کرد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که شک دارد نماز با بدن و لباس نجس باطل است یا نه، چنانچه بدون تحقیق در مسأله با توجّه و اختیار با بدن یا لباس نجس نماز بخواند، نمازش باطل است؛ بلکه بنا بر احتیاط اگر تحقیق هم کرده باشد و شک او برطرف نشده باشد، یا اصلاً از مسأله غافل باشد، یا مسأله را به نحو اشتباه دانسته باشد و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند، نمازش باطل است.
- [آیت الله نوری همدانی] پس از اینکه عقد مُزارَعَه به نحوی که گفته شد تحقیق پیدا کرد مالک و زارع نمی توانند بدون رضایت یکدیگر مُزارَعَه را بهم بزنند ولی اگر در ضمن خواندن صیغة مُزارَعَه شرط کرده باشند که هر دو یا یکی از آنان حقّ بهم زدن معامله را داشته باشند می توانند مطابق قراری که گذاشته اند معامله را بهم بزنند .
- [آیت الله مظاهری] اگر شک دارد که سفر او هشت فرسخ است یا نه، باید تحقیق کند و اگر یک نفر مورد اعتماد بگوید یا بین مردم معروف باشد که سفر او هشت فرسخ است کفایت میکند ولی اگر تحقیق ممکن نیست باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در ماه رمضان بعد از تحقیق یقین کند که صبح نشده وکاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، بعد معلوم شود صبح بوده، قضا لازمنیست.
- [آیت الله مظاهری] طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است: اوّل: شوهرش بعد از ازدواج با او نزدیکی نکرده باشد. دوّم: آبستن باشد، و اگر معلوم نباشد که آبستن است و شوهر در حال حیض طلاقش بدهد و بعد بفهمد که آبستن بوده اشکال ندارد. سوّم: مرد به واسطه غایب بودن یا مشقّت داشتن تحقیق، نتواند یا برایش مشکل باشد که پاک بودن زن را بفهمد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میّت را یاد میکند بگوید: (اِنَّا للَّهِِ وَ اِنَّا اِلَیْهِ راجِعُونَ). یعنی (به تحقیق ما از خدائیم و به تحقیق ما بسوی او در حال بازگشت هستیم). و برای میّت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر سفر مختصری از هشت فرسخ کمتر باشد، یا انسان نداند که سفر او هشت فرسخ است یا نه، نباید نماز را شکسته بخواند و چنانچه شک کند که سفر او هشت فرسخ است یا نه، در صورتی که تحقیق کردن برایش مشقّت دارد، باید نمازش را تمام بخواند و اگر مشقّت ندارد، بنا بر احتیاط واجب باید تحقیق کند که اگر دو عادل بگویند، یا بین مردم معروف باشد که سفر او هشت فرسخ است، نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است : اوّل : آنکه شوهرش بعد از ازدواج با او نزدیکی نکرده باشد . دوّم : آبستن باشد و اگر معلوم نباشد که آبستن است و شوهرش در حال حیض طلاقش بدهد ، بعد بفهمد آبستن بوده ، اشکال ندارد . سوّم ک مرد به واسطة غائب بودن یا مشقّت داشتن تحقیق نتواند یا برایش مشکل باشد که پاک بودن زن را بفهمد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر سفر مختصری از هشت فرسخ کمتر باشد، یا انسان نداند که سفر او هشت فرسخ است یا نه، نباید نماز را شکسته بخواند. و چنان چه شک کند که سفر او هشت فرسخ است یا نه، در صورتی که تحقیق کردن برایش مشقت دارد، باید نمازش را تمام بخواند، و اگر مشقت ندارد، بنابر احتیاط واجب باید تحقیق کند، که اگر دو عادل بگویند، یا بین مردم معروف باشد که سفر او هشت فرسخ است، نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر سفر از هشت فرسخ کمتر باشد، یا انسان نداند که سفر او هشت فرسخ است یا نه; باید نماز را تمام بخواند و چنانچه شک کند که سفر او هشت فرسخ است یا نه، در صورتی که تحقیق کردن برایش مشقّت دارد، باید نمازش را تمام بخواند و اگر مشقّت ندارد، باید تحقیق کند که اگر یک عادل بگوید یا بین مردم معروف باشد که سفر او هشت فرسخ است، نماز را شکسته بخواند.