در سه مورد از آیات، رتبه ی تزکیه، پیش از رتبه ی علم قرار گرفته است؛ یعنی اول باید انسان تزکیه شود، بعد علم بیاموزد (اوّل پرورش بعدآموزش)؛ زیرا علم بدون تزکیه، خطرناک و موجب آثار سوء است. چنان که دزد بی سواد شیء کم ارزش می دزد، ولی دزد با سواد مملکت و وطن را می فروشد و یا دین مردم را به تباهی می کشد؛ مانند علی محمد باب و محمدبن عبدالوهاب. علم بی تزکیه تیغ به دست زنگی است، بلکه بدتر. تیغ دادن در کف زنگی مست به که آید علم را ناکس به دست آری دانش بدون دین، همانند چراغی است همراه دزد در شب تاریک. چو علم آموختی، از حرص آنگه ترس! کاندر شب چو دزدی با چراغ آید، گزیده تر برد کالا دنیای امروز گرفتار این بلای جهان سوز است؛ زیرا تکنولوژی و علم بسیار پیش رفت کرده، ولی معنویت و دیانت بسیار تنزل نموده است، که این موجب گرفتاری، جنگ و بدبختی مردم جامعه شده است. تزکیه خیلی مشکل تر از تحصیل علم است. دانا شدن (یا ملاّ شدن) چه آسان، آدم شدن چه مشکل. (وَ نَفْس وَ ما سَوّاها فَأَلْهَمَها فُجُورَها وَ تَقْواها قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکّاها وَ قَدْ خابَ مَنْ دَسّاها)[1]؛ سوگند به نفس انسانی و آفریدگار او، که خیر و شر او را به او فهمانید. به تحقیق رستگار شد کسی که خود را از پلیدی ها پاک کرد (و به اوصاف حسنة رسید) و زیان نمود هر کس خود را در زشتی ها تباه کرد. پس در این آیه ی مبارکه، رستگاری و سعادت در گرو اتصاف به اخلاق پسندیده، و بدبختی و شقاوت همراه با اخلاق رذیله معرفی شده است. رسول خدا(صلی الله علیه وآله) می فرماید: بعثت لِاُتمم مکارم الاخلاق[2]؛ رسول خدا می فرمایند: من مبعوث شدم تا مکارم اخلاق را در انسان ها به مرحله ی اجرا در آورم. هم چنین می فرمایند: انّ اکمل المؤمنین ایماناً احسنهم خلقاً؛[3] همانا کامل ترین مؤمنین از جهت تحصیل درجات ایمان، کسی است که اخلاقش از همه بهتر باشد. امام صادق(علیه السلام) می فرمایند: انّ النبی(صلی الله علیه وآله) بَعث سرّیة فلمّا رجعوا قال مرحباً بقوم قَضَوا الجهاد الاصغر و بقی علیهم الجهاد الاکبر، فقیل یا رسول الله، ما الجهاد الاکبر، قال(صلی الله علیه وآله) جهادُ النفس[4]؛ پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) لشکری را به جنگی فرستاد. چون برگشتند، فرمودند: آفرین بر گروهی که جهاد کوچک را انجام دادند و اکنون جهاد بزرگ بر آنها باقی است. گفتند: یا رسول الله جهاد بزرگ چیست؟ فرمودند: جهاد با نفس امّاره است. پی نوشتها: [1]. سوره ی شمس، آیه ی 7 8. [2]. سفینة البحار، ج 2، ص 676. [3]. همان. [4]. وسائل الشیعه، ج 15، ص 58. منبع: سید محمد علی جزایری (آل غفور)،دروس اخلاق اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه.
در سه مورد از آیات، رتبه ی تزکیه، پیش از رتبه ی علم قرار گرفته است؛ یعنی اول باید انسان تزکیه شود، بعد علم بیاموزد (اوّل پرورش بعدآموزش)؛ زیرا علم بدون تزکیه، خطرناک و موجب آثار سوء است. چنان که دزد بی سواد شیء کم ارزش می دزد، ولی دزد با سواد مملکت و وطن را می فروشد و یا دین مردم را به تباهی می کشد؛ مانند علی محمد باب و محمدبن عبدالوهاب. علم بی تزکیه تیغ به دست زنگی است، بلکه بدتر.
تیغ دادن در کف زنگی مست
به که آید علم را ناکس به دست
آری دانش بدون دین، همانند چراغی است همراه دزد در شب تاریک.
چو علم آموختی، از حرص آنگه ترس! کاندر شب
چو دزدی با چراغ آید، گزیده تر برد کالا
دنیای امروز گرفتار این بلای جهان سوز است؛ زیرا تکنولوژی و علم بسیار پیش رفت کرده، ولی معنویت و دیانت بسیار تنزل نموده است، که این موجب گرفتاری، جنگ و بدبختی مردم جامعه شده است. تزکیه خیلی مشکل تر از تحصیل علم است. دانا شدن (یا ملاّ شدن) چه آسان، آدم شدن چه مشکل.
(وَ نَفْس وَ ما سَوّاها فَأَلْهَمَها فُجُورَها وَ تَقْواها قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکّاها وَ قَدْ خابَ مَنْ دَسّاها)[1]؛ سوگند به نفس انسانی و آفریدگار او، که خیر و شر او را به او فهمانید. به تحقیق رستگار شد کسی که خود را از پلیدی ها پاک کرد (و به اوصاف حسنة رسید) و زیان نمود هر کس خود را در زشتی ها تباه کرد.
پس در این آیه ی مبارکه، رستگاری و سعادت در گرو اتصاف به اخلاق پسندیده، و بدبختی و شقاوت همراه با اخلاق رذیله معرفی شده است.
رسول خدا(صلی الله علیه وآله) می فرماید:
بعثت لِاُتمم مکارم الاخلاق[2]؛ رسول خدا می فرمایند: من مبعوث شدم تا مکارم اخلاق را در انسان ها به مرحله ی اجرا در آورم.
هم چنین می فرمایند:
انّ اکمل المؤمنین ایماناً احسنهم خلقاً؛[3] همانا کامل ترین مؤمنین از جهت تحصیل درجات ایمان، کسی است که اخلاقش از همه بهتر باشد.
امام صادق(علیه السلام) می فرمایند:
انّ النبی(صلی الله علیه وآله) بَعث سرّیة فلمّا رجعوا قال مرحباً بقوم قَضَوا الجهاد الاصغر و بقی علیهم الجهاد الاکبر، فقیل یا رسول الله، ما الجهاد الاکبر، قال(صلی الله علیه وآله) جهادُ النفس[4]؛ پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) لشکری را به جنگی فرستاد. چون برگشتند، فرمودند: آفرین بر گروهی که جهاد کوچک را انجام دادند و اکنون جهاد بزرگ بر آنها باقی است. گفتند: یا رسول الله جهاد بزرگ چیست؟ فرمودند: جهاد با نفس امّاره است.
پی نوشتها:
[1]. سوره ی شمس، آیه ی 7 8.
[2]. سفینة البحار، ج 2، ص 676.
[3]. همان.
[4]. وسائل الشیعه، ج 15، ص 58.
منبع: سید محمد علی جزایری (آل غفور)،دروس اخلاق اسلامی، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه.
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره ریاضت و تزکیه چیست؟
- [سایر] کتابهای مناسب اخلاقی و تزکیه نفس چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجه به این که خداوند در سوره (شمس) یازده قسم برای تزکیه نفس خورده است، آیا تزکیه و تهذیب نفس را واجب می دانید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] با توجه به اینکه خداوند در سوره شمس یازده قسم برای تزکیه نفس خورده است، عده ای تزکیه وتهذیب نفس را واجب نمی دانند، آیا صحیح است؟
- [سایر] برای خودسازی و تزکیۀ نفس از کجا باید شروع کرد؟
- [سایر] برای خودسازی و تزکیه نفس از کجا باید شروع کرد؟
- [سایر] آیا تزکیه نفس را خانم ها هم می توانند انجام دهند و آیا بدون استاد این کار موفقیت آمیز هست و یا نه؟ آیا تزکیة نفس امکان پذیر است؟
- [سایر] وجود استاد در مسیر تزکیه و خود¬سازی تا چه حد ضرورری است؟
- [سایر] آیا می توانیم به تنهایی و بدون استاد اخلاق، تزکیه نفس داشته باشیم؟
- [سایر] لطفاً آیاتی در مورد تزکیه نفس، دوری از گناه، حجاب زنان بیان کنید.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد باید غسل را مقدّم دارند و اگر برای هفت عضو کفایت نکند باید پیشانی را مقدم دارند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد باید غسل را مقدم بدارند، و اگر برای هفت عضو نرسد پیشانی را مقدم بدارند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند و اگر برای هفت عضو نرسد پیشانی را مقدم دارند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد ، بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند و اگر برای هفت عضو نرسد نایر احتیاط واجب پیشانی را مقدم دارند .
- [آیت الله سبحانی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند و اگر برای هفت عضو نرسد پیشانی را مقدم دارند.
- [امام خمینی] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد، بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند. و اگر برای هفت عضو نرسد، بنابر احتیاط واجب پیشانی را مقدم دارند.
- [آیت الله بهجت] اگر کافور به اندازه غسل و حنوط نباشد، بنابر احتیاط واجب غسل را مقدم دارند و اگر برای هفت عضو نرسد پیشانی را مقدم دارند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که میت را غسل می دهد باید مسلمان دوازده امامی و عاقل و بالغ باشد و مسایل غسل را هر چند به تعلیم دیگری در اثنای غسل بداند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است در دادن زکات فطره، خویشان فقیر خود را بر دیگران مقدم دارد و بعد همسایگان فقیر را، بعد اهل علم فقیر را، ولی اگر دیگران از جهتی برتری داشته باشند، مستحب است آنها را مقدّم بدارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است در دادن زکاه فطره؛ خویشان فقیر خود را بر دیگران مقدم دارد و بعد همسایگان فقیر را؛ بعد اهل علم فقیر را؛ ولی اگر دیگران از جهتی برتری داشته باشند؛ مستحب است آنها را مقدم بدارد.