آیا روشی مفید برای مبارزه با شرک هست یا خیر؟
شرک در مقابل توحید است و توحید آرمان اصلی انبیاء(رحمه الله) بوده است روش آن بزرگواران بهترین روش است. امّا قابل توجّه است که مقابله با شرک گاهی مقابله با این اعتقاد بوده است که غیر از خداوند کسان دیگری در تدبیر و یا آفرینش جهان دخیل هستند. مثل عقایدی که برای ماه و خورشید و بتها، تأثیر در تدبیر عالم قائلند و گاه مبارزه با مظاهر شرک و خود خدا خوانده‌هایی مثل فرعون و نمرود، کار پیامبران(رحمه الله) را تشکیل داده است. و یک مبارزه مربوط به خود شخص مؤمن است که در انگیزه‌های درونی خود نظارت داشته باشد و کارش محرّکی جز خدا نداشته باشد. زیرا کارهای خوب ما هم می‌تواند به انگیزه دنیا، هوای نفس، وسوسه شیطان، و تعریف و مقبولیّت آدم باشد. بنابراین تلاش برای نابودی شرک، اگر مورد آن(به ویژه موارد یک و دو) وجود داشته در اوّلین ترم آموزش و روشنگری توحید اسلامی است. چنانکه حضرت ابراهیم(علیه السلام)، به شهادت قرآن حتی‌ از هدایت نمرود دریغ نفرمود. و در مرحله دوّم یک جهاد عملی و کار اخلاقی تربیتی، نیاز دارد تا مرحله اخلاص حاصل شود. این مرحله نظارت بر محرک‌ها تمرین، تدریج و معرفت و ایمانی را می‌طلبد تا دیگر بتها را از دل خارج کند. اخلاص، حاصل ادراک عظمت حق و عشق به اوست. امام علی(علیه السلام) در نهج‌البلاغه، خطبه متقین بهترین توضیح را فرموده‌اند: (عَظُم الخالقُ فی أَنفسهم فَصَغُر مادوَنه فی‌ أَعیُنِهم؛ بزرگی و جلال خداوند در دل‌های متقین، دیگران را در چشمان آنها حقیر نموده است). eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا روشی مفید برای مبارزه با شرک هست یا خیر؟


پاسخ:

شرک در مقابل توحید است و توحید آرمان اصلی انبیاء(رحمه الله) بوده است روش آن بزرگواران بهترین روش است. امّا قابل توجّه است که مقابله با شرک گاهی مقابله با این اعتقاد بوده است که غیر از خداوند کسان دیگری در تدبیر و یا آفرینش جهان دخیل هستند. مثل عقایدی که برای ماه و خورشید و بتها، تأثیر در تدبیر عالم قائلند و گاه مبارزه با مظاهر شرک و خود خدا خوانده‌هایی مثل فرعون و نمرود، کار پیامبران(رحمه الله) را تشکیل داده است.
و یک مبارزه مربوط به خود شخص مؤمن است که در انگیزه‌های درونی خود نظارت داشته باشد و کارش محرّکی جز خدا نداشته باشد. زیرا کارهای خوب ما هم می‌تواند به انگیزه دنیا، هوای نفس، وسوسه شیطان، و تعریف و مقبولیّت آدم باشد.
بنابراین تلاش برای نابودی شرک، اگر مورد آن(به ویژه موارد یک و دو) وجود داشته در اوّلین ترم آموزش و روشنگری توحید اسلامی است. چنانکه حضرت ابراهیم(علیه السلام)، به شهادت قرآن حتی‌ از هدایت نمرود دریغ نفرمود.
و در مرحله دوّم یک جهاد عملی و کار اخلاقی تربیتی، نیاز دارد تا مرحله اخلاص حاصل شود. این مرحله نظارت بر محرک‌ها تمرین، تدریج و معرفت و ایمانی را می‌طلبد تا دیگر بتها را از دل خارج کند. اخلاص، حاصل ادراک عظمت حق و عشق به اوست. امام علی(علیه السلام) در نهج‌البلاغه، خطبه متقین بهترین توضیح را فرموده‌اند: (عَظُم الخالقُ فی أَنفسهم فَصَغُر مادوَنه فی‌ أَعیُنِهم؛ بزرگی و جلال خداوند در دل‌های متقین، دیگران را در چشمان آنها حقیر نموده است).
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین