پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: این مشکل همیشگی است. این مورد خیلی زیاد است. وقتی فکرهای همدیگر را روبروی همدیگر می گویند ، تعجب می کنند و می گویند نظرشما ده سال در مورد من این بوده است. برای اینکه این آفت از بین برود، اگر شما سوء رفتار یا گفتار یا حرکت دارید، نگذارید در دلتان بماند. این نکته خیلی مهم و اساسی است . با یک موقعیت عاطفی و خوب. حالا خانم یک جمله ای از آقا شنیده اند که سوء برداشت کرده اند. خانم بگوید آقا، من برداشت خوبی نکردم و شیطان دارد مرا وسوسه می کند و می خواهد همسر محبوب مرا ، از چشممم بیندازد. آیا منظور شما این بوده؟ آقا تعجب میکند و میگوید من بخدا منظورم این نبوده. نگاه و کلام و رفتا رهمسر نباید در دل ما بماند زیرا اینجا زمینه ورود شیطان است. شیطان آنرا پر و بال می دهد، قلمبه می کند و شاخ و برگ می دهد. یکی از مهمترین اختلاف خانم و آقا این است که همدیگر را نمی شناسند یعنی زوایای روحی همدیگر را نمی شناسند. ch3.iribtv.ir
بسیاری از مشکلات من و همسرم به سوء تفاهم هایی برمی گردد که بین من و همسرم ایجاد شده، چه کنیم تا این سوءتفاهم ها ، باعث اختلاف نشود ؟
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
این مشکل همیشگی است. این مورد خیلی زیاد است. وقتی فکرهای همدیگر را روبروی همدیگر می گویند ، تعجب می کنند و می گویند نظرشما ده سال در مورد من این بوده است. برای اینکه این آفت از بین برود، اگر شما سوء رفتار یا گفتار یا حرکت دارید، نگذارید در دلتان بماند. این نکته خیلی مهم و اساسی است . با یک موقعیت عاطفی و خوب. حالا خانم یک جمله ای از آقا شنیده اند که سوء برداشت کرده اند. خانم بگوید آقا، من برداشت خوبی نکردم و شیطان دارد مرا وسوسه می کند و می خواهد همسر محبوب مرا ، از چشممم بیندازد. آیا منظور شما این بوده؟ آقا تعجب میکند و میگوید من بخدا منظورم این نبوده. نگاه و کلام و رفتا رهمسر نباید در دل ما بماند زیرا اینجا زمینه ورود شیطان است. شیطان آنرا پر و بال می دهد، قلمبه می کند و شاخ و برگ می دهد. یکی از مهمترین اختلاف خانم و آقا این است که همدیگر را نمی شناسند یعنی زوایای روحی همدیگر را نمی شناسند.
ch3.iribtv.ir
- [سایر] اگر دختر، پسری را دوست داشته باشد چگونه محبت خود را به او تفهیم کند که برای پسر سوء تفاهم هم نشود؟
- [سایر] با سلام من مشکلاتی دارم کمکم کنید سر زبون درست حسابی ندارم ادم شاد و شوخ طبعی نیستم کم حرفم عشوه زبونی بلد نیستم. نمی تونم با زبون ریختن خودم رو عزیز کنم این مشکلات باعث مسایلی در زندگیم شده خواهش می کنم راهنمایی کنید یا کتابهایی که باعث رفع مشکلاتم و ایجاد انگیزه در بهبود روابطم با همسرم می شود و ایجاد خلاقیت در روابط می کند معرفی کنید سپاس گزارم
- [سایر] با عرض سلام وخسته نباشید اقای دکتر 8سال بااصرار مادرم ازدواج کرده ام اوایل از همسرم خوشم نمی امد صاحب 2فرزند می باشم نمی دانم عادت است یا عشق ؟ از همسرم راضی هستم . ایا فرزندان باعث دوری از همسرم شده است ؟ همسرم دیپلمه است وعلاقه زیادی به در س خواندن ولی بچه ها نمی گذارند چه کنم؟چه راهکاری برای اینکه رابطه ام با همسرم بهتر شود وجوددارد ؟الان از همسرم راضی هستم در ضمن اختلاف سنی ما 9سال است ایا این اختلاف باعث دوری واختلاف مامیشود ؟ از خانواده همسرم اصلاخوشم نمیاید چه کنم رابطه ما بهتر شود ؟
- [سایر] چرا در حادثه غدیر رسول خدا لفظ مولی را به کار بردند و خلیفه و وصی را استفاده نکردند تا سنی و شیعه برداشت های مختلفی از آن نکرده و تفرقه و اختلاف در امت ایجاد نشود?
- [سایر] با سلام و عرض خسته نباشید: من یکسالی میشود که ازدواج کردم و الان حامله هستم . از زندگیم خدا رو شکر راضیم اما در زندگیم کم و بیش سوء تفاهم های بین من و همسرم پیش میاید . سوء تفاهمی که من و همسرم را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد این است که گه گاهی ما باهم بحثمان میشود .موضوع دعواهایمان متفاوت است گاهی چیزی است که برای من مهم است و برای همسرم مهم نیست و گاهی بر عکس. در هنگام دعوا هر کدام ما حرفهایی میزنیم که از روی عصبانیت است ولی شاید آن را قبول نداشته باشیم. این دعوا هایمان بسیار زننده است تا حدی که اصلا با روحیات من و همسرم نمیسازد. از شما تقاضامندم که راه حلی برای این مشکلمان بیان کنید تا کار به جاهای باریک نرسد. با تشکر
- [سایر] سلام علیکم. خانواده و همسرم بنده را ترک کردند و بنده را دیوانه خطاب میکنند و علتش را هم مطالعات زیاد اینجانب در زمینه فلسفه و منطق میدانند. البته این طرز برخوردشان با من نیز در من اثر کرده و بنده را تا حدودی تندخو کرده. همسرم هم به این بهانه منزل را ترک کرده و مشکلات بزرگی برایم ایجاد نموده.و قصد جدایی دارد. نمیدانم چه کنم لطفا راهنمائیم کنید.
- [سایر] شبهه: محدودیتها (در مورد لباس) باعث شکستن حرمت افراد و ایجاد عقده و حسرت میگردد؟[1]
- [سایر] انسانی که دردوران طفولیت مشکلات متعددی درون خانه وحوادثی برایش پیش آمده واکنون دردوران جوانی مشکلات شخصیتی و ایجاد ارتباط بادیگران دارد به نظراستادعزیز چه کاری باید انجام دهد؟
- [سایر] چنانچه با وجود رسمیت جلسات هیأت حل اختلاف اکثریت آراء حاصل نشود تکلیف چیست؟
- [سایر] در خرید اسباببازی، چه نکاتی را رعایت کنیم تا خطری برای فرزند ایجاد نشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] راه دادن بچه و دیوانه به مسجد مکروه است ولی اگر آوردن بچه ها مزاحمتی ایجاد نکند و باعث علاقمندی آنان به نماز و مسجد شود مستحب است.
- [آیت الله بهجت] نافله خواندن در وقت فریضه، ولو نافله غیر یومیه باشد، در صورتی که باعث فوت فریضه نشود جایز است و همچنین جایز است نافله خواندن برای کسی که نماز قضا یا واجب دیگر مثل نماز استیجاری به گردن دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر خاک و ریگ و کلوخ و سنگ پیدا نشود، باید به گرد و غباری که در فرش و لباس و مانند اینها نشسته اگر ظاهر است تیمم کند و اگر گرد و غبار آنها ظاهر نیست، ولی وقتی دست به آن می زنند گرد برمی خیزد، احتیاط جمع بین تیمم به آن و تیمم به گل است و چنان چه اصلا گرد پیدا نشود، باید به گل تیمم کند و اگر گل هم پیدا نشود، احتیاط آن است که نماز را بدون تیمم بخواند ولی واجب است بعداً قضای آن را به جا آورد.
- [آیت الله سیستانی] در مستحاضه کثیره در صورتی که لازم است میان غسل و نماز فاصلهای واقع نشود چنانکه در مسأله (394) گذشت اگر انجام غسل پیش از داخل شدن وقت نماز باعث وقوع فاصله گردد ، آن غسل برای نماز فایده ندارد ، و باید مستحاضه برای نماز دوباره غسل نماید . و این حکم در مستحاضه متوسطه نیز جاری است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] 9 برای جلوگیری از انعقاد نطفه هر وسیله مشروعی که بی ضرر باشد و باعث نقص مرد یا زن نشود یعنی مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل ساقط نگردند، ذاتاً مجاز است; ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع می باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
- [آیت الله سیستانی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، حکم بعد از فوت او حکم زنده بودنش است، بنابراین اگر او أعلم از مجتهد زنده باشد باید با علم به اختلاف در مسائل محل ابتلاء و لو اجمالاً بر تقلید او باقی بماند. و چنانچه مجتهد زنده أعلم از او باشد باید به مجتهد زنده رجوع کند. و اگر أعلمیتی در میان آنها معلوم نشود یا مساوی باشند، پس اگر اورعیت یکی از آنها ثابت شود به این معنا که در فتوا دادن بیشتر احتیاط کند باید از او تقلید کند و اگر ثابت نشود مخیر است عمل خود را با فتوای هرکدام تطبیق نماید، مگر در موارد علم اجمالی، یا قیام حجت اجمالی بر تکلیف مانند موارد اختلاف در قصر و تمام که بنا بر احتیاط واجب باید رعایت هر دو فتوا را بنماید. و مراد از تقلید در صدر این مسأله صرف التزام به متابعت از فتوای مجتهد معین است، نه عمل کردن به دستور او.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه بترسد که در صورت صرف اب در وضو یا غسل گرفتار بعضی از مشکلات ذیل می شود باید تیمم نماید ان که خودش فعلا یا بعد به تشنگی که باعث تلف یا مرضش می شود یا تحملش بر او حرجی است مبتلا شود ان که بر کسانی که حفظشان بر او واجب است بترسد که از تشنگی تلف یا بیمار شوند ان که بر انسان یا حیوانی که تلف یا بیماری یا بی تابی انها بر او حرجی باشد بترسد و یا در تلف ان حیوان ضرر معتنابه به حسب حال او باشد
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان در چند شهر که فصل رسیدن حاصل آنها با یکدیگر اختلاف دارد و زراعت و میوه آنها در یک وقت بدست نمی آید ، گندم یا جو و خرما یا انگور داشته باشد و همه آنها محصول یک سال حساب شود ، چنانچه چیزی که اول میرسد به اندازه نصاب باشد ، باید زکات آن را موقعی که میرسد بدهد و زکات بقیه را هر وقت بدست میآید ادا نماید ، و اگر آنچه اول میرسد به اندازه نصاب نباشد ، صبر میکند تا بقیه آن برسد ، پس اگر روی هم به مقدار نصاب شود ، زکات آن واجب است ، و اگر به مقدار نصاب نشود ، زکات آن واجب نیست .
- [آیت الله سیستانی] چیزی را که پیدا کرده باید بطوری اعلان کند که اگر صاحب آن بشنود احتمال دهد که آن چیز مال اوست ، و این امر بحسب اختلاف موارد فرق میکند ، مثلاً گاهی همین قدر کافی است که بگوید : چیزی پیدا کردهام ، ولی در بعضی موارد باید جنس آن را نیز تعیین کند مثلاً بگوید : قطعهای طلا پیدا کردهام ، و در بعضی موارد باید بعضی از خصوصیات را اضافه کند مثلاً بگوید : گوشوارهای طلا پیدا کردهام ، ولی در هر صورت باید تمام خصوصیات را نگوید تا متعین نشود ، و باید در جائی اعلان کند که احتمال بدهد خبر به صاحبش میرسد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . شکافتن قبر در نه مورد حرام نیست بلکه در بعضی از آنها واجب است: اول آن که میت در زمین غصبی دفن شده باشد و مالک زمین راضی نشود که در آنجا بماند. دوم آن که کفن یا چیز دیگری که با میت دفن شده، غصبی باشد و صاحب آن راضی نشود که در قبر بماند و هم چنین است اگر چیزی از مال خود میِّت، که به ورثه او رسیده، با او دفن شده باشد و ورثه راضی نشوند که آن چیز در قبر بماند، ولی اگر وصیت کرده باشد که دعا یا قرآن یا انگشتری را با او دفن کنند، برای بیرون آوردن اینها نمی توانند قبر را بشکافند مگر آن که زیادتر از ثلث باشد و ورثه امضا نکرده باشند. سوم آن که میت بی غسل یا بی کفن دفن شده باشد، یا بفهمند غسلش باطل بوده، یا بغیر دستور شرع کفن شده، یا در قبر او را رو به قبله نگذاشته اند ولی اگر نبش در این صورت باعث هتک میت و اذیت مردم شود جایز نیست. چهارم آن که برای ثابت شدن حقی بخواهند بدن میت را ببینند. پنجم آن که میت را درجایی که بی احترامی به او است مثل قبرستان کفار، یا جایی که کثافت و خاکروبه می ریزند دفن کرده باشند. ششم آن که برای یک مطلب شرعی که اهمیت آن از شکافتن قبر بیشتر است، قبر را بشکافند، مثلاً بخواهند بچه زنده را از شکم زن حامله ای که دفنش کرده اند بیرون آورند. هفتم آن که بترسند درنده ای بدن میت را پاره کند، یا سیل او را ببرد، یا دشمن بیرون آورد. هشتم آن که قسمتی از بدن میت با او دفن نشده باشد، احتیاط لازم آن است که آن قسمت از بدن را طوری در قبر بگذارند که بدن میت دیده نشود. نهم آن که میت را بخواهند به یکی از مشاهد مشرفه نقل کنند که جواز در این صورت نیز مشروط به این است که نبش باعث هتک میت نشود.