اولاً، خود حالت تباکی و حزن و اندوه داشتن در هنگام ذکر مصیبت، امری ارزشمند است؛ چنان که در روایات بدان تصریح شده است.خصائص الحسینیه، ص 142 و وسائل‌الشیعة، ج 4، ص 1121، ص 1124. ثانیاً، منشأ گریه ارزشی، معرفت است؛ ازاین‌رو اگر احساس می‌کنیم که در هنگام ذکر مصیبت، حالت گریه نداشته و اشکی از چشمانمان جاری نمی‌شود، حتی قلبمان نیز متأثر و اندوهگین نمی‌گردد - البته به شرط آن که مطمئن باشیم نداشتن اشک ریشه در عوارض جسمانی ندارد - باید زمینه‌های ایجاد و توسعه معرفت به اهل‌بیت(ع) را در خود تقویت کرده و موانع معرفت را از میان برداریم. زمینه‌های ایجاد و توسعه معرفت به اهل‌البیت(ع) عبارت است از: 1.مطالعه تاریخ زندگانی آنان، 2.مطالعه و تفکّر در سخنان ایشان، 3.شناخت خدا؛ زیرا آنان تجلی‌گاه اوصاف الهی‌اند وبا شناخت خدا و اوصاف او، می‌توان فضایل آنان را دریافت.نگا: آیین مهرورزی، بخش محبت به اهل‌بیت(ع). موانع معرفت؛ عمدتاً به عملکرد ما برگشته، موجب قساوت قلب می‌شود(من علامات الشقاء جمود العین) [حضرت رسول(ص)]، میزان‌الحکمه، ج 1، ص 455، روایت 1845 و قال علی(ع): (ما جفت الدموع الا لقسوة القلوب و ما قست القلوب الالکثرة الذنوب). [همان، ص 455، روایت 18406]. و موجب می‌گردد که حتی احساسات و عواطف ما در سیطره عقل ما نباشد. این موانع عبارتند از: 1.زیاد سخن گفتن درغیر ذکر خدابحارالانوار، ج 71، ص 281.، 2.گناه زیادهمان، ج 70، ص 55.، 3.آرزوی زیادهمان، ج 78، ص 83.، 4.گوش سپاری به امور لهوبحارالانوار، ج 75، ص 370.، 5.جمع کردن مال‌مستدرک‌الوسائل، ج 2، ص 341.، 6.ترک عبادات‌تنبیه الخواطر، ص 360.، 7.همنشینی با افراد گمراه و ستمگربحارالانوار، ج 1، ص 203.، 8.همنشینی با افراد فرومایه و پست‌همان، ج 77، ص 45.، 9.خنده زیادهمان جا.. برای از بین رفتن قساوت قلب، در روایات اموری ذکر شده که مهم‌ترین آنها عبارت است از: 1.یاد مرگ‌همان، ج 14، ص 309.، 2.پند و اندرزهمان، ج 77، ص 199.، 3.تفکر در آیات الهی، قیامت و حال خویشتن‌همان، ج 78، ص 115.، 4.همنشینی با اندیشمندان‌همان، ص 308.، 5.معاشرت با اهل فضل‌معجم الفاظ غررالحکم، ص 863.، 6.گفت و گوی علمی‌بحارالانوار، ج 1، ص 203.، 7.اطعام تهی‌دستان‌مشکاةالانوار، ص 107.، 8.مهربانی و محبت به ایتام‌همانجا.، 9.ذکر خدانهج‌البلاغه، خ 222.، 10.ذکر فضایل و مناقب و مصائب اهل‌بیت(ع)همانجا.، 11.قرائت قرآن‌همان، خ 176.، 12.استغفاربحارالانوار، ج 93، ص 284.. مهم‌تر از تمامی این امور، آن است که از خداوند متعال عاجزانه بخواهیم: به ما چشم اشک‌بار عنایت کند و در این میان، اهل‌بیت(ع) را واسطه قرارداده و از خود آنان نیز استمداد جوییم. چون زتنهایی تو نومیدی شوی‌ زیر سایه یار خورشیدی شوی‌ رو بجو یار خدایی را تو زود چون چنان کردی خدا یار تو بود مثنوی، دفتر 2، ابیات 22 و 23. www. eporsesh.com
اولاً، خود حالت تباکی و حزن و اندوه داشتن در هنگام ذکر مصیبت، امری ارزشمند است؛ چنان که در روایات بدان تصریح شده است.خصائص الحسینیه، ص 142 و وسائلالشیعة، ج 4، ص 1121، ص 1124.
ثانیاً، منشأ گریه ارزشی، معرفت است؛ ازاینرو اگر احساس میکنیم که در هنگام ذکر مصیبت، حالت گریه نداشته و اشکی از چشمانمان جاری نمیشود، حتی قلبمان نیز متأثر و اندوهگین نمیگردد - البته به شرط آن که مطمئن باشیم نداشتن اشک ریشه در عوارض جسمانی ندارد - باید زمینههای ایجاد و توسعه معرفت به اهلبیت(ع) را در خود تقویت کرده و موانع معرفت را از میان برداریم.
زمینههای ایجاد و توسعه معرفت به اهلالبیت(ع) عبارت است از:
1.مطالعه تاریخ زندگانی آنان،
2.مطالعه و تفکّر در سخنان ایشان،
3.شناخت خدا؛ زیرا آنان تجلیگاه اوصاف الهیاند وبا شناخت خدا و اوصاف او، میتوان فضایل آنان را دریافت.نگا: آیین مهرورزی، بخش محبت به اهلبیت(ع).
موانع معرفت؛ عمدتاً به عملکرد ما برگشته، موجب قساوت قلب میشود(من علامات الشقاء جمود العین) [حضرت رسول(ص)]، میزانالحکمه، ج 1، ص 455، روایت 1845 و قال علی(ع): (ما جفت الدموع الا لقسوة القلوب و ما قست القلوب الالکثرة الذنوب). [همان، ص 455، روایت 18406]. و موجب میگردد که حتی احساسات و عواطف ما در سیطره عقل ما نباشد. این موانع عبارتند از:
1.زیاد سخن گفتن درغیر ذکر خدابحارالانوار، ج 71، ص 281.،
2.گناه زیادهمان، ج 70، ص 55.،
3.آرزوی زیادهمان، ج 78، ص 83.،
4.گوش سپاری به امور لهوبحارالانوار، ج 75، ص 370.،
5.جمع کردن مالمستدرکالوسائل، ج 2، ص 341.،
6.ترک عباداتتنبیه الخواطر، ص 360.،
7.همنشینی با افراد گمراه و ستمگربحارالانوار، ج 1، ص 203.،
8.همنشینی با افراد فرومایه و پستهمان، ج 77، ص 45.،
9.خنده زیادهمان جا..
برای از بین رفتن قساوت قلب، در روایات اموری ذکر شده که مهمترین آنها عبارت است از:
1.یاد مرگهمان، ج 14، ص 309.،
2.پند و اندرزهمان، ج 77، ص 199.،
3.تفکر در آیات الهی، قیامت و حال خویشتنهمان، ج 78، ص 115.،
4.همنشینی با اندیشمندانهمان، ص 308.،
5.معاشرت با اهل فضلمعجم الفاظ غررالحکم، ص 863.،
6.گفت و گوی علمیبحارالانوار، ج 1، ص 203.،
7.اطعام تهیدستانمشکاةالانوار، ص 107.،
8.مهربانی و محبت به ایتامهمانجا.،
9.ذکر خدانهجالبلاغه، خ 222.،
10.ذکر فضایل و مناقب و مصائب اهلبیت(ع)همانجا.،
11.قرائت قرآنهمان، خ 176.،
12.استغفاربحارالانوار، ج 93، ص 284..
مهمتر از تمامی این امور، آن است که از خداوند متعال عاجزانه بخواهیم: به ما چشم اشکبار عنایت کند و در این میان، اهلبیت(ع) را واسطه قرارداده و از خود آنان نیز استمداد جوییم.
چون زتنهایی تو نومیدی شوی زیر سایه یار خورشیدی شوی
رو بجو یار خدایی را تو زود چون چنان کردی خدا یار تو بود
مثنوی، دفتر 2، ابیات 22 و 23.
www. eporsesh.com
- [سایر] چه کنم در هنگام عزاداری و ذکر مصیبت قلب من بشکند و اشک بریزم؟
- [آیت الله مظاهری] هدف از عزاداری و روضه و مداحی به نظر شما چیست؟ هدف از اشک ریختن در این مجالس چیست؟
- [سایر] اگر در مجالس عزاداری امام حسین (علیه السلام) اشک ما جاری نشود و گریهمان نگیرد چه کنیم تا این حالت (گریه و...) برای ما ایجاد شود؟
- [سایر] ثواب زیادی برای گریه بر امام حسین بیان شده، خیلی دوست دارم هنگام شنیدن مصیبت و به هنگام عزاداری گریه کنم، اما نمی توانم.
- [آیت الله علوی گرگانی] مکانی وقف حسینیه بوده که در آن محرّم و صفر عزاداری شود، اکنون به تصرّف جوانان در آمده و از آن بعنوان کتابخانه و پایگاه استفاده میکنند و عزاداری سیدالشهداء عملاتعطیل گردیده است و گاهی در ایّام سوگواری فقط نوار مصیبت میگذارند، لطفاحکم شرعی را بیان فرمائید؟
- [سایر] به نام خدا با سلام نمیدانم چرا هر وقت میخواهم برای امام زمان گریه کنم این سوال برای من پیش می اید که چرا باید اشک بریزم و برای همین نمیتوانم گریه کنم. لطفا مرا راهنمایی کنید تا من نیز عاشق مولایم باشم
- [سایر] در حالی که خنده بر هر درد بی درمان دوا است، چرا حالت هیجانی غالب بر آیین دینی و مراسم اجتماعی دین سراسر غم و گریه میباشد و مراسم دینی ما مسلمانان، همیشه آمیخته با مصیبت و مرثیه خوانی حزنآفرین و غمافزا است؟ آیا اسلام مراسم شادی و جشن ندارد که تمام مراسم دینی به حزن و اشک آمیخته است؟
- [آیت الله بهجت] اگر نمازگزار در حال نماز به یاد مصایب سیّدالشّهداء علیه السّلام بیفتد و یا اگر شخصی ذکر مصیبت بخواند و انسان در حال نماز بر آن بزرگوار گریه کند، آیا نماز او صحیح است؟
- [سایر] به نام خدای خون زیبای حسین و صبر عظیم زینب سلام و خسته نباشید ایام سوگواری امام حسین (علیه السلام)بر شما عزیز و گرامی تسلیت باد. از صحبت های زیبایتان در این ایام بسیار تشکر می کنم. یک آدم بسیار گنهکار هر گناهی که فکرش بکنید باید چی کار کند تا زودتر خدا توبه اش قبول کند چراکه احساس می کند قساوت قلب پیدا کرده واین هر لحظه و هر روز عذابش میده و احساس سنگینی در دلش دارد و تصور میکند تمام اشک ها و غصه هایش ظاهری و از ته دل نیست و همیشه به گناهانش و قیامتی که در راه است و او رسوا خوهد شد می اندیشد طوری که لحظه ای آرامش ندارد. بیشتر از این که به رحمت خدا امیدوار باشه از عذابش می ترسد.خلاصه زندگی براش تلخ و سیاه شده. درمان این قساوت قلب چیست؟ خواهشمندم کامل توضیح دهید.
- [سایر] در حدیثی آمده است: شخصی نزد امیرالمؤمنین علی(ع) آمد و گفت: اشک چشمم خشک شده علتش چیست؟ آنحضرت فرمود: (از زیادی گناه و زیادی گناه هم از فراموشی مرگ و فراموشی مرگ هم از حُبّ دنیا است)؛ لطفاً متن کامل و منبع آنرا ذکر کنید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که برای رکوع باید با سر اشاره کند اگر نتواند اشاره کند؛ باید به نیت رکوع چشم ها را هم بگذارد و ذکر آن را بگوید و به نیت برخاستن از رکوع چشمها را باز کند و اگر از این هم عاجز است بنا بر احتیاط در قلب نیت رکوع کند و ذکر آن را بگوید.
- [آیت الله خوئی] کسی که برای رکوع باید با سر اشاره کند، و اگر نتواند با سر اشاره کند باید به نیت رکوع چشمها را هم بگذارد و ذکر آن را بگوید و به نیت برخواستن از رکوع چشمها را باز کند. و اگر از این هم عاجز است بنابر احتیاط در قلب خود نیت رکوع کند و ذکر آن را بگوید.
- [امام خمینی] کسی که می تواند ایستاره نماز بخواند اگر در حال ایستاده یا نشسته نتواند رکوع کند باید ایستاده نماز بخواند و برای رکوع با سر اشاره کند، و اگرنتواند اشاره کند باید به نیت رکوع چشمها را هم بگذارد و ذکر آن را بگوید وبه نیت برخاستن از رکوع چشمها را باز کند. و اگر از این هم عاجز است باید در قلب نیت رکوع کند و ذکر آن را بگوید.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه در حال سجده بفهمد پیشانی را بر چیزی گذاشته که سجده بر آن باطل است، اگر ممکن باشد پیشانی را از روی آن به روی چیزی که سجده بر آن صحیح است بکشد و اگر ممکن نباشد، چنانچه وقت نماز وسعت دارد، باید نماز را بشکند و اگر وقت تنگ است، باید به دستوری که در )مسأله 1093) ذکر شد عمل نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که می تواند ایستاده یا نشسته نتواند رکوع کند ، باید ایستاده نماز بخواند و برای رکوع با سر اشاره کند و اگر نتواند اشاره کند ، باید به نیت رکوع چشم ها را هم بگذارد و ذکر آن را بگوید و به نیت برخاستن از رکوع ، چشمها را باز کند و اگر از این هم عاجز است باید در قلب ، نیت رکوع کند و ذکر آن را بگوید .
- [آیت الله سبحانی] کسی که می تواند ایستاده نماز بخواند اگر در حال ایستاده یا نشسته نتواند رکوع کند، باید ایستاده نماز بخواند و برای رکوع با سر اشاره کند و اگر نتواند اشاره کند، باید به نیّت رکوع چشم ها را هم بگذارد و ذکر آن را بگوید و به نیّت برخاستن از رکوع، چشم ها را باز کند و اگر از این هم عاجز است باید در قلب، نیّت رکوع کند و ذکر آن را بگوید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که می تواند ایستاده نماز بخواند، اگر در حال ایستاده یا نشسته نتواند رکوع کند، باید ایستاده نماز بخواند و برای رکوع با سر اشاره کند و اگر نتواند اشاره کند، باید به نیت رکوع چشم ها را هم بگذارد و ذکر آن را بگوید، و به نیت برخاستن از رکوع چشم ها را باز کند و اگر از این هم عاجز است، باید در قلب نیت رکوع کند، و ذکر آن را بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که می تواند ایستاده نماز بخواند اگر در حال ایستاده یا نشسته نتواند رکوع کند باید ایستاده نماز بخواند و برای رکوع با سر اشاره کند و اگر نتواند اشاره کند باید به نیت رکوع چشم ها را هم بگذارد و ذکر آن را بگوید و به نیت برخاستن از رکوع چشمها را باز کند و اگر از این هم عاجز است باید در قلب نیت رکوع کند و ذکر آن را بگوید.
- [آیت الله بروجردی] کسی که میتواند ایستاده نماز بخواند، اگر در حال ایستاده یا نشسته نتواند رکوع کند، باید ایستاده نماز بخواند و برای رکوع با سر اشاره کند و اگر نتواند اشاره کند، باید به نیت رکوع چشمها را هم بگذارد و ذکر آن را بگوید و به نیت برخاستن از رکوع چشمها را باز کند و اگر از این هم عاجز است، باید در قلب نیت رکوع کند و ذکر آن را بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که میتواند ایستاده نماز بخواند، در حال ایستاده یا نشسته نتواند رکوع کند، باید ایستاده نماز بخواند و برای رکوع با سر اشاره کند و اگر نتواند اشاره کند، باید به نیّت رکوع چشمها را ببندد و ذکر آن را بگوید و به نیّت برخاستن از رکوع، چشمها را باز کند و اگر از این عمل نیز عاجز باشد، باید در قلب خود نیّت رکوع کند و ذکر آن را بگوید.