دعوت به سوی خدا یک دعوت عام است و اختصاص به هیچ کس ندارد و همه می ‌توانند با انجام دستورات دینی به این سیر مقدس بپردازند. افرادی مانند (اویس قرنی) مؤید این حقیقت هستند که اگر انسان مخلصانه به انجام دستورات دینی بپردازد و به اصلاح باطن خویش همت گمارد عاقبت مزد معنوی آن را خواهد گرفت و به مقامات بلند عرفانی خواهد رسید. اما بدون استاد کار مشکل می‌ شود زیرا انسان بدون استاد باید همیشه در حال مطالعه و تحقیق برای پیدا کردن مسیر درست باشد که تا حد زیادی نیروی او را به هدر می ‌دهد و امکان اشتباه او ودخل و تصرف شیطان نیز وجود دارد اما با وجود استاد بصیر و کامل، انسان سالک با اطمینان خاطر از درستی مسیری که می ‌پیماید با آرامش کامل هر روز به مقصود خویش نزدیک‌ تر می‌ شود و از اضطراب و دلهره آسوده است و مطمئن است که بالاخره به هدف نهایی خواهدرسید. البته همان طور که ذکر شد کار اصلی را در سلوک خود سالک انجام می‌ دهد نه استاد او. بنابراین بدون استاد هم می‌ توان در حدی که مطمئن بود به انجام دستورات عام سلوکی پرداخت مانند نماز شب، دوام طهارت، قرائت قرآن، تقوی و ترک گناه، زیارت اهل قبور و مانند آن تا بهتدریج نورانیت دل زیاد شود و بلکه به لطف خدا انسان سالک از نعمت وجود یک استاد راه یافته برخوردار گردد. eporsesh.com
دعوت به سوی خدا یک دعوت عام است و اختصاص به هیچ کس ندارد و همه می توانند با انجام دستورات دینی به این سیر مقدس بپردازند. افرادی مانند (اویس قرنی) مؤید این حقیقت هستند که اگر انسان مخلصانه به انجام دستورات دینی بپردازد و به اصلاح باطن خویش همت گمارد عاقبت مزد معنوی آن را خواهد گرفت و به مقامات بلند عرفانی خواهد رسید. اما بدون استاد کار مشکل می شود زیرا انسان بدون استاد باید همیشه در حال مطالعه و تحقیق برای پیدا کردن مسیر درست باشد که تا حد زیادی نیروی او را به هدر می دهد و امکان اشتباه او ودخل و تصرف شیطان نیز وجود دارد اما با وجود استاد بصیر و کامل، انسان سالک با اطمینان خاطر از درستی مسیری که می پیماید با آرامش کامل هر روز به مقصود خویش نزدیک تر می شود و از اضطراب و دلهره آسوده است و مطمئن است که بالاخره به هدف نهایی خواهدرسید.
البته همان طور که ذکر شد کار اصلی را در سلوک خود سالک انجام می دهد نه استاد او. بنابراین بدون استاد هم می توان در حدی که مطمئن بود به انجام دستورات عام سلوکی پرداخت مانند نماز شب، دوام طهارت، قرائت قرآن، تقوی و ترک گناه، زیارت اهل قبور و مانند آن تا بهتدریج نورانیت دل زیاد شود و بلکه به لطف خدا انسان سالک از نعمت وجود یک استاد راه یافته برخوردار گردد.
eporsesh.com
- [سایر] آیا در سیر و سلوک نیاز به استاد است ؟
- [سایر] آیا برای سیر و سلوک معنوی انسان حتما استاد خاص لازم است یا نه و اگر دسترسی به استاد نداشتیم راه چاره چیست؟
- [سایر] شبهه: سیر و سلوک عرفانی انسان نیازی به استاد و کسانی که طی طریق کرده باشند ندارد و هر کسی به راحتی می تواند خودش رشد کند.
- [سایر] در مورد مراقبه در سیر و سلوک توضیح دهید؟
- [سایر] مراحل سیر و سلوک به چه چیزهایی بستگی دارد ؟
- [سایر] در مورد مراقبه در سیر و سلوک توضیح دهید؟
- [سایر] آیا ذکر یونسیه نیاز به اجازه استاد سلوک دارد؟
- [سایر] آیا ترس به عنوان یک حجاب در سیر و سلوک است؟
- [سایر] چگونه یک طلبه می تواند برنامهریزی موفق در دروس و سیر و سلوک داشته باشد؟
- [سایر] آیا برای بهشت رفتن باید اهل سیر و سلوک و عرفان باشیم؟
- [آیت الله سیستانی] وقت شروع در نماز آیات برای کسوف و خسوف، موقعی است که خورشید یا ماه شروع به گرفتن میکند، و تا زمانی که به حالت طبیعی برنگشته ادامه دارد (اگرچه بهتر آن است که بهقدری تأخیر نیندازند که شروع به باز شدن کند)، ولی تمام کردن نماز آیات را میتوان تا بعد از باز شدن خورشید، یا ماه تأخیر انداخت.
- [آیت الله علوی گرگانی] شروع نکردن به نماز در جایی که اطمینان نداشته که نماز را در آنجا تمام کند مثل نماز خواندن در باد و یا باران وزیادی جمعیّت ولی اگر برجأ اتمام نمودن، تمام کند جائز است و نماز صحیح است.
- [آیت الله خوئی] در کفارة افطار روزه ماه رمضان، باید یک بنده آزاد کند یا بهدستوری که در مسألة بعد گفته میشود دو ماه روزه بگیرد یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام یعنی گندم یا جو یا نان و مانند اینها و چنانچه اینها بدهد برایش ممکن نباشد، بنابر احتیاط باید بقدر امکان تصدیق و استغفار نماید و احتیاط واجب آن است که هر وقت بتواند، کفاره را بدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .هر گاه بر اثر عذری مانند فراموشی، تنگی وقت یا ضرورت پیشبینی نشده، نتواند سوره ای را که شروع کرده ادامه دهد، می تواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند , هرچند از نصف سوره ای ک ه شروع کرده گذشته باشد; یا آن سوره، قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌّیا ّقُلْ یَا أَیُّهَا الْکَافِرُونَ, یا سوره جمعه و منافقون باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در کفاره افطار روزه ماه رمضان؛ باید یک بنده آزاد کند؛ یا به دستوری که در مسأله بعد گفته می شود دو ماه روزه بگیرد یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مد که تقریبا ده سیر است؛ طعام یعنی گندم یا جو یا نان و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد؛ بنا بر احتیاط باید به قدر امکان تصدق و استغفار نماید و احتیاط واجب آن است که هر وقت بتواند؛ کفاره را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] وقت ادای نماز آیات در خورشید یا ماهگرفتگی، از وقتیست که خورشید یا ماه شروع به گرفتن میکند و تا وقتی که کاملاً باز شود ادامه دارد، لکن بنا بر احتیاط مستحب به قدری به تأخیر نیندازد که شروع به باز شدن کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که سفر او سفر معصیت است اگر در بین راه از قصد معصیت برگردد چنانچه باقی مانده راه هشت فرسخ باشد یا چهار فرسخ باشد و بخواهد برود و چهار فرسخ هم برگردد باید از وقتی که شروع به سیر و رفتن می کندنماز را شکسته بخواند
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که برای معصیت سفر نکرده اگر در بین راه قصد کند که بقیه راه را برای معصیت برود باید نماز را بعد از ان که شروع به سیر و رفتن کرد تمام بخواند و نمازهایی را که شکسته خوانده در صورتی که مقدار گذشته مسافت بوده صحیح است وگرنه بنابر احتیاط واجب در وقت اعاده و در خارج وقت قضا نماید
- [آیت الله بهجت] اگر در بین غسل، حدث اصغر از او سر زند، مثلاً بول کند، بنابر احتیاط به قصد وظیفه واقعیّه (اعم از تمام یا اتمام) غسل را دوباره از سر شروع کند و برای نماز و کاری که وضو لازم دارد، وضو بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کفاره افطار روزه ماه رمضان این است که یک بنده ازاد کند یا به دستوری که در مساله بعد می اید دو ماه روزه بگیرد یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مد که تقریبا ده سیر است طعام یعنی گندم یا ارد یا نان یا خرما و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد بنابر احتیاط واجب بین تصدق به هر اندازه که می تواند و استغفار جمع نماید و اگر امکان تصدق نبود استغفار کند اگر چه یک مرتبه بگوید استغفر الله و احتیاط واجب ان است که هر وقت بتواند کفاره را بدهد