یک انسان کامل انسانی است که تمام ابعاد شخصیتی خود رادر حد بالا رشد داده باشد . اولین قدم در این راه تقوا می باشد انسانی که می خواهد مقام و شخصیت والایی داشته باشد در ابتدا باید محرمات را ترک کند و واجبات را انجام دهد بعد از آن باید اخلاق خود را بسازد که بسیار حایز اهمیت است مثلاً خوش اخلاق باشد، تکبر به خود راه ندهد، دل کسی را نشکند، به دیگران کمک کند، خلاصه صفات ورذایل زشت را از خود دور کند وصفات و کمالات پسندیده را کسب کند. همچنین سعی کند در حد توانش مستحبات را انجام دهد و مکروهات را نیز ترک کند که هر چه در این راهها تلاش کند کاملتر خواهد شد. البته کامل شدن شخصیت تدریجی است وبسیار صبر و طاقت می خواهد ولی به هر حال هر انسانی باید در حد توان و سعی خود در این راه تلاش کند چرا که هدف ما انسانها رسیدن به کمال است. البته پرسشگر محترم فراموش نکنید که هر کس در این راه قدم بگذارد ،خدا و ائمه معصومین (علیهم السلام) او را کمک خواهند کرد. شما در این مورد بهتر است به کتاب "انسان کامل" شهید استاد مطهری ره مراجعه کنید. www.morsalat.com
چه چیزهایی باعث می شود که انسان به مقام ودرجه و شخصیت بالایی برسد، آیا فقط ترک محرمات و انجام واجبات باعث می شود؟
یک انسان کامل انسانی است که تمام ابعاد شخصیتی خود رادر حد بالا رشد داده باشد . اولین قدم در این راه تقوا می باشد انسانی که می خواهد مقام و شخصیت والایی داشته باشد در ابتدا باید محرمات را ترک کند و واجبات را انجام دهد بعد از آن باید اخلاق خود را بسازد که بسیار حایز اهمیت است مثلاً خوش اخلاق باشد، تکبر به خود راه ندهد، دل کسی را نشکند، به دیگران کمک کند، خلاصه صفات ورذایل زشت را از خود دور کند وصفات و کمالات پسندیده را کسب کند. همچنین سعی کند در حد توانش مستحبات را انجام دهد و مکروهات را نیز ترک کند که هر چه در این راهها تلاش کند کاملتر خواهد شد. البته کامل شدن شخصیت تدریجی است وبسیار صبر و طاقت می خواهد ولی به هر حال هر انسانی باید در حد توان و سعی خود در این راه تلاش کند چرا که هدف ما انسانها رسیدن به کمال است. البته پرسشگر محترم فراموش نکنید که هر کس در این راه قدم بگذارد ،خدا و ائمه معصومین (علیهم السلام) او را کمک خواهند کرد. شما در این مورد بهتر است به کتاب "انسان کامل" شهید استاد مطهری ره مراجعه کنید.
www.morsalat.com
- [آیت الله بهجت] از نظر شرعی انجام واجبات مقدم است یا ترک محرمات؟
- [سایر] آیا می توان در کسالت، واجبات را ترک کرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا جایز است اطفال را برای تمرین و عادت دادن به ترک معصیت و یا انجام دادن واجبات ادب کرد.
- [آیت الله سبحانی] آیا تقلید مختص واجبات و محرمات است یا شامل مستحبات و مکروهات نیز می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا تقلید در واجبات و محرّمات و مستحبّات و مباحات و مکروهات واجب است؟
- [سایر] چگونه انسان میتواند به مقام خلیفة اللّهی برسد؟
- [سایر] در بین ادیان موجود مسلمانان از محدودیت بیشتری برخوردار هستند چون واجبات و محرمات زیادی در دین اسلام مطرح می باشد.
- [سایر] آیا غذا باعث زیاد و کم شدن شهوت جنسی انسان می شود؟ خوردن چه چیزهایی باعث زیاد و کم شدن شهوت انسان می شود؟ توضیح دهید.
- [سایر] آیا عمل به واجبات و دوری از محرمات، برای درک زمان ظهور امام زمان (عج) کافی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر زنی به مقام اجتهاد برسد آیا بر او نیز تقلید حرام است؟
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت عددیه دارد اگر خون از عدد روزهای عادت او بیشتر شود هر چند از ده روز تجاوز نکند بنابر احتیاط واجب در روزهای بعد از عدد عادت محرمات نفساء را ترک و واجبات مستحاضه را انجام دهد ، و اگر بیش از یک بار خون ببیند و بین آنها پاکی باشد به عدد ایام عادت خون را نفاس قرار دهد و احتیاطاً در ایام پاکی وسط و ایام خون زائد بر عادت ، محرمات نفساء را ترک و واجبات را انجام دهد .
- [آیت الله بهجت] جایز است اطفال را برای تمرین و عادت دادن به ترک معصیت و یا انجام دادن واجبات، تأدیب کرد، خصوصاً در مراحل آخر که به انجام واجب و ترک معصیت نزدیکتر است، که اگر تادیب نشوند، در بعضی از موارد منجر به ترک واجبات و انجام معاصی از طرف آنها میشود.
- [آیت الله اردبیلی] عدالت، ملکه انجام واجبات و ترک محرمات است، و به وسیله حسن ظاهر شناخته میشود، و با شهادت دو مرد عادل یا شیاعی که موجب وثوق و اطمینان شود و یا هر طریق عقلایی که اطمینانآور باشد، ثابت میشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی یکی از واجبات الهی را با توجّه به واجب بودن آن ترک کند یا یکی از محرّمات الهی را مرتکب شود حاکم شرع به هر اندازه که صلاح بداند دستور میدهد برای ادب کردن، او را تازیانه بزنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مزد گرفتن برای یاد دادن واجبات نماز حرام است ولی برای مستحبّات آن اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] مزد گرفتن برای یاد دادن واجباتِ نماز حرام است، ولی برای مستحبات آن اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مزد گرفتن برای یاد دادن واجبات نماز بنا بر احتیاط حرام است ولی برای مستحبات آن اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مزد گرفتن برای یاد دادن واجبات نماز حرام است بنابر احتیاط واجب. ولی برای مستحبات آن اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وقت نماز به قدری تنگ است که انجام بعض از مستحبّات نماز باعث شود مقداری از واجبات در خارج وقت خوانده شود باید آن مستحبّات را ترک کند مثلاً اگر به واسطه خواندن قنوت، مقداری از نماز بعد از وقت خوانده می شود نباید قنوت را بخواند و اگر بخواند معصیت کرده ولی نمازش صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تقلید فقط در واجبات و محرمات لازم است اما تقلید در مستحبات واجب نیست، مگر اینکه مستحبی باشد که در آن احتمال وجوب باشد.