راه خلیفهٔ خدا شدن که همان راز آفرینش بشر است، به علم صائب و عمل صالح است که نموداری از آن ‌در دو محور معرفت و عبادت بازگو شد:‌ اوّل. (الله الّذی خلق سبعَ سمواتٍ و مِن الأرضِ مثلَهنّ، یتنزّل الأمر بینهنّ لتعلَموا أنّ الله علی ‌کلّ شیءٍ قدیر و أنّ الله قد أحاط بکلّ شیء علماً)(1). در این آیه هدف خلقتِ مجموع نظام کیهانی ‌‌(انسان جزء همین مجموع است)، معرفت بشر به قدرت نامتناهی و علم نامحدود خداست و این دو ذاتاً عین ‌هماند، هرچند مفهوماً غیر هماند، زیرا نامحدود تعدّدپذیر نیست.‌ دوم. (و ما خلقتُ الجنّ و الإنس إلاّ لیعبدون)(2). جنّ و انس فقط برای پرستش خدا خلقت یافتند؛ ‌یعنی انسان اگر بخواهد به هدف والای خود که خلیفةاللّهی است، نایل گردد، عبادتهای مقطعی او کافی ‌نیست، بلکه منحصراً باید عبادت کند، به طوری که بتواند بگوید: (... محیای و مماتی لله ربّ ‌العالمین)(3) آن گاه همهٔ شئون فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی ... او صبغهٔ عبادی مییابد.‌ ‌(1) سورهٔ طلاق، آیهٔ 12.‌ ‌(2) سورهٔ ذاریات، آیهٔ 56.‌ ‌(3)سورهٔ انعام، آیهٔ 162.‌ ( آیةالله جوادی آملی )
چگونه انسان میتواند به مقام خلیفة اللّهی برسد؟
راه خلیفهٔ خدا شدن که همان راز آفرینش بشر است، به علم صائب و عمل صالح است که نموداری از آن در دو محور معرفت و عبادت بازگو شد:
اوّل. (الله الّذی خلق سبعَ سمواتٍ و مِن الأرضِ مثلَهنّ، یتنزّل الأمر بینهنّ لتعلَموا أنّ الله علی کلّ شیءٍ قدیر و أنّ الله قد أحاط بکلّ شیء علماً)(1). در این آیه هدف خلقتِ مجموع نظام کیهانی (انسان جزء همین مجموع است)، معرفت بشر به قدرت نامتناهی و علم نامحدود خداست و این دو ذاتاً عین هماند، هرچند مفهوماً غیر هماند، زیرا نامحدود تعدّدپذیر نیست.
دوم. (و ما خلقتُ الجنّ و الإنس إلاّ لیعبدون)(2). جنّ و انس فقط برای پرستش خدا خلقت یافتند؛ یعنی انسان اگر بخواهد به هدف والای خود که خلیفةاللّهی است، نایل گردد، عبادتهای مقطعی او کافی نیست، بلکه منحصراً باید عبادت کند، به طوری که بتواند بگوید: (... محیای و مماتی لله ربّ العالمین)(3) آن گاه همهٔ شئون فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی ... او صبغهٔ عبادی مییابد.
(1) سورهٔ طلاق، آیهٔ 12.
(2) سورهٔ ذاریات، آیهٔ 56.
(3)سورهٔ انعام، آیهٔ 162.
( آیةالله جوادی آملی )
- [سایر] آیا مقام خلیفة اللّهی (جانشینی خداوند) مخصوص حضرت آدم و انبیا علیهمالسلام است یا انسانهای دیگر را هم شامل میشود؟
- [سایر] آیا مقام خلیفة اللّهی (جانشینی خداوند) مخصوص حضرت آدم و انبیا علیهمالسلام است یا انسانهای دیگر را هم شامل میشود؟
- [سایر] درجات خلیفه اللهی را بیان کنید؟
- [سایر] چه افرادی و با چه کرداری به درجه خلیفة اللهی نائل میشوند؟
- [سایر] ارتباط «انسان کامل» با مقام خلافت الهی چگونه است؟
- [سایر] آیا زن میتواند به مقام مرجعیت برسد؟
- [سایر] آیا جمله (الصلاة معراج المؤمن) حدیث است؟ معراج به چه معنا است و چگونه مؤمن میتواند به این مقام برسد؟
- [سایر] بعضی ها ادعا می کنند که انسان خلیفه موجودات ما قبل خود می باشد. براساس منبع قرآن و سنت، ادله خلیفة الله بودن انسان چیست؟
- [سایر] آیا در همه انسانها از نظر خلقت، استعداد رسیدن به مقام خلیفة الله وجود دارد؟ آیا این مقام بالاترین مقامی است که از طریق بندگی قابل دسترسی است یا مقامهای دیگری نیز وجود دارد؟
- [سایر] انسان به عنوان خلیفة الله است ، چرا باید یک انسان ، واسطه بین خدا و انسان بشود ؟
- [آیت الله خوئی] اگ- ر ریش درخت همسایه در ملک انسان بیاید، میتواند از آن جلوگیری کند و چنانچه ضرری هم از ریشه درخت به او برسد، میتواند از صاحب درخت بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] اگر ریشهی درخت همسایه در ملک انسان بیاید، میتواند از آن جلوگیری کند و چنانچه ضرری هم از ریشهی درخت به او [صاحب ملک] برسد، میتواند از صاحب درخت بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] اگر به واسطه باد غباری غلیظ پیدا شود و انسان با اینکه متوجه است و میتواند مواظبت کند ولی مواظبت نکند و به حلق برسد بنا بر احتیاط واجب روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله مظاهری] کسی که میتواند بایستد اگر بترسد که به واسطه ایستادن مریض شود یا ضرری به او برسد میتواند نشسته نماز بخواند و اگر از نشستن هم بترسد میتواند خوابیده نماز بخواند.
- [آیت الله بروجردی] کسی که میتواند بایستد، اگر بترسد که به واسطهی ایستادن مریض شود، یا ضرری به او برسد، میتواند نشسته نماز بخواند و اگر از نشستن هم بترسد، میتواند خوابیده نماز بخواند.
- [آیت الله خوئی] کسی که میتواند بایستد اگر بترسد که به واسط ایستادن، مریض شود یا ضرری به او برسد، میتواند نشسته نماز بخواند، و اگر از نشستن هم بترسد، میتواند خوابیده نماز بخواند.
- [آیت الله بهجت] کسی که میتواند بایستد، اگر بترسد که بهسبب ایستادن مریض شود یا ضرری به او برسد، میتواند نشسته نماز بخواند و اگر از نشستن هم بترسد، میتواند خوابیده نماز بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که میتواند بایستد اگر بترسد که به واسطه ایستادن مریض شود یا ضرری به او برسد، میتواند نشسته نماز بخواند و اگر از نشستن هم بترسد، میتواند خوابیده نماز بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که میتواند بایستد اگر بترسد که به واسطه ایستادن، مریض شود یا ضرری به بدن او برسد، میتواند نشسته نماز بخواند و اگر از نشستن هم بترسد، میتواند خوابیده نماز بخواند.
- [امام خمینی] کسی که میتواند بایستد اگر بترسد که به واسط? ایستادن مریضشود یا ضرری به او برسد، میتواند نشسته نماز بخواند و اگر از نشستن هم بترسد، میتواند خوابیده نماز بخواند.