همه محبین اهل بیت (ع) اگر فقط واجبات الهی را انجام دهند و از گناهان دوری نمایند به بهشت می روند. اما چرا بعضی ها به خود سختی می دهند و راه سیر و سلوک را انتخاب می کنند؟ در جواب باید گفت که بستگی به هدفی دارد که آدمی به دنبال اوست. اگر هدف انسان مؤمن رسیدن به بهشت و گریختن از دوزخ باشد، برایش سلوک واجب نیست، همان انجام واجبات و ترک محرمات برایش کافی است. زیرا همه میدانیم که این هدف بدون سلوک الی الله هم تأمین میشود. به یقین اکثر بهشتیان اهل دل و اهل عرفان نیستند و اگر هدف مؤمن رسیدن به خدای بهشت و لقای اختیاری پروردگار از دریچۀ اسماء جمال باشد، سلوک واجب است و گریزی و گزیری از آن وجود ندارد. هیچ فقیهی به ضرورت سفر الی الله (طریق سیر و سلوک) فتوا نداده است. حق هم همین است، زیرا اگر از جهنم گریختن و به بهشت رفتن به حکم فقه بر همگان واجب است، از بهشت گذر کردن و به بهشتآفرین پیوستن بر همگان واجب نیست. شرط آن، عقل است که همگان دارند و شرط این، نوعی شعور و عشق است که روزی همگان نیست. زاهد ار راه به رندی نبرد معذور است عشق کاری است که موقوف هدایت باشد [دیوان حافظ] کسانی که فقط از ترس دوزخ بردهوار عبادت میکنند و آنان که فقط به طمع حور و قصور و نعمتهای بهشتی سوداگرانه به پرستش حق میپردازند، همگان بهشتیاند، اما احرار دیگرانند و عبادتشان چیز دیگری است. آنان خدا را چون خداست میپرستند، آنان نه بردهاند و نه تاجر که بندهای عاشقند و خدای خوبیها و زیباییها را چون لایق پرستش است، عبادت میکنند و این کارِ زاهد و عابد نیست که کار عارف است. شاعر چه خوش سروده است: خدایا زاهد از تو حور میخواهد قصورش بین به جنّت از درت بگریزد او یارب شعورش بین [شعر از صدرالدین دزفولی است] لسان الغیب،حافظ شیرازی گوید: غلام همت آنم که زیر چرخ کبود ز هر چه رنگ تعلّق پذیرد آزاد است پس راه خدای بهشت غیر از راه بهشت است و بسیارند کسانی که بهشتیاند، اما خدایی نیستند. از اصحاب یمین هستند، اما از مقرّبین نیستند. /302/
همه محبین اهل بیت (ع) اگر فقط واجبات الهی را انجام دهند و از گناهان دوری نمایند به بهشت می روند. اما چرا بعضی ها به خود سختی می دهند و راه سیر و سلوک را انتخاب می کنند؟
در جواب باید گفت که بستگی به هدفی دارد که آدمی به دنبال اوست. اگر هدف انسان مؤمن رسیدن به بهشت و گریختن از دوزخ باشد، برایش سلوک واجب نیست، همان انجام واجبات و ترک محرمات برایش کافی است. زیرا همه میدانیم که این هدف بدون سلوک الی الله هم تأمین میشود. به یقین اکثر بهشتیان اهل دل و اهل عرفان نیستند و اگر هدف مؤمن رسیدن به خدای بهشت و لقای اختیاری پروردگار از دریچۀ اسماء جمال باشد، سلوک واجب است و گریزی و گزیری از آن وجود ندارد.
هیچ فقیهی به ضرورت سفر الی الله (طریق سیر و سلوک) فتوا نداده است. حق هم همین است، زیرا اگر از جهنم گریختن و به بهشت رفتن به حکم فقه بر همگان واجب است، از بهشت گذر کردن و به بهشتآفرین پیوستن بر همگان واجب نیست. شرط آن، عقل است که همگان دارند و شرط این، نوعی شعور و عشق است که روزی همگان نیست.
زاهد ار راه به رندی نبرد معذور است
عشق کاری است که موقوف هدایت باشد [دیوان حافظ]
کسانی که فقط از ترس دوزخ بردهوار عبادت میکنند و آنان که فقط به طمع حور و قصور و نعمتهای بهشتی سوداگرانه به پرستش حق میپردازند، همگان بهشتیاند، اما احرار دیگرانند و عبادتشان چیز دیگری است. آنان خدا را چون خداست میپرستند، آنان نه بردهاند و نه تاجر که بندهای عاشقند و خدای خوبیها و زیباییها را چون لایق پرستش است، عبادت میکنند و این کارِ زاهد و عابد نیست که کار عارف است.
شاعر چه خوش سروده است:
خدایا زاهد از تو حور میخواهد قصورش بین
به جنّت از درت بگریزد او یارب شعورش بین [شعر از صدرالدین دزفولی است]
لسان الغیب،حافظ شیرازی گوید:
غلام همت آنم که زیر چرخ کبود
ز هر چه رنگ تعلّق پذیرد آزاد است
پس راه خدای بهشت غیر از راه بهشت است و بسیارند کسانی که بهشتیاند، اما خدایی نیستند. از اصحاب یمین هستند، اما از مقرّبین نیستند.
/302/
- [سایر] اسفار اربعه یا سفرهای چهارگانه در عرفان و سیر و سلوک را بیان نمایید.
- [سایر] خودسازی چه مراحلی دارد؟ آیا مراحل مختلف محاسبه نفس مخصوص ارباب سیر و سلوک و اهل ریاضت است یا شامل حال همه مردم می شود؟
- [سایر] در مورد مراقبه در سیر و سلوک توضیح دهید؟
- [سایر] آیا در سیر و سلوک نیاز به استاد است ؟
- [سایر] مراحل سیر و سلوک به چه چیزهایی بستگی دارد ؟
- [سایر] در مورد مراقبه در سیر و سلوک توضیح دهید؟
- [سایر] آیا ترس به عنوان یک حجاب در سیر و سلوک است؟
- [سایر] چگونه یک طلبه می تواند برنامهریزی موفق در دروس و سیر و سلوک داشته باشد؟
- [سایر] آیا بدون استاد امکان شروع، ادامه و اتمام سیر و سلوک وجود دارد؟
- [سایر] چگونه عارف شویم و به درجات بالای سیر و سلوک برسیم؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که میخواهد برای کفّاره یک روز شصت فقیر را سیر نماید نمیتواند یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید ولی میتواند هر یک از عیالات فقیر را گرچه صغیر باشند سیر نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . حسن سلوک و رفتار مسلمان با بیگانه و مسلمان، باید بر اساس تعالیم اسلام در نهایت اعتدال و خیرخواهی برای همه خلق باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که سفر او سفر معصیت است اگر در بین راه از قصد معصیت برگردد چنانچه باقی مانده راه هشت فرسخ باشد یا چهار فرسخ باشد و بخواهد برود و چهار فرسخ هم برگردد باید از وقتی که شروع به سیر و رفتن می کندنماز را شکسته بخواند
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که برای معصیت سفر نکرده اگر در بین راه قصد کند که بقیه راه را برای معصیت برود باید نماز را بعد از ان که شروع به سیر و رفتن کرد تمام بخواند و نمازهایی را که شکسته خوانده در صورتی که مقدار گذشته مسافت بوده صحیح است وگرنه بنابر احتیاط واجب در وقت اعاده و در خارج وقت قضا نماید
- [آیت الله مظاهری] اگر بداند با رفتن به جایی آلوده به معصیت میشود، رفتن به آنجا حرام است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که باید برای کفّاره یک روز، شصت فقیر را طعام بدهد اگر به شصت فقیر دسترسی دارد، نباید به هرکدام از آنها بیشتر از یک مد که تقریباً ده سیر است طعام بدهد، یا یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید، ولی میتواند برایهر یک از عیالات فقیر اگرچه صغیر باشند یک مد به آن فقیر بدهد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که باید برای کفارهی یک روز، شصت فقیر را طعام بدهد، اگر به شصت فقیر دسترسی دارد، نباید به هر کدام از آنها بیشتر از یک مُد که تقریباً ده سیر است طعام بدهد، یا یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید، ولی میتواند برای هر یک از عیالات فقیر، اگر چه صغیر باشند یک مُد به آن فقیر بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] داخل کفش به واسطه راه رفتن پاک نمیشود و پاک شدن کف جوراب به واسطه راه رفتن محل اشکال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که به واسطه پیری نمیتواند روزه بگیرد، یا برای او مشقّت دارد، روزه بر او واجب نیست ولی در صورت دوم باید برای هر روز یک مدّ که تقریباً ده سیر است، گندم یا جو ومانند اینها به فقیر بدهد و بهتر آن است که تقریباً ده سیر گندم بدهد و به احتیاط واجب در صورت اوّلی.
- [آیت الله مظاهری] در قتل خطا و قتل شبه عمد، قاتل باید علاوه بر دیه، شصت روز روزه بگیرد و اگر نتواند، شصت فقیر را سیر نماید، و در قتل عمد اگر ورثه مقتول عفو کنند یا با قاتل بر دیه توافق نمایند، قاتل باید شصت روز روزه بگیرد و شصت فقیر را هم سیر نماید.